| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

                    

       Radno vreme

       Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 часова

       Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

       9:00 - 12:00 часова


       Adresa
       118 00 Prag 1, Mostecká 15
       ČEŠKA REPUBLIKA

 
 
Telefon: + 420 257 532 075 Lokacija / Mapa
             + 420 257 531 582 Konzularna nadležnost
Tel. (konz. odeljenje): + 420 257 533 949 Počasni konzuli
Faks: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (konzularno): konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

 


 
 
 
Svečanost u Terezinu

U Terezinu je 19. maja 2019. godine održana komemorativna svečanost posvećena žrtvama u Drugom svetskom ratu kojoj su prisustvovali češki zvaničnici, predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora, verskih zajednica i boračkih udruženja. Prisutnima se obratio, između ostalih, predsednik Senata Parlamenta Češke Republike Jaroslav Kubera.

Nakon zvaničnog dela svečanosti, ambasador Vera Mavrić je sa predsednikom Grupe češko-srpskog prijateljstva u Poslaničkom domu Parlamenta Češke Republike Jaroslavom Foldinom položila venac ispred ćelije u kojoj je u nekadašnjem vojnom zatvoru u Terezinu od 1914. do 1918. godine bio zatočen Gavrilo Princip.

 

 


Komemorativne svečanosti u Terezinu, Jindrihovicama i crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Pragu

U okviru programa obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, kao i godišnjice smrti Gavrila Principa, u Češkoj Republici su, od 27. do 30. aprila 2019. godine, boravili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, na čelu sa državnim sekretarom Nenadom Nerićem, predstavnici vojske i policije Republike Srbije sa studentima Vojne i Policijske akademije iz Beograda, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.


Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Republici Češkoj

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tokom posete Republici Češkoj 23. aprila 2019. godine imao razgovore sa ministrom inostranih poslova Tomašom Petričekom, predsednikom Senata Jaroslavom Kuberom i predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom. Prilikom susreta sa češkim sagovornicima je istaknut značaj tradicionalo prijateljskih odnosa između dve zemlje i veoma intenzivan politički dijalog. Zajednički je konstatovano da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje bilateralnih odnosa u svim sferama, pre svega u oblasti privrede, nauke, obrazovanja i kulture. Istaknut je značaj rasta spoljnotrgovinske razmene u prošloj godini koja je iznosila preko milijardu evra. Češka je potvrdila podršku procesu evrointegracije Srbije i ponovila spremnost da pomogne u što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je iskoristio priliku da upozna češke sagovornike sa situacijom na Kosovu i Metohiji i postupcima Prištine koji dovode u pitanje stabilnost regiona, dok je Srbija dosledna u svom stavu da se svi sporovi rešavaju dijalogom.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova