| |     ћирилица | english  
Naslovna
Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama

Povodom obeležavanja Vidovdana, 28. juna 2019. godine u Mauzoleju u Jindrihovicama, ispred spomen kosturnice stradalim Srbima i Rusima u austrougarskim logorima na teritoriji Češke Republike u Prvom svetskom ratu, služena je liturgija i održan parastos. Svečanosti su prisustvovali predstavnici srpske pravoslavne crkve sa protojerejom Srđanom Jablanovićem, češke pravoslavne crkve sa arhiepiskopom praškim i čeških zemalja Mihalom, Ambasade Rusije i GK iz Karlovih Vari, kao i predstavnici srpske i ruske dijaspore. Ambasador Vera Mavrić se obratila prisutnima prigodnim govorom i položila venac.Inicijativa "Studiraj u Srbiji"

"Studiraj u Srbiji" je inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije koja za cilj ima promociju visokog obrazovanja u Srbiji stranim studentima. Više informacija o Univerzitetima, fakultetima, studijskim programima i uslovima studiranja stranih studenata u Srbiji možete pronaći na sajtu StudyinSerbia.rsUčešće Srbije na Praškom kvadrijenalu

Predstavnici Srbije su učestvovali od 6. do 16. juna 2019. godine na Praškom kvadrijenalu, najznačajnijoj svetskoj manifestaciji scenskog dizajna i savremene scenografije. U sklopu ove manifestacije 12. juna 2019.godine održan je „Nacionalni dan Srbije“ kojom prilikom se prisutnima obratila i Vera Mavrić, ambasador Republike Srbije u Češkoj Republici.

 Festival “Food and culture”

Ambasada RS u Pragu je po drugi put učestvovala na festivalu gastronomije i kulture “Food and culture” koji je organizovao gradonačelnik Praga 6, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Privredne komore Češke Republike. Na ovoj manifestaciji, održanoj 8. juna 2019. godine, bilo je prisutno preko 50 ambasada, jedan broj čeških firmi koje se bave proizvodnjom hrane, kao i predstavnici čeških institucija. Na štandu Republike Srbije su bili predstavljeni srpski proizvodi manjih i srednjih kompanija iz naše zemlje.

 Predstavljanje Novog Sada kao omladinske prestonice Evrope u 2019. godini

U cilju promovisanja titule Omladinske prestonice Evrope koja je dodeljena gradu Novi Sad za 2019. godinu organizovan je prijem u Muzeju Karlovog mosta u Pragu, 4. juna 2019. godine. Predstavnicima diplomatskog kora, čeških institucija, naše dijaspore i pre svega mladim ljudima iz različitih omladinskih organizacija Češke Republike su se obratili ambasador Vera Mavrić, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, član gradskog Veća za omladinu i sport Ognjen Cvjetićanin i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović. Predstavljena je evropska i međunarodna dimenzija titule Omladinske prestonice Evrope i mladih ljudi iz Novog Sada koji kroz veliki broj programa i zajedničkih projekata imaju za cilj aktivan angažman mladih, umrežavanje i stvaranje novih partnerstava širom sveta.

 Međunarodna izložba dečijih radova u Lidicama

Na međunarodnoj izložbi dečijih radova u Lidicama, 28. maja 2019. godine, koja se tradicionalno održava svake godine, kao znak sećanja na stradanja dece iz Lidica tokom Drugog svetskog rata, nagrađeno je ukupno 1014 dečijih radova, od ukupnih 15 336 radova iz celog sveta. Iz Republike Srbije je od 769 radova dodeljena nagrada za 15 dečijih radova.Svečanost u Terezinu

U Terezinu je 19. maja 2019. godine održana komemorativna svečanost posvećena žrtvama u Drugom svetskom ratu kojoj su prisustvovali češki zvaničnici, predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora, verskih zajednica i boračkih udruženja. Prisutnima se obratio, između ostalih, predsednik Senata Parlamenta Češke Republike Jaroslav Kubera.

Nakon zvaničnog dela svečanosti, ambasador Vera Mavrić je sa predsednikom Grupe češko-srpskog prijateljstva u Poslaničkom domu Parlamenta Češke Republike Jaroslavom Foldinom položila venac ispred ćelije u kojoj je u nekadašnjem vojnom zatvoru u Terezinu od 1914. do 1918. godine bio zatočen Gavrilo Princip.

 

 Komemorativne svečanosti u Terezinu, Jindrihovicama i crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Pragu

U okviru programa obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, kao i godišnjice smrti Gavrila Principa, u Češkoj Republici su, od 27. do 30. aprila 2019. godine, boravili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, na čelu sa državnim sekretarom Nenadom Nerićem, predstavnici vojske i policije Republike Srbije sa studentima Vojne i Policijske akademije iz Beograda, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Republici Češkoj

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tokom posete Republici Češkoj 23. aprila 2019. godine imao razgovore sa ministrom inostranih poslova Tomašom Petričekom, predsednikom Senata Jaroslavom Kuberom i predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom. Prilikom susreta sa češkim sagovornicima je istaknut značaj tradicionalo prijateljskih odnosa između dve zemlje i veoma intenzivan politički dijalog. Zajednički je konstatovano da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje bilateralnih odnosa u svim sferama, pre svega u oblasti privrede, nauke, obrazovanja i kulture. Istaknut je značaj rasta spoljnotrgovinske razmene u prošloj godini koja je iznosila preko milijardu evra. Češka je potvrdila podršku procesu evrointegracije Srbije i ponovila spremnost da pomogne u što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je iskoristio priliku da upozna češke sagovornike sa situacijom na Kosovu i Metohiji i postupcima Prištine koji dovode u pitanje stabilnost regiona, dok je Srbija dosledna u svom stavu da se svi sporovi rešavaju dijalogom.Obeležavanje 75 godina postojanja „Jedinstva“ iz Prištine

U organizaciji pravoslavne crkvene opštine „Knez Lazar“ iz Praga i oca Srđana Jablanovića, u Prostorijama Doma narodnih manjina, 17. aprila 2019. godine održano je veče „Jedinstva“, najstarijeg lista na srpskom jeziku na KiM. Sveta Vlahović i Rada Komazec, direktor i glavni i odgovorni urednik, predstavili su članovima srpske zajednice u Pragu istorijat i rad ove novinsko-izdavačke kuće, koja ove godine proslavlja 75 godina postojanja. Program su upotpunili pesnici Ranko Đinović i Radoslav Zlatanović, kao i članovi SKD „Radost“ iz Praga. Učesnici obeležavanja ove godišnjice posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Pragu.

 Koncert SKD „ Radost“ u Pragu

Srpsko kulturno društvo „Radost“ iz Praga održalo je, 7.aprila. 2019.g. koncert u velikoj sali Gradske biblioteke u Pragu. Uz pratnju orkestra, publici su se predstavili svi ansambli, od najmlađeg do prvog sastava, kao i sekcija za izvorno pevanje.

 Skup solidarnosti sa Srbijom povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja

U znak podrške Republici Srbiji povodom 20. godišnjice bombardovanja SRJ od strane NATO, održan je skup solidarnosti čeških građana ispred Ambasade R.Srbije u Pragu, 24. marta 2019. godine. Tradicionalno okupljanje je organizovalo udruženje „Prijatelji Srba sa Kosova“ na čelu sa češkim poslanikom Jaroslavom Foldinom iz Češke socijaldemokratske partije. Skup je simbolično počeo u 20, 00 časova, a govornici su ukazali da se ne sme zaboraviti agresija NATO koja je počinjena nad srpskim narodom i žrtve koje su stradale u akciji koja je bila protivna međunarodnom pravu. Intonirane su srpska i češka himna i zapaljene sveće u znak sećanja na poginule žrtve.

 Seminar o ekonomskim potencijalima Srbije u Pragu

U cilju promocije ekonomskih potencijala Srbije i privlačenja investicija održan je seminar u Pragu, 21. marta 2019.godine na inicijativu češke kompanije „Enovation”. Seminar pod nazivom „ Širite se u Srbiju“ je organizovan u prostorijama Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike. Uvodno izlaganje je imala ambasador R.Srbije Vera Mavrić, a potom su govorili predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike, Udruženja industrija Češke Republike, menadžer „Enovation”, predstavnik Razvojne agencije Srbije Nikola Janković, lider klastera za automobilsku industriju Igor Vijatov i drugi. Predstavnici čeških kompanija su upoznati sa mogućnostima podrške stranim investicijama koje pruža Vlada Srbije, konkretnim projektima i iskustvima investitora u našoj zemlji.

  Poseta gradonačelniku Praga 1

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Praga 1 Pavelom Čižinskim ambasador Vera Mavrić razgovarala o mogućnostima partnerske saradnje opštine Praga 1 sa beogradskim opštinama u oblastima privrede, kulture i sporta.Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, 6. mart 2019. godine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković posetila je sa delegacijom 6. marta 2019. godine Češku Republiku, na poziv predsednika Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radeka Vondračeka.

Tokom zvanične bilateralne posete predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je imala odvojene razgovore sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom i predsednikom Senata Češke Republike Jaroslavom Kuberom. Konstatovano je da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, kao i da je politički dijalog intenzivan sa razvijenom saradnjom na parlamentarnom nivou.Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije

Na Dan državnosti Republike Srbije organizovan je prijem 15. februara 2019. godine u Kajzerštenskoj palati, u Pragu. Ambasador Republike Srbije Vera Mavrić i predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček su se obratili velikom broju prisutnih gostiju. Istaknut je značaj tradicionalnog prijateljstva koje se neguje između srpskog i češkog naroda, veoma intenzivan politički dijalog na svim nivoima i povećan interes za unapređenje ekonomske saradnje. Među pozvanim gostima su bili predstavnici čeških institucija – Senata, Poslaničkog doma, kabineta predsednika i premijera, parlamentarnih odbora, Ministarstva inostranih poslova, drugih ministarstava, privrednih društava, grada Praga, nevladinih organizacija. Dan državnosti Republike Srbije je obeležen zajedno sa najvišim predstavnicima Češke pravoslavne i katoličke crkve, istaknutim članovima srpske dijaspore u Češkoj Republici i predstavnicima diplomatskog kora.Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore - Beograd 20-22. jun 2019. godine

Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore održaće se u Beogradu od 20. do 22. juna 2019. godine, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princa Aleksandra i Katarine Karađorđević. Cilj konferencije je da se srpski lekari iz inostranstva i međunarodni medicinski stručnjaci okupe u misiji podrške srpskom zdravstvenom sistemuKonkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini

Ministarstvo kulture i informisanja RS raspisalo je Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini, koji je otvoren od 10. januara do 1. marta 2019. godine. Informacije o uslovima i načinu realizacije Konkursa mogu se pronaći ovdeKonkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini

Ministarstvo kulture i informisanja RS raspisalo je Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini, koji je otvoren od 10. januara do 1. marta 2019. godine. Informacije o uslovima i načinu realizacije Konkursa mogu se pronaći ovdeSrpsko veče u Poslaničkom domu Parlamenta Češke Republike

U organizaciji poslaničke grupe češko-srpskog prijateljstva u Parlamentu Češke Republike održano je 18. decembra 2018.godine „Srpsko veče“ u prostorijama češkog Parlamenta. Prisutne je pozdravio Jaroslav Foldina, potpredsednik ČSSD i veliki prijatelj srpskog naroda. Ovoj proslavi koja je održana, uz srpsku muziku i folklorni program SKD „Radost“ iz Praga, prisustvovao je premijer Češke Republike Andrej Babiš, prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, kao i grupa poslanika, a sa naše strane ambasador Vera Mavrić i prvi savetnik Aleksandra Jovanović.Poseta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Češkoj Republici

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je boravila u zvaničnoj poseti Češkoj Republici 10. i 11. decembra 2018. godine, a na poziv češkog premijera Andreja Babiša. Tokom posete Češkoj Republici predsednica Vlade se sastala sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, kao i sa predsednikom Senata češkog Parlamenta Jaroslavom Kuberom i predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom. Na sastancima je pružena podrška procesu evropskih integracija Republike Srbije. Istaknut je značaj regionalne saradnje i češka strana je upoznata sa izazovima sa kojima se suočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Naglašen je obostrani interes za daljom saradnjom u oblasti ekonomije i trgovine i razmenjena mišljenja u vezi sa pitanjem migracije.

 

U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i predsednika Češke Republike Miloša Zemana, ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali i ministarka finansija Češke Republike Alena Šilerova potpisali su Sporazum o regulisanju klirinškog duga između Republike Srbije i Češke Republike.

 Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije B.Nedimovića Češkoj Republici

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović je tokom posete Pragu 29. i 30. novembra 2018. godine razgovarao sa ministrom poljoprivrede Češke Republike Miroslavom Tomanom. Potvrđen je interes obe strane da se unapredi saradnja u oblasti poljoprivrede, uključujući neophodnu regulativu sertifikata, kao i da se podstaknu investicije u sektoru voćarstva i povrtarstva. Odvojeni razgovor je održan sa zamenikom ministra za zaštitu životne sredine Češke Republike Vladimirom Smržom o Zelenom klimatskom fondu.

    Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u znak pijeteta prema stradalim srpskim zarobljenicima, ministar savetnik Milena Mitić je ispred Ambasade Republike Srbije u Pragu, položila venac u vojnom memorijalu u Jindrihovicama, 11. novembra 2018. godine.Svečanost povodom završetka radova na uređenju prostora nekadašnjeg radnog logora za vreme Prvog svetskog rata u Jindrihovicama

U Jindrihovicama je 22. oktobra 2018. godine održana svečanost povodom završetka radova na uređenju šumskog prostora na kojem se nekada nalazio radni logor, a kasnije groblje srpskih, ruskih i italijanskih zarobljenika tokom Prvog svetskog rata. Prisutnima su se obratili načelnik Karlovarskog okruga Jana Vildumecova, direktor državnog preduzeća „Šume“ Miroslav Rozner, ambasador Republike Srbije Vera Mavrić, kao i predstavnici Ambasade Italije i Generalnog konzulata Rusije u Karlovim Varima.

     Obaveštanje da je Vlada IR Irana stavila van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije

Obaveštavamo da je Vlada IR Irana, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25. oktobra 2018. godine i od tog datuma, državljanima Republike Srbije, nosiocima običnih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran je potrebna viza.Poziv za učešće na tenderu za generalnog izvođača radova na rekonstrukciji fasade na zgradi Ambasade Republike Srbije u Pragu

Pozivno pismo

Konkursna dokumentacija

Predračun troškova

Odluka o dodeli ugovora

 

Zvaci dopis

Zadávací dokumentace

Rozpočet nákladú

Rozhodnuti o přidéleni veřejné zakázky

 Nastup pozorišta „Atelje 212“ u Pragu

Srpsko kulturno društvo „Radost“ i „Organizacija studenata u inostranstvu“, uz podršku Ambasade Republike Srbije, organizovali su gostovanje pozorišta „Atelje 212“ po prvi put u Pragu. Predstava „Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda“ koju je režirala Mia Knežević izvedena je u velikoj sali „Gradske biblioteke“ u Pragu, 13. oktobra 2018. godine, gde je naišla na odličan prijem publike. Sledećeg dana, 14. oktobra, takođe, u „Gradskoj biblioteci“ izvedena je monodrama „Na Drini ćuprija“ našeg poznatog glumca Tihomira Stanića.

    Otvaranje izložbe „Susreti“ srpskog, češkog i bugarskog slikara u Pragu

Izložba „Susreti“ autora Joškina Šiljana, Marcele Vihrove i Rosena Rašena je otvorena 10. oktobra 2018. godine u Pragu, pod pokroviteljstvom Ambasade R. Srbije i Ambasade R.Bugarske u Pragu, a u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Bugarskim kulturnim institutom iz Praga. Na otvaranju izložbe su se prisutnima obratili ambasador R.Srbije Vera Mavrić, ambasador R.Bugarske L.Petkov, direktor Muzeja iz Jagodine N.Krstić, direktor Bugarskog kulturnog centra G.Todorova, kao i srpski slikar J.Šiljan i češki M.Vihrova. Događaju su prisustovvali brojni predstavnici čeških institucija, diplomatskog kora, bugarske i srpske dijaspore. Izložba će biti otvorena za javnost do 2. novembra 2018. godine u prostorijama Bugarskog kulturnog instituta u Pragu, Klimentska

      Svečanost u memorijalu „ Lidice“

U memorijalnom kompleksu „Lidice“, 27. septembra 2018. godine, predsednik Senata Parlamenta Češke Republike Milan Štjeh, predstavnici čeških institucija i diplomatskog kora odali su počast žrtvama nacizma nastradalim 1942. godine i tim povodom zasadili ruže. Iz Ambasade Republike Srbije je prisustvovao savetnik Stefan Tomašević.

  Učešće Ambasade na manifestaciji „Doživite mesto na drugačiji način“

Ambasada Republike Srbije u Pragu je učestvovala na manifestaciji pod nazivom „Doživite mesto na drugačiji način“ koja je održana na 75 lokacija u Pragu, kao i u 25 drugih gradova Češke Republike, 15. septembra 2018. godine. Na ulicama Praga su organizovani koncerti, pozorišne predstave, radionice i izložbe. Na štandu Ambasade Republike Srbije, u Mosteckoj ulici, predstavljeni su turistički potencijali Republike Srbije i distribuirani odgovarajući materijali koji su naišli interes građana Praga, ali i mnogih stranih posetilaca.

 Poseta Turnovu i kompaniji „Grupo Antolin“

Prilikom posete Turnovu 13. septembra 2018 ambasador Vera Mavrić i savetnik Stefan Tomašević su sa gradonačelnikom Tomašem Hockeom razgovarali o potencijalima saradnje kompanija Libereckog okruga sa našim firmama. Na sastanku sa predstavnicima firme „Grupo Antolin“ posebno su razmatrane mogućnosti za buduću saradnju sa proizvođačima komponenti za automobilsku industriju u Srbiji.

  Uručenje odlikovanja predsedniku udruženja „Luka Praha“ Vesi Đoremu

Predsedniku udruženja „Luka Praha“ Vesi Đoremu je 6. septembra 2018. godine svečano uručeno odlikovanje „Konstantina Filozofa“ za njegov lični doprinos u širenju slovenske kulture. Odlikovanje je uručio Vojteh Merunka, predsednik udruženja „Slovenska unija“ koja je član međunarodne fondacije „Forum slovenskih kultura“. Svečanoj dodali odlikovanja su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, naše dijaspore i čeških institucija.Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zorana Đorđevića Češkoj Republici
 
U okviru posete Češkoj Republici, 20. i 21. avgusta 2018. godine, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Zoran Đorđević razgovarao je sa ministarkom rada i socijalne politike Češke Republike Janom Malačovom. Ministri su razmenili mišljenja o socijalnoj zaštiti građana dve zemlje i modalitetima za unapređenje zaštite radnog prava građana Republike Srbije, a imajući u vidu odluku Vlade Češke Republike da poveća kvote za tražioce radnih dozvola iz Srbije.
 
Ovom prilikom ministar Đorđević je sa delegacijom obišao Terezin i povodom stogodišnjice od smrti Gavrila Principa položio venac ispred ćelije u kojoj je bio zatočen od 1914. do 1918. godine.
 
 


Obeležavanje Dana sećanja na prognane i stradale Srbe
Povodom obeležavanja Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-tih godina je u crkvi „Uspenja Presvete Bogorodice“, na Olšanskom groblju, u Pragu, 5. avgusta 2018. godine, služen parastos stradalim Srbima.
 
Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske su na zajedničkoj sednici, održanoj 26.06.2015. godine u Beogradu, donele odluku da se svaki 5. avgust zajednički obeležava Danom sećanja na prognane i stradale Srbe 90-tih godina.
 
   


Otvaranje izložbe o ratnom zatočeničkom logoru u Martinkovicama
Izložba o ratnom zatočeničkom logoru je otvorena 27. jula 2018. godine u Martinkovicama, kod Broumova, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.
 
Institut regionalnog sećanja iz Broumova je inicirao postavljanje ove izložbe sa fotografijama koje predstavljaju svakodnevni život ratnih zarobljenika, prvenstveno srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru, u Martinkovicama, za vreme Prvog svetskog rata. Izložba će biti postavljena do 2. novembra 2018. godine.
 
   


Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Na Vidovdan, 28. juna 2018. godine, ispred Mauzoleja u Jindrihovicama služena je liturgija i održan parastos Srbima i Rusima stradalim u austrougarskim logorima na teritoriji Češke Republike u Prvom svetskom ratu. Službu su držali predstavnici srpske pravoslavne crkve sa protojerejem Srđanom Jablanovićem, češke sa arhiepiskopom praškim i čeških zemalja Mihalom i ruske sa protojerejem Nikolajem Liščenjukom. Prisutni su bili i poslanik Jaroslav Foldina, ruski generalni konzul iz Karlovih Vari Konstantin Provalov, predstavnici srpske i ruske dijaspore. Ambasador Vera Mavrić se obratila prisutnima naglašavajući da se ove godine obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
 
   


Poseta predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića Ustečkom regionu
Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović je 6. i 7. juna 2018. godine posetio  Ustečki region kojom prilikom je sa guvernerom Oldrih Bubenjičekom potpisao Memorandum o saradnji Ustečkog regiona i AP Vojvodine u oblastima privrede, naučno istraživačke delatnosti, zdravstva, socijalne zaštite, turizma i kulture.
 
 


Prezentacija srpske kulture u Češkoj Republici
Festival „Dani slovenske kulture“ održan je u Češkoj Republici od 31. maja do 2. juna 2018. godine u organizaciji udruženja „Slovenske unije“ i uz pomoć Ambasade Republike Srbije u Pragu. Realizovano je niz kulturnih manifestacija u  Hodonjinu, Starem Mjestu, Uherskom Hradištu, Mikulčicama i Velehradu.
 
Međunarodnu slovensku konferenciju, na kojoj su učestvovali stručnjaci i predstavnici slovenskih udruženja i institucija, otvorili su predsednik „Slovenske unije“ Vojteh Merunka i ambasador Republike Srbije Vera Mavrić. Tokom festivala prikazana je izložba „Zaboravljena Srbija“ na kojoj su izloženi značajni dokumenti  vezani za razvoj srpsko-čeških odnosa. Najznačajniji događaj na festivalu je bilo predstavljanje Miroslavljevog Jevanđelja u „Muzeju Biblije“ u Velehradu koje je realizovano u saradnji sa Maticom srpskom.
 
Tokom festivala folklorna grupa SKD „Radost“ iz Praga učestvovala je na više različitih događaja, kao što je otvaranje izložbe „Zabranjena Srbija“ u Hodonjinu i „Srpski dan“ u Mikulčicama. U Hodonjinu je 1. juna 2018. godine zasađeno stablo Pančićeve omorike koji je dobijeno od Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
 
   
 
         


Međunarodni festival naroda, nacionalnih manjina i etničkih grupa u Pragu
U Pragu je od 23. do 28. juna 2018. godine održan međunarodni festival naroda, nacionalnih manjina i etničkih grupa pod nazivom „Praha srdce národú“.  Folklorne grupe SKD „Radost“ iz Praga i „Dušan Vukasović – Diogen“ iz Surčina su nakon nastupa na festivalu održale  zajednički koncert u pozorištu „Metro“ u Pragu.
 
   


Svečanost u Terezinu
Komemorativna svečanost posvećena žrtvama u Drugom svetskom ratu održana je 20. maja 2018. godine na Narodnom groblju u Terezinu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih organa, diplomatskog kora, verskih zajednica i boračkih udruženja. Prisutnima se obratio, između ostalih, predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček.
 
Nakon završetka zvaničnog dela svečanosti, ambasador Vera Mavrić položila je venac ispred ćelije u kojoj je u nekadašnjem vojnom zatvoru u Terezinu od 1914. do 1918. godine bio zatočen Gavrilo Princip.
 
 
   


Festival „Food and culture“
Ambasada RS u Pragu je učestvovala 12. maja 2018. godine na festivalu gastronomije i kulture „Food and culture“ koji je organizovao gradonačelnik Praga 6, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Privredne komore Češke. Na ovoj manifestaciji bilo je prisutno 45 ambasada, jedan broj čeških firmi koje se bave proizvodnjom hrane, kao i predstavnici čeških institucija. U okviru kulturno-umetničkog programa nastupala je naša folklorna grupa „Radost“ iz Praga.
 
      


Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
Povodom obeležavanja godišnjice od završetka Dugog svetskog rata i Dana pobede, u organizaciji Češkog saveza boraca za slobodu i saradnji sa gradonačelnicom Praga, Ministarstvom odbrane ČR i Generalštabom ČR, 6. maja 2018. godine, odata je počast stradalim žrtvama savezničkih vojski na Djabličkom groblju u Pragu. U ime Ambasade, savetnik Stefan Tomašević prisustvovao je ceremoniji odavanja počasti i položio venac u znak sećanja na stradale žrtve.
 
   


Komemorativne svečanosti u Terezinu, Jindrihovicama i crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Pragu
 
U okviru programa obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, kao i stogodišnjice smrti Gavrila Principa, u Češkoj Republici su, od 28. do 30. aprila 2018. godine, boravili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, na čelu sa pomoćnikom ministra Zoranom Miloševićem, predstavnici vojske i policije Republike Srbije sa studentima Vojne i Policijske akademije iz Beograda, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
 
   
 
   


Festival srpskog filma u Češkoj Republici
Filmski festival posvećen novom srpskom filmu održan je u Vsetinu, od 20. do 22. aprila 2018. godine, u bioskopu „Kino Vatra Vsetin“. Festival su svečano otvorili gradonačelnik Vsetina Jirži Ružička, ambasador Republike Srbije Vera Mavrić i direktor „Filmskog kluba Vsetin“ Milan Kostelnjik. Nakon toga, u Gradskoj biblioteci u Pragu je 24. aprila prikazan jedan od filmova sa festivala „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića.
 
  


Učešće srpskih kompanija na Poljoprivrednom sajmu u Brnu
Na Poljoprivrednom sajmu „Tech Agro” u Brnu, koji se održava od 8. do 12. aprila 2018. godine, učestvovale su srpske kompanije „Agromerkur” - Ada, „Agrometal” - Sombor, „Kizić- metal“ - Čurug, „Ati terming“ - Kula, „IQ patent“ - Subotica, „Agria“ - Subotica i „Agroferocoop“ - Temerin. Učešće sedam kompanija, koje su specijalizovane prevashodno za poljoprivrednu mehanizaciju bilo je pod okriljem „Vojvodina metal klastera“.
 


Upućivanje čeških policajaca u Srbiju
Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike uputilo je deveti kontigent od 15 policajaca u Srbiju, 3. aprila 2018. godine, kao nastavak podrške u rešavanju migrantske krize. Ceremoniji upućivanja čeških policajaca na srpsko-bugarsku granicu prisustvovali su zamenik ministar unutrašnjih poslova Češke Republike Jiržiho Zmatlika, zamenik direktora policije Češke Republike Martin Vondraška i Milena Mitić, ispred Ambasade Republike Srbije.
 
   


Informacija o platformi RTS Planeta
Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućenou naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.
 
Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.


Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu i Srbe u regionu
Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, koji će trajati od 12. do 30. marta 2018. godine.
 
Informaciju o uslovima i načinu realizacije Konkursa pronađite ovde.


Prezentacija privrednih potencijala Republike Srbije
U regionalnoj privrednoj komori Brna 12. marta o.g. održana je prezentacija privrednih potencijala Republike Srbije za predstavnike čeških firmi koje 25-27. marta o.g. posećuju Kragujevac. Neposredno pred prezentaciju ambasador V. Mavrić je imala odvojeni razgovor sa predsednikom Regionalne privredne komore Ladislavom Hodakom o dosadašnjoj saradnji i perspektivama buduće saradnje sa firmama iz Republike Srbije.
 


Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije i stogodišnjice diplomatskih odnosa sa Češkom Republikom
 
Povodom Dana državnosti Republike Srbije i stogodišnjice diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Češke Republike organizovan je prijem 15. februara 2018. godine u Kajzerštenskoj palati, u Pragu.
 
Prisutne goste je pozdravila ambasador Republike Srbije Vera Mavrić, predsednik Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike Miloslav Stašek. Posebno je ukazano na značaj tradicionalnih prijateljskih veza koje postoje između dva naroda, intenzivan politički dijalog predstavnika dve zemlje i dalji razvoj saradnje u oblasti ekonomije. Istaknuta je važnost obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Češke Republike koji su uspostavljeni 1918. godine.
 
Na prijemu je bio prisutan veliki broj predstavnika čeških insitucija, privrednih društava, diplomatskog kora i srpske dijaspore.   
 
 
 


Predstavljanje ekonomskih potencijala Republike Srbije u Zlinu
Prilikom posete ambasadora Republike Srbije Vere Mavrić Zlinu, 9. februara 2018. godine, u Privrednoj komori Zlina organizovano je predstavljanje privrednih mogućnosti Republike Srbije. Prezentacija je održana povodom pripreme predstojeće posete privredne delegacije Zlinskog regiona Republici Srbiji koju predvodi načelnik Jiri Čunek.
 


Prikazivanje filma „Kosovo – momenat u civilizaciji“ u Pragu
U crkvi „Ćirila i Metodija“ u Pragu je 9. februara 2018. godine prikazan film „Kosovo – momenat u civilizaciji“ reditelja Borisa Malagurskog koji je realizovan uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva spoljnih poslova Rpeublike Srbije.
 


Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti
 
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata za prevođenje reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu, kao i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. godini.
 
Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. mart 2018. godine.
 
Tekst konkursa, obrasce za prijavljivanje i ostalu dokumentaciju, kao i kontakt osobe za pribavljanje bližih informacija u vezi sa predmetnim konkursom možete pronaći ovde.


Upućivanje čeških policajaca u Srbiju
Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike uputilo je novi kontigent od 15 policajaca u Srbiju, 8. januara 2018. godine, kao nastavak podrške u rešavanju migrantske krize. Ceremoniji upućivanja čeških policajaca na srpsko-bugarsku granicu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Češke Republike Lubomir Metner i ambasador Republike Srbije Vera Mavrić.
 


Novogodišnji humanitarni bazar u Pragu
Ambasada Republike Srbije je 26. novembra 2017. godine učestvovala na Novogodišnjem humanitarnom bazaru u Pragu, koji se tradicionalno održava svake godine, pod pokroviteljstvom prve dame Češke Republike, gospođe Ivane Zemanove.
 
 


Prikazivanje filma „Univerzum bola“ u Pragu
U Domu nacionalnih manjina u Pragu je prikazan dokumentarni film autora Ranka Đinovića „Univerzum bola“ koji daje hronološki prikaz tragičnih događaja na KiM i stradanja Srba. Film završava sa porukom „potraga neće prestati“ i podatkom da je do sada identifikovano i predato 367 tela stradalih Srba na KiM, ali da se traga za još 547 nestalih. Prezentaciju filma kojoj su prisustvovali predstavnici naše dijaspore organizovala je pravoslavna crkvena opština „Sveti Knez Lazar“ na čijem je čelu otac Srđan Jablanović, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Pragu.
 
 


Obeležavanje Dana primirja u prvom svetskom ratu
Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na stradale srpske zarobljenike, ambasador Vera Mavrić je 11. novembra 2017. godine  položila venac u vojnom memorijalu u Jindrihovicama.
 
 


Dani srpske kulture u Pragu
Dani srpske kulture, u organizaciji udruženja „Sveti Sava“, otvoreni su 1. novembra 2017. godine u Fondaciji za arhitekturu u Pragu izložbom slikara Miroslava Živkovića. Tokom novembra meseca realizuje se niz aktivnosti, između ostalih, prezentacija grada Niša, predavanje prof. Radivoja Radića o srpskoj kulturi u srednjem veku, kao i predavanja o srpskim pesnicima Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću. Takođe, održava se prezentacija češkog izdanja knjige „Čoveče naljuti se“, uz prisustvo pisca Milovana Vitezovića, veče sa književnicom Negoslavom Stanojević i pesnikinjom Biljanom Stanojević. Posebno mesto ove godine na „Danima srpske kulture“ dobili su predstavnici grada Niša koji su i doputovali u Prag.
 


Promocija turističke ponude Beograda u Pragu
Promocija turističke ponude Beograda održana je u restoranu „U staré cesty“ u Pragu, 27. septembra 2017. godine, u saradnji Turističke organizacije Beograda, „Er Srbije“ i Ambasade Republike Srbije. Prisutnim predstavnicima čeških turističkih agencija i institucija, diplomatskog kora i novinarima, obratila se ambasador Vera Mavrić koja je otvorila promociju. Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je govorio o mogućnostima koje pruža Beograd stranim turistima, posebno tokom predstojećih novogodišnjih praznika. Narednog dana, 28. septembra 2017. godine, nastavljene su aktivnosti promovisanja turističke ponude Beograda, uz podršku i nastup članova SKD „Radost“ iz Praga, koji su delili propagandni materijal na Karlovom mostu.
 
 


Obeležavanje Dana sećanja na prognane i stradale Srbe
Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske su na zajedničkoj sednici, održanoj 26.06.2015. godine u Palati Srbija u Beogradu, donele odluku da se svaki 5. avgust zajednički obeležava Danom sećanja na prognane i stradale Srbe 90-tih godina.
 
Povodom obeležavanja Dana sećanja na prognane i stradale Srbe je ove godine u Pragu, u crkvi „Uspenja Presvete Bogorodice“, na Olšanskom groblju, 5. avgusta služen parastos stradalim Srbima 90-tih godina.
 


Nagrade za film „Dnevnik mašinovođe“ na PIFF u Pragu
Srpski film „Dnevnik mašinovođe“, režisera Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, osvojio je nagradu za najbolji film, najbolju glavnu ulogu i nagradu festivala „Grand Prix“ (Zlatnog orla za doprinos evropskoj filmskoj umetnosti) na ovogodišnjem filmskom festivalu „Prague Independent Film Festival“.
 


Izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji- Viminacijum“
U izložbenom prostoru „Galerije 1“, u Pragu, postavljena je izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji - Viminacijum“ 31. jula 2017. godine, u saradnji Ambasade R. Srbije u Pragu, Arheološkog instituta iz Beograda i opštine Prag 1. Izložba predstavlja deo istorijskog nasleđa sa prostora arheološkog nalazišta Viminacijum i sadrži bronzane biste osamnaest rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji Srbije, kao i geografske mape.
 
Izložbu su otvorili ambasador R. Srbije u Pragu Vera Mavrić i predsednik opštine Praga 1 Oldrih Lomecki, u prisustvu predstavnika čeških institucija, srpske dijaspore i diplomatskog kora.
 
U izložbenom prostoru „Galerije 1“, Štepanska 47, Prag 1, izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji - Viminacijum“ će biti  postavljena do 25. avgusta 2017. godine.
 


Upućivanje češih policajaca u Srbiju u kontekstu migrantske krize
Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike je uputilo novi kontigent od 15 policajaca na srpsko – bugarsku granicu 31. jula 2017. godine, kao nastavak podrške i odgovor na migrantsku krizu. Ceremoniji upućivanja čeških policajaca je prisustvovao zamenik direktora policije ČR P. Petržik i ispred Ambasade R. Srbije M. Mitić.
 


Poseta šefa pregovaračkog tima za pristupanje RS EU Tanje Miščević Pragu
Šef pregovaračkog tima za pristupanje Republike Srbije EU Tanja Miščević je tokom posete Pragu, 26. i 27. juna 2017. godine, razgovarala o evrointegracije Republike Srbije, podršci Češke Republike tom procesu, aktuelnim temama u EU i regionalnoj saradnji. U Ministarstvu inostranih poslova Češke Republike T.Miščević je imala odvojene sastanke sa zamenikom ministra za Evropu Jakubom Dirom, zamenikom ministra za bezbednosna i multilateralna pitanja Ivom Šramekom i direktorom Odeljenja za opšta pitanja EU Vladimirom Njemecom.
 
Odvojeni razgovori su održani sa direktorom Odeljenja za koordinaciju evropskih politika u Kabinetu premijera Janom Kralom, potpredsednikom Odbora za poslove EU Senata Jaroslavom Dubravom, predsednikom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Ondrejem Benešikom. Tokom posete, u saradnju sa Institutom za evropsku politiku (EUROPEUM), Tanja Miščević je održala predavanje „Put Srbije ka članstvu u EU – izazovi i mogućnosti“.  
 
 


Obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Povodom obeležavanja Vidovdana, 28. juna o.g. u Mauzoleju u Jindrihovicama služeni su sveta liturgija i parastos Srbima i Rusima, stradalim tokom Prvog svetskog rata na teritoriji Češke Republike. Ambasador Vera Mavrić obratila se prisutnima i položila venac u kripti Mauzoleja. Svetu liturgiju i parastos služio je otac Srđan Jablanović iz Praga. Ove godine, pored predstavnika srpske i ruske dijaspore, među prisutnima bili su i članovi Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije.
 
 


Poseta Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije
Društvo za negovanje slobodarskih tradicija Srbije tokom boravka u Češkoj Republici, gde su prisustvovali obeležavanju Vidovdana, posetilo je i Ambasadu Republike Srbije u Pragu.
 


Međunarodna izložba dečijih radova u Lidicama
Na međunarodnoj izložbi dečijih radova u Lidicama, 1. juna 2017. godine, koja se tradicionalno održava svake godine, kao znak sećanja na stradanja dece iz Lidica tokom Drugog svetskog rata, primljeno je ukupno 25 690 radova iz 83 države sveta. Iz Republike Srbije je primljen 751 dečiji rad iz 51 škole iz Republike Srbije, na zadatu temu „Putovanje“, a nagrađen je 21 dečiji rad iz 8 srpskih škola.
 


Učešće SKD „Radost“ iz Praga i KUD „Dušan Vukasović – Diogen“ iz Surčina na festivalu „Praha srdce národů“
 
U Pragu je od 25. do 28. maja 2017. godine održan 19. Međunarodni festival naroda, nacionalnih manjina i etničkih grupa pod nazivom „Praha srdce národů“.  Ovogodišnji festival okupio je veliki broj folklornih grupa iz različitih zemalja, a nastupali su i folklorni sastavi SKD „Radost“ iz Praga i KUD „Dušan Vukasović – Diogen“ iz Surčina.
 


Polaganje venaca u Terezinu
Tradicionalna komemorativna svečanost posvećena žrtvama u Drugom svetskom ratu održana je 21. maja 2017. godine na Narodnom groblju u Terezinu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih organa, diplomatskog kora, verskih zajednica i boračkih udruženja. Prisutnima se obratio, između ostalih, predsednik Vlade Češke Republike Bohuslav Sobotka.
 
Po završetku zvaničnog dela svečanosti ambasador Vera Mavrić položila je venac ispred ćelije u kojoj je od 1914. do 1918. godine bio zatočen Gavrilo Princip.
 
 


Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom na Djabličkom groblju u Pragu
Povodom obeležavanja 72. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata i Dana pobede, 6.maja 2017. godine, odata je počast žrtvama nacizma na Djabličkom groblju u Pragu, a u ime Ambasade Republike Srbije savetnik Stefan Tomašević je prisustvovao svečanosti i položio venac u znak sećanja na žrtve nacizma.
 


Komemorativne svečanosti u Terezinu
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin je sa delegacijom posetio Terezin 28. aprila 2017. godine, gde je odata počast stradalima za vreme Prvog svetskog rata i položen venac povodom godišnjice smrti Gavrila Principa.
 


Koncert srednje škole „Mokranjac“ iz Beograda
Koncert orkestra srednje škole „Mokranjac“ iz Beograda je organizovan u školi „ZUŠ Ilji Hurnika“ u Pragu 27. aprila 2017. godine, u saradnji sa udruženjem „Luka Lu“ i pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Pragu.
 


Poseta Pardubičkom regionu
U cilju unapređenja bilateralne ekonomske saradnje Republike Srbije i Češke Republike organizovana je poseta Pardubičkom regionu 24. aprila 2017. godine. Ambasador Vera Mavrić i prvi savetnik Milena Mitić su posetili kompanije „SOR“, „CZ LOKO“, „Masoeko“ i održani su odvojeni susreti sa gradonačelnikom Češke Trebove Jaroslavem Zednikem i Privrednom komorom Pardubičkog regiona.
 
 


Izložba Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Pragu
U Muzeju Karlovog mosta, 12. aprila 2017. godine otvorena je izložba „Iz dva ugla“ u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i udruženja „Luka Praha“. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Pragu.
 
 


Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
 
Gradska uprava grada Beograda i Sekretarijat za kulturu su objavili Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
 
Za detaljnije informacija o konkursu kliknite ovde.


Izbori za Predsednika Republike Srbije
Republička izborna komisija rešenjem 02 Broj: 013-149/17 od 12 marta 2017. godine, odredila je Ambasadu Republike Srbije u Pragu kao biračko mesto u inostranstvu za glasanje na izborima za predsednika Republike Srbije, raspisanim za 2. april 2017. godine.
 
Svoje biračko pravo moći će da iskoriste svi oni državljani Republike Srbije koji su posredstvom Ambasade podneli zahtev za upis u birački spisak da će glasati u inostranstvu. Nadležne gradske i opštinske uprave dostavile su Ambasadi rešenja da će birač glasati po mestu boravišta u inostranstvu za sve podnosioce zahteva, sem u nekoliko slučajeva gde nije izvršena dopuna zahteva u predviđenom roku, o čemu su birači i obavešteni.
 
U Ambasadi Republike Srbije u Pragu glasanje će biti ovbavljeno u nedelju, 2. aprila 2017. godine, od 07:00 do 20:00 časova.
 
Prilikom dolaska na glasanje potrebno je poneti identifikacioni dokument (važeću putnu ispravu, ličnu kartu ili vozačku dozvolu) Republike Srbije, kako bi se ostvarilo biračko pravo.
 


Prikazivanje filma „Bićemo prvaci sveta“
Ambasada Republike Srbije u Pragu je učestvovala na festivalu Frankofonije u Češkoj Republici sa projekcijom filma „Bićemo prvaci sveta“, reditelja Darka Bajića. Prikazivanje filma je realizovano u Francuskom institutu 20. marta 2017.godine.
 


Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
Obaveštavamo da je Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građanima položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
 
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Republike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
 
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug http://www.javnidug.gov.rs  ili za detaljnije informacije kliknite ovde
 


Izbori za predsednika Republike Srbije

Građani Republike Srbije imaju pravo da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima u inostranstvu, 2. aprila 2017. godine, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ako su se prijavili na vreme za glasanje u inostranstvu (do 11. marta 2017. godine).

Proveru upisa u birački spisak u R. Srbiji, možete izvršiti ovde.
 
Preuzimanje zahteva za upis u birački spisak, ako niste upisani, možete preuzeti ovde.
 
Prijavu za glasanje u inostranstvu možete preuzeti ovde.
 
Fotokopija pasoša ili lične karte R. Srbije je obavezna.
 
Ambasada R. Srbije u Pragu će prijave za glasanje primati putem pošte na adresu Mostecka 15, 118 00 Praha ili na e-mail Ambasade embassy.prague@mfa.rs.
 

OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.Susret sa poslanicima Grupe češko-srskog prijateljstva Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike
 
Poslanici Grupe češko-srpskog prijateljstva Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike su 22. februara 2017. godine posetili Ambasadu Republike Srbije u Pragu.
 
Ambasador Republike Srbije u Pragu Vera Mavrić je čestitala predsedniku Grupe češko-srpskog prijateljstva Jaroslavu Foldini na odlikovanju koje mu je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio 15. februara 2017. godine u Beogradu, na svečanosti povodom Dana državnosti.
 
Tokom susreta su razmatrane mogućnosti dalje saradnje, posebno u oblastima ekonomije i kulture.
 Poseta češkog ministra inostranih poslova L. Zaoraleka Republici Srbiji
Ministar inostranih poslova Češke Republike Lubomir Zaoralek je posetio 2. i 3. februara 2017. godine Republiku Srbiju. Pored razgovora sa domaćinom prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, ministar Lubomir Zaoralek se sastao i sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evorpske integracije Jadrankom Joksimović.
 
U razgovorima je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i da se održava intenzivan politički dijalog. Češka Republika pruža punu podršku Republici Srbiji na putu evropskih integracija.  Konstatovan je zajednički interes za jačanje saradnje u oblasti ekonomije.
 


Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
 
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji je potpisan u Rigi, 5. novembra 2016. godine, stupio je na snagu 15. januara 2017. godine.
 
Na osnovu ovog Sporazuma, državljani Republike Srbije i državljani Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.


Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Češke
Deveto zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Češke Republike je održano u Pragu, 8. i 9. decembra 2016. godine. Mešovitim komitetom su predsedavali državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Stevan Nikčević i zamenik ministra Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike Vladimir Bertl. Tokom sastanaka razmatrane su mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje. Posle održanog plenarnog sastanka dve delegacije potpisan je Protokol sa devetog zasedanja Mešovitog komiteta. 

 Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je boravio u zvaničnoj poseti Češkoj Republici 29. i 30. novembra 2016. godine, na poziv predsednika Češke Republike Miloša Zemana. Dva predsednika su razgovarala o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, kao i aktuelnim spoljnopolitičkim temama, sa naglaskom na migrantsku krizu.
 
Predsednik Nikolić je imao odvojene razgovore sa predsednikom Senata Milanom Štjehom, predsednikom Poslaničkog doma Janom Hamačekom i predsednikom Vlade Češke Republike Bohuslavom Sobotkom.
 
U prisustvu dva predsednika, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministar obrazovanja, omladine i sporta Češke Republike Kataržina Valahova potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.
 
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je položio venac u mauzoleju u Jindrihovicama, gde je sahranjeno 7100 Srba i 189 Rusa koji su umrli u austrougarskim zarobljeničkim logorima tokom Prvog svetskog rata.Promocija češkog izdanja knjige Branka Ćopića „Bašta sljezove boje“
U galeriji udruženja „Luka Lu“ u Pragu je 13. novembra 2016. godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Pragu, održana promocija češkog dvojezičkog izdanja knjige Branka Ćopića „Bašta sljezove boje“.
 


Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2016.g, savetnik Stefan Tomašević položio je venac u Mauzoleju u Jindrihovicama, u znak sećanja na stradale srpske zarobljenike. Polaganju venca prisustvovao je i Dejan Ranđelović koji se stara o Mauzoleju u Jindrihovicama.
 


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić na konferenciji Salcburškog forumu u Pragu

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Jana Ljubičić učestvovala je na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma održanoj u Pragu, 3-4. novembra 2016. godine. Tom prilikom je upoznala učesnike konferencije sa inicijativom potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije za stvaranje regionalnog projekta deradikalizacije, kojim se posebna pažnja usmerava na prevenciju radikalizacije mladih.Saradnja grada Čačka i češkog grada Valaški Mezižiči
Predstavnici grada Čačka i češkog grada Valaški Mezižiči su prilikom posete Ambasadi Republike Srbije 26.oktobra 2016.godine, u razgovaru sa ambasadorom Verom Mavrić upoznali sa realizacijom zajedničkih projekata i planovima za buduću saradnju.
 


„Beograd u Pragu“, promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda
Promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda, pod nazivom „Beograd u Pragu“ održana je u kongresnoj sali hotela „Amarilis“ u centru Praga 20. oktobra 2016, u organizaciji Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Srbije, „Er Srbije“ i Ambasade Republike Srbije u Pragu.
 


Izložba fotografija „Miluji Bělehrad – volim Prag“
Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije i Grada Praga, u izložbenom prostoru udruženja „Luka Lu“, 20. oktobra 2016, otvorena je izložba fotografija autora Igora Spasova, pod nazivom „Miluji Bělehrad – volim Prag“.
 


Beograd u Pragu
U četvrtak, 20. oktobra 2016. godine u Pragu, u kongresnoj sali hotela Amarilis (Štepánská 18, 110 00 Praha), sa početkom u 11.30 časova, održaće se prezentacija pod nazivom „Beograd u Pragu“, koja ima za cilj promovisanje Beograda i Republike Srbije kao turističke destinacije, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Pragu, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Srbije i AirSerbia-e. Istog dana od 16 časova u galeriji „Luka Lu“ biće otvorena izložba fotografija „Beograd i Prag“, autora Igora Spasova.


Sporazum o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije potpisali su Sporazum o organizovanju obrazovno - vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Tekst Sporazuma možete preuzeti ovde.Međunarodni festival pravoslavne muzike u Pragu
Koncert Bojane i Nikole Peković, uz pratnju Aleksandra Jakovljevića, održan je 9. oktobra 2016. godine u Pragu, u okviru Međunarodnog festivala pravoslavne muzike – „Muzika sa istoka iz doba Karla IV“, pod pokroviteljstvom opštine Prag 2 i Ambasade Republike Srbije u Pragu.
 


Početak rekonstrukcije Mauzoleja u Olomoucu
Na poziv gradonačelnika Olomouca Antoni Staneka ambasador Vera Mavrić je 27. novembra 2016. godine prisustvovala svečanosti obeležavanja početka radova na rekonstrukciji Mauzoleja jugoslovenskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu u Olomoucu.Poseta gradonačelniku Praga 1
Prilikom posete gradonačelniku Praga 1 Oldrihu Lomecskom ambasador Vera Mavrić je razgovarala o mogućnostima partnerske saradnje sa beogradskim opštinama, posebno  u oblastima kulture i sporta.
 


Svečano obeležavanje Vidovdana
Povodom Vidovdana u Jindrihovicama je pred Spomen kosturnicom srpskih vojnika stradalih u austrougarskim logorima u Prvom svetskom ratu na teritoriji Češke, služena liturgija i održan parastos. Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Dragan Popović je u ime Vlade Republike Srbije položio venac. Službu je držao sveštenik Srpske pravoslavne crkve Srđan Jablanović. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Srbije na čelu sa ambasadorom Verom Mavrić, generalni konzul Ruske Federacije u Karlovim Varima Mihail Ledenov, čuvar Spomen kosturnice Dejan Ranđelović i predstavnici srpske, češke i ruske dijaspore.Sastanak političkih direktora Ministarstava spoljnih poslova država članica Višegradske grupe i Zapadnog Balkana

Sastanak političkih direktora Ministarstava spoljnih poslova država članica Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana je održan u Pragu, 23. juna 2016. godine, na završetku češkog predsedavanja V4.

Ispred Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je učestvovala v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU ambasador Marina Jovićević.

Na sastanku je razmatrano pitanje buduće saradnje članica Višegradske grupe i zapadnog Balkana, razmenjena su iskustva stečena tokom migrantske krize, kao i mišljenja o aktuelnim temama iz oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, uključujući i bezbednosne izazove sa kojima se susreću države članice Unije.

Potvrđena je politička podrška Višegradske grupe procesu evrointegracije našeg regiona. Istaknut je značaj saradnje i kontinuiranog dijaloga Višegradske grupe i zapadnog Balkana na političkom i radnom nivou. Ukazano je na potrebu da se okončaju procedure neophodne za punu operacionalizaciju rada Fonda za zapadni Balkan.Projekcija dokumentarnog filma o Emiru Kusturici
Ambasada Republike Srbije u Pragu organizovala je u saradnji sa Bugarskim kulturnim institutom i Francuskim kulturnim institutom projekciju dokumentarnog filma o Emiru Kusturici „Portray of the Balkan’s Bad Boy“ u Pragu, 22. juna ove godine.

Premijeru ovog dokumentarnog filma u Pragu bugarskih režisera Georgi Toševa i Javora Veselinova otvorio je ambasador Srbije u Pragu Vera Mavrić i ambasador Bugarske u Pragu Lačezar Petkov.

Posle projekcije filma u otvorenoj debati sa režiserom Georgi Toševim je razgovarano o stvaralačkom iskustvu i značaju koji srpski režiser Kusturica ima u svetu filma. Događaj koji je organizovan u Francuskom kulturnom institutu, uz prigodan koktel, je privukao veliku pažnju srpske i bugarske zajednice u Češkoj, čeških posetilaca i diplomatskog kora.

 Poseta Pardubičkom regionu
Prilikom posete Pardubičkom regionu 12. maja 2016. godine ambasador Vera Mavrić je razgovarala sa načelnikom regiona dr Martinom Netolickim o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti privrede, kulture i obrazovanja. Takođe su obavljeni razgovori sa direktorima kompanija „Eksplosia“ u Semtinu, „SOR“ u Libhavi i „OMB Composites“ u mestu Kraliki.
 


Učešće KUD „Radost“ iz Praga na festivalu na Vltavi
Na tradicionalnom festivalu na Vltavi „Navalis“, pod pokroviteljstvom grada Praga i praškog nadbiskupa Dominika Duke, prvi put je učestvovalo srpsko udruženje „Radost“ sa svojim orkestrom i folklornim grupama.
 


Učešće vinarije „Ilić - Nijemčević“ na međunarodnom sajmu vina u Pragu
Vinarija „Ilić – Nijemčević“ je učestvovala na međunarodnom sajmu vina koji je održan 28. aprila 2016. godine u hotelu „Hilton“ u Pragu. Organizator sajma je „International Wine Shop Prague – IWSP“ sa kojim je Ambasada u Pragu uspostavila kontakt u cilju razmatranja mogućnosti plasmana naših vina na tržištu Češke Republike.
 


Izbori za narodne poslanike Republike Srbije

Rešenjem Republičke izborne komisije od 3. aprila 2016. godine, Ambasada Republike Srbije u Pragu je određena, kao biračko mesto u inostranstvu, za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisanim za 24. april 2016. godine.

Svoje biračko pravo moći će da iskoriste svi državljani Republike Srbije koji su upisani u jedinstveni birački spisak i koji su, posredstvom Ambasade ili lično, podneli zahtev za upis u birački spisak da će glasati u inostranstvu, imajući u vidu da su nadležne gradske i opštinske uprave, prema broju prosleđenih zahteva, Ambasadi dostavile sva rešenja.

U Ambasadi Republike Srbije glasanje će biti obavljeno u nedelju, 24. aprila 2016. godine, u vremenu od 07:00 do 20:00 časova.
 
Prilikom dolaska na glasanje potrebno je poneti odgovarajući identifikacioni dokument (važeću putnu ispravu, ličnu kartu ili vozačku dozvolu) Republike Srbije, kako bi se ostvarilo biračko pravo.
 

OBAVEŠTENjE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
 
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, već se  upisuje  u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
 
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
 
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
 
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.
 
Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde, a Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji ovde.


Razgovor s poslanicima Grupe češko-srpskog prijateljstva
Ambasador Vera Mavrić je 14. aprila 2016. godine održala sastanak s poslanicima Grupe češko-srpskog prijateljstva Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. Tom prilikom su razmotrena aktuelna pitanja u odnosima dve zemlje, kao i mogućnosti za unapređenje saradnje.
 


Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo 25. februara 2016. godine konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na internet sajtu Ministarstva: www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine. Za dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Mladenu Veskoviću u Ministarstvu kulture i informisanja putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili telefonom na broj +381 11 3398 026.Sastanak ministara unutrašnjih poslova Višegradske grupe i zemalja na balkanskoj ruti

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović je učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica Višegradske grupe i Srbije, Slovenije i Makedonije, 19. januara, u Pragu, gde je razgovarano o migrantskoj krizi i mogućnostima za unapređenje saradnje između članica Višegradske grupe i zemalja na balkanskoj ruti.

Ministar Stefanović je tom prilikom imao bilateralne sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova Češke Republike Milanom Hovanecom i državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Andrejom Špengom.

 


Humanitarni bazar u Pragu
Ambasada Republike Srbije je 29. novembra 2015. godine učestvovala na Humanitarnom bazaru u Pragu, koji se tradicionalno održava svake godine, pod pokroviteljstvom prve dame Češke Republike, gospođe Ivane Zemanove.
 
 


Konferencija ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala  je na Konferenciji ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana 12. i 13. novembra, u Pragu. 
 
Na dvodnevnom skupu je razgovarano o daljem procesu proširenja EU, Izveštaju Evropske komisije o napretku, regionalnoj saradnji i migrantskoj krizi. Istaknut je značaj procesa proširenja EU koji treba da bude nastavljen uprkos brojnim izazovima sa kojima se Unija suočava.
 
Ovom prilikom potpisan je Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan. 
 
Na marginama Konferencije, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović je razgovarala sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
 
 


Izložba slika Ane Petrović u Pragu
U Pragu je 11. novembra o.g. otvorena izložba srpske slikarke Ane Petrović, pod nazivom „Selo gori, a mlada se češlja“ koju je organizovalo udruženje „Luka Lu“, pod pokroviteljstvom Ambasade RS u Pragu. Otvaranju izložbe u galeriji „Luka Lu“ prisustvovali su predstavnici čeških institucija, diplomatskog kora i naše dijaspore.
 


Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2015. godine, savetnik S. Tomašević položio je venac u Mauzoleju u Jindrihovicama, u znak sećanja na stradale srpske zarobljenike.
 


Učešće Srbije na Praškoj nedelji arhitekture
Na Praškoj nedelji arhitekture koja je održana u Pragu pod pokroviteljstvom predsednika Češke Republike Miloša Zemana, od 17. avgusta do 18. oktobra 2015. godine, u okviru izložbe nacionalnih stećaka iz našeg regiona,  Srbija je predstavljena fotografijama, uz propratni tekst „Srpsko kulturno nasleđe“.
 
Na izložbi dečijih radova „Razigrani arhitekti“ bili su izloženi najuspešniji radovi učenika Osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Beograda.
 

 Obaveštenje o prikupljanju donatorske i humanitarne pomoći u novcu za pomoć migrantima

U cilju prikupljanja donatorske i humanitarne pomoći migrantima, Vlada Republike Srbije je otvorila sledeće žiro račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva:

  • Dinarski namenski račun kod Uprave za trezor za pomoć migrantima:
  1. 840-0000003961721-84 – Generalni sekretarijat Vlade – Donatorska sredstva za migrante
  • Devizni namenski multivalutni račun kod Narodne banke Srbije Ministarstvo finansija – Uprava za trezor – namenski multivalutni devizni račun za uplatu sredstava za prikupljanje donatorske i humanitarne pomoći za migrante:
  1. 01-504642-100193230-000000-0000, IBAN kod: RS35908504642019323074.

Instrukcija za uplate deviznih sredstava na žiro-račun može se preuzeti ovde.Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra inostranih poslova Ivice Dačića Češkoj Republici

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić je tokom zvanične posete Češkoj Republici 15. septembra 2015. godine imao razgovore sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova Lubomirom Zaoralekom, kao i sa predsednikom Senata Milanom Štjehom i premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Tokom razgovora je istaknut značaj tradicionalo prijateljskih odnosa između dve zemlje i ukazano je na nedavno realizovanu posetu premijera Češke Republike Bohuslava Sobotke Republici Srbiji kojom prilikom je akcenat bio na ekonomskoj saradnji. Navedeno je da u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture postoje značajne mogućnosti za unapređenje saradnje. Češka je potvrdila podršku procesu evrointegracije Srbije i ponovila spremnost da pomogne u što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU.

U vezi sa migrantskom krizom istaknuto je da je Srbija tranzitna zemlja kroz koju je do sada prošlo preko 140 000 migranata. Izraženo je očekivanje za zajednički nastup EU u rešavanju ovog pitanja.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/15770-2015-09-15-13-44-08?lang=latPoseta predsednika Vlade Republike Češke Bohuslava Sobotke Beogradu
Predsednik Vlade Republike Češke Bohuslav Sobotka je bio 1. i 2. septembra 2015. godine u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, na poziv predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića. U pratnji predsednika češke Vlade bili su ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, ministar industrije i trgovine Jan Mladek, zamenik ministra odbrane Jakub Landovski, zamenik ministra spoljnih poslova Lukaš Kaucki i brojna delegacija privrednika.
 
 
 
Tokom posete razgovarano je o bilateralnim odnosima, mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, podršci Češke procesu evropskih integracija Srbije i što skorijem otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, odnosima u regionu i migrantskoj krizi.
 
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa privrednicima u Novom Sadu ukazao na značaj realizacije infrastrukturnih projekata, pre svega, pruge Niš-Dimitrovgrad, izgradnje autoputa prema Zrenjaninu, kao i  projekata iz oblasti energetike, odnosno stvaranju uslova za njihovo finansiranje.
 
Predsednik Vlade Republike Češke Bohuslav Sobotka je najavio pomoć Vladi Republike Srbije u iznosu od 360 000 evra za rešavanje pitanja migranata.


Samit ministara zdravlja Kina – CIEZ u Pragu
Delegacija Republike Srbije koju je predvodio ministar zdravlja Zlatibor Lončar učestvovala je na Samitu ministara zdravlja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji je održan u Pragu od 15. do 17. juna 2015.
 
 
 
 


Saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Češke
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Nikolić je 14. septembra 2015. godine u Pragu razgovarao sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Republike Češke Petrom Mlsnom o jačanju saradnje dva ministarstva u oblasti migracije, borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma. Razmotreni su i detalji finansijske pomoći Vlade Češke Republike Vladi Republike Srbije u iznosu od 10 miliona čeških kruna (oko 360 000 evra) za poboljšanje tehničkih mogućnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u suočavanju sa migrantskom krizom.Srpski softbol klub „Arena“ na Kupu pobednika kupova u Pragu
U Pragu je od 16. do 22. avgusta 2015. godine održano takmičenje „Kup pobednika kupova“ u ženskoj seniorskoj kategoriji, u organizaciji Evropske softbol federacije. Republiku Srbiju je predstavljao klub „Arena“, koji je ujedno i prvak države.
 
Učesnici takmičenja na čelu sa predsednikom Softbol saveza Srbije i potpredsednikom Balkanske softbol asocijacije Slobodanom Đurićem, primljeni su u Ambasadi.
 


Svečano obeležavanje Vidovdana
Povodom Vidovdana, 27. juna 2015. godine pred Spomen kosturnicom srpskih vojnika stradalih u austrougarskim logorima u Prvom svetskom ratu na teritoriji Češke u Jindrihovicama, služena je liturgija i održan parastos u prisustvu predstavnika Ambasade, čuvara Spomen kosturnice Dejana Ranđelovića, sveštenika Srđana Jablanovića i većeg broja srpskih, ruskih i čeških građana.
 
Ambasador Vera Mavrić položila je venac i obratila se prisutnima prigodnim govorom.
 
 
 


Učešće Srbije na Praškom kvadrijenalu

Umetnici koji su predstavljali Srbiju na Praškom kvadrenijalu koji se održava od 18. do 28. juna 2015.g. osvojili su Zlatnu medalju za „izazivanje dijaloga“. Praško kvadrenijale je najznačajnija svetska manifestacija posvećena scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti.Poseta Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920
Članovi Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 sa Udruženjem veterana ratnika Srbije posetili su Ambasadu. Tokom boravka u Češkoj Republici obišli su Hram Uspenja Presvete Bogorodice na Olšanskom groblju u Pragu, kao i Terezin i Mauzolej u Jindrihovicama.
 


Poslovni forum u Pragu

U Pragu je 3. juna 2015. godine održan srpsko-češko poslovni forum, uz učešće 14 srpskih i 30 čeških komapanija. Našu delegaciju je predvodio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.Polaganje venaca u Terezinu

Tradicionalna komemorativna ceremonija posvećena žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu održana je 17. maja 2015. godine na Narodnom groblju u Terezinu. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici državnih organa i političkog života Češke Republike, diplomatskog kora, verskih zajednica i boračkih udruženja. Prisutnima se, između ostalih, obratio predsednik Češke Republike Miloš Zeman.

Po završetku zvanične ceremonije ambasador Vera Mavrić položila je venac i ispred ćelije u kojoj je od 1914. Do 1918. godine bio zatvoren Gavrilo Princip, sa tekstom „Republika Srbija – Gavrilu Principu“.Poseta Usteckom regionu

Načelnik Usteckog regiona Oldrih Bubeniček primio je ambasadora Veru Mavrić i načelnika Južnobanatskog okruga Zorana Tasića kojom prilikom je razgovarano o realizaciji projekata za koje je sredstva odobrila Češka razvojna agentura.„Battle of the Nations” u Pragu

Reprezentacija Republike Srbije koja učestvuje od 8. do 11. maja 2015.g. na svetskom prvenstvu u srednjevekovnim borilačkim veštinama „Battle of the Nations” u Pragu, primljena je u Ambasadi Republike Srbije.Polaganje venaca na Djablickom groblju

Povodom obeležavanja 70-godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, u organizaciji Češkog saveza boraca za slobodu, 6. maja 2015. godine, odata je pošta žrtvama nacizma. U ime Ambasade Republike Srbije u Pragu, konzul Stefan Tomašević položio je venac na Djabličkom groblju. Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici institucija Češke Republike i  diplomatskog kora.Poseta predsednice Odbora za spoljne poslove Narodne Skupštine Republike Srbije Aleksandre Đurović Parlamentu Češke Republike
 
Predsednica Odbora za spoljne poslove Narodne Skupštine Republike Srbije Aleksandra Đurović, zajedno sa predsednicima odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, posetila je Parlament Češke Republike, 27-28. aprila 2015.godine, na poziv Karela Švarcenberga, predsednika Odbora za spoljne poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike.
 
Tokom posete razmenjena su mišljenja o dinamici i politici proširenja Evropske unije, regionalnoj saradnji, kao i saradnji u okviru Višegradske grupe. Pored razgovora sa domaćinom Karelom Švarcenbergom, predsednici odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope imali su i razgovore sa Zdenkom Brožom, potpredsednikom Odbora za spoljne poslove, odbranu i bezbednost Senata, kao i  Ivanom Šramekom, zamenikom ministra inostranih poslova. Lubomir Zaoralek, ministar inostranih poslova Češke Republike je, takođe, primio predsednike odbora za spoljne poslove parlamenata Jugoistočne Evrope.
 


Izložba „Umetnost autsajdera Srbije” u Pragu

U Muzeju Karlovog mosta u Pragu je 9. aprila o.g. otvorena izložba pod nazivom „Umetnost autsajdera Srbije” u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, a u saradnji s Ambasadom R. Srbije i udruženjem  „Luka Lu” iz Praga.Prijem za atletičare i delegaciju Atletskog saveza Srbije

Povodom velikog uspeha  na Evropskom prvenstvu u dvorani, u Ambasadi je organizovan prijem za naše atletičare i delegaciju Atletskog saveza Srbije.

 

 

 Gostovanje pozorišta „Maska” u Pragu

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Pragu i u organizaciji udruženja „Lastavica”, 15. februara 2015. godine u pozorištu „Metro” u Pragu odigrane su predstave „Klara, dogodilo se nešto neočekivano” i „Monodrama o Zoranu Radmiloviću” pozorišta „Maska” iz Šapca.Forum „Let My People Live”

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je učestvovala na međunarodnom forumu „Let My People Live” koji je održan u Pragu, 26. i 27. januara 2015. godine, sa ciljem da se upozori na rastući antisemitizam i ekstremizam u svetu i pronađe rešenje za probleme u vezi sa verskom netolerancijom. Pored Foruma, u Terezinu, logoru iz kojeg su Jevreji transportovani u Aušvic, održana je komemoracija i otkriven spomenik žrtvama holokausta.Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Pragu, 3. novembra 2014. godine

U Stavovskom pozorištu u Pragu 3. novembra 2014. godine gostovalo je Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa predstavom Zmajeubice Milene Marković, a u režiji Ive Milošević.

 Poseta predsednika Vlade Republike Srbija Aleksandra Vučića Češkoj Republici, 30-31. oktobra 2014. godine

Predsednik Vlade Rеpublike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u zvaničnoj poseti Češkoj Republici od 30. do 31. oktobra 2014. godine na poziv predsednika Vlade Češke Republike Bohuslava Sobotke.Poseta Maje Gojković, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Češkoj Republici, 8. oktobar 2014. godine

Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije posetila je sa delegacijom 8. oktobra 2014. godine Češku Republiku, na poziv predsednika Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Jana Hamačeka.

Tokom posete ostvareni su susreti sa predsednikom Milošem Zemanom, ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom i zamenikom predsednika Senata Češke Republike Premislom Sobotkom.

Poseta je realizovana posle višegodišnje pauze u saradnji dva parlamenta i prva je poseta jednoj zemlji od izbora Maje Gojković za predsednika Narodne skuptine Republike Srbije.

 Izložba slika "Praška škola i slikari slovenskog juga", 23. septembar 2014

U galeriji "Luka Lu" u Pragu je 23. septembra 2014. godine, pod pokroviteljstvom Amasade Republike Srbije, otvorena izložba slika pod nazivom "Praška škola i slikari slovenskog juga". Izložba je inspirisana filmom režisera Nenada Ognjenovića "Prag i srpski slikari". Svečanom otvaranju prisustvovala je brojna dijaspora i članovi diplomatskog kora.

 

 Poseta Ambasadi R. Srbije učenika i profesora srednje škole i gimnazije iz Bele Crkve, 12. septembar 2014. godine

Učenici i profesori gimnazije i srednje škole iz Bele Crkve, zajedno sa gospođom Vlastenkom Krišan, u okviru saradnje regiona i nedelјe dijaspore, boravili su u Češkoj Republici od 8. do 12. septembra 2014. godine. Nakon obilaska Usteckog regiona, posetili su Ambasadu Republike Srbije, gde su ih primili ambasador Vera Mavrić i konzul Stefan Tomašević.

.Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli u Pragu 6, 4. septembra 2014.

Prisustvo ambasadora Republike Srbije Vere Mavrić na svečanom otkrivanju spomenika Nikoli Tesli u Pragu 6, 4. septembra 2014. godine 

Spomenik Nikoli Tesli delo je čeških vajara S. Milkova i J. Trojana i predstavlja najveći spomenik slavnom naučniku.

 Kineski investicioni forum i Sastanak lokalnih lidera, Prag, 28-29. avgusta 2014. godine

Povodom održavanja China Investment Forum i Local Leaders Мeeting u Pragu, 28. i 29. avgusta 2014. godine, delegacije Republike Srbije predvođene Ivanom Bošnjakom, državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i zamenikom gradonačelnika Beograda Andrejom Mladenovićem posetile su Ambasadu.

 

 Juniorski fudbalski klub Crvenа zvezdа u poseti Ambasadi

Juniorski fudbalski klub Crvene zvezde prvi put je učestvovao na 4. medjunarodnom fudbalskog turniru, GENERALI CEE Cup 2014 u Pragu. Mlade fudbalere primila je u Ambasadi Republike Srbije u Pragu ambasador Vera Mavrić.

 

 Obelezavanje Vidovdana u Jindrihovicama

Na Vidovdan, 28. juna 2014. godine pred Spomen kosturnicom srpskih vojnika stradalih u austrougarskim logorima u Prvom svetskom ratu, služena je liturgija i održan parastos u prisustvu ambasadora Vere Mavrić, predsednika karlovarskog regiona J. Novotnog, generalnog konzula Ruske Federacije iz Karlovih Vari, Dejana Ranđelovića, čuvara Spomen kosturnice i većeg broja srpskih i čeških građana.

Ambasador Vera Mavrić položila je venac i obratila se prisutnima prigodnim govorom.

 

 Poseta ministra omladine i sporta Republike Srbije Češkoj Republici

Ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić boravio je 16. juna 2014. godine u Pragu u poseti Češkoj Republici. Ministar Udovičić sastao se sa zamenikom ministra prosvete, omladine i sporta Češke Republike Petrom Mlsnom.

 Humanitarni koncert za pomoć poplavlјenim područjima

Humanitarni koncert za pomoć poplavlјenim područjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj održan je 26. juna u pozorištu „Korunni“ u organizaciji udruženja „Lastavica“ iz Praga. Nakon koncerta ambasadorima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske uručene su zahvalnice za saradnju pri sakuplјanju pomoći.

 

 

 Poseta policijskih službenika iz Prijepolja gradu Prostejovu

Predstavnici Policijske uprave iz Prijepolјa, zajedno sa predsednikom opštine, posetili su početkom juna kolege Policijske uprave grada Prostejova. Predviđeni program obuhvatio je i posetu Ambasadi Republike Srbije.

 

 Poseta hora "Sveti Arhiđakon Stefan" iz Kraljeva i Krupnja

Pravoslavna crkvena opština Sveti knez Lazar iz Praga organizovala je 3. juna u Domu nacionalnih manjina koncert duhovne muzike mešovitog hora Sveti Arhiđakon Stefan iz Kralјeva i Krupnja. Tom prilikom skuplјani su i dobrovolјni prilozi za goste iz poplavlјenog Krupnja. Tokom boravka u Pragu članovi hora zajedno sa sveštenikom Srđanom Jablanovićem posetili su Ambasadu Republike Srbije.

 

 Polaganje venaca u Terezinu

Tradicionalna komemorativna ceremonija posvećena žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu održana je 18. maja 2014. godine na Narodnom groblјu u Terezinu. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici državnih organa i političkog života Češke Republike, diplomatskog kora, verskih zajednica, i boračkih udruženja. Prisutnima se, između ostalih, obratio premijer Češke Republike Bohuslav Sobotka.

 

 

 

Po završetku zvanične ceremonije ambasador Vera Mavrić položila je venac i ispred ćelije u kojoj je 1914-1918. godine bio zatvoren Gavrilo Princip, sa tekstom „Republika Srbija - Gavrilu Principu“.

 Koncert muzičke škole "Petar Konjović" u Pragu

U sali Doma kulture „Mlejn Stodulky“ u Pragu 5, 14. maja 2014. godine održan je koncert beogradske muzičke škole „Petar Konjović“ u okviru saradnje sa Umetničkom školom Stodulka iz Praga. Koncertu su, pored ostalih, prisustvovali predsednici opština Praga 5, Praga 13, V. Cvetković, direktor škole „Vatroslav Lisinski“ iz Beograda i predstavnici Ambasade. U Ambasadi je, takođe, organizovan mali prijem za decu, nastavnike i direktore obe škole.

 

 Beogradski kamerni hor na Festivalu u Brnu, 25. april 2014. godine

Beogradski kamerni hor sa dirigentom Vladimirom Markovićem gostovao je 25. aprila u Katedrali svetog Petra i Pavla u Brnu na prestižnom Međunarodnom muzičkom festivalu. Festival se tradicionalno održava svake godine u organizaciji Filharmonije iz Brna, a mnogobrojnim lјubitelјima muzike po prvi put je predstavlјena srpska duhovna muzika. Koncert je održan pod pokrovitelјstvom ambasadora Republike Srbije Vere Mavrić.

 

 

 

 

http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/ze-slovinska-pres-belehrad-az-ke-glagolske-msi

https://youtube.com/watch?v=tz7wBoNRsIQ&feature=youtu.be

 Pоseta delegacije Generalštaba Vojske Srbije Pragu, 2-4. aprila 2014. godine

U Pragu je od 2-4. aprila boravila delegacija Generalštaba Vojske Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba generalnom Ljubišom Dikovićem. Tokom posete, delegacija se srela sa domaćinom Petrom Pavelom, načelnikom Generalštaba Vojske Češke Republike, kao i ministrom odbrane ČR Martinom Stropnickim. General Diković i članovi delegacije obišli su spomen-kosturnicu u Jinžihovicama, gde su položili venac u čast žrtvama srpskih zarobljenika stradalih u Prvom svetskom ratu. Prilikom svog boravka u Pragu, delegacija je posetila i Ambasadu Republike Srbije u Pragu.

 

 

 

 

 Učešće hora OŠ "Lazar Savatić" iz Beograda na Međunarodnom festivalu horova u Pragu

Hor Osnovne škole "Lazar Savatić" iz Beograda učestvovao je na Međunarodnom festivalu horova održanom u Pragu od 20-23. marta 2014. godine. Tom prilikom direktor škole Ilija Jovičić sa nastavnicima posetio je Ambasadu Republike Srbije u Pragu.

 

 

 Predaja akreditivnih pisama

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije Vera Mavrić predala je 18. marta 2014. godine akreditivna pisma predsedniku Češke Republike Milošu Zemanu.

 

 

 OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u znak pijeteta prema svojim sunarodnicima, Mirjana Jeremić položila je 11. novembra 2013. godine venac u vojnom memorijalu Jindrihovice.Poseta MIP Češke Republike J. Kohouta Republici Srbiji

MIP Češke Republike Jan Kohout se tokom radne posete Srbiji, 19. septembra 2013. godine, sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Lazarom Krstićem i ministarskom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije Zoranom MIhajlović. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršći Češke Republike EU integraciji Republike Srbije

 VELIMIR STANOJEVIĆ, počasni građanin Valaškog Mezižiči

Rukovodstvo grada Valaškog Mezižiči dodelilo je 12. septembra 2013. godine zvanje počasnog građanina Velimiru Stanojeviću narodnom poslaniku i bivšem gradonačelniku Čačka za zasluge za razvoij uzajamnjih odnosa i saradnju dva grada, uspostavljenu 2005. godine. Odlikovanje V. Stanojeviću uručio je gradonačelnik Jirži Častečka. Svečanosti uručenja odlikovanja ispred Ambasade Republike Srbije u Pragu prisustvovala je Gordana Duplančić-Mihajlović, prvi savetnik. Ona je pozdravila prisutne, istakavši zadovoljstvo uspešnom partnerskom saradnjom Valaškog Mezižiči i Čačka i istakla njen značaj između čeških i srpskih gradova i regiona i jačanja prijateljstva dve države i naroda.

 ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА СОЦИЈАЛНИХ УСТАНОВА ИЗ СРБИЈЕ

Делегација директора социјалних установа из Србије боравила је од 11. до 15. новембра 2013. године у студијској посети Чешкој Републици у оквиру пројекта сарадње "Отворени загрљај". Током свог боравка делегација је посетила и Амбасаду Републике Србије у Прагу

 Посета МИП Чешке Републике Ј. Кохоута Републици Србији

МИП Чешке Републике Јан Кохоут се током радне посете Србији, 19. септембра 2013. године, састао са министром спољних послова Иваном Мркићем, премијером Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем, министром финансија Лазаром Крстићем и министарком енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије Зораном Михајловић. Разговарало се о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Чешке Републике ЕУ интеграцији Републике Србије.

 

 14. godišnjica bombardovanja SRJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 14. godišnjicu bombardovanja SRJ od strane NATO, u nedelju 24. marta, članovi udruženja „Prijatelji Srba sa Kosova“ među kojima i poslanik Donjeg doma Parlamenta ČR J. Foldina i V. Dvoržak, reditelj dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“, održali su pred Ambasadom tradicionalno okupljanje čeških parlamentaraca i građana u znak podrške i solidarnosti sa R. Srbijom.Milanski Edikt 313 - 2013

 

 

 

 

 

 

 

Zvanično počelo obeležavanje jubileja „Milanski edikt 313 – 2013, Srbija“


Povodom svečanog otvaranja godine obeležavanja svehrišćanskog jubileja, 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, u Narodnom pozorištu u Nišu, održan je koncert Hora Sretenjskog manastira iz Ruske
Federacije. Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, ministri u vladi Republike Srbije kao i predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji.

Više informacija o proslavi ovog jubileja, možete naći na zvaničnom sajtu http://www.edictofmilan2013.com/ .

 

 

 Vesti
Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Inicijativa "Studiraj u Srbiji"
Učešće Srbije na Praškom kvadrijenalu
Festival “Food and culture”
Predstavljanje Novog Sada kao omladinske prestonice Evrope u 2019. godini
Međunarodna izložba dečijih radova u Lidicama
Svečanost u Terezinu
Komemorativne svečanosti u Terezinu, Jindrihovicama i crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Pragu
Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Republici Češkoj
Obeležavanje 75 godina postojanja „Jedinstva“ iz Prištine
Koncert SKD „ Radost“ u Pragu
Skup solidarnosti sa Srbijom povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja
Seminar o ekonomskim potencijalima Srbije u Pragu
Poseta gradonačelniku Praga 1
Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, 6. mart 2019. godine
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore - Beograd 20-22. jun 2019. godine
Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini
Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini
Srpsko veče u Poslaničkom domu Parlamenta Češke Republike
Poseta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Češkoj Republici
Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije B.Nedimovića Češkoj Republici
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Svečanost povodom završetka radova na uređenju prostora nekadašnjeg radnog logora za vreme Prvog svetskog rata u Jindrihovicama
Obaveštanje da je Vlada IR Irana stavila van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije
Poziv za učešće na tenderu za generalnog izvođača radova na rekonstrukciji fasade na zgradi Ambasade Republike Srbije u Pragu
Nastup pozorišta „Atelje 212“ u Pragu
Otvaranje izložbe „Susreti“ srpskog, češkog i bugarskog slikara u Pragu
Svečanost u memorijalu „ Lidice“
Učešće Ambasade na manifestaciji „Doživite mesto na drugačiji način“
Poseta Turnovu i kompaniji „Grupo Antolin“
Uručenje odlikovanja predsedniku udruženja „Luka Praha“ Vesi Đoremu
Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zorana Đorđevića Češkoj Republici
Obeležavanje Dana sećanja na prognane i stradale Srbe
Otvaranje izložbe o ratnom zatočeničkom logoru u Martinkovicama
Svečano obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Poseta predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića Ustečkom regionu
Prezentacija srpske kulture u Češkoj Republici
Međunarodni festival naroda, nacionalnih manjina i etničkih grupa u Pragu
Svečanost u Terezinu
Festival „Food and culture“
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
Komemorativne svečanosti u Terezinu, Jindrihovicama i crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Pragu
Festival srpskog filma u Češkoj Republici
Učešće srpskih kompanija na Poljoprivrednom sajmu u Brnu
Upućivanje čeških policajaca u Srbiju
Informacija o platformi RTS Planeta
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu i Srbe u regionu
Prezentacija privrednih potencijala Republike Srbije
Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije i stogodišnjice diplomatskih odnosa sa Češkom Republikom
Predstavljanje ekonomskih potencijala Republike Srbije u Zlinu
Prikazivanje filma „Kosovo – momenat u civilizaciji“ u Pragu
Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti
Upućivanje čeških policajaca u Srbiju
Novogodišnji humanitarni bazar u Pragu
Prikazivanje filma „Univerzum bola“ u Pragu
Obeležavanje Dana primirja u prvom svetskom ratu
Dani srpske kulture u Pragu
Promocija turističke ponude Beograda u Pragu
Obeležavanje Dana sećanja na prognane i stradale Srbe
Nagrade za film „Dnevnik mašinovođe“ na PIFF u Pragu
Izložba „Putevima rimskih imperatora u Srbiji- Viminacijum“
Upućivanje češih policajaca u Srbiju u kontekstu migrantske krize
Poseta šefa pregovaračkog tima za pristupanje RS EU Tanje Miščević Pragu
Obeležavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Poseta Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije
Međunarodna izložba dečijih radova u Lidicama
Učešće SKD „Radost“ iz Praga i KUD „Dušan Vukasović – Diogen“ iz Surčina na festivalu „Praha srdce národů“
Polaganje venaca u Terezinu
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom na Djabličkom groblju u Pragu
Komemorativne svečanosti u Terezinu
Koncert srednje škole „Mokranjac“ iz Beograda
Poseta Pardubičkom regionu
Izložba Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Pragu
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbori za Predsednika Republike Srbije
Prikazivanje filma „Bićemo prvaci sveta“
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
Izbori za predsednika Republike Srbije
Susret sa poslanicima Grupe češko-srskog prijateljstva Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike
Poseta češkog ministra inostranih poslova L. Zaoraleka Republici Srbiji
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Češke
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici
Promocija češkog izdanja knjige Branka Ćopića „Bašta sljezove boje“
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić na konferenciji Salcburškog forumu u Pragu
Saradnja grada Čačka i češkog grada Valaški Mezižiči
„Beograd u Pragu“, promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda
Izložba fotografija „Miluji Bělehrad – volim Prag“
Beograd u Pragu
Sporazum o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Međunarodni festival pravoslavne muzike u Pragu
Početak rekonstrukcije Mauzoleja u Olomoucu
Poseta gradonačelniku Praga 1
Svečano obeležavanje Vidovdana
Sastanak političkih direktora Ministarstava spoljnih poslova država članica Višegradske grupe i Zapadnog Balkana
Projekcija dokumentarnog filma o Emiru Kusturici
Poseta Pardubičkom regionu
Učešće KUD „Radost“ iz Praga na festivalu na Vltavi
Učešće vinarije „Ilić - Nijemčević“ na međunarodnom sajmu vina u Pragu
Izbori za narodne poslanike Republike Srbije
Razgovor s poslanicima Grupe češko-srpskog prijateljstva
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Sastanak ministara unutrašnjih poslova Višegradske grupe i zemalja na balkanskoj ruti
Humanitarni bazar u Pragu
Konferencija ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana
Izložba slika Ane Petrović u Pragu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Učešće Srbije na Praškoj nedelji arhitekture
Obaveštenje o prikupljanju donatorske i humanitarne pomoći u novcu za pomoć migrantima
Poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra inostranih poslova Ivice Dačića Češkoj Republici
Poseta predsednika Vlade Republike Češke Bohuslava Sobotke Beogradu
Samit ministara zdravlja Kina – CIEZ u Pragu
Saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Češke
Srpski softbol klub „Arena“ na Kupu pobednika kupova u Pragu
Svečano obeležavanje Vidovdana
Učešće Srbije na Praškom kvadrijenalu
Poseta Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920
Poslovni forum u Pragu
Polaganje venaca u Terezinu
Poseta Usteckom regionu
„Battle of the Nations” u Pragu
Polaganje venaca na Djablickom groblju
Poseta predsednice Odbora za spoljne poslove Narodne Skupštine Republike Srbije Aleksandre Đurović Parlamentu Češke Republike
Izložba „Umetnost autsajdera Srbije” u Pragu
Prijem za atletičare i delegaciju Atletskog saveza Srbije
Gostovanje pozorišta „Maska” u Pragu
Forum „Let My People Live”
Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Pragu, 3. novembra 2014. godine
Poseta predsednika Vlade Republike Srbija Aleksandra Vučića Češkoj Republici, 30-31. oktobra 2014. godine
Poseta Maje Gojković, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Češkoj Republici, 8. oktobar 2014. godine
Izložba slika "Praška škola i slikari slovenskog juga", 23. septembar 2014
Poseta Ambasadi R. Srbije učenika i profesora srednje škole i gimnazije iz Bele Crkve, 12. septembar 2014. godine
Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli u Pragu 6, 4. septembra 2014.
Kineski investicioni forum i Sastanak lokalnih lidera, Prag, 28-29. avgusta 2014. godine
Juniorski fudbalski klub Crvenа zvezdа u poseti Ambasadi
Obelezavanje Vidovdana u Jindrihovicama
Poseta ministra omladine i sporta Republike Srbije Češkoj Republici
Humanitarni koncert za pomoć poplavlјenim područjima
Poseta policijskih službenika iz Prijepolja gradu Prostejovu
Poseta hora "Sveti Arhiđakon Stefan" iz Kraljeva i Krupnja
Polaganje venaca u Terezinu
Koncert muzičke škole "Petar Konjović" u Pragu
Beogradski kamerni hor na Festivalu u Brnu, 25. april 2014. godine
Pоseta delegacije Generalštaba Vojske Srbije Pragu, 2-4. aprila 2014. godine
Učešće hora OŠ "Lazar Savatić" iz Beograda na Međunarodnom festivalu horova u Pragu
Predaja akreditivnih pisama
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
Poseta MIP Češke Republike J. Kohouta Republici Srbiji
VELIMIR STANOJEVIĆ, počasni građanin Valaškog Mezižiči
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ДИРЕКТОРА СОЦИЈАЛНИХ УСТАНОВА ИЗ СРБИЈЕ
Посета МИП Чешке Републике Ј. Кохоута Републици Србији
14. godišnjica bombardovanja SRJ
Milanski Edikt 313 - 2013
Arhiva vesti