| |     ћирилица | english  
Naslovna
Udruženja i klubovi u Češkoj Republici

Na teritoriji Češke Republike boravi 5964 srpskih državljana. Više od polovine srpskih državljana živi u Pragu, dok su ostali nastanjeni širom teritorije Češke Republike, najviše u gradovima Brno, Olomouc, Ostrava, Most, Plzenj, Karlove Vari, Teplice.

Predstavnici srpske dijaspore u Češkoj Republici su angažovani uglavnom u oblastima ugostiteljstva, građevinske operative, trgovine i energetike. U pojedinim predstavništvima multinacionalnih kompanija državljani Republike Srbije zauzimaju rukovodeća mesta (IT sektor, hemijska, drvna, duvanska industrija i dr). U Pragu i Brnu boravi veliki broj srpskih studenata, kako na osnovnim, tako i na postdiplomskim studijama.

U Češkoj Republici aktivno je nekoliko udruženja koja rade na promovisanju srpske kulture i istorije, a daju i značajan doprinos prezentaciji turističkih i privrednih potencijala Republike Srbije. SKD „Radost“ učestvuje na raznim muzičkim i folklornim festivalima u Češkoj Republici. Takođe, organizuje i školu srpskog jezika koju pohađaju deca srpskih i stranih državljana. Udruženja „Sveti Sava“ i „Srpski kulturni centar“ održavaju manifestacije u cilju upoznavanja sa srpskom kulturom, istorijom i tradicijom. „Sveti Sava“ izdaje dvomesečnik „Srpska reč“, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike. Udruženje „Luka Prag“ organizuje brojne kulturne događaje kao što su izložbe slika i fotografija, promocije knjiga srpskih autora prevedenih na češki jezik i velike muzičke festivale. Predsednik udruženja „Vidovdan“ iz Karlovih Vari Dejan Ranđelović se godinama stara o mauzoleju u Jindrihovicama i prima delegacije koje dolaze da posete mauzolej. U saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Pragu, redovno organizuje obeležavanje Vidovdana, u znak sećanja na stradale Srbe tokom Prvog svetskog rata.

SKD „Radost“

predsednik Boban Lazić
Adresa: Dům národnostních menšin, Vocelova 602/3, 120 00 Praha 2
e-mail: info@radostfolklor.org
Web site: http://radostfolklor.org/
 
Udruženje „Luka Prag“
predsednik Lazar Đorem
Adresa: Újezd, 402/33, 118 00 Praha 1
e-mail : info@lukapraha.cz
Web site: www.lukapraha.cz
 
Češko-srpska asocijascija
Osnivači: Radim Panenka, Marian Stepanović i Katarina Stepanović
e-mail: info@czechia-serbia.com
website:www.czechia-serbia.com/
 
Udruženje „Sveti Sava“ i udruženje „Srpski kulturni centar“
predsednik Branka Kubeš
Adresa: Sokolská. 1869/18, 120 00 Praha 2
e-mail: ss.sv.sava@centrum.cz
 
Udruženje „Vidovdan“
predsednik Dejan Ranđelović
Adresa: Moravská 30, P.O.BOX 176, 360 21 Karlovy Vary
e-mail: dejan.srbija@seznam.cz

Verzija za štampu
Dijaspora
O dijaspori i Srbima u dijaspori
Udruženja i klubovi u Češkoj Republici
Projekti za dijasporu
SPC
Vojni memorijali