| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
.

Ambasada Republike Srbije - Prag

 

Kontakt

Adresa: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             AMBASADA                                                      KONZULARNO ODELJENJE

Radno vreme ponedeljak - petak                                  Radno vreme ponedeljak - petak

      08:30 – 16:30 časova                                    rad sa strankama 09:00 – 12:00 časova

 Telefon: + 420 257 532 075                                     zakazivanje termina 14:00 - 16:00

              + 420 257 531 582                                         Telefon: + 420 257 533 949

 

E-mailл: embassy.prague@mfa.rs                                E-mail: konzularno.prag@mfa.rs

Veb sajt: http://www.prague.mfa.gov.rs              dežurni telefon za vreme vikenda i praznika

Twitter: @SRBinCzech                                                  +420 257 533 949

 

 

 

 

COVID19 - USLOVI ZA ULAZAK NA TERITORIJU ČR (ažurirano 01.02.2023)

 

KAMPANJA ZA ZASTITU IMOVINSKIH PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH

 

 

 

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE

  

                                                                                                           brošura

 
 
 
Predsednici RS Aleksandar Vučić i ČR Miloš Zeman otvorili „Češki dom“

30.01.2023.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Republike Miloš Zeman otvorili su obnovljeni „Češki dom“ u Beogradu. Svečanosti su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, ambasador RS u Češkoj Republici, Berislav Vekić, kao i članovi češke delegacije i rukovodstvo Češkog doma. Predsednik Srbije rekao je da će „Češki dom“ u Beogradu biti veza i most između Srbije i Češke, odnosno između srpskog i češkog naroda i da će tako zauvek ostati. Кroz „Češki dom“ samo 1939. godine prošlo više od 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma, istakao je predsednik Vučić. Predsednik ČR Miloš Zeman je ukazao da će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje, koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj saradnji. Nakon renoviranja, u „Češkom domu“, biće Кlub češke besede, Češki kulturni centar, bibloteka i učionica.


Predsednik Češke Republike Miloš Zeman u zvaničnoj poseti Republici Srbiji
29.01.2023.
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu predsednika Češke Republike, Miloša Zemana, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Republici Srbiji. Pored predsednika Aleksandra Vučića, na dočeku su bili ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić i ambasador Češke Republike u Beogradu, Tomaš Кuhta.
 
"Posebna mi je čast da u Beogradu dočekam predsednika Češke, jednog od poslednjih velikih državnika današnjice i iskrenog prijatelja Srbije. Dobro nam došli, poštovani predsedniče!“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu „Budućnost Srbije“.
 
Tokom sutrašnjeg dana planirana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbije, plenarni sastanak delegacija Republike Srije i Češke Republike, potpisivanje zajedničke deklaracije, izjave za medije i otvaranje renoviranog Češkog doma. 
 
 
 
 

Кonferencija Evropskog Jevrejskog Udruženja (EJA) u Pragu

27.01.2023

Ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić, na poziv  predsednika Evropskog Jevrejskog Udruženja (EJA), gospodina Menahema Margolina prisustvovao je svečanoj večeri uoči konferencije EJA.  Uoči Međunarodnog dana sećanja na holokaust, više od 100 članova parlamenta, vladinih zvaničnika, ambasadora i evropskih jevrejskih lidera, okupilo se u Pragu i u kampu Theresienstadt  uoči Međunarodnog dana sećanja na holokaust kako bi razgovarali o načinima suočavanja sa lažnim vestima i teorijama zavere protiv Jevreja u medijima, društvenim mrežama i rastući antisemitizam na univerzitetima širom kontinenta.
 
Na sastanku na konferenciji Evropskog jevrejskog udruženja u Pragu i getu/kampu Theresienstadt  u Češkoj Republici, zakonodavci i visoki zvaničnici evropske vlade objavili su rat antisemitskim lažnim vestima i obavezali se da će podsticati obrazovne programe protiv mržnje. Tokom konferencije, EJA je uručila Adidasu prestižnu nagradu kralja Davida za odluku da prekine sve komercijalne veze sa muzičarem Ieom, zvanim Кanie Vest, nakon njegovih antisemitskih izjava
 
Prema rečima predsednika EJA, rabina Menahema Margolina: „Čak i danas lažne vesti predstavljaju opipljivu opasnost za dobrobit Jevreja širom Evrope, oruđe mržnje koje je, nažalost, ojačano društvenim mrežama i meša teorije zavere protiv Jevreja. Desetine evropskih lidera koji su se odazvali našem pozivu da dođu u Terezin obećali su da će se boriti proti v lažnih vesti koje podstiču antisemitizam i da će sprovoditi obrazovne programe za njegovo iskorenjivanje“, rekao je Margolina.

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova