| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
.

Амбасада Републике Србије - Праг

Контакт

Адреса: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             АМБАСАДА                                                      КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ

Радно време понедељак - петак                                Радно време понедељак - петак

      08:30 – 16:30 часова                                    рад са странкама 09:00 – 12:00 часова

 Телефон: + 420 257 532 075                                 заказивање термина 14:00 - 16:00

                + 420 257 531 582                                      Телефон: + 420 257 533 949

 

Е-маил: embassy.prague@mfa.rs                                Е-маил: konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs         дежурни телефон за време викенда и празника

Twitter: @SRBinCzech                                                 +420 601 523 446

 

Укинуте заштитне мере за улазак у Чешку Републику

Од 9. априла 2022. обустављене су заштитне мере у вези са условима уласка у Чешку у вези са епидемијом КОВИД-19. Улазак у Чешку више не подлеже никаквим посебним епидемиолошким условима за спречавање ширења болести. Укинута је забрана уласка странцима из трећих земаља и обавеза доказивања статуса без инфекције.

 

Суфинансирање пројеката између матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Р.Србије Н.Селаковић донео је одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по конкурсима који су били отворени од 23. фебруара до 09. марта 2022. године. Увид у донете одлуке се могу извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 

КОВИД19 - УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ ЧР (ажурирано 10.4.2022)

 

КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТУ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

 

VSTUP DO SRBSKÉ REPUBLIKY ZA ÚČELEM VÝKONU EKONOMICKÝCH ČINNOSTÍ

ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р. СРБИЈУ РАДИ ОБАВЉАЊА ПРИВРЕДНИХ АКТИВНОСТИ

 

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

            

                                                                                                                          брошура

 
 
 
Селаковић и Липавски о ситуацији у региону и геополитичким темама

16. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Чешке Републике Јаном Липавским.

Селаковић је саговорника информисао о ситуацији на западном Балкану, истакавши да су мир и стабилност кључни интерес Србије, која жели да остане на путу економског развоја.

Министри су размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружала проширењу ЕУ на западни Балкан, и изразио очекивање да ће та држава наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција, нарочито јер од јула ове године преузима шестомесечно председавање ЕУ.

Информишући чешког колегу о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је пренео нашу чврсту опредељеност за решавање проблема на Косову и Метохији кроз разговоре уз посредовање ЕУ, али и констатовао да Приштина једностраним потезима и одбијањем да примени до сада преузете обавезе константно опструира дијалог.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs


Полагање венца поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин

 

Представник Амбасаде је 15. маја поводом 77.г. од краја Другог светског рата положио пригодан венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин. На Терезинској комеморацији, ове године одржаној под покровитељством чешког министра културе, су учествовали највиши чешки званичници.

Ова прилика је искоришћена за полагање венца Амбасаде Републике Србије поред ћелије у Терезину у којој је тамновао Гаврило Принцип.


У Београду одржан припремни састанак поводом посете Алеша Хмелажа

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је припремном састанку поводом званичне посете заменика министра спољних послова Чешке Републике, Алеша Хмелажа, Републици Србији. Састанак је у Министарству спољних послова организовала амбасадорка Сузана Бошковић Продановић, помоћник министра за Европску Унију у МИП Републике Србије. На састанку је био присутан и амбасадор Чешке Републике у Србији, њ.е. Томаш Кухта и представници Чешке амбасаде. Истакнуто је велико пријатељство и добри односи између две државе као и захвалност Чешкој на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. На састанку су предложене теме разговора поводом званичне посете заменика министра Алеша Хмелажа, која би требала да се реализује 02.06.2022.године. Од првог јула Чешка Република преузима председавање Саветом Европе и једно од главних тема ће бити будућност Западног Балкана и организација Самита Западни Балкан и ЕУ.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова