| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

                    

       Radno vreme

       Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 часова

       Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 9:00 - 12:00 часова


        Adresa
        118 00 Prag 1, Mostecká 15
        ČEŠKA REPUBLIKA

 
 
Telefon: + 420 257 532 075 Lokacija / Mapa
             + 420 257 531 582 Konzularna nadležnost
Tel. (konz. odeljenje): + 420 257 533 949 Počasni konzuli
Faks: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (konzularno): konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

 


 
 
 
Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Na Vidovdan, 28. juna 2018. godine, ispred Mauzoleja u Jindrihovicama služena je liturgija i održan parastos Srbima i Rusima stradalim u austrougarskim logorima na teritoriji Češke Republike u Prvom svetskom ratu. Službu su držali predstavnici srpske pravoslavne crkve sa protojerejem Srđanom Jablanovićem, češke sa arhiepiskopom praškim i čeških zemalja Mihalom i ruske sa protojerejem Nikolajem Liščenjukom. Prisutni su bili i poslanik Jaroslav Foldina, ruski generalni konzul iz Karlovih Vari Konstantin Provalov, predstavnici srpske i ruske dijaspore. Ambasador Vera Mavrić se obratila prisutnima naglašavajući da se ove godine obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
 
   

Poseta predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića Ustečkom regionu
Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović je 6. i 7. juna 2018. godine posetio  Ustečki region kojom prilikom je sa guvernerom Oldrih Bubenjičekom potpisao Memorandum o saradnji Ustečkog regiona i AP Vojvodine u oblastima privrede, naučno istraživačke delatnosti, zdravstva, socijalne zaštite, turizma i kulture.
 
   

Prezentacija srpske kulture u Češkoj Republici
Festival „Dani slovenske kulture“ održan je u Češkoj Republici od 31. maja do 2. juna 2018. godine u organizaciji udruženja „Slovenske unije“ i uz pomoć Ambasade Republike Srbije u Pragu. Realizovano je niz kulturnih manifestacija u  Hodonjinu, Starem Mjestu, Uherskom Hradištu, Mikulčicama i Velehradu.
 
Međunarodnu slovensku konferenciju, na kojoj su učestvovali stručnjaci i predstavnici slovenskih udruženja i institucija, otvorili su predsednik „Slovenske unije“ Vojteh Merunka i ambasador Republike Srbije Vera Mavrić. Tokom festivala prikazana je izložba „Zaboravljena Srbija“ na kojoj su izloženi značajni dokumenti  vezani za razvoj srpsko-čeških odnosa. Najznačajniji događaj na festivalu je bilo predstavljanje Miroslavljevog Jevanđelja u „Muzeju Biblije“ u Velehradu koje je realizovano u saradnji sa Maticom srpskom.
 
Tokom festivala folklorna grupa SKD „Radost“ iz Praga učestvovala je na više različitih događaja, kao što je otvaranje izložbe „Zabranjena Srbija“ u Hodonjinu i „Srpski dan“ u Mikulčicama. U Hodonjinu je 1. juna 2018. godine zasađeno stablo Pančićeve omorike koji je dobijeno od Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
 
   
 
         

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova