| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
.

Ambasada Republike Srbije - Prag

 

Kontakt

Adresa: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             AMBASADA                                                      KONZULARNO ODELJENJE

Radno vreme ponedeljak - petak                                  Radno vreme ponedeljak - petak

      08:30 – 16:30 časova                                    rad sa strankama 09:00 – 12:00 časova

 Telefon: + 420 257 532 075                                     zakazivanje termina 14:00 - 16:00

              + 420 257 531 582                                         Telefon: + 420 257 533 949

 

E-mailл: embassy.prague@mfa.rs                                E-mail: konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs              dežurni telefon za vreme vikenda i praznika

Twitter: @SRBinCzech                                                  +420 601 523 446

 
 

 

COVID19 - USLOVI ZA ULAZAK NA TERITORIJU ČR (ažurirano 14.6.2022)

 

KAMPANJA ZA ZASTITU IMOVINSKIH PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH

 

 

 

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE

  

                                                                                                           brošura

 
 
 
Selaković: Intenzivna diplomatska aktivnost u Njujorku, afirmisali smo našu politiku

24.9.2022.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.

Ministar Selaković je naveo da je Generalna skupština UN bila prilika da se na marginama tog zasedanja održi niz sastanaka sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima kako SAD, odnosno njihovog Kongresa, tako i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma.

"Kada se svede računica ovogodišnje Generalne skupštine UN i sastanaka na marginama, mogu sa ponosom da kažem da je održano ukupno 100 susreta, od toga 95 sa ministrima spoljnih poslova i pet sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijasne civilizacija i Svetskog ekonomskog foruma", naveo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naglasio da je to bila odlična prilika da se afirmiše ono što jeste naša politika, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon izvanrednog obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN.

"Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", naglasio je ministar Selaković.

Kako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora, kako sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile svoju podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovrednosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.

"Ova godina je bila veoma izazovna za UN. Multilateralizam je u svojesvrsnoj krizi i za Srbiju je od vitalnog značaja da se multilateralizam vrati na scenu, da se ojačana uloga UN vrati na scenu i da naša borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a upravo u svetlu borbe za poštovanje primene međunarodnog prava, relevantnih odluka UN, kao što je Rezolucija 1244, ostaje ono čime ćemo se baviti i ostaje nešto za šta će se Srbija boriti. Upravo ta reafirmacija uloge UN jeste nešto što garantuje i veći uspeh u toj borbi", poručio je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.

"Ukupno smo zaključili 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a danas i završili ovu veoma intenzivnu diplomatsku aktivnosti potpisivanjem i Sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom", zaključio je ministar Selaković.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs


Ambasador Vekić se sastao sa finskim ambasadorom

21.9.2022

Ambasador Republike Srbije u Češkoj Republici ugostio je novog finskog ambasadora, Pasi Tuominena. NJ.E. gospodin Tuominen u svojoj bogatoj političkoj karijeri je bio ambasador Finske u Mađarskoj, radio u konzularnom sektoru MIP Finske kao i u Ministarstvu odbrane.

U prijateljskoj i srdačnoj atmosferi teme razgovora su bile bilateralni odnosi između dve prijateljske zemlje, mogućnosti uvećanja međutrgovinske razmene, politička situacija na Kosovu, kao i politička situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, ratna kriza u Ukrajini, energetska bezbednost, bezbednost hrane i ulazak Finske u NATO. Gospodin Tuominen je istakao lidersku poziciju Srbije na Zapadnom Balkanu i značaj ulaska Srbije u Evropsku Uniju. Ambasador Vekić se zahvalio Finskoj vladi i finskom narodu koji pružaju podršku Srbiji na njenom evropskom putu.


Ambasador Vekić se sastao sa Andrašem Baranjiem

13.09.2022.

Ambasador Vekić se sastao sa Andrašem Baranjiem, novim ambasadorom Republike Mađarske u Češkoj Republici.

U prijatnom ambijentu ambasade Republike Srbije i prijateljskom razgovoru oba sagovornika su istakli izuzetno dobre i prijateljske odnose između dve države i dva naroda, a da su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban glavni temelj nikada boljih odnosa između Srbije i Mađarske. Glavne teme razgovora su bile: energetska kriza, rat u Ukrajini, evropski put Zapadnog Balkana, unapređenje odnosa na polju privrede i kulture između Srbije i Mađarske. Međutrgovinska razmena svake godine raste, a pokazatelj upravo tih dobrih rezultata je i rekordna međutrgovinska razmena koja je u prvih sedam meseci ove godine premašila 2 milijarde evra. Ambasador Vekić se zahvalio NJ.E Baranjiju za pomoć i podršku koju Mađarska vlada i mađarski narod pružaju Srbiji na njenom evropskom putu.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova