| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
.

Ambasada Republike Srbije - Prag

 

Kontakt

Adresa: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             AMBASADA                                                      KONZULARNO ODELJENJE

Radno vreme ponedeljak - petak                                  Radno vreme ponedeljak - petak

      08:30 – 16:30 časova                                    rad sa strankama 09:00 – 12:00 časova

 Telefon: + 420 257 532 075                                     zakazivanje termina 14:00 - 16:00

              + 420 257 531 582                                         Telefon: + 420 257 533 949

 

E-mailл: embassy.prague@mfa.rs                                E-mail: konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs              dežurni telefon za vreme vikenda i praznika

Twitter: @SRBinCzech                                                  +420 601 523 446

 
Ukinute zaštitne mere za ulazak u Češku Republiku
 
Od 9. aprila 2022. obustavljene su zaštitne mere u vezi sa uslovima ulaska u Češku u vezi sa epidemijom KOVID-19. Ulazak u Češku više ne podleže nikakvim posebnim epidemiološkim uslovima za sprečavanje širenja bolesti. Ukinuta je zabrana ulaska strancima iz trećih zemalja i obaveza dokazivanja statusa bez infekcije.
 
 
Sufinansiranje projekata između matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministar spoljnih poslova R.Srbije N.Selaković doneo je odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po konkursima koji su bili otvoreni od 23. februara do 09. marta 2022. godine. Uvid u donete odluke se mogu izvršiti na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 

COVID19 - USLOVI ZA ULAZAK NA TERITORIJU ČR (ažurirano 10.4.2022)

 

KAMPANJA ZA ZASTITU IMOVINSKIH PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH

 

VSTUP DO SRBSKÉ REPUBLIKY ZA ÚČELEM VÝKONU EKONOMICKÝCH ČINNOSTÍ

PRAVILA ZA ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U R. SRBIJU RADI OBAVLJANJA PRIVREDNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE

  

                                                                                                           brošura

 
 
 
Selaković i Lipavski o situaciji u regionu i geopolitičkim temama

16. maj 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa ministrom inostranih poslova Češke Republike Janom Lipavskim.

Selaković je sagovornika informisao o situaciji na zapadnom Balkanu, istakavši da su mir i stabilnost ključni interes Srbije, koja želi da ostane na putu ekonomskog razvoja.

Ministri su razmotrili situaciju u vezi sa sukobima u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na političke, energetske i humanitarne aspekte krize.

Šef srpske diplomatije zahvalio je sagovorniku na principijelnoj podršci koju je Češka do sada pružala proširenju EU na zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će ta država nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu evrointegracija, naročito jer od jula ove godine preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

Informišući češkog kolegu o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je preneo našu čvrstu opredeljenost za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji kroz razgovore uz posredovanje EU, ali i konstatovao da Priština jednostranim potezima i odbijanjem da primeni do sada preuzete obaveze konstantno opstruira dijalog.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs


Polaganje venca povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i sećanja na žrtve nacizma na Narodnom groblju u Memorijalu Terezin

 

Predstavnik Ambasade je 15. maja povodom 77.g. od kraja Drugog svetskog rata položio prigodan venac povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i sećanja na žrtve nacizma na Narodnom groblju u Memorijalu Terezin. Na Terezinskoj komemoraciji, ove godine održanoj pod pokroviteljstvom češkog ministra kulture, su učestvovali najviši češki zvaničnici.

Ova prilika je iskorišćena za polaganje venca Ambasade Republike Srbije pored ćelije u Terezinu u kojoj je tamnovao Gavrilo Princip.


U Beogradu održan pripremni sastanak povodom posete Aleša Hmelaža

Ambasador Berislav Vekić prisustvovao je pripremnom sastanku povodom zvanične posete zamenika ministra spoljnih poslova Češke Republike, Aleša Hmelaža, Republici Srbiji. Sastanak je u Ministarstvu spoljnih poslova organizovala ambasadorka Suzana Bošković Prodanović, pomoćnik ministra za Evropsku Uniju u MIP Republike Srbije. Na sastanku je bio prisutan i ambasador Češke Republike u Srbiji, nj.e. Tomaš Kuhta i predstavnici Češke ambasade. Istaknuto je veliko prijateljstvo i dobri odnosi između dve države kao i zahvalnost Češkoj na dosadašnjoj podršci i pomoći na evropskom putu Srbije. Na sastanku su predložene teme razgovora povodom zvanične posete zamenika ministra Aleša Hmelaža, koja bi trebala da se realizuje 02.06.2022.godine. Od prvog jula Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evrope i jedno od glavnih tema će biti budućnost Zapadnog Balkana i organizacija Samita Zapadni Balkan i EU.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova