| |     ћирилица | english  
Naslovna
Bilateralni odnosi

Bilateralni odnosi Republike Srbije i Češke Republike

Posete u 2023. godini

 
Januar - Predsednik Češke Republike, Miloš Zeman, boravio je u zvaničnojdvodnevnoj (29.-30.01.) poseti Republici Srbiji. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić priredio je svečani doček uvaženog gosta u Palati Srbija. Na Plenarnoj sednici u srpskoj delegaciji pored predsednika Vučića, bili su ministar građavinarstva,saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, pomoćnik ministra odbrane, Nenad Miloradović i ambasador RS u Pragu, Berislav Vekić.
 
 
U češkoj delegaciji bili su pored predsednka Miloša Zemana, članovi njegovog kabineta, kao i Jan Skopeček, zamenik predsedavajućeg Donjeg doma Parlamenta ČR, Jaroslav Foldina, član Donjeg doma Parlamenta Češke Republike, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva ČR i RS, Edvard Кožušnik, zamenik ministra industrije i trgovine, Vaclav Bernard, zamenik ministra transporta i ambasador ČR u Beogradu, Tomaš Кuhta. Teme razgovora su bili bilateralni odnosi između dve prijateljske zemlje, ekonomski odnosi i nove investicije ČR. Drugog dana posete dva predsednika su obišli i svečano otvorili rekonstruisan “Češki dom“.
 
Svečanosti su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, ambasador RS u Češkoj Republici, Berislav Vekić, kao i članovi češke delegacije i rukovodstvo Češkog doma.

Posete u 2022. godini

Decembar - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, 1.decembra, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Češke Republike Janom Lipavskim na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu, Poljska. U kontekstu intenziviranja dinamike međusobnih poseta, sagovornici su izrazili nadu da će se uskoro realizovati zvanična poseta predsednika Češke Zemana Beogradu. Ministar Dačić podvukao je zainteresovanost i spremnost Srbije za produbljivanje ekonomske saradnje sa Češkom i privlačenje čeških investicija. Sagovornici su razmenili mišljenje o regionalnim pitanjima i evropskim integracijama Srbije, a ministar Dačić izrazio je očekivanje da će Češka podržati postizanje trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije, Miroslav Gačević boravio je u zvaničnoj poseti ČR 5.decembra i tom prilikom zajedno sa zamenikom ministra inostranih poslova Češke za Evropu Martinom Košatkom, svečano otvori izložbu „Primenjena nostalgija: Beograd - Prag”, u okviru češkog predsedavanja Savetu EU. Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić, češki zvaničnici, predstavnici srpske zajednice, predstavnici medija.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 5.decembra u Beogradu, zamenika ministra inostranih poslova Češke Republike Martina Dvoržaka. Izraženo je zadovoljstvo što se između dve zemlje odvija intenzivan i kontinuiran politički dijalog, kao i uverenje da će poseban doprinos daljem unapređenju sveobuhvatne saradnje između Srbije i Češke dati predstojeća poseta predsednika Češke Republike Miloša Zemana Republici Srbiji, planirana za početak sledeće godine. Izraženo je i uverenje da će dve zemlje nastaviti da uspešno sarađuju na multilateralnom planu razmenjujući podrške u vezi sa međunarodnim kandidaturama.

Novembar - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se u Pragu sa ministrom kulture Češke Republike Martinom Baksom. U srpskoj delegaciji pored ministarke Gojković bili su ambasador Berislav Vekić i pomoćnik ministra kulture RS, Stanko Blagojević. Sa češke strane pored ministra Bakse u delegaciji domaćina bio je zamenik ministra, Ondrej Hrast i direktor odeljenja za međunarodnu saradnju, Petr Hnizdo. Na sastanku je istaknuta spremnost da se bilateralni odnosi dve zemlje, posebno na polju kulture, dalje unapređuju i jačaju u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom i istorijskim i kulturnim vezama. Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković tokom trodnevne posete Pragu od 23-25.novembra, svečano je otvorila izložbu „Praški student“ posvećenu Nikoli Tesli.

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, Đorđe Milićević, prisustvovao je „Srpskoj Večeri“ na poziv predsedavajućeg međuparlamentarne grupe češko-srpskog prijateljstva, Poslaničkog doma, Parlamenta ČR, Jaroslava Foldine (SPD). Tom prilikom Ministar Milićević se sastao i sa ministrom Pravde u Vladi ČR, Pavelom Blažekom sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa između dve prijateljske zemlje. Svečanoj manifestaciji prisustvovao je ambasador R.Srbije, Berislav Vekić, predstavnici svih vladajućih i opozicionih poslaničkih grupa Poslaničkog doma Parlamenta ČR, ANO 2011, ODS, Pirati, SPD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN), češki gradonačelnici i predstavnici srpske dijaspore u ČR.

Oktobar - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je 06.oktobra na Samitu u Pragu na kojem se razgovaralo o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže. Predsednik Vučić učestvovao je i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima. Tokom Samita u glavnom gradu Češke Republike, predsednik Vučić sastao se u Pragu sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Češke, kao i o njegovoj predstojećoj poseti Srbiji. Sastanku kod predsednika Zemana prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić.

Jun – 02.06.2022.g. pomoćnik ministra MSP RS, sektor za EU, gospođa Suzana Bošković Prodanović u Beogradu razgovarala je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke Republike, Alešom Hmelaržom. Razgovarano je o aktuelnim dešavanjima u EU, ratnoj situaciji u Ukrajini, energetskoj i migrantskoj krizi, daljem EU putu Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i daljem razvoju bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje. Sastanku su prisustvovali ambasador ČR u Beogradu g.Tomaš Kuhta i ambasador RS u Pragu g.Berislav Vekić.

Maj – 16. maja ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa ministrom inostranih poslova Češke Republike Janom Lipavskim. Ministri su razmotrili situaciju u vezi sa sukobima u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na političke, energetske i humanitarne aspekte krize. Istaknuta je naša čvrsta opredeljenost za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji kroz razgovore uz posredovanje EU. Izražena je velika zahvalnost ČR na podršci Srbiji na njenom EU putu i da će se taj kurs nastaviti i tokom češkog predsedavanja EU.

Posete u 2021. godini.

Septembar - Redovno 13. zasedanje Mešovite komiteta za ekonomsku saradnju R.Srbije i Češke R. je održano u Pragu 23-24. septembra. Delegaciju Srbije je predvodio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i koopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Češke, Stevan Nikčević. Češku delegaciju je predvodila zamenica ministra industrije i trgovine, gospođa M.Tauberova. Obostrano istaknuta neophodnost daljeg jačanja međusobnih ekonomskih veza kao i promocija ulaganja i trgovinske razmene od regionalnog i globalnog značaja.

August – 5.augusta pomoćnik ministra spoljnih poslova Martin Smolek posetio je Beograd, gde se u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija sastao sa državnim sekretarom Žikicom Nestorovićem i pomoćnikom ministra Milanom Dobrijevićem. Istog dana održan je i sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije sa pomoćnikom ministra za Evropsku uniju Nebojšom Košutićem i pomoćnicom ministra za konzularne poslove Verom Vukićević. Glavne teme razgovora su bile unapređenje bilateralnih odnosa, saradnje u oblasti turizma, kao i sertifikata o vakcinaciji i priznavanja zelenih sertifikata.

U zvaničnoj poseti Češkoj Republici od 31.8.-1.9.2021. godine boravio je predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije g. Ivica Dačić. Domaćin posete je bio predsednik Parlamenta g. Radek Vondarček. Tokom posete g.Dačić je imao sastanke sa predsednikom Češke Republike g. Milošem Zemanom, predsednikom Vlade ČR g.Andrej Babišem, predsednikom Senata g.Milošem Vistričilom i sa ministrom inostranih poslova ČR, g. Jakub Kulhanek. Pored g. Dačića u srpskoj delegaciji je bila potpredsednica Narodne Skupštine gospođa Marija Jevđić i ambasador g.Berislav Vekić. Ragovaralo se o daljem unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje kao i o daljim šeđkim investicijama u RS.

Jun – 29.6.2021.godine ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je u Beogradu razgovarala sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Češke Republike, Alešom Hmelaržom. Razgovarano je, o aktuelnim temama dešavanja u EU, kao i o budućoj integraciji Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i daljim razvojem bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje.

Dana 3. juna 2021.godine, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije, Nemanja Starović primio je prvog zamenika ministra inostranih poslova Češke Republike, Pavela Jaroša. Razgovaralo se iz domena bilateralne politike i ekonomske saradnje, procesu evropskih integracija RS i vraćanja„Češkog doma“. Istaknuto je da se dalje treba raditi na projektima kulture, obrazovanja i turizma.

Maj - Predsednik Srbije g.Aleksandar Vučić je bio u zvaničnoj poseti Češkoj Republici od 17-19.5.2021.g. na najvišem nivou, gde se sastao sa predsednikom Češke Republike g.Milošem Zemanom, premijerom ČR g. Andrejem Babišem, predsednikom donjeg doma Parlamenta g. Radekom Vondračekom i sa predsednikom Senata g. Milošem Vistrčilom. Pored ovih sastanaka, imao je odvojene sastanke i sa vlasnicima kompanija Sebre i PPF grupacije. Teme sastanaka su bile podrška Češke ka evropskim integracijama Srbije, rešavanje kosovskog pitanja, nastavak pregovora Beograda i Prištine, dalje investiranje čeških kompanija u Srbiji, povećanje trgovinske razmene i mnoga druga pitanja iz regiona. Za vreme posete Predsednik RS, Aleksandar Vučić uručio je najviše odlikovanje Republike Srbije na lenti predsedniku Milošu Zemanu, a predsednik R. Češke je odlikovao Aleksandra Vučića najvišim ordenom ČR, Beli lav. U delegaciji predsednika Vučića je bio i ministar finansija g.Siniša Mali, savetnik za investicije g. Danilo Cicmil i ambasador Berislav Vekić

Mart - Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček je bio gost ministra spoljnih poslova R.Srbije, g. Nikole Selakovića 30.marta 2021.godine. Oni su otvorili Srpsko-Češki privredni forum u Privrednoj komori Srbije, sa kom su učešće uzeli ugledni privrednici iz Češke i Srbije. Postoji zainteresovanost za dalje ekonomsko unapređenje saradnje iz oblasti saobraćajne industrije, infrastrukture, sistema javnog prevoza, vodoprivrede, energetike, rudarstva, hemijske i petrohemijske industrije, životne sredine, a Srbija je istakla veliki potencijal dalje saradnje iz oblasti banjskog turizma i poljoprivrede. Ovo je bila prva međunarodna poseta organizovana uz pratnju privrednika od početka pandemije Covid-19. U toku svog boravka ministar T. Petriček sastao se i sa predsednikom Srbije g.Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednicom Vlade, Anom Brnabić.

Februar - Češki premijer A. Babiš je, u pratnji tima medicinskih eksperata-epidemiologa, posetio Srbiju 10. februara 2021. godine. Tom prilikom, pored susreta sa domaćinom, predsednikom Vlade Srbije A. Brnabić, PV ČR A. Babiša je primio predsednik R. Srbije A. Vučić, dok je na aerodromu „Nikola Tesla“ realizovan razgovor MSP N. Selakovića i PV ČR A. Babiša.

Posete u 2020. godini

Februar - U okviru češkog presedavanja Višegradskom grupom V4 dana 27.februara 2020.godine u Pragu je održan sastanak ministara spoljnih poslova V4 i Zapadnog Balkana na kome je učestvovala ministarka za EU integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Austrije, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Razgovori su bili posvećeni novoj metodologiji u procesu pristupnih pregovora koji je predložila Evropska komisija. Ministarka Joksimović je imala i odvojeni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radman sa kojom su razmotrene aktuelne teme u okviru hrvatskog presedavanja Savetom EU.

Za bitan datum u 2020.godini treba istaći 15.februar 2020.godine kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodelio najviše odlikovanje, orden Republike Srbije na lenti, predsedniku Republike Češke, Milošu Zemanu.

Januar - od 16-17. januara 2020. godine Češku Republiku je posetila delegacija srpskog ministarstva rudarstva i energetike na čelu sa ministrom Aleksandrom Antićem. Tema posete je bilo predstavljanje najnovijih čeških tehnologija iz oblasti eksploatacije uglja i proizvodnje energije uz sniženu emisiju štetnih gasova u termoelektranama na ugalj. U toku posete ministar se sastao sa podpredsednikom Vlade i ministrom industrije i trgovine Karelom Havličekom.

Posete u 2019. godini

Decembar - Redovno 12.zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Češke je održano u Beogradu od 2-3.decembra 2019.godine.

Novembar - od 13-15.novembra 2019.g. delegacija Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke na čelu sa predsednikom Ondrejem Benešikom posetila je Republiku Srbiju. Delegacija se sastala sa potpredsednikom Narodne skupštine Srbije Veroljubom Arsićem, članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove. Delegaciju je primio i prvi potpredsednik Vlade i ministar sponjnih poslova Ivica Dačić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović

Oktobar - u periodu od 13-17. oktobra u Beogradu je održan 141. zasedanje Interparlamentarne unije na kojoj je učestvovalo preko 100 delegacija. Češku Republiku je predstavljao predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Radek Vondraček.

Predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, Radek Vondraček je bio u zvaničnoj poseti R.Srbiji od 2-3.oktobra 2019.godine. U toku boravka ragovarao je sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i održao govor na plenarnoj sednici srpskog Parlamenta. Visok nivo uzajamnih odnosa među dvema zemljama potvrđeno je i tokom sastanka sa predsednikom R.Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ponovljena je podrška Češke evropskim integracijama Srbije.

Od 2-3.oktobra, predsednik Aleksandar Vučić je učestvovao na Samitu predsednika V4 u proširenom formatu uz učešće i predsednika Slovenije u mestu Lani kod Praga. U okviru teme sastanka razgovarano je o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, situaciji u regionu, uticajima drugih država na Zapadni Balkan, kao i o mogućim savezništvima sa V4.

Republiku Češku je na Četvrtoj ministarskoj konferenciji Kina-CIEZ u oblasti inovacija od 8-9.oktobra 2019.godine u Beogradu predstavljao zamenik ministra industrije i trgovine zadužen za EU fondove, M.Pijeha.

Septembar - u periodu od 10-12-septembra, predsednik Republike Češke, Miloš Zeman je bio u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, gde se sastao sa predsednikom A.Vučićem, predsednicom Vlade, A.Brnabić i predsednicom Narodne skupštine, Majom Gojković. Oba predsednika su zajedno otvorili srpsko-češki privredni forum uz učešće preko 80 čeških privrednika. U pratnji predsednika M.Zemena bili su ministri industrije i trgovine, odbrane, unutrašnjih poslova i saobraćaja. Potpisani su Sporazumi između Vlade RS i Vlade ČR o saradnji u oblasti odbrane, kao i Memorandum o razumevnju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi RS i Ministarstva industrije i trgovine RČ o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. U okviru posete održan je sastanak sa predstavnicima češke nacionalne manjine i građanima Republike Češke koji žive u Srbiji.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je 12. septembra 2019. godine učestvovala na sastanku predsednika Vlada država Višegradske grupe i država Zapadnog Balkana čiji je inicijator bio premijer RČ, Andrej Babiš. Pored premejera država V4, učestvovali su i predsednici Vlada Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, dok je izostalo učešće delagacije iz Prištine. Premijeri su pružili snažnu podršku procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i uspostavljanju bližih odnosa država ZB sa EU. Razmatrane su i teme energetike, klimatskih promena i bezbednosti.

Jul - dana 17.jula 2019.godine u zvaničnoj poseti Republici Češkoj je bio ministar za inovacije i tehniloški razvoj Nenad Popović koji se u Pragu sastao sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom industrije i trgovine, Karelom Havličekom.

Jun - Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Češke, Stevan Nikčević je boravio u radnoj poseti u Pragu od 13-14.juna 2019.godine. U delegaciji su bili zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda i v.d.direktor GSP. Tema sastanka je bila modernizacija šinskog prevoza i izgradnja metroa u Beogradu.

Maj - u periodu od 9-11. maja 2019. godine Republiku Srbiju je zvanično posetio ministar poljoprivrede Češke Republike, Miroslav Toman, koji se sastao sa srpskim ministrom poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem. U pratnji ministra Tomana je bila i brojna privredna delegacija koja je prisustvovala i svečanom otvaranju 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

April - dana 23. aprila 2019. godine, Češku Republiku je posetio prvi potpredsednik Vlade i ministar sponjnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić. On je imao odvojene sastanke sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova ČR, Tomašom Petričekom, tadašnjim predsednikom Senata Jaroslavom Kuberom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta, Radekom Vondračekom. Na sastancima su potvrđeni dobri bilateralni odnosi između dve zemlje, da je politički dijalog sve intezivniji, potvrđena je češka podrška evropskim integracija R. Srbije, i razumevanje da se kompromisnim rešenjem okonča dijalog Beograda i Prištine. Pozitivno je ocenjen povećani obim spoljnotrgovinske razmene. Potvrđeno je da će češki prioritet biti ubrzano približavanje Zapadnog Balkana ka EU. Iskazano je veliko interesovanje čeških kompanija za izlazak na srpsko tržište.

Od 10-11. aprila 2019. godine u zvaničnoj poseti R.Srbiji je bio prvi potpredsednik Vlade RČ i ministar unutrašnjih poslova RČ, Jan Hamaček. U delegaciji su još bili direktor policije Jan Švejder i generalni direktor Vatrogasno-spasilačke brigade Drahoslav Riba. Ragovarano je o unapređenju rada dva ministarstva.

Dana 4. aprila 2019. godine Srbiju je posetila ministar industrije i trgovine ČR, Marta Novakova sa većom delegacijom čeških privrednika. Ona se sastala sa potpredsednikom Vlade RS i ministrom trgovine,turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i ministrom bez portfelja zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj, Nenadom Popovićem. Pored odvojenih sastanaka ministarka je učestvovala na Digitalnom Samitu zemalja Zapadnog Balkana.

Mart - specijalni izaslanik MIP ČR za Zapadni Balkan, J.Hrebičkova je posetila Beograd 25-27. marta 2019. godine u okviru posete regionu Zapadnog Balkana (Beograd, Podgorica i Priština).

U periodu od 18-22.marta 2019.godine Republiku Srbiju je posetila delegacija Odbora za nauku, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. Poslaničkog doma Parlamenta RČ, na čelu sa predsednikom Vaclavom Klausem mlađim. Pored sastanka sa istoimenim odborom Narodne Skupštine R.Srbije delegaciju su primili i ministri kulture, prosvete i inovacija. Delegacija je posetila Novi Sad, gde se sastala sa predstavnicima vojvođanske Vlade i Skupštine, a u Beloj Crkvi je organizovan sastanak sa predstavnicima češke manjine.

Dana 6. marta 2019. godine Češku Republiku je posetila predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković. Sastala se sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondračekom i predsednikom Senata Parlamenta Češke Jaroslavom Kuberom. Upućeni su pozivi predsednicima Parlamenta i Senata da posete Srbiju. Razmotreni su bilateralni odnosi, sa posebnim ostvrom na parlamentarnu saradnju, situacija na KiM, saradnja sa V4 i aktuelna tema proširenja EU, Bregzit, migraciona kriza i turistički potencijali.

Februar - Ministar spoljnih poslova Češke Republike, Tomaš Petriček je krajem februara 2019.godine imenovao amb.Janjinu Hrebičkovu za specijalnog izaslanika MIP ČR za Zapadni Balkan što predstavlja potvrdu dugoročnog češkog angažovanja u regionu Zapadnog Balkana koji predstavlja i priorite češke spoljne politike (ranije je bio Štefan File). Amb Janjina Hrebičkova važi za dobrog poznavaoca prilika na Zapadnom Balkanu, gde je provela duži vremenski period na različitim funkcijama. Bila je novinar češke TV, BBC, CNN, prvi šef misije ČR u Prištini od sredine 2008.godine, šef kancalarije OEBS u Crnoj Gori 2013-2017.). Prva aktivnost joj je bila Konferencija o Zapadnom Balkanu održana 26. aprila 2019. godine u Pragu u organizaciji Instituta za međunarodne odnose. Tema konferencije je bila uloga i uticaj trećih država u regionu Zapadnog Balkana.

Posete u 2018. godini

Decembar - dana 10.decembra 2018.godine, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić sa delegacijom boravila je u zvaničnoj poseti Republici Češkoj gde se sastala sa premijerom Andrejem Babišem, predsednikom Milošem Zemanom, predsednikom Senata Parlamenta ČR, Jaroslavom Kuberom i predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta ČR Radekom Vondračekom. U toku posete ministri finansija su potpisali Sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj, koji je odmah po potpisivanju i realizovan isplaćivanjem 9,8 miliona dolara.

Novembar - dana 29. novembra 2018.godine Republiku Češku je posetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branisav Nedimović koji se sastao sa ministrom poljoprivrede ČR Miroslavom Tomanom.

Posete u 2017. godini

Jun - dana 7. i 8. juna Srbiju je posetila delegacija Odbora za evropske poslove i Odbora za spoljne poslove, odbranu i bezbednost Senata Parlamenta Republike Češke, predvođena predsednicima ovih odbora - Vaclavom Hamplom i Františekom Bublanom. Delegacija se sastala sa predsednicom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marijom Obradović, predsednikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem, zamenicom predsednika Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač, kao i sa članovim ovih odbora.

Februar - Ministar spoljnih poslova Republike Češke Lubomir Zaoralek boravio je 2 - 3. februara 2017. u poseti Republici Srbiji gde se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Posete u 2016. godini

Novembar - dana 29. i 30. novembra predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti u Republici Češkoj na poziv češkog predsednika Miloša Zemana. Predsednik Nikolić se sastao i sa predsednikom Senata Parlamenta Republike Češke Milanom Štjehom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Janom Hamačekom i predsednikom Vlade Republike Češke Bohuslavom Sobotkom.

Dana 23. i 24. novembra Srbiju je posetila delegacija Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke na čelu sa njegovim predsednikom Janom Hamačekom. Tokom dvodnevne posete predsednik Poslaničkog doma se sastao sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejem i pripadnicima češke manjine u južnom Banatu.

Dana 6. novembra na marginama Samita zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u Letoniji, češki premijer Bohuslav Sobotka se sastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Oktobar - od 3 – 6. oktobra Srbiju je posetila delegacija Odbora za peticije Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke, koja se sastala sa svojim partnerskim odborom u srpskom Parlamentu – Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i sa predstavnicima poverenice za ravnopravnost polova, ombudsmana, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i srpskih nevladinih organizacija aktivnih u oblasti ljudskih prava. Poslanici su dalje posetili češku nacionalnu manjinu u oblasti Banata, centar za azil u Krnjači i sastali se sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice i migracije.

Dana 4. i 5. oktobra Srbiju je posetio specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova Republike Češke za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju i za zapadni Balkan i bivši evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Štefan File, koga su tokom posete primili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsendik Vlade Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Posete u 2015. godini

Decembar - u periodu 3 - 4. decembra u Beogradu je održano 22. zasedanje Ministarskog saveta OEBS, kojim je završeno srpsko godišnje predsedavanje ovom organizacijom. Delegaciju Republike Češke je predvodio zamenik ministra spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja gospodin Ivo Šramek.

Novembar - dana 12. a 13. novembra ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Srbije Jadranka Joksimović učestvovala je na Konferenciji ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i zapadnog Balkana u Pragu.

Dana 9. novembra ministar zdravlja Republike Češke Svatopluk Njemeček doputovao je u zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji na poziv srpskog ministra Zlatibora Lončara. Češki ministar je došao u pratnji delegacije stručnjaka u oblasti neonatologie i asistirane reprodukcije. Grupa čeških stručnjaka iz pratnje ministra Njemečeka je takođe posetila Dečiju univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj ulici, Institut za neonatologiju, kao i dve najveće ginekološko-akušerske klinike u Beogradu.

Oktobar - dana 15. oktobra Srbiju je posetila delegacija Ministarstva poljoprivrede Republike Češke, koju je predvodio ministar Marian Jurečka. U okviru projekta ekonomske diplomatije na farmi „Boro Arsenić“ u Staparu kod Sombora održan je Dan otvorenih vrata. Ovom prilikom je svečano predata novogradnja s modernom češkom tehnologijom za reprodukciju prasadi, koju je isporučila češka firma Agrico, koja na srpskom tržištu uspešno posluje već 12 godina.

Septembar - dana 15. septembra ministar spoljnih poslova Republike Češke Lubomir Zaoralek u Černjinskoj palati poželeo je dobrodošlicu prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću. Šef češke diplomatije i ministar Dačić razgovarali su o razvoju bilateralnih odnosa i aktuelnoj situaciji u procesu evropskih integracija Srbije, i migracija u regionu zapadnog Balkana.

Dana 14. septembra u Prag je u radnu posetu doputovao državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Nikolić i to na poziv upućen tokom posete predsednika Vlade Bohuslava Sobotke, u pratnji ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca početkom septembra u Beogradu. Državni sekretar Nikolić je razgovarao sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Republike Češke Petrom Mlsnom.

Dana 1. septembra u dvodnevnu zvaničnu posetu Republici Srbiji doputovao je predsednik češke Vlade Bohuslav Sobotka u pratnji ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca, ministra industrije i trgovine Jana Mladeka, zamenika ministra odbrane Jakuba Landovskog, zamenika ministra spoljnih poslova Lukaša Kauckog i brojne delegacije privrednika.

Jun - U periodu 15 – 17. juna delegacija Republike Srbije na čelu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom učestvovala je u Samitu ministara zdravlja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Pragu.

Dana 17. juna direktor Odbora za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke ambasador Tomaš Sunjok se sastao sa svojim partnerima iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane u okviru redovnih konsultacija u oblasti spoljne i bezbednosne politike. Ovom prilikom se takođe sastao sa predsednicom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine RS Marijom Obradović i šefom NATO vojne kancelarije za veze u Beogradu brigadnim generalom Luciom Batom.

Maj - Politički direktor češkog Ministarstva spoljnih poslova ambasador Ivan Jestšab je dana 4. i 5. maja uzeo učešće u zajedničkoj poseti političkih direktora višegradskih zemalja u Srbiji. Političke direktore je primila državni sekretar srpskog Ministarstva spoljnih poslova ambasadorka Roksanda Ninčić i pomoćnici ministra spoljnih poslova Goran Aleksić i Marina Jovićević.

April - dana 27. i 28. aprila predsednica Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije Aleksandra Đurović, zajedno sa predsednicima odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope, posetila je Republiku Češku. Poseta je realizovana na poziv Karela Švarcenberga, predsednika Odbora za spoljne poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke.

Dana 15. i 16. aprila u poseti Beogradu boravio je zamenik ministra spoljnih poslova Republike Češke Petr Drulak u okviru redovnih političkih konsultacija. U Ministarstvu spoljnih poslova se zamenik ministra Drulak sastao sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji trenutno vrši funkciju predsedavajućeg OEBS-a, kao i sa državnim sekretarom MSP-a Roksandom Ninčić i šeficom Sektora za EU Marinom Jovićević. Potom je razgovarao sa ministarkom bez porfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu održao je predavanje za studente i predstavnike diplomatskog kora na temu „Centralna Evropa i zapadni Balkan u evropskoj politici“.

Mart - u priodu 31. marta – 2. aprila članovi Stalne Delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jan Farski a Adolf Beznoska uzeli su učešće u 88. Rose-Roth Seminaru na temu „Srbija, zapadni Balkan i evroatlantske zajednice“, koji je održan u Beogradu u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije.

Januar - Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je u periodu 26 – 27. januara uzela učešće u međunarodnom forumu Let My People Live u Pragu i komemoraciji u Terezinu.

Posete u 2014. godini

Decembar - Predsednik češke Vlade gospodin Bohuslav Sobotka, u pratnji ministra industrije i trgovine Jana Mladeka, ministarke za lokalni razvoj Karle Šlehtove, zamenika ministra spoljnih poslova za vanevropske zemlje i ekonomsku diplomatiju i nacionalnog koordinatora za saradnju sa Kinom u okviru procesa 16 + 1 Martina Tlape i drugih čeških predstavnika i delegacije privrednika i čeških proeksportnih institucija, uzeo je učešće u samitu predsednika Vlada Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, dana 16. decembra u Beogradu. Na marginama samita je takođe realizovan bilateralni sastanak predsednika češke i srpske Vlade, kao i sastanak ministra industrije i trgovine Jana Mledeka sa srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Novembar - dana 14. novembra, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se u Pragu sa ministarkom za rad i socijalna pitanja Republike Češke Mihaelom Marksovom.

Oktobar - dana 30 - 31. oktobra premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra finansija Dušana Vujovića, boravio je u poseti Republici Češkoj na poziv češkog predsednika Vlade Bohuslava Sobotke. Osim radnih sastanaka premijera i njihovih delegacija, premijer Vučić se sastao i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Janom Hamačekom i učestvovao je na okruglom stolu sa predstavnicima privrednika aktivnih na srpskom tržištu.

Dana 8. oktobra predsednica Narodne skupštine Republike Srbije sa svojom delegacijom posetila je Republiku Češku na poziv predsednika Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Jana Hamačeka. Gospođa Gojković se takođe sastala sa predsednikom Milošem Zemanom, ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom i potpredsednikom Senata Parlamenta Republike Češke Pšemislom Sobotkom.

U periodu 6 - 9. oktobra delegacija Odbora za evropska pitanja Senata Parlamenta Republike Češke na čelu sa predsednikom Odbora Miroslavom Krejčom posetila je Republiku Srbiju. Delegacija se sastala sa potpredsednikom Narodne skupštine i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Češkom Veroljubem Arsićem, sa partnerskim Odborom za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Senićem, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i vršiocem dužnosti direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Srđanom Majstorovićem.

Jun - dana 16. juna ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić sastao se u Pragu sa zamenikom ministra prosvete, omladine i sporta Republike Češke Petrom Mlsnom.

April - u periodu 2 - 4. aprila načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije gen. Ljubiša Diković sa svojom delegacijom posetio je Republiku Češku. General Diković se sastao sa svojim češkim kolegom arm. gen. Petrom Pavelom i ministrom odbrane Republike Češke Martinom Stropnjickim.

U periodu 1-3. aprila Republiku Srbiju je posetio predsednik Republike Češke gospodin Miloš Zeman sa suprugom Ivanom. Državna poseta je realizovana na poziv srpskog predsednika gospodina Tomislava Nikolića.

Posete u 2013. godini

Decembar - u periodu 17-18. decembra 2013, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Martin Pecina bio je u zvaničnoj poseti u Republici Srbiji. Prilikom radne večere i bilateralnih sastanaka sa svojim domaćinom, predsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, razgovaralo se o mogućnostima produbljivanja uzajamne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova i oblasti ekonomije.

Septembar - dana 19. septembra 2013, ministar spoljnih poslova Republike Češke Jan Kohout doputovao je u jednodnevnu radnu posetu Srbiji. Ministar Kohout je u Beogradu razgovarao sa srpskim predsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrem Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, ministrom finansija Lazarom Krstićem i ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Jun - dana 30. juna u Zagrebu sastali su se predsednik Republike Češke Miloš Zeman i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić na marginama proslave ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

April - periodu 11 - 12. aprila 2013, predvođena Jaroslavom Hruškom, prvim zamenikom ministra unutrašnjih poslova za unutrašnju bezbednost, češka delegacija je učestvovala na Regionalnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i ministara pravde u Beogradu.

Dana 8. i 9. aprila delegacija poslaničkog Odbora za zdravlje, predvođena njegovim potpredsednikom prof.dr Alešom Roztočilom, sastala se u Beogradu sa srpskim partnerskim odborom na čelu sa njegovim predsednikom prof. Dr Dušanom Milisavljevićem. Delegacija se pored toga sastala i sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i sa nekoliko direktora najznačajnijih srpskih bolnica.

Posete u 2012. godini

Decembar - dana 17. decembra 2012, predsednik Vlade Republike Češke Petr Nečas realizovao je zvaničnu posetu Srbiji, prilikom koje se sastao sa svojim kolegom Ivicom Dačićem, predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem. Premijera Nečasa je pratio takođe ministar industrije i trgovine Martin Kuba i pedeset čeških privrednika, koji su učestvovali u češko-srpskom privrednom forumu.

Novembar - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Češke Karel Švarcenberg, dana 5. novembra 2012, primio je u Črnjinskoj palati ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića. Ministar Mrkić se u okviru posete Pragu takođe sastao sa predsednikom Vlade Republike Češke Petrom Nečasom.

Oktobar - dana 22. oktobra na konferenciji „Praški dijalog o proširenju“, koja je realizovana u Černjinskoj palati, govorila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Septembar - dana 21. septembra, prvi zamenik ministra spoljnih poslova i državni sekretar za evropska pitanja Jirži Šnajder, učestvovao je u drugom Beogradskom bezbednosnom forumu. On se sastao sa direktorom vladine Kancelarije za evropske integracije Milanom Pajevićem, savetnikom predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku Markom Đurićem i državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Verom Mavrić. Razgovori su bili usmereni na razvoj uzajamnih odnosa i saradnju, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i trgovine, kao i na široki kontekst procesa evropskih integracija Srbije.

Februar - tokom zvanične posete Republici Češkoj, na čijim marginama je potpisan sporazum o saradnji u oblasti zaštite od oružja za masovno uništavanje, ministar odbrane Dragan Šutanovac se 21.februar sastao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vondrom i sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom.

Dana 18.februar u Lanima kod Praga, sastali su se predsednici Vaclav Klaus i Boris Tadić prilikom sastanka predsednika Republike Češke, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Posete u 2011. godini

Novembar - na samitu Srednjeevropske inicijative (SEI) 4.novembra u Beogradu, češku delegaciju je predvodio ministar saobraćaja Pavel Dobeš.

Dana 4.novembra ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova Višegrad 4 (V4) i zapadnog Balkana u Pragu.

Oktobar - dana 14.oktobra bohemista, pisac, prevodilac i diplomata, profesor Aleksandar Ilić preuzeo je u Pragu iz ruku ministra spoljnih poslova Karela Švarcenberga nagradu Gratias Agit za širenje dobrog imena Republike Češke u inostranstvu.

Septembar - u periodu 22 - 24. septembra predstavnici Ustavnog suda Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Dragišom Slijepčevićem, sastali su se u Beogradu sa delegacijom Ustavnog suda Republike Češke, predvođenom predsednikom Pavelom Rihetskim.

Dana 15.septembra prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg nastupio je u okviru glavnog panela Beogradskog bezbednosnog foruma.

Avgust - dana 29.augusta predsednik Boris Tadić se sastao sa predsednikom Vaclavom Klausom u zamku u Lanima.

Jul - dana 26. jula predsednik Boris Tadić je u praškom Karolinumu primio nagradu "Polak Anjard" "za doprinos demokratskim i ekonomskim reformama u srednjoj i istočnoj Evropi".

Dana 25.jula ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, u okviru zvanične posete Republici Češkoj, sastao se sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom, kao i sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove, bezbednost i odbranu Senata i odbora za evropske poslove Poslaničkog doma na čelu sa njegovim predsednikom Janom Bauerom.

U toku zvanične posete Republici Češkoj, u periodu 11 - 13.jula načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije general Miloje Miletić razgovarao je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vondrom, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Republike Češke generalom Vlastimilom Picekom.

Jun - na marginama ministarskog sastanka CEI, 10.06. u Trstu realizovan je bilateralni sastanak 1. potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Karela Švarcenberga i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Maj - dana 30. i 31. maja delegacija Odbora za odbranu i bezbednost Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke na čelu sa predsedikom Františekom Bublanom sastala se u Beogradu sa srpskim partnerskim odborom na čelu sa njegovim predsednikom Dušanom Bajatovićem, kao i sa čelnicima MSP, MO, MUP. Predsednik odbora se povrh toga samostalno sastao sa 1. potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Tokom radne posete Srbiji u periodu 23 -27. maja delegacija Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, ljudska prava i peticije Senata Parlamenta Republike Češke, na čelu sa predsednikom Jaromirom Jermaržom, sastala se u Beogradu sa partnerskim odborom srpskog Parlamenta, sa predstavnicima Ministarstava prosvete i nauke, kulture i informatike i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državne i lokalne samouprave, kao i sa ombudsmanom S. Jankovićem. Sastavni deo posete je ujedno bio i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i obilazak projekata Južnomoravskog regiona u Aranđelovcu, Kragujevcu i Lapovu, sastnak sa predstavnicima češke nacionalne manjine u gradu Bela Crkva i svečano otvaranje muzejske ekspozicije u mesnoj zajednici Češko Selo.

April - na marginama Dunavske konferencije u Vukovaru, 29. aprila realizovan je radni sastanak prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Karela Švarcenberga sa potpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Januar - Vaclav Klaus, predsednik Republike Češke, boravio je 20-21.januara u pratnji supruge, gđe Livie Klausove, u radnoj poseti Republici Srbiji. Susreo se sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde je od njenog predsednika Nikole Hajdina preuzeo dekret o svom imenovanju za inostranog člana SANU, održao je predavanje na temu: „Osvrti na transformaciju Češke i Srbije“ i potpisivao zainteresovanima svoju knjigu „Evropa i EU (Pogled političara i pogled ekonomiste)“.

Posete u 2010. godini

Decembar - u okviru radne posete Pragu 17. decembra, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić susreo se sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Radekom Johnom i s prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Češke Karelom Švarcenbergom. Tom prilikom potpisan je Sporazum o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala.

Novembar – u okviru zvanične posete Republici Češkoj Mirko Cvetković, premijer Republike Srbije, u pratnji Olivera Dulića, ministra životne sredine i prostornog planiranja, i Petra Škundrića, ministra rudarstva i energetike, susreo se 15. i 16.novembra sa Petrom Nečasom, predsednikom Vlade Republike Češke, Lubomirom Zaoralekom, potpredsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke i Alenom Gajduškovom, potpredsednicom Senata Parlamenta Republike Češke. Premijera Republike Srbije primio je i Vaclav Klaus, predsednik Republike Češke. Održao je i predavanje na Fakultetu za međunarodne odnose. U okviru preduzetničkog foruma potpisan je Okvirni ugovor o modernizaciji i elektrifikaciji železničkog koridora Deset na trasi Niš - Dimitrovgrad koji će biti finansiran kreditom Češke izvozne banke.

Oktobar - 26. oktobra Karel Švarcenberg, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Češke, susreo se tokom zvanične posete Republici Srbiji sa Vukom Jeremićem, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije, i Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Vlade Republike Srbije.

Septembar - na marginama 65. zasedanja GS UN u Njujorku održani su sastanci predsednika Vaclava Klausa i Borisa Tadića i ministara spoljnih poslova Karala Švarcenberga i Vuka Jeremića.

Zamenik ministra zadužen za evropske poslove Mihal Sedlaček učestvovao je na konferenciji "Sastanak na visokom nivou o implementaciji i finansiranju Dunavske strategije" u Beogradu i susreo se sa državnim sekretarom MSP RS Mirkom Stefanovićem.

Jun - u okviru zvanične posete Republici Srbiji Eduard Janota, ministar finansija Republike Češke, potpisao je 4. juna sa Mlađanom Dinkićem, potpredsednikom Vlade i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja, novelu bilateralnog Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija od 13. oktobra 1997. godine.

Maj - tokom zvanične posete Republici Srbiji 14.maja Jakub Šebesta, ministar poljoprivrede Republike Češke, susreo se sa svojim resornim kolegom Sašom Draginom, prilikom čega su potpisali Memorandum o razumevanju između dva ministarstva i učestvovao na međunarodnoj konferenciji na temu „Reforma zajedničke poljoprivredne politike – izazovi i saradnja“.

Gustav Slamečka, ministar saobraćaja Republike Češke, boravio je od 11. do 13. maja u radnoj poseti Republici Srbiji. Tokom posete sastao se sa Milutinom Mrkonjićem, ministrom infrastrukture, posetio češke izlagače na sajmu Tehnika u Beogradu i učestvovao na svečanoj prezentaciji projekta češke međunarodne razvojne saradnje "Modernizacija bezbednosnog sistema signalizacije železničke mreže termoelektrane TENT Obrenovac“.

Vladimir Tošovski, ministar industrije i trgovine Republike Češke, susreo se tokom svoje zvanične posete Srbiji 4.maja sa svojim partnerom Mlađanom Dinkićem, potpredsednikom Vlade i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja, i sa njim potpisao Protokol u vezi sa Međuvladinim sporazumom o privrednoj saradnji dveju zemalja iz 2005. godine, koji definiše uslove angažovanja čeških firmi u modernizaciji železničkog Koridora Deset na deonici Niš – Dimitrovgrad.

Februar - na marginama energetskog samita u Budimpešti održan je bilateralni sastanak predsednika Vlade Republike Češke Jana Fišera i srpskog premijera Mirka Cvetkovića.

Delegacija Odbora spoljnih poslova Skupštine RS predvođena njegovim predsednikom Dragoljubom Mićunovićem, pored toga što se sastala u Pragu sa partnerskim odborima Poslaničkog doma i Senata Parlamenta Republike Češke, sastala i sa potpredsednicima Poslaničkog doma Lubomirom Zaoralekom i Vojtehom Filipom, s potpredsednikom Senata Petrom Pithartom, zamenikom ministra spoljnih poslova Vladimirom Galuškom i prvim zamenikom ministra za evropske poslove Mihalom Sedlačekom.

Januar - Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Jan Kohout sastao se tokom zvanične posete Srbiji 20. januara s predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. Zajedno sa Božidarom Đelićem učestvovao je na konferenciji „Republika Češka i Srbija: Saradnja za integracije“.

Posete u 2009. godini

Decembar - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Martin Bartak sastao se tokom zvanične posete Srbiji 15. decembra s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem. Predavanjem na temu „Koristi Republike Češke od evroatlantskih integracija“ obratio se skupu koji su činili predstavnici Vojne akademije i Škole narodne odbrane, a rektorima Vojne akademije Beograd i Univerziteta odbrane Brno svečano je predao sablje F. A. Zaha.

Novembar - na marginama sednice Srednjeevropske inicijative (SEI) u Bukureštu sastali su se ministri spoljnih poslova Jan Kohout i Vuk Jeremić.

Septembar - na marginama 64. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku održan je bilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Jana Kohouta i Vuka Jeremića.

U toku zvanične posete ministarke finansija RS Ljiljane Dragutinović na marginama sastanka s ministrom finansija E. Janotom, potpisan je Protokol između Vlada Republike Češke i Republike Srbije u vezi sa Ugovorom između Vlade Republike Češke i Saveta ministara SCG o sprečavanju dvojnog oporezivanja.

Jun - na marginama svog učešća na 16. samitu predsednika srednjeevropskih zemalja u Novom Sadu (19-20.juna), predsednik Vaclav Klaus sastao se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Delegacija Odbora za privredu, saobraćaj i životnu sredinu Senata Parlamenta Republike Češke, predvođena predsednikom Odbora J. Hajdom, sastala se sa predstavnicima relevantnih odbora Skupštine Republike Srbije, a pored toga i sa predsednikom Skupštine Vojvodine Š. Egerešijem, predsednikom IV Vojvodine Bojanom Pajtićem i gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem.

Maj - delegacija Odbora spoljnih poslova, odbrane i bezbednosti Senata Parlamenta Republike Češke predvođena predsednikom Jiržijem Dinstbirom, pored susreta sa svojim partnerima iz Skupštine Republike Srbije, sastala se u Beogradu i sa Vukom Jeremićem, ministrom spoljnih poslova.

April - prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić učestvovao je u Pragu na međunarodnoj konferenciji na temu migracija.

Mart - Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, održao je neformalne sastanke sa partnerima iz zemalja članica EU i drugih balkanskih zemalja u Hlubokoj nad Vltavom.

Češki ministar unutrašnjih poslova Ivan Langer nastupio je ispred CZ PRES-a na Konferenciji o bezbednosti granica u Beogradu.

Februar - zamenik ministra životne sredine Jan Dusik sastao se 9.februara s ministrom životne sredine RS Oliverom Dulićem. Susret je sadržao konsultacije i pripremu srpske strane za konferenciju u Nairobiju, gde je Srbija preuzela dvogodišnje predsedavanje programom UN za životnu sredinu (UNEP).

Prvi zamenik ministra spoljnih poslova Tomaš Pojar sastao se u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Januar – prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se 28-29.1. u Pragu s ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Langerom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Miroslavom Vlčkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Tomašom Pojarom.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić sastao se 23.januara u Pragu s potpredsednikom Vlade za evropske poslove Aleksandrom Vondrom, ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom i ministrom obrazovanja, omladine i sporta Ondžejem Liškom.

Posete u 2008. godini

Novembar - Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja RS, sastao se u Pragu pored ostalog i sa potpredsednikom Vlade i ministrom životne sredine Martinom Bursikom.

2. zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Češke i Republike Srbije u Beogradu. Češku stranu je predvodio zamenik ministra industrije i trgovine Milan Hovorka.

Radna poseta delegacije Odbora za životnu sredinu Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Republici Srbiji, predvođene njenim potpredsednikom Vaclavom Menclom.

Vuk Jeremić se 14.11. tokom istorijske prve posete srpskog ministra spoljnih poslova nezavisnoj CG sastao, osim sa svojim partnerom Karelom Švarcenbergom, i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Miroslavom Vlčkom, potpredsednikom Vlade za evropske poslove Aleksandrom Vondrom i sa prvim potpredsednikom Senata Petrom Pithartom.

Konsultacije zamenika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Zorana Vujića u Pragu s akcentom na problematiku integracije Srbije u Program Partnerstva za mir.

Tokom državne posete Srbiji 3-4.novembra predsednik Republike Češke Vaclav Klaus sastao se u Beogradu sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom. U Novom Sadu se zatim sastao sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Septembar - Milicu Delević, zamenicu ministra, primio je u Pragu Aleksandar Vondra, potpredsednik Vlade za evropske poslove, a sastala se i sa prvim zamenikom ministra spoljnih poslova, Tomašom Pojarom.

Jul – prvi zamenik ministra spoljnih poslova Tomaš Pojar sastao se u Beogradu s potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Mart - Potpredsednik Vlade za evropske poslove Aleksandar Vondra boravio je u radnoj poseti Beogradu na poziv potpredsednika srpske Vlade Božidara Đelića.

Januar - Karel Švarcenberg, ministar spoljnih poslova Republike Češke, posetio je 14. januara Kosovo.

Posete u 2007. godini

Septembar - dana 16. i 17. septembra 2007. godine, na poziv predsednika Vaclava Klausa, u dvodnevnoj radnoj poseti Češkoj boravio je srpski predsednik Boris Tadić. On se sastao i sa drugim češkim zvaničnicima i otvorio češko-srpski poslovni forum.

Posete u 2006. godini

Jun - dana 12. juna 2006. godine Republika Češka priznala je Crnu Goru koja je proglasila nezavisnost odlukom parlamenta 3. juna 2006. godine.

Mart - tokom posete ministra industrije i trgovine Milana Urbana, u čijoj su delegaciji bili i predstavnici nekoliko čeških kompanija, potpisan je „Memorandum o razumevanju“ između Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke i Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Posete u 2005. godini

Novembar - od 13. do 15. novembra 2005. godine u poseti Srbiji i Crnoj Gori bio je predsednik Vlade Republike Češke Jirži Paroubek u pratnji privrednika. Tokom posete potpisan je Sporazum o kulturnoj saradnji između Republike Češke i Srbije i Crne Gore i Sporazum o međusobnoj saradnji između privrednih komora.

Jul - Republiku Češku je posetio Predrag Ivanović, ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG.

Mart - na poziv ministra saobraćaja Republike Češke M. Šimonovskog, Češku je posetio Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije RS.

Februar - na poziv predsednika Skupštine SCG zemlju je posetio predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Lubomir Zaoralek. Deo putovanja bila je i poseta vojnicima 6. češko-slovačkog bataljona na Kosovu.

Republiku Češku su u isto vreme posetili republički ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić (Srbija) i Dragan Đurović (Crna Gora) i ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović.

Posete u 2004. godini

Novembar - Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova SCG posetio je Republiku Češku. Jun 2004.

Delegacija srpske Kancelarije za evropske integracije koju je predvodila generalna sekretarka Radmila Milivojević održala je konsultacije u Republici Češkoj.

Posete u 2003. godini

Septembar - ministar saobraćaja Republike Češke Milan Šimonovski posetio je Beograd u pratnji privredne delegacije iz oblasti saobraćaja i saobraćajne izgradnje.

Jun - SCG posetila je delegacija Privrednog odbora Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke na čelu sa potpredsednikom odbora Miroslavom Kapounom.

Februar - na poziv ministra spoljnih poslova Cirila Svobode, Republiku Češku je posetio ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović, kog je primio i premijer Vladimir Špidla. To je bila prva poseta inostranstvu ministra SCG nakon transformacije bivše Savezne Republike Jugoslavije u Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.

Posete u 2002. godini

Mart - Prag je posetila Marija Rašeta – Vukosavljević, ministar saobraćaja i veza Republike Srbije.

Februar - Republiku Češku je posetio Goran Pitić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Republiku Češku je posetio Slobodan Milosavljević, ministar turizma i unutrašnje trgovine.

Januar - 17-18. januara SRJ je posetio Miloš Zeman, predsednik Vlade. U njegovoj delegaciji bili su između ostalih i ministar industrije i trgovine Miroslav Gregr, ministar saobraćaja i veza Jaromir Schling i ministar poljoprivrede Jan Fencl. U delegaciji je bila i grupa preduzetnika iz ukupno 60 čeških firmi.

Posete u 2001. godini

Novembar - Republiku Češku je posetio predsednik Saveta građana (donji dom Skupštine SRJ) Dragoljub Mićunović.

Oktobar - 8-9. Oktobra SRJ je posetila delegacija Odbora spoljnih poslova, odbrane i bezbednosti Senata Parlamenta Republike Češke, predvođena Mihalom Žantovskim.

J. Schling, ministar za saobraćaj, posetio je SRJ.

Septembar - radna poseta srpskog premijera Zorana Đinđića Pragu.

Jun - Beograd je posetio češki ministar kulture Pavel Dostal.

Na sastanku predsednika srednjeevropskih zemalja u Italiji sastali su se predsednik Vaclav Havel i novoizabrani predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Maj - obnovljeni međuskupštinski odnosi – Beograd je posetio predsednik Senata Petr Pithart.

Februar - poseta ministra industrije i trgovine Miroslava Gregra SRJ, u pratnji velike delegacije privrednika.

Posete u 2000. godini

Novembar - Poseta potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Jana Kavana Beogradu.

Oktobar - poseta zamenika ministra spoljnih poslova Martina Palouša Beogradu i Podgorici.

Neformalni sastanak predsednika Vaclava Havela s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Prevremeni savezni predsednički i parlamentarni izbori i razvoj unutrašnje političke situacije posle 5. oktobra 2000. godine doveli su do pada Miloševićevog režima i otvorili proces demokratskih promena. Već 12. oktobra 2000. godine došlo je do ukidanja sankcija od strane Vlade Republike Češke.

Posete 1998-2000. godini

Politički i ekonomski odnosi bili su do političkih promena u oktobru 2000. godine limitirani zajedničkim stavom Republike Češke i EU prema režimu Slobodana Miloševića, pre svega sankcijama prema SRJ od strane SB UN i EU, kojima se Republika Češka pridružila. Do potpunog zamrzavanja odnosa u svim oblastima došlo je tokom bombardovanja SRJ 1999. godine od strane NATO.

Posete u 1997. godini

Oktobar - 13.oktobra Jozef Zieleniec, ministar spoljnih poslova Republike Češke, posetio je Beograd.

Avgust - savezni ministar privrede Rade Filipović prilikom posete Republici Češkoj sastao se sa ministrom industrije i trgovine J. Kühnlem i diskutovao o mogućnostima produbljivanja investicione saradnje, a posebno o projektu izgradnje elektrane Kolubara B.

Septembar - Đorđe Širadović, savezni ministar trgovine, potpisao je u Pragu trgovinski sporazum.

April - Zoran Vujović, savezni ministar saobraćaja, boravio je u Pragu.

Mart -poseta premijera Vaclava Klausa Beogradu.

Posete u 1996. godini

Dalje produbljivanje bilateralnih odnosa – nakon aktiviranja 1996. godine – usporio je dalji razvoj situacije u vezi sa koracima Miloševićevog režima (pre svega sa falsifikovanjem izbornih rezultata lokalnih izbora 1996. godine u Srbiji i pogoršanje situacije na Kosovu).

Posete u 1995. godini

Decembar - radna poseta prvog zamenika jugoslovenskog ministra spoljnih poslova Pragu.

Diplomatski odnosi između Republike Češke i Jugoslavije u potpunosti su normalizovani početkom decembra 1995. godine kada je češka Vlada odlučila da podigne nivo diplomatskog zastupanja na nivo ambasadora.

Posete u 1994. godini

Češka strana je u jesen 1994. godine izrazila interesovanje za obnovu političkih kontakata konsultacijama tadašnjeg ministra spoljnih poslova Aleksandra Vondre u SRJ.

Posete u 1993. godini

Politički dijalog između dve zemlje prekinut je zbog ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.Bilateralni odnosi
Bilateralni odnosi