| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

                    

       Radno vreme

       Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 часова

       Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

       9:00 - 12:00 часова


       Adresa
       118 00 Prag 1, Mostecká 15
       ČEŠKA REPUBLIKA

 
 
Telefon: + 420 257 532 075 Lokacija / Mapa
             + 420 257 531 582 Konzularna nadležnost
Tel. (konz. odeljenje): + 420 257 533 949 Počasni konzuli
Faks: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (konzularno): konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

OTVARANJE KNJIGE ŽALOSTI POVODOM UPOKOJENJA PATRIJARHA IRINEJA

Оbaveštavamo da će povodom upokojenja Njegove svetosti, Arhiepskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja biti otvorena knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije u Pragu, Mostecka 15, Prag 1, 118 00, i to:

- ponedeljak 23. novembra 2020. godine u vremenu od 13,00 do 16,00 časova

- utorak 24. novembra 2020. godine od 10,00 do 12,00 i od 14,00 do 16,00 časova.

- od srede 25. novembra do petka 27. novembra 2020. godine u vremenu od 12,00 do 16,00 časova.

Želimo takođe da vas obavestimo da, usled mera i preporuka koje su na snazi zbog epidemiološke situacije u Češkoj, izjave i pisma saučešća možete slati i elektronskim putem na adresu embassy.prague@mfa.rs ili poštom na adresu Ambasade Mostecka 15, Prag 1.

 

 Robert Řehák @Robert_Rehak

On behalf of the

@CzechMFA

I offer sincere condolences to the people of Orthodox faith on passing of Patriarch of the Serbian Orthodox Church Irinej. Irinej was an important spiritual leader and our thoughts are with those who mourn him. #Serbia

 

Ambasada Republike Srbije u Pragu srdačno zahvaljuje Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike na izrazima iskrenog saučešća povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Velvyslanectví Srbské republiky v Praze srdečně děkuje Ministerstvu zahraničních věcí České republiky za výrazy upřímné soustrasti k zesnutí Jeho svatosti patriarchy srbského Irineje.

 

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE

USLOVI ZA ULAZAK NA TERITORIJU ČR

- na snazi od 09. novembra 2020. godine -

ČR je prihvatila kriterijume EU za procenu rizika od infekcije kovid 19 po zemljama EU/Šengen zone (EU+). Na zvaničnom sajtu MUP ČR objavljeni su novi podaci o uslovima za ulazak na teritoriju ČR, koji su na snazi od ponedeljka 9. novembra o.g.

R. Srbija je, od strane nadležnih čeških organa, i dalje kategorizovana kao treća zemlja u crvenoj zoni.

ČR je, kao opšte pravilo, uvela zabranu ulaska na teritoriju ČR svim državljanima trećih zemalja u crvenoj zoni koji nemaju regulisan boravak u ČR. Izuzetak od pravila predstavljaju određene kategorije lica, i to:

1. Članovi porodice čeških državljana ili državljana EU sa prebivalištem u ČR (supružnici, registrovani partneri, deca mlađa od 21 godine, roditelji dece mlađe od 21 godine);

2. Ako je ulazak u interesu ČR – odnosi se na vrlo specifične i retke pojedinačne slučajeve;

3. Hitne situacije – unapred zakazana medicinska intervencija, izvršavanje obaveza koje je nametnuo sud; odazivanje na poziv državnog organa; zvanični sastanak; osnovna briga za članove uže porodice koji ne mogu da se brinu o sebi i druge humanitarne situacije;

4. Tranzit kroz ČR;

5. Radnici u međunarodnom transportu;

6. Diplomate akreditovane u ČR i članovi njihovih porodica;

7. Partner češkog državljanina (dugotrajna veza i zajedničko domaćinstvo).

Lica iz prve tri gore navedene kategorije, dužna su da, osim važeće putne isprave, kod sebe imaju i odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju svoj status zbog kojeg se izuzimaju od opšteg pravila. Tako je, primera radi, za 1. kategoriju potrebno posedovati kopiju lične karte člana porodice koji je državljanin ČR, te izvod iz MKR ili MKV radi dokazivanja srodstva. Za dokazivanje hitnih situacija potrebna je potvrda klinike, pozivno pismo za zvanični sastanak i sl.

Sva lica koja su u prethodnih 14 dana provela više od 12 sati u nekoj od zemalja koje nisu na listi zemalja sa niskim rizikom od COVID-19 dužna su da se:

- pre ulaska u ČR, prijave nadležnom regionalnom zavodu za javno zdravlje (po mestu gde borave u ČR) i popune elektronski formular koji se može preuzeti putem sledećeg linka https://plf.uzis.cz/. Kopiju navedenog formulara dužna su da prezentuju prilikom kontrole na granici, kao i sve vreme boravka u ČR;

- o sopstvenom trošku, testiraju na COVID-19, u roku od 5 dana od dana ulaska u ČR, osim ako im nisu određene neke druge mere (karantin) i rezultat testa dostave nadležnom zavodu za javno zdravlje. Navedena lica imaju zabranu slobodnog kretanja na teritoriji cele ČR u trajanju od 10 dana ili do ukidanja karantina (osim dece mlađe od 5 godina). Državljani RS koji imaju dugoročni ili trajni boravak u EU mogu posedovati i test urađen u drugoj zemlji EU, ne stariji od 72 sata;

- nose zaštitnu opremu 10 dana, osim ako im od strane regionalnog zavoda za javno zdravlje nije određena neka druga mera.

Sva lica dužna su da se, bez odlaganja, jave svom lekaru opšte prakse, ukoliko osete neki od simptoma COVID-19.

VAŽNA NAPOMENA: Prilikom dolaska u ČR, na medicinsku intervenciju vantelesne oplodnje, obavezno je testiranje na COVID-19 u Češkoj. U slučaju pozitivnog rezultata testa urađenog u Češkoj, paru se određuje dvonedeljni karantin u ČR kao obavezan, zbog čega će biti onemogućen da obavi medicinsku intervenciju u planiranom terminu. Potrebno je, pre polaska na put, uplatiti adekvatno zdravstveno osiguranje koje pokriva COVID-19.

Što se tiče tranzita kroz ČR, isti je dozvoljen državljanima trećih zemalja nakon boravka u crvenoj zoni radi putovanja u zemlju EU u kojoj imaju regulisan boravak. Lica iz navedene kategorije moraju da napuste ČR u roku od 12 sati i dužna su da sve vreme nose maske.

VAŽNA NAPOMENA: Za vreme trajanja krizne mere o ograničenom slobodnom kretanju na teritoriji ČR, bez obzira na gore navedene kriterijume, u ČR je moguće ući samo u neophodnim slučajevima, čak i iz „zelenih“ zemalja. Sve osobe koje uđu u ČR moraju se pridržavati pravila o ograničenjima slobodnog kretanja.

VSTUP NA ÚZEMÍ SRBSKA A TRANZIT:

Od 15. 8. mají všichni cizinci vstupující do Srbska ze Severní Makedonie, Chorvatska, Bulharska a Rumunska povinnost předložit na hranicích PCR test s negativním výsledkem (ne starší než 48 hodin, provedený národní referenční laboratoří v konkrétní zemi).

Dle sdělení MZV Srbska se povinnost předložit test nevztahuje na občany třetích zemí (tzn. včetně ČR), kteří v uvedených 4 zemích během tranzitu strávili méně než 12 hodin. Cestujete-li pouze s občanským průkazem, doporučujeme Vám na hranicích uvedených zemí při vjezdu požádat o potvrzení na zvláštním formuláři. Nařízení se dále nevztahuje na občany třetích zemí, kteří v uvedených 4 zemích strávili déle než 12 hodin, ale tranzitují přes Srbsko za předpokladu, že jejich pobyt v Srbsku nepřesáhne 12 hodin.

Vstup je též povolen řidičům nákladních vozů, posádkám letadel, vlaků a autobusů, stejně jako osobám tranzitujícím přes mezinárodní letiště v Srbsku, kteří přijíždějí/přilétají z uvedených 4 zemí, pokud doba jejich tranzitu přes Srbsko či pobyt na letišti nepřesáhne 12 hodin.

Od 18. září 2020 občané Srbska a cizinci s povolením k pobytu v Srbsku, kteří cestují z Chorvatska, Černé Hory a Bosny a Hercegoviny, na hraničním přechodu dostanou písemné vyrozumění o tom, že mají povinnost hlásit se do 24 hodin od vstupu příslušné COVID ambulanci, nebo příslušnému krajskému ústavu veřejného zdraví („zavod za javno zdravlje“). Všem ostatním cizincům je vstup na území Srbska umožněn, není vyžadováno předchozí povolení ani test na Covid-19.

Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo je odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

Aktuelni režim ulaska domaćih i stranih državljana u Republiku Srbiju

Vlada Republike Srbije donela je 21. maja 2020. godine Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju. Navedenom Odlukom koja je stupila na snagu 22. maja 2020.g odine otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i funkcionišu u uobičajenom režimu za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Takođe, ukinute su i ranije epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Umesto mera koje su se odnosile na kućnu izolaciju i obavezu posedovanja negativnog PCR testa, putnicima će prilikom pasoške kontrole biti uručeno pismeno obaveštenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti COVID – 19.

PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Imajući u vidu mere za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, preporučuje se državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu, da sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljeg.

Poslednjom Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno je da državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije (Švajcarske Konfederacje, Republike Italije, IR Irana, Rumunije, Kraljevine Španije, SR Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, se upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje.

Posebno ukazujemo da će se primena navedenih mera striktno konrolisati, te da će svako nepridržavanje istih biti najstrožije sankcionisano propisanom kaznom.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Povodom proglašenja epidemije korona virusa (COVID-19) i vanrednog stanja na teritoriji Češke Republike, Ambasada R. Srbije u Pragu, saopštava svim srpskim državljanima da će se, u narednih 30 dana, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, rad sa strankama ograničiti samo na hitne i neodložne slučajeve.

Molimo vas da kontaktirate Konzularno odeljenje Ambasade RS u Pragu (+ 420 257 533 949; mobilni telefon +420 607 356 324 ili e-mail konzularno.prag@mfa.rs) radi dogovora oko termina za pružanje konzularnih usluga.

COVID 19 – Mere za sprečavanje širenja zarazne bolesti u Republici Srbiji i Češkoj Republici

Vlada Republike Srbije je proglasila bolest COVID-19 zaraznom bolešću i preduzima sve mere radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, kao i zaštite stanovništva.

Molimo vas da se radi informisanja o merama koje se preduzimaju u Republici Srbiji permanentno pratite sledeće sajtove:

Vlade R. Srbije – https://www.srbija.gov.rs/

Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije - https://covid19.rs/.

Na sledećim linkovima možete preuzeti informacije o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u R. Srbiju.

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/

Informacije u vezi sa korona virusom na teritoriji Češke Republike možete pratiti na zvaničnoj veb stranici Ministarstva zdravlja Češke Republike https://www.mzcr.cz/Cizinci/obsah/coronavirus_2649_23.html

Ministarstvo zdravlja Češke Republike objavljuje zvanične podatke o posebnim merama koje su trenutno na snazi, osnovna pravila o tome kako se zaštititi od korona virusa, važne telefone koje možete pozvati radi dobijanja saveta ili pomoći, aktuelne informacije u vezi sa brojem zaraženih na teritoriji ČR i u svetu itd.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova ČR https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx možete pratiti zvanične informacije u vezi sa kriznim merama koje se tiču zabrane ulaska i izlaska iz ČR u vreme vanrednog stanja.

DONATORSKI RAČUN ZA POMOĆ U BORBI PROTIV EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

Obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

DIGITALNI SADRŽAJ IZ OBLASTI KULTURE

Da bi se građanima u Republici Srbiji i inostranstvu olakšao prisup kulturnim sadržajima, imajući u vidu sprečeonst adekvatnog obavljanja prograskih aktivnosti ustanova kultre, Ministarstvo kulture i informisanja je preporučilo institucijama kulture da omoguće populaciji maksimalnu dostupnost digitalnom sadržaju u oblasti kulture. Mera je doneta u cilju što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije korona virusa.

Lista digitalnih kulturnih sadržaja koje nude kulturne institucije Republike Srbije nalazi se na veb lokaciji Ministarstva kulture i informisanja:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje i

na veb sajtu Digitalna solidarnost:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Ministarstvo Kulture i informacija je ustanovilo Pretraživač kulturnog nasleđa, koji obezbeđuje dostupnost informacija o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivama, muzejima, galerijama, zavodima za zaštitu spomenika i drugim subjektima u kulturi. Cilj Pretraživača je podsticanje učenja i jačanja svesti i značaja kulturnog nasleđa. Pretraživač je dostupan na srpskom i engleskom jeziku i pristupa mu se preko linka:

https://kultura.rs/

Dodatni sadržaji uskoro će biti dostupni na pomenutim veb stranicama.


 
 
 
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU U JINDRIHOVICAMA

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, dana 11. novembra 2020.g, tačno u 11 časova, delegacija Ambasade Republike Srbije u Pragu je položila venac kraj kosturnice u Jindrihovicama, u znak pijeteta prema stradalim sunarodnicima. U Jindrihovicama se tokom Prvog svetskog rata nalazio logor kroz koji je prošlo oko 40 hiljada ratnih zarobljenika iz Srbije. Čuvar Dejan Ranđelović, rodom iz Srbije, a danas nastanjen u obližnjim Karlovim Varima brine o kosturnici, gde su pohranjeni posmrtni ostaci 7100 Srba.


Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama

Povodom obeležavanja Vidovdana, 28. juna 2020.g. u Mauzoleju u Jindrihovicama, u Češkoj Republici, ispred spomen kosturnice stradalim Srbima i Rusima u austrougarskim logorima u Prvom svetskom ratu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve sa protojerejem Srđanom Jablanovićem, sveštenikom crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu i arhiepiskop praški i čeških zemalja Mihal, Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke, su služili liturgiju i održali parastos. Skupu su prisustvovali predstavnici srpske i ruske dijaspore, kao i Generalnog konzulata Rusije iz Karlovih Vari, g. Dejan Ranđelović, čuvar Mauzoleja. U ime Ambasade Srbije u Češkoj prisutnima se obratila ministar-savetnik Lepša Štulić, koja je položila i venac.

Ove godine je Vidovdan obeležen i u Karlovim Varima gde je premijerno u Češkoj prikazan dokumentarno-igrani film „Sedam hiljada duša“, režisera Sanjina Mirića o stradalim srpskim zarobljenicima u austrougarskim logorima tokom Prvog svetskog rata.


Sastanak ministara inostranih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na sastanku ministara inostranih poslova država članica Višegradske grupe i Zapadnog Balkana koji je održan 27. februara 2020. godine u Pragu u okviru češkog predsedavanja Višegradskom grupom. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Austrije, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Težište razgovora je bilo posvećeno novoj metodologiji u procesu pristupnih pregovora koji je predložila Evropska komisija.

Ministar Jadranka Joksimović je imala i odvojeni sastanak sa ministrom inostranih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom sa kojim su razmatrane aktuelne teme u okviru hrvatskog predsedavanja Savetom EU.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova