| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић и Липавски о ситуацији у региону и геополитичким темама

16. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Чешке Републике Јаном Липавским.

Селаковић је саговорника информисао о ситуацији на западном Балкану, истакавши да су мир и стабилност кључни интерес Србије, која жели да остане на путу економског развоја.

Министри су размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружала проширењу ЕУ на западни Балкан, и изразио очекивање да ће та држава наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција, нарочито јер од јула ове године преузима шестомесечно председавање ЕУ.

Информишући чешког колегу о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је пренео нашу чврсту опредељеност за решавање проблема на Косову и Метохији кроз разговоре уз посредовање ЕУ, али и констатовао да Приштина једностраним потезима и одбијањем да примени до сада преузете обавезе константно опструира дијалог.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПолагање венца поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин

 

Представник Амбасаде је 15. маја поводом 77.г. од краја Другог светског рата положио пригодан венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин. На Терезинској комеморацији, ове године одржаној под покровитељством чешког министра културе, су учествовали највиши чешки званичници.

Ова прилика је искоришћена за полагање венца Амбасаде Републике Србије поред ћелије у Терезину у којој је тамновао Гаврило Принцип.У Београду одржан припремни састанак поводом посете Алеша Хмелажа

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је припремном састанку поводом званичне посете заменика министра спољних послова Чешке Републике, Алеша Хмелажа, Републици Србији. Састанак је у Министарству спољних послова организовала амбасадорка Сузана Бошковић Продановић, помоћник министра за Европску Унију у МИП Републике Србије. На састанку је био присутан и амбасадор Чешке Републике у Србији, њ.е. Томаш Кухта и представници Чешке амбасаде. Истакнуто је велико пријатељство и добри односи између две државе као и захвалност Чешкој на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. На састанку су предложене теме разговора поводом званичне посете заменика министра Алеша Хмелажа, која би требала да се реализује 02.06.2022.године. Од првог јула Чешка Република преузима председавање Саветом Европе и једно од главних тема ће бити будућност Западног Балкана и организација Самита Западни Балкан и ЕУ.StarTech конкурс 2022

У оквиру програма StarTech, од 18. марта до 18. маја 2022. отворен je други конкурс за доделу око милион долара бесповратних средстава за иновације у пословању.

Стартапови, тимови, предузетници, микро, мала и средња предузећа кроз програм могу да конкуришу за подршку за развој иновација или дигиталну трансформацију пословања у износу од 15.000 до 100.000 америчких долара.

Подршка je подељена у три ЛOT-a:
• ЛОТ 1 - Подршка стартаповима и неформалним тимовима са иновативним идејама
• ЛОТ 2 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију
• ЛОТ 3 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију са циљем извоза или повећања броја радних места

StarTech je трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији који спроводи НАЛЕД, a финансира компанија Philip Morris International. Циљ пројекта je убрзање раста српских компанија и трансформација традиционалне економије у дигиталну кроз пружање подршке у виду бесповратних финансијских средстава и експертизе, унапређења услова за иновативно предузетништво и промоцију домаћих иновативних бизниса.

Један од аспеката StarTech пројекта je јачање веза наших грађана који живе и бораве у иностранству са Србијом, и то не само кроз стварања подстицајних услова за живот и рад у Србији, већ и кроз њихово укључивање у иновациони екосистем и економију знања и из земаља у којима бораве, путем су-оснивања стартапова, учешћа у реализацији иновативних пројеката и финансирања стартапова и иновационих пројеката.

У том смислу, иако je услов за учешће на конкурсу да се ради о стартап тимовима које већински чине грађани Србије са сталним пребивалиштем на територији Србије, односно о привредним субјектима са већинским домаћим власништвом (најмање 51%), при оцени пријава ће нарочито позитивно бити вредноване оне које садрже неку врсту повезивања са нашим грађанима у иностранству.

Све информације о условима конкурса, начину пријаве и пријавној документацији доступне су на страници www.startech.org.rs/konkurs2022Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

 

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату

Министар-саветник у Амбасади Србије у Прагу Л.Штулић је учествовала у церемонији обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату на гробљу Дјаблице у близини Прага, месту страдања у ЧР које сведочи о догађајима из тог периода. Током церемоније коју организује Чешки савез бораца за слободу и ове године је положен пригодан венац у име Амбасаде Србије у знак пијетета према страдалим и сахрањеним сународницима на том простору у Другом светском рату.Амбасадор Векић гост код патријарха Порфирија

Његова светост патријарх српски г. Порфирије примио је у својој резиденцији амбасадора Берислава Векића неколико дана након великог хришћанског празника Васкрса. У пријатном, празничном амбијенту разговарало се о нашој дијаспори у Чешкој Републици као и значају српске цркве на тим просторима. Посебно је истакнута потреба за очувањем српског језика као и јачањем веза између матице и дијаспоре која бележи стални раст последњих неколико година на просторима Чешке. Разговарало се о пријатељским односима два народа као и о успешној економској сарадњи између две државе која се стално унапређује. Истакнути су традиционално добри односи Српске Православне цркве и Православне цркве чешких земаља и Словачке. Уједно се разговарало о даљим заједничким активностима Српске православне цркве и амбасаде РС у Прагу. Амбасадор Векић је на крају састанка пожелео добро здравље и пуно успеха у даљем раду његовој светости, патријарху српском г. Порфирију.Састанак министра-саветника Л.Штулић са професорком Маријом Ђорић

Лепша Штулић, министар-саветник у Амбасади Републике Србије у Прагу, се састала са професором др Маријом Ђорић, универзитетским професором и вишим научним сарадником на Институту за политичке студије у Београду, која на позив Карловог Универзитета држи предавања студентима мастер студија на тему насилног екстремизма и радикализације, од 2. до 4. маја у Прагу. Током сусрета је било речи и о академској сарадњи Србије и Чешке и могућностима за јачање билатералних контаката и веза на том плану.Летњи камп српског као завичајног језика – Ниш, 11-17.7.2022. године

У оквиру пројеката "Летњи камп српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива све припаднике српске дијаспоре од 18 до 22 године да се пријаве на летњи камп који ће се одржати у Нишу.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова летњи камп ће се одржати у периоду од 11.7. до 17.7.2022. године.

Сви заинтересовани могу да се пријаве до 28.5.2022. године путем сајта https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/ или да скину образац пријаве са овог линка.

 КОМЕМОРАТИВНЕ СВЕЧАНОСТИ СРБИЈЕ У ЧЕШКОЈ

Према Државном програму обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, а поводом обележавања 104. годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату, од 27.04.о.г. у Чешкој Републици, у име Владе Р. Србије боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са државним секретаром Миодрагом Капором, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда.

Дана 28.04. о.г. делегација је посетила Терезин, где је, након организованог обиласка, одржана комеморативна свечаност и полагање венаца. Том приликом присутни су обишли ћелије у којима су тамновали Г. Принцип и остали учесници сарајевског атентата.

Церемонија полагања венаца одржана је и у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, где је дочек организовао свештеник Срђан Јаблановић. У крипти цркве у којој се налази спомен костурница са српским војницима настрадалим у Првом светском рату и спомен плоча краљу Александру Карађорђевићу, одржан је помен, а затим и церемонија полагања венца.

Наредног дана, делегација је обишла Јиндриховице, где је одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице, у којој почива 7.100 српских заробљеника из Првог светског рата, чиме је окончан програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова у Чешкој за ову годину.

У свим церемонијама активно је учествовао и представник Амбасаде.Сусрет амбасадора Векића са директором специјалне болнице „Меркур“

Амбасадор Берислав Векић састао се са доктором Дејаном Станојевићем, директором специјалне болнице Меркур из Врњачке Бање. Менаџмент болнице на челу са директором боравио је у вишедневној посети Прагу и Карловим Варима. У пријатном разговору доктор Станојевић је информисао амбасадора о досадашњим активностима и пословној сарадњи са болницама, хотелима и туристичких организација са којима специјална болница „Меркур“ сарађује последњих година на пољу медицинског туризма. Након мартовске посете представника туристичке организације „Санаторијум“ из Карлових Вари уследила је узвратна посета представника специјалне болнице „Меркур“. Домаћин овог сусрета је био власник компаније „Санаторијум“, Али Мирзајев, чија компанија има своје експозитуре у 44 земље и годишње има око 60.000 туриста. Прошле године преко ове агенције Врњачку бању је посетило 300 туриста из целога света. Ове године у јуну месец у договорена је узвратна посета и потписивање новог уговора о даљој сарадњи између „Санаторијума“ и специјалне болнице „Меркур“. Истакнуто је да наше бање требају организованије да иступају на страно тржиште и да је неопходно успоставити бољи контакт са менаџерима који воде чешке бање које имају светски углед и ниво и од којих се много тога може научити на пољу здравственог туризма.Сусрет амбасадора Векића са Алешом Хмелажом

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником министра за европске послове у чешком Министарству спољних послова, Алешом Хмелажом, на маргини састанка „Друштвене и економске последице рата у Украјини“. У пријатној атмосфери разговарало се о европској перспективни Западног Балкана и будућој перспективни Србије на ЕУ путу. Као важна тема истакнуто је председавање Чешке републике Саветом Европе у другој половини ове године као и потенцијална организација самита ЕУ-Западни Балкан која још увек није одобрена од стране премијера Чешке републике. У Европском дому у организацији В4, Фондације Рес Публика из Варшаве и Европског Парламента организован је симпозијум посвећен друштвеним и социјалним последицама рата у Украјини на коме су говорили Алеш Хмелаж, Маркета Грегорова, чешки посланик у Европском Парламенту, Војцијех Прзибилски главни уредник Visegrad Insight, и ПавелХавличек, научни сарадник у АМО. Теме симпозијума су биле, инфлација и економска криза узрокована ратом у Украјини. Последице на друштво и благостање Централне и Источне Европе. Које се друге последице могу очекивати? Које мере ЕУ и владе треба да предузму да би избегли економске проблеме? Шта се може учинити да се олакшају друштвена питања у предстојећој будућности?Амбасадор Берислав Векић састао се са Владимиром Васићем

Амбасадор Векић се састао са генералним секретаром Удружења банака Србије г. Владимиром Васићем. Теме састанка су биле усмерене на снагу и потенцијал који банкарски сектор Србије пружа привредним субјектима и инвеститорима у Србији у развоју њиховог пословања и увозно-извозно оријентисаним пословима са привредним субјектима у Чешкој Републици. Посебан значај је дат и облицима подршке коју банкарски сектор Србије пружа и заинтересованим привредним субјектима и инвеститорима из Чешке Републике у њиховим пословним подухватима у Републици Србији. Сусрет је закључен обостраном спремношћу да се и у другим сличним приликама настави даља комуникација наших институција, у циљу даљег јачања подршке банкарског сектора инвеститорима, извозницима и увозницима који послују између Републике Србије и Републике Чешке.13. међународна конференција Equal Pay Day одржана је у Прагу 8-10. априла 2022.г.

 

У оквиру пројекта Централноевропске иницијативе, чији је водећи партнер у Чешкој организација Business Professional Women CR у Прагу је 8-10. априла одржана 13. међународна конференција Equal Pay Day, уз учешће 14 говорника из партнерских држава међу којима из Србије, коју је представљала предузетник Валентина Младеновић, оснивачица бренда Кубизма, из области 3Д штампаног накита. Скупу је присуствовало преко 1000 жена, а из Амбасаде Србије у Прагу, министар-саветник Лепша Штулић. Пројекат има за циљ да информише о новим трендовима у женском предузетништву, једнаким могућностима и међународној ситуацији у приступу једнаким платама, те је конференција била посвећена размени искустава, представљању најбољих пракси у области родне равноправности и омогућавању сусрета са инспиративним женама из целе Европе.Амбасадор Берислав Векић се састао са Нином Зиројевић

Амбасадор Берислав Векић састао се са Мином Зиројевић координатором у Центру за Ибероамеричке студије. Мина Зиројевић је након завршеног правног факултета завршила мастер студије на Универзитету La Sapienza у Риму, специјализацију на Медитеранској Академији за дипломатске студије Универзитета на Малти, а докторирала на Факултету политичких наука у Београду. Радила је као политички саветник у амбасадама Републике Србије у Белгији и Луксембургу и као координатор стручног тима за правна питања у Министарству за спољне послове Р.Србије. Теме разговора су биле људска права, дипломатско право, безбедност и тероризам и ратна кризна ситуација у Украјини.Амбасадор Берислав Векић на прослави годишњице Карловог Универзитета

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је свечаној академији поводом 674 године постојања Карловог Универзитета. У присуству председника Сената Парламента Чешке Републике, Милоша Вистричила, председнице Представничког дома Парламента Чешке Републике, Маркете Пекарове Адамове, чланова владе Чешке Републике, дипломатског кора и познатих личности из света науке, просвете и културе, присутне је поздравила нова ректорка Карловог Универзитета проф.др. Милена Краличкова. Ректорка је присутне подсетила на дугу историју Универзитета који је основан 7.априла 1348 године, а оснивач је био Карло IV, цар Светог римског царства. Међу студентима овог Универзитета био је и већи број Срба, међу којима је био и педагог проф.др.Јован Ђорђевић. Почасни доктор овог Универзитета је био и Јован Цвијић. Ректорка проф.др.М.Краличкова уручила је плакете угледним професорима и научним радницима са Универзитета који су се истакли научним радом у току 2021.године. Свечана академија је завршена пригодним музичким програмом извођењем дела Антонина Дворжака.Амбасадор Векић са новинаром Томасом Кулидакисом

Амбасадор Берислав Векић састао се са угледним чешким новинаром Томасом Кулидакисом који је био у посети амбасади Републике Србије у Прагу.Томас Кулидакис је новинар и коментатор. Дипломирао је политичке науке и међународне односе на Факултету друштвених наука Карловог универзитета, да би затим студирао исту област на грчким универзитетима. Своје прилоге и коментаре објављује углавном у јавним медијима као што су Чешка телевизија, Чешки радио, МФ Днес, Литерарни новини, Новинки цз. и др. Као новинар, се углавном фокусирао на ЕУ, унутрашњу политику и Балкан. Радио је и у институцијама ЕУ, у Генералном секретаријату Европске комисије. Теме разговора су биле тренутна ратна криза између РФ и Украјине, избегличка криза, енергетска криза као и резултати последњих Парламентарних и председничких избора у Србији.Амбасадор Берислав Векић на пријему код градоначелника Прага

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је традиционалном годишњем пријему који организује градоначелник Прага, Здењек Хриб за дипломатски кор.

У званичном обраћању пред великим бројем окупљених амбасадора и званичника града Прага, градоначелник је пожелео добродошлицу свим гостима. У свом говору осврнуо се на тешку мигрантску кризу која погађа целу Чешку Републику, али највише град Праг где свој нови дом проналази највећи број украјинских избеглица. Исказана је солидарност према Украјинском народу и осуђена агресија Руске Федерације. У свом обраћању градоначелник Здењек Хриб је нагласио заједнички став свих европских земаља да бране ЕУ као и на заједничком проналажењу решења за превазилажење енергетске кризе. У току пријема у директној комуникацији са градоначелником Хрибом амбасадор Векић је истакао да две земље имају доста тога заједничког што се потврдило кроз историју, као и да има доста простора на унапређењу будуће билатералне сарадње између две државе као и између два главна града. С обзиром да је градоначелник Прага, лекар, отворено је неколико тема везаних за сарадњу из сегмента здравства, нарочито из области дигитализације. Градоначелник Прага, господин Хриб је прихватио идеју амбасадора Векића за једним посебним састанком везаним за зближавање града Прага и Београда као и повезивање здравствених институција.

У пријатном амбијенту старог здања градске куће, пријем је завршен пригодним коктелом који је уприличен у ту част.Промоција чешко-српске асоцијације у Амбасади РС у Прагу

У Амбасади Републике Србије у Прагу одржан је свечани скуп на ком је промовисана је Чешко-српска асоцијација. Догађају су присуствовале бројне угледне личности из области политике, привреде, уметности и науке, као и представници српске дијаспоре са простора Чешке Републике.

Амбасадор Берислав Векић је у поздравној речи посебно истакао вишевековне добре односе између две пријатељске земље као и одличне билатералне односе који се из године у годину све више унапређују. Истакнута је успешна спољно-трговинска размена која је у 2021.године била за 21% већа него рекордне 2020.године.

Испред Чешко-српске асоцијације обратили су се г. Радим Паненка и г. Мариан Степановић и том приликом упознали уважени скуп са досадашњим активностима као и будућим плановима рада асоцијације. На округлом столу говорили су г. Рудолф Јиндрак, чешки дипломата, амбасадор, а од 2017. г. директор одељења за спољне послове Канцеларије председника Чешке Републике, г. Петр Мацинка, са Института „Вацлав Клаус“ који се званицама обратио и том приликом прочитао писмо (овде) бившег председника ЧР, г. Вацлава Клауса који је био спречен да присуствује скупу као и г. Јарослав Фолдина, народни посланик и председник Чешко-српског интерпарламентарног одбора Парламента ЧР. Дискусију у којој су учешће узели сви присутни гости водио је новинар г. Милутин Илић. У пријатној атмосфери истакнута је потреба још већег ангажовања у области економије обзиром да је установљено да постоје бројне могућности за унапређење међутрговинске размене и нове инвестиције. Изнесени су мирољубиви ставови везани за украјинску кризу са надом да се она што пре оконча уз жал због жртава и великог броја избеглица. Разговарало се о новим пројектима из области културе који ће у наступајућем периоду бити организовани под окриљем асоцијације. Скуп је завршен пригодним коктелом који је уприличен у ту част.Комеморација у Терезину поводом транспорта Јевреја из Словачке

У оквиру меморијалног центра у Терезину, 29. марта је одржано комеморативно вече поводом 80.годишњице првог таласа транспорта јеврејске популације из Словачке у концентрационе логоре, које се одвијало упоредо са Холокаустом. Догађају у организацији Амбасаде Словачке у Прагу, Амбасаде Израела у Прагу, Словачког културног центра у Прагу, Јеврејске фондације у Чешкој Републици у име Амбасаде Србије у Чешкој Републици присуствовала је министар саветник Лепша Штулић.Министарка Зорана Михајловић учесник конференције „Енергетска сигурност и диверсификација у Европи“ у Прагу

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике учествоваће на конференцији „Енергетска сигурност и диверсификација у Европи: перспективе коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе“, коју организује Радна група за нуклеарну енергију Партнерства за трансатлантску сарадњу у областима енергетике и климе (P/TECC) а која ће се одржати 29.марта 2022.г. у Прагу. У делегацији РС са министарком Зораном Михајловић је и државна секретарка министарства, Јованка Атанацковић.Пријем за учеснике 23.годишњице нелегалног бомбардовања Југославије

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за организаторе и говорнике скупа који је одржан испред амбасаде, поводом 23. годишњице помена жртвама нелегалног бомбардовања некадашње Југославије.

Гости амбасаде су били Вацлав Дворжак режисер и председник удружења „Срба са Косова“, Јарослав Фолдина (СПД) посланик у чешком парламенту и председник чешко-српске интерпарламентарне групе пријатељства, др. Иван Давид посланик европског парламента, Ленка Прохасков, писац, Милутин Илић, новинар и Бохумил Еицхлер, консултант председника економског одбора у парламенту ЧР.

У врло срдачној и пријатној атмосфери амбасадор Векић се захвалио свим гостима на истрајности да већ 23. године истински пријатељи српског народа обележавају помен на недужно страдале грађане који су изгубили животе у току 78. дана нелегалног бомбардовања некадашње Југославије. Још једном је истакнуто пријатељство и блискост два народа.Обележена 23. годишњица нелегалног бомбардовања некадашње Југославије у Прагу

 

Синоћ тачно у 20.05 часова у Прагу, испред амбасаде Републике Србије се 23. пут обележио помен жртвама нелегалног бомбардовања некадашње Југославије пред великим бројем окупљених грађана. Организатор ове већ традиционалне акције је чешко удружење пријатеља Срба са Косова чији је председник познати режисер Вацлав Дворжак.

Пред окупљеним грађанима обратио се организатор скупа режисер Дворжак који је истакао да Југославија никога никада није угрожавала, да је тај акт бомбардовања био варварски и убијање цивила без разлога.

Посланик чешког парламента Јарослав Фолдина је рекао да је то било грубо кршење међународног права и да је од тог тренутка међународно право заменила сила што се ради и дан данас и ствара проблеме у међународном праву.

Говорили су још посланик европског парламента др. Иван Давид и књижевница Ленка Прохаскова који су такође осудили бомбардовање.

Након обележавања помена жртвама и паљења свећа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа у амбасаду на краћи разговор и коктел, што је протекло у врло срдачној и пријатној атмосфери у знаку блиских односа два братска народа.Aмбасадор Векић састао се са Владиславом Вукотићем

У амбасади Републике Србије у Чешкој Републици, амбасадор Векић је примио новоименованог саветника из Беча. У срдачном разговору амбасадор Векић је пожелео господину Вукотићу пуно успеха у даљем раду. Разговарало се о тренутној ситуацији у Чешкој Републици као и у земљама централне Европе, енергетској кризи и ратним дешавањима у Украјини.Амбасадор Векић у посети Министарству здравља Чешке Републике

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником министра здравља Чешке Републике господином Јосефом Павловицем и господином Вацлавом Киларом из Сектора за билатералну и међународну сарадњу. Обзиром да је здравствени систем данас у Чешкој републици један од најбољих у земљама Eвропске уније, било је велико задовољство разговарати и разменити искуства Посебан значај током разговора дат је области дигитализације као и модалитетима превазилажења Ковид пандемије. Разговарано је и о унапређењу сарадње између два министарства здравља као и могућностима размене стручњака из различитих медицинских области. Исказано је посебно интересовање за размену искустава из области онкологије, неонатологије и трансплантационе хирургије.Амбасадор Векић гост Академије сценских уметности у Прагу

Амбасадор Векић је присуствовао концерту „Балкан“, посвећеном балканској народној музици и мотивима. Организатор концерта је био Факултет за музику и игру, Академије сценских уметности у Прагу (HAMU). Извођачи старих народних песама су били српски и чешки студенти као и студенти са простора Балкана са одсека перкусиониста и ЈАМУ удараљки. Домаћин вечери је била ректорка академије Академије музичке уметности у Прагу, госпођа Ингеборг Радок Жадна. Током разговора је констатовано да не постоји сарадња на пољу музике и сценске уметности између чешких и српских Академија. Договорено је да се у наступајућем периоду успоставе контакти са обе стране на ширењу заједничке сарадње на будућим пројектима.Амбасадор Векић примио амбасадора Северне Македоније

Амбасадор Берислав Векић примио је новог амбасадора Републике Северна Македонија, Сашка Тодоровског.

У пријатељском разговору оба саговорника су истакли добре односе између две пријатељске државе и два братска народа. Теме разговора су биле тренутна ратна ситуација у Украјини, која ће као последицу неминовно довести до велике мигрантске и енергетске кризе, са несагледивом хуманитарном катастрофом. Разговарало се о теми „Отвореног Балкана“ као и о свим проблемима са којима се суочавају Република Србија и Република Северна Македонија на својим путевима уласка у Европску Унију. Истакнуто је, да је и даље неопходно много радити на вишем унапређењу билатералних односа, са акцентом на економију која има велике потенцијале.Инаугурација нове ректорке Карловог Универзитета

Амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић присуствовао је инаугурацији нове ректорке Карловог Универзитета, проф.др. Милене Краличкове. Свечаност се одржала у великој сали ректора Карловог Универзитета (Carolinum) уз присуство старих и нових чланова колегијума Ректората, министара у влади ЧР, дипломатског кора и других познатих јавних личности у ЧР. У току церемоније одлазећи ректор проф.др. Томаш Зима изнео је резултате рада Универзитета у току његовог мандата и пожелео много успеха у будућем раду новој ректорки проф. Краличковој. На крају церемоније свим окупљеним обратила се проф.др. Милена Краличкова која је изнела план рада Универзитета у наступајућем периоду и захвалила се свима колегама на поверењу, а гостима што су својим присуством увеличали свечаност.Амбасадор Векић са Драганом Тарлаћем из КСС

Амбасадор Берислав Векић се састао са директором мушке кошаркашке репрезентације КСС, Драганом Тарлаћем, који борави у Прагу у склопу организационих састанака ФИБА за предстојеће Европско првенство у кошарци. Европско првенство ће се одржати од 1-18.септембра ове године, а Србија ће играти у групи са Холандијом, Чешком, Пољском, Израелом и Финском у Прагу. Домаћин финалног турнира биће Берлин. У срдачном и пријатном разговору прослављени српски репрезентативац Драган Тарлаћ информисао је амбасадора Векића како теку припреме као и да ће репрезентација Србије на овом европском првенству бити у најјачем саставу. Амбасада Републике Србије у Прагу ће бити добар домаћин нашим спортистима са жељом да узму најсјајније одличје на овом првенству након неколико неуспешних година.Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

01. март 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСусрет амбасадора Векића са Томашом Моравецом директором БВВ Брно

У Министарству за индустрију и трговину Чешке владе организована је пословни састанак за чланове дипломатског кора, комерцијалне саветнике, представнике билатералних привредних комора и професионалних удружења у организацији највећег чешког сајамског простора БВВ из Брна и Централно-европског излагачког центра (ЦЕЕЦ). Амбасадор Векић се сусрео са генералним директором БВВ Брно, Томашем Моравецом и извршним директором БВВ, Радославом Клепачем. У пријатељском разговору изражена је жеља јачању економских веза између две државе, као и веће учешће српских компанија на престижним сајамским манифестацијама које ће бити организоване у 2022.години у Брну. И поред ковид пандемије последње две године, међутрговинска размена између Србије и Чешке се увећава. Пошла година бележи рекордних 1.41 милијарду евра, што је 21% више него у 2020.години. Србија је у 2021.години извезла робе у вредности од 748.6 милиона евра што је 18% више, него за исти период у 2020.години.Амбасадор Векић се састао са министром Јозефом Сикелом

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, учествовао је на „Састанку пословног умрежавања“ који је организован у Министарству за индустрију и трговину Чешке Републике. Том приликом састао се са новим министром за индустрију и трговину у Чешкој влади, Јозефом Сикелом. У пријатељском разговору истакнуто је велико пријатељство између две државе као и успешна међутрговинска размена између две земље која је у 2021.године повећана за 21% у односу на до тада рекордну 2020.годину. Република Србија је последње две године у суфициту у међутрговинској размени са Чешком Републиком. Истакнуто је да континуитет добрих односа и добре пословне климе треба наставити и у будућем периоду, јер за то објективно има доста простора и интереса.Амбасадор Векић са министарком за заштиту животне средине

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са новом министарком у Чешкој влади за животну средину, Аном Хубачковом.

У пријатном разговору амбасадор Векић информисао је министарку Хубачкову да Србија и Чешка раде на неколико заједничких пројеката везаних за отпадне воде. Министарка Хубачкова информисала је амбасадора са приоритетима нове чешке владе на пољу животне средине, где доминирају теме око климатских промена, управљањем отпадом (комунални отпада, отпадне воде, пластични отпад, отпада од батерија итд), као и решавање контаминираних локалитета заједно са другим министарствима. Министарство планира да Кривоклатску област, која се налази у централној Чешкој, 30 километара од Прага прогласи Националним парком. Током разговора је истакнуто да има доста простора за унапређење сарадње на пољу заштитне животне средине између две пријатељске земље.Амбасадор Векић примио представнике ФК Партизан

 

Амбасадор Векић се састао са представницима ФК Партизан, почасним председником Иваном Ћурковићем као и са проф. др. Владимиром Ђукићем, Младеном Мијатовићем и Марком Павловићем. Заједно са председником ФК Партизан Милорадом Вучелићем, генералним директором, Милошем Вазуром, Ивицом Краљем, Ивицом Илијевим и осталим члановима руководства, амбасадор Векић је присуствовао фудбалској утакмици Партизана са прашком Спартом у УЕФА Лиги конференције. Забележена је још једна значајна победа српског фудбала, Партизан је победио и овом победом омогућио да следеће године српски фудбал има два представника у Лиги шампиона.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви другиустаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава. Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“, закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: ТанјугПремијера филма Јужни ветар 2 у Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић присуствовао је премијери филма Јужни ветар 2, убрзање. Премијера филма је испунила салу биоскопа Едисон до последњег места, уз присуство великог броја љубитеља филма из српске дијаспоре и ЧР. Премијера филма је организована заједничким ангажовањем господина Милана Костелника директора Балкан филма у ЧР и Бобана Лазића председника српског удружења „Радост“ . У наредних неколико недеља филм ће се приказивати у три биоскопа у Прагу и у свим већим градовима у Чешкој Републици.Амбасадор Берислав Векић у посети Прашком сајму

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником генералног директора Прашког Сајма инжињером Вацлавом Новотнијем и програмским директором Даниелом Нетушилом. У пријатељском разговору још једном је истакнуто велико пријатељство између два народа. Главни разлог посете и разговора је била организација велике изложбе о Николи Тесли чији је главни пројектни носилац Музеј Николе Тесле из Београда и Министарство за културу РС. Менаџмент прашког сајма је исказао велико интересовање да буду домаћини изложбе која би се организовала у другој половини ове године у Прагу. Амбасада Републике Србије у Прагу оперативно ће помоћи организацију изложбе и посредовати у дефинисању потребних услова за одржавање изложбе. Истакнуто је да је ово само почетак будуће успешне сарадње између Прашког Сајма и Амбасаде РС у организацијама и других изложбених манифестација у Прагу.

 Амбасадор Берислав Векић се састао са новим министром спољних послова Чешке Републике, Јан Липавским

У Черни палати, нови министар спољних послова ЧР, Јан Липавски приредио је традиционални новогодишњи пријем за све акредитоване амбасадоре у ЧР.

У току пријема амбасадор Векић је разговарао са министром Липавским, пренео је поздраве министра Николе Селаковића као и жељу да се у што скорије време и лично сретну. Разговарало се о могућем термину посете министра Селаковића Чешкој Републици. Амбасадор Векић се захвалио министру Липавском на подршци коју ЧР снажно даје Србији на њеном ЕУ путу и истакао наду да ће се добри односи наставити. Разговарало се о даљем унапређењу економске сарадње, која последњих година бележи висок раст и да постоји још много простора за унапређење економске сарадње, што ће бити једна од главних тема будућих разговора. Током пријема амбасадор Векић је разговарао и са двојицом помоћника министра, Јиржи Кожаром и Мартином Дворжаком. Оба помоћника министра су истакли добре односе и истакли да су отворени за даљу сарадњу и унапређење односа између две пријатељске земље.Амбасадор Векић примио директора Валтице музичког фестивала

Амбасадор Берислав Векић састао се са господином Јиржи Партиком, директором Валтице музичког фестивала који се ове године одржава од 24. септембра до 8. октобра у Ледницама Овогодишњи музички фестивал је посвећен „Балканском музичком инспирацијом“ на коме ће учешће узети уметници из бивших југословенских држава. Ове године Србију ће представљати Марко Ивановић диригент филхармоније из Остраве, Давид Бизић баритон, оперски певач, Душан Богдановић солиста на гитари.Чешки хуманитарци гости амбасаде у Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић примио је чешке хуманитарце Давида Млинека и Јана Чопака који заједно са Јаном Урбанчиком, Даниелом Шварцом и Димитријем Марковићем последњих 14 година уручују донације српским грађанима на Косову и Метохији. Хуманитарци великог срца, као посебно драгу истичу награду „Најплеменитији подвиг године“ коју им је уручио Арно Гујон 2019. године. Ове године обишли су Грачаницу, Ново Брдо, Пећ, Гораждевац, Ораховац и Штрпце. Уручили су два трактора, обезбедили ПВЦ столарију за неколико кућа као и опрему за производњу вина и ракије и компјутере. Том приликом, најстаријим грађанима су уручили финансијску помоћ. Амбасадор Векић се захвалио чешким пријатељима великог срца који су истакли да се њихова акција наставља и током 2022.године.Новогодишњи пакетићи за децу на Косову и Метохији

Амбасада Републике Србије у Прагу је заједно са „Фејсбук“ групом „Срби у Прагу“ организовала хуманитарну акцију обезбеђивања новогодишњих пакетића за децу са КиМ. У акцији су учествовали појединци и удружења која живе и раде у Чешкој Републици. Велику захвалност дугујемо администраторима фејсбук групе „Срби у Прагу“, Марини Перовић и Зорани Мунћан. Педесет пакетића је намењено ђацима основних школа у селима Јасеновик и Паралово.

У наведену акцију укључила се и друштвено одговорна компанија Ласта захваљујући којој је обезбеђен бесплатан транспорт пакетића из Чешке Републике у јужну српску покрајину.Честитка председника Републике Србије Александра Вучића новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали

17. децембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали, у којој се, између осталог, каже:

"Честитам вам избор за премијера Чешке Републике. Бирачи су у Вас, како сте рекли, уложили своје наде у промену и бољу будућност за њих и наредне генерације. Уверен сам да ћете, обављајући ову одговорну дужност, оправдати њихово поверење, спремни да се суочите са различитим изазовима.

Желећи Вам много успеха у раду, верујем да ће блискост и солидарност, коју смо показали и током актуелне пандемије, дати подстрек односима наших двеју земаља. Република Србија је посвећена развоју сарадње са пријатељском Чешком Републиком, у корист обостраног напретка", наводи се у честитки председника Вучића.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Честитка ПВ РС А.Брнабић новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали

17. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је честитку новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали, у којој се, између осталог, каже:

"Поводом Вашег именовања на функцију председника Владе Чешке Републике, упућујем Вам искрене честитке и најбоље жеље за успешно обављање ове одговорне дужности.

Дубоко сам уверена да ће, нашим заједничким залагањем, традиционално блиски и пријатељски односи Републике Србије и Чешке Републике наставити да се успешно развијају, у свим областима од заједничког интереса.

Желим да истакнем да високо ценим доследну подршку Чешке Републике на путу Републике Србије ка пуноправном чланству у Европској унији. Надам се да ћемо, у том духу, наставити дијалог, као и да ћемо и убудуће моћи да рачунамо на разумевање Ваше земље", наводи се у честитки А.Брнабић.Честитка МСП РС Николе Селаковића новоизабраном министру иностраних послова Чешке Републике Јану Липавском

18. децембар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић упутио је честитку Јану Липавском поводом именовања на поцизију министра иностраних послова Чешке Републике.

Селаковић је у честитки поручио да је уверен да ће традиционално блиски и пријатељски односи наше две земље наставити да се продубљују и унапређују, у духу међусобног разумевања и уважавања.

"Верујем да ћемо заједничким радом допринети интензивирању политичког дијалога на високом и највишем нивоу, што ће пружити простор за јачање свеукупне сарадње, пре свега у сфери даљег развоја економских потенцијала и привредног зближавања наше две земље", каже се у честитки шефа српске дипломатије.

Такође, Селаковић је захвалио Чешкој на подршци и разумевању коју нам пружа на нашем европском путу, изражавајући уверење да ће сa снажнoм подршком и надаље наставити.

"У нади да ћемо се у скоријем периоду лично срести, како бисмо путем размене мишљења о свим питањима од обостраног интереса пружили додатни импулс свестраној сарадњи наших двеју земаља, примите, Ваша екселенцијо, изразе мог високог уважавања", закључује се у честитки министра Селаковића.

 Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

14. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: ТанјугКонференција Вишеградске четворке о проширењу Европске уније на западни Балкан

 

У амбасади Републике Мађарске, одржана је конференција В4 о проширењу ЕУ на Западни Балкан у оквиру председавања Р. Мађарске (2021/2022) Вишеградском групом. Конференција је организована у сарадњи са Институтом за политику и друштво (Чешка Република) и Међународним Вишеградским Фондом. На конференцији је било присутно преко двадесет амбасадора земаља чланица ЕУ и земаља Западног Балкана.

На конференцији су говорили : амбасадор Републике Мађарске Mиклош Борош, Кристина Варју, министарска комесарка за преседавање Р. Мађарске у В4 испред Министарства спољних послова и трговине Р.Мађарске, Јан Махачек председавајући Интститута за политику и друштво, амбасадор Петр Мареш, извршни директор Међународног Вишеградског Фонда.

На конференцији је учешће узео и амбасадор Републике Србије, Берислав Векић који је упознао присутне учесника о свим реформама које је последњих година урадила Република Србија на пољу владавине права, борбе против корупције, реформа правосуђа и јачању улоге цивилног сектора. Истакавши да након спроведене фискалне консолидације, Србија бележи најбржи кумулативни економски раст у Европи и да ће ову годину завршти са растом од 7,5%. Сви говорници који су узели учешће похвалили су и подржали напоре Србије на европском путу, истакавши да је резултат тог рада и отварање кластера 4. На конференцији се разговарало и о мигрантској кризи на граници између Пољске и Белорусије, као и о почетку преговора EУ са Северном Македонијом и Албанијом. Амбасадор РС, Берислав Векић се након завршене конференције, захвалио говорницима на не скривеној подршци.Делегације Привредне коморе Србије у посети Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић примио је шесточлану делегацију Привредне Коморе Србије, Удружење за хемију, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС, на челу са г. Драганом Стевановићем. Током пријема и неформалног разговора са члановима делегације, амбасадор Векић се упознао са планираним активностима током боравка делегације и дао пуну подршку даљим активностима између две Привредне коморе, на даљем унапређењу добрих билатералних односа.

Током тродневног боравка у Чешкој Републици представници ПКС су имали састанке за Удружењем за хемијску индустрију ПК Чешке Републике, у Министарстрву привреде у чијој надлежности су хемикалије, где су се упознали са легислативом у области управљања хемикалијама и изазовима у ЕУ након усвајања нове стратегије управљања хемикалијама. Одржан је састанак са директоратом у оквиру Министрства здравља за биоцидне производе, а потом и састанак са представницима компаније „Регартис“. Последњег дана боравка делегација ПКС обишла је Технолошки парк у Кралупи на Влтави и учествовала на конференцији „Циркуларна економија у рециклажи пластике“У 86 години је преминуо Ђоко Стојчић, писац, публициста и амбасадор у Чешкој Републици.

Ђоко Стојчић (1936-2021)

Тихо као што је последњих година живео, у свом дому у Београду, преминуо је у 86 години, Ђоко Стојчић, писац, публициста, амбасадор у Чешкој Републици.

Рођен је 12. феруара 1936. у селу Медна, општина Мркоњић Град. Са породицом се у марту 1946. године преселио у Нове Козарце. Школовао се у Новим Козарцама, Српској Црњи и Кикинди, гдје је завршио гимназију. Дипломирао је југословенску и светску књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду 1962, а магистрирао је 1966. године. Једно вријеме је био уредник листа „Студент“. Након тога је постављен за секретара УКСК Београдског универзитета, потом постаје председник ЦК Савеза омладине Србије, а након тога директор Репуличког завода за међународну научну, просветну, културну и техничку сарадњу. Од 24. јануара 1988. до 30. априла 1989. је био главни и одговорни уредник листа „НИН“. Био је и уредник општеоразовног програма Телевизије Београд. У периоду од 10. феруара 1993. до 18. марта 1994. је био министар културе Репулике Срије. Од 1994. до 2001. је био амбасадор Савезне Репулике Југославије у Чешкој републици.

Објавио је 17 књига поезије, 7 књига избора поезије, 6 књига студија, есеја, чланака и полемика, 3 путописа, 2 књиге прозе и 2 драме. Песме су му превођене на 20 страних језика и уврштене у 66 југословенских и српских и 16 страних антологија и зборника. Аутор је првог пројекта „Историја српске културе“ из 1993.године, дуго година сакупљао је народне умотворине, а круна тог рада је књига „Српске народне изреке“ у два тома. Члан је Удружења књижевника Србије, почасни члан Уније чешких писаца и потпредседник Европске уније уметности. Добитник је великог броја књижевних награда, међу којима су Вукова награда“, „Раде Драинац“ и „Милан Ракић“.Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

18. новембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.

Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.

Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.

Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.

Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.

"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.

Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.

"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.Састанак амбасадора Векића са Гитом Калмет амбасадорком Естоније

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са новом амбасадорком Републике Естоније, Гитом Калмет.

Саговорници су разговарали о могућностима развоја билатералне сарадње између две земље, уз констатацију да од успостављања политичких односа 2001.године, била су само четири билатерална састанка, последњи пре десет година. Амбасадор Векић је упознао Њ.Е. Гиту Калмет о напретку Србије у реформама владавине права, слободе медија и борбе против корупције што је и последњи извештак ЕК потврдио. Амбасадорка Калмет је истакла да Србија мора да настави са реформама и да резултат неће изостати. Она се интересовала за став Србије поводом тешке политичке ситуације у Федерацији Босне и Херцеговине. Амбасадор Векић је истакао да се Србија залаже за поштовање Дејтонског споразума и осуђује унилатералне потезе. Разговарало се и о иницијативи „Отворени Балкан“ где је амбасадор Векић упознао саговорницу о значају слободног кретања робе, капитала и радне снаге, што ће допринети просперитету региона и бити припрема за улазак у ЕУ. На крају састанка амбасадор Векић је истакао важност подршке Естоније да до краја године Србија отвори оба кластера.На Дан Примирја положен венац у Јиндриховицама

Амбасадор Берислав Векић поводом дана Примирја обишао гробље и спомен костурницу у Јиндриховицама и том приликом положио венац и уписао се у књигу сећања. Кроз логор је прошло преко 40000 заробљеника, а Маузолеј је вечна кућа 7100 Срба. Српске будуће генерације никада не смеју да забораве своје страдале претке који су и далеко од Србије оставили своје животе на нашу бољу и лепшу будућност. Амбасадор Векић том приликом је разговарао са г.Дејаном Ранђеловићем, чуварем спомен костурнице, захвалио му се на свом досадашњем раду и бризи око очувања ове наше светиње и обавестио га да су обезбеђена средстава за израду пројекта санације спомен костурнице.Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСрбија очекује подршку за отварање кластера до краја године

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsИнтервју амбасадора Векића Геополитикону

Амбасадор Векић је дао Интервју за „Геополитикон“. Главне теме разговора је била билатерална сарадња између Републике Србије и Чешке Републике, са освртом на унапређење економске сарадње. Пораст међутрговинске размене у овој години ће и поред пандемије премашити прошлогодишњи рекорд од 1.2 милијарде евра. Разговарало се о европском путу Србије и подршци коју Србији даје Чешка Република. За отварање оба кластера, 3 и 4, Србија је за сва поглавља од Чешке Републике добила сагласност и позитивне одлуке. Истакнута је нада да ће и након формирања нове Владе у Чешкој Републици бити настављен континуитет добрих односа између два пријатељска народа и да се спољна политика према Србији неће мењати. Једна од главних тема интервјуа је била и дијаспора. Наглашен је отвореност амбасаде према грађанима Србије који су са сталним или привременим боравком у Чешкој Републици, добра комуникација са српским удружењима и клубовима као и почетак реконструкције меморијала, спомен костурнице у Јиндриховицама где је сахрањено 7100 српских логораша током првог светског рата.Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл

 Никола Селаковић: „Косово се не решава тако што ће нам завртати руке”

Успели смо да урадимо много на међународном плану: да се изборимо да се наша реч чује и да се наши државни и национални интереси уважавају као легитимни. Учврстили смо и обновили многа стара пријатељства, а са неким државама, са којима у прошлости нисмо увек имали складан однос, поставили смо темеље за изградњу боље сарадње. Посебна пажња посвећена је односима у региону, а наш одговор на провокације биле су економске иницијативе регионалног повезивања које свима могу да донесу добро. Србија ће наставити да наступа као успешна држава и као стуб стабилности и локомотива економског развоја региона.

Овако шеф дипломатије Никола Селаковић, у интервјуу за "Новости", сумира резултате министарства на чијем је челу, уочи првих годину дана рада Владе, а током којих је убележио чак 354 сусрета са страним званичницима, између осталог са 16 председника, 10 премијера и 110 министара спољних послова.

Улазимо ли у фото-финиш притисака на Србију да призна Косово и где је наш маневарски простор?

- Свако ко мисли да може косовско-метохијски проблем да реши тако што ће Србији "завртати руку" и терати је да призна једнострано проглашену независност, грдно се вара. Нити ће то решити тај проблем, а још мање ће Србија тако нешто да уради. Колико год да је маневарски простор за нашу државу узак и мали, толико је већа наша решеност да се свом снагом боримо за заштиту државних интереса на КиМ, за права српског и других неалбанских народа, права СПЦ, за очување наше верске, културне и историјске баштине.

Јесу ли тачне информације да велике западне силе, поготово САД, желе да се питање Косова заврши до краја 2022?

- Све то што неко сматра решењем, подразумева сагласност званичног Београда. Наш став по том питању је врло јасно изнео председник Александар Вучић, ми као чланови Владе и премијерка тај став следимо. Ако неко мисли да је компромисно решење у коме ћемо ми прихватити нешто као решени статус - то нити је компромисно решење, нити је уопште решење. И ми на то пристајемо.

Да ли нови амерички амбасадор Кристофер Хил долази у Београд да заврши започето деведесетих - да се коначно одвоји Косово, а РС утопи у БиХ?

- Видећемо како ће Хил деловати када преузме дужност. Али, нити су ово деведесете, нити су на власти људи који су били тада. Србија је данас не само једна од најбрже растућих економија у Европи већ и држава која је сидро, стуб стабилности у овом делу Европе. За Србију је важно да, поред тога што остаје на европском путу и гаји и унапређује стара пријатељства и партнерства, односе са САД уздигне на виши ниво. Наши 140 година дуги дипломатски односи јесу залог за будућност и нада да је такве односе могуће створити.

Колико су томе препрека наши добри односи са Москвом, што нам стално замерају из Вашингтона?

- Србија води самосталну и независну политику, а све одлуке се доносе у Београду. Наравно да се таква политика не допада увек свима. Наставићемо љубоморно да чувамо и унапређујемо ту мултивекторску спољну политику и не видим зашто би она била сметња за сарадњу са било ким.

Хоће ли Београд тражити да се и Москва директно укључи у преговоре о Косову?

- Свако решење до којег би се дошло мора да прође и СБ УН. А тамо седе и представници Москве и Пекинга, који за разлику од западних држава имају другачије ставове по овом питању. Сада се дијалог Београда и Приштине налази под окриљем ЕУ, као главног гаранта да ће се оно што ће се договором постићи и испунити.

Да ли ће Приштина поново покушати да постане чланица Унеско или неке друге међународне организације?

- У сваком тренутку делујемо као да ће они то сутра учинити. Морамо да будемо спремни на такав фактор изненађења, а онда у складу са тим и да вучемо потезе.

Значи ли то да ће бити активирана отпризнавања Косова? Спекулише се да је бар 10 држава спремно на тај корак...

- Мислим да има и много више земаља које су вољне да своје позиције око КиМ преиспитају. Ми нећемо повући први потез, јер бисмо одмах били проглашени за провокаторе. Били смо спремни и да наставимо мораторијум на лобирања за признавања и отпризнавања договорен Вашингтонским споразумом, али у Приштини не постоји добра воља за поштовањем било ког споразума.

Како гледате на оптужбе, поготово из региона, да је и самит Покрета несврстаних у Београду у функцији стварања "српског света"?

- Заиста не видим какве везе има једно с другим. Поносни смо на то што смо успели да организујемо вероватно највећи мултилатерални скуп у Европи у овој години, и то у време пандемије. Председник Вучић је позвао председнике свих некадашњих југословенских република да присуствују том скупу, а ја све министре спољних послова. Дошла су три заменика министара из Словеније, Хрватске и Северне Македоније, док из БиХ и Црне Горе није било представника на том нивоу. Свако је имао шансу, и по мени је она била сјајна, да се на једном месту, а да то није Њујорк, видите са 37 шефова дипломатија држава из удаљених крајева света.

Рекли сте да у сталним нападима на председника Вучића и Србију има и недозвољеног иностраног мешања...

- Вучић смета због тога што Србија више није на коленима, већ је данас неупоредиво политички стабилнија, правно уређенија и економски снажнија држава, која је замајац развоја региона. А као таква држава, без икакве дилеме, може да одговара само себи и српском народу, ма где он живео. Онај коме таква Србија не одговара, радиће све што може да сруши онога који је главни разлог тога што је Србија данас таква каква јесте, а то је председник Вучић.

Недавно сте били у посети Ватикану. Може ли папа ускоро доћи у посету Србији?

- Света столица одређује спољнополитичку агенду посета свога поглавара на основу комуникације са доминантним хришћанским заједницама у појединим земљама. То значи да је реализација папине посете Србији уско везана и за глас СПЦ. Уверен сам да ће две цркве по том питању остварити комуникацију и разговарати. За нас је важно то што министар спољних послова Свете столице надбискуп Галагер, са којим сам разговарао у Ватикану, 22. новембра долази у Београд. Они имају принципијелан став непризнавања косовског сепаратизма као државности и њихова подршка Србији значи изузетно много.

Ближе се избори у СНС. Ко по вашем мишљењу више не заслужује да обавља високу државну или страначку функцију?

- Све и кад бих рекао ко по мом мишљењу то не заслужује, моја реч не значи ништа, то је само један од неколико стотина хиљада гласова чланова СНС. Оно што могу без икакве сумње да кажем и иза чега ћу увек да стојим - то је ко заслужује да и даље води СНС и ко заслужује да буде наш кандидат за председника - Александар Вучић.Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

22. октобар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.

Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Она је истакла да Србија има континуирану комуникацију са Делегацијом ЕУ и свим државама чланицама и да отворено разговара у вези са даљим реформама, а пре свега у области владавине права.

Премијерка је оценила да је у овогодишњем Извештају о напретку Србије објективно сагледано све што је Влада Србије постигла на убрзању политичких и економских реформи, чиме је реализован и један од стратешких приоритета.

Према њеним речима, посебно је важно то што је Европска комисија јасно дала препоруку да је Србија достигла критеријуме неопходне за отварање два кластера поглавља.

Данас смо у прилици да вама, као представницима ЕУ и држава чланица Уније пружимо и додатне информације о усвајању и спровођењу свих неопходних реформи, навела је председница Владе.

Брнабић је нагласила да је због тога значајно то што се овај састанак одржава одмах након Извештаја о напретку, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Председница Владе је изразила уверење да ће и та додатна појашњења допринети да Србија добије сагласност за формални наставак преговора до краја ове године.

Она је, такође, истакла да је препорука Европске комисије за даље отварање кластера политички веома значајна, не само као подстицај Влади да настави мотивисано и одговорно да реализује своје реформске планове, већ и грађанима Србије, али и свима у региону, који још једном и на овај начин добијају јасну потврду о перспективи чланства у ЕУ.

Нашим грађанима посебно је важно што је постигнут напредак у свим сегментима владавине права, као и то што је тај напредак резултат снажнијег политичког лидерства и заједничког деловања свих институција државе Србије, предочила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се жели додатни напредак у свим областима, а нарочито у владавини права и да је управо за то значајна континуирана комуникација са Делегацијом ЕУ у Србији и свим државама чланицама.

Јоксимовић је навела да Извештај обезбеђује потребну равнотежу у оцени свега што је Србија остварила у претходном периоду.

Према њеним речима, веома је важно за даљи реформски процес да је евидентирано да смо испунили све критеријуме за отварање свих 12 поглавља у два кластера: кластера 3, који се односи на инклузивни раст и компетитивност и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Такође, како је подвукла, у већ отвореном кластеру 1, који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим областима – у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

Према њеним речима, у неким сегментима спровођење реформи је брже, у другим је та динамика нешто спорија, али је напредак уочен у свим областима и забележен је и у самом извештају.

Она је изразила уверење да ће опште оцене Европске комисије, које говоре у прилог искрености, посвећености и способности Владе да у доба глобалне пандемијске кризе спроводи политике од значаја за процес приступања, бити довољан оријентир државама чланицама да се усагласе око даљег отварања кластера.

Амбасадор Жиофре је изразио захавалност Влади на томе што је сазвала овај састанак са амбасадорима држава чланица ЕУ, оценивши то као позитиван показатељ посвећености Србије јачању дијалога о реформама ради решавања приоритета и неопходних активности идентификованих у годишњем Извештају ЕК.

Он је подсетио на то да Извештај одражава повећан број иницијатива Владе за испуњавање критеријума ЕУ последњих месеци, које имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када се у потпуности спроведу.

Жиофре је подсетио на то да су ЕУ и њене чланице раније овог месеца, на Брду код Крања, поново потврдиле посвећеност Уније европској перспективи Србије и процесу придруживања.

Како је истакао, новом методологијом они подстичу Србију да настави реформе и очекују да Србија испуни своје обавезе, посебно у области владавине права.

Према његовим речима, лидери ЕУ су на Брду изразили очекивање да ће партнери на Западном Балкану, укључујући Србију, јасном и доследном јавном комуникацијом пренети предности приступања ЕУ и подршке Уније и њених инвестиција.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

 Амбасадори земаља Западног Балкана на састанку са Мартином Кошатком и амбасадорком Р.Словеније, Тањом Стрнишом

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, учествовао је на састанку амбасадора земаља Западног Балкана са Мартином Кошатком, помоћником министра спољних послова у Oдељењу за јужну и југоисточну Европу и амбасадорком Републике Словеније Тањом Стрнишом. Састанку су присуствовали амбасадор Републике Северне Македоније, Сашко Тодоровски, амбасадорка Федерације Босне и Херцеговине, Мартина Млинаревић Сопта и амбасадор Републике Албаније, Илириан Кука. Теме разговора су биле интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ, извештаји ОБАР, будућност и перспектива „Отвореног Балкана“, завршетак избора и формирање нове Владе у Чешкој Републици. Амбасадор Векић је предложио да се једном месечно одржавају састанци у истом формату, што је наишло на одобравање свих присутних.Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

ХвалаОчување српског језика на просторима Чешке Републике

 

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић састао се са ауторима првог уџбеника за учење српског језика у Чешкој Републици, Ханом Јирасковом и Драганом Костадиновић. У пријатном разговору, аутори уџбеника упознали су амбасадора Векића о њиховим досадашњим активностима на очувању српског језика на просторима Чешке Републике. Након две деценије рада са полазницима курсева за учење српског језика у акредитованим школама за учење страних језика у Прагу, родила се идеја за један овакав уџбеник. Ово је први уџбеник, који ће олакшати учење српског језика свим заинтересованим полазницима школе језика. Договорена је организација промоције уџбеника у амбасади Републике Србије у Прагу почетком новембра месеца ове године. Амбасадор Векић се захвалио на свим досадашњим активностима и пожелео им пуно успеха у даљем раду на очувању и популаризацији српског језика у Чешкој Републици.Премијера филма „Седам хиљада душа“ у Прагу

У великој сали Градске библиотеке града Прага, премијерно је приказан дугометражни филм „Седам хиљада душа“ редитеља Сањина Мирића. Реч је о филмски до сада не испричаној потресној причи о страдању српских логораша у аустроугарском логору током Првог светског рата у Јиндриховицама, недалеко од Карлових Вари, који није само део српске, већ и чешке и европске историје. Логор је за време Првог светског рата био највећи концентрациони логор (Хајнрихсгрин) на територији Аустро-Угарске, кроз који је прошло око 40.000 заробљеника, највише Срба из Шумадије и ваљевског краја. Најстарији логораш је био српски свештеник са 92 године, а најмлађи, његов праунук који је имао само осам година. На месту тадашњег логора, подигнута је спомен костурница где почива седам хиљада и сто сахрањених српских војника и заробљеника. Гледаоце, глумце и режисера је пре пројекције поздравио амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић.Селаковић: Осетили смо у Београду јаку енергију слободољубивих народа и држава

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас да је дводневни комеморативни скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља показао, не само да тај покрет није превазиђен, већ да је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година.

На заједничкој конференцији за новинаре са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом после завршетка скупа, министар Селаковић је истакао да се на конференцији у претходна два дана осетила веома јака енергија слободољубивих народа и држава.

Посебно га, навео је министар Селаковић, радује чињеница да су се и овога пута из Београда чуле поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом у изградњи света на основама толеранције и међусобног уважавања.

„Претходних дана из других делова света који нису заступљени у ПНЗ чули смо неке заједљиве изјаве да је Покрет превазиђен. На конференцији се осетила необично јака енергија, енергија слободољубивих народа и држава, посвећених вредностима Повеље УН, принципима дефинисаним у Бандунгу и додатно дефинисаним у Београду, који желе да живе у уређеном свету, да се њихов глас једнако цени као глас свих других”, навео је министар Селаковић.

“Покрет није превазиђен, данас је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година. Хвала од срца што сте дошли на конференцију и што сте показали поштовање према Србији и Азербејџану”, навео је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио велико задовољство и због тога што је Србији указана част да, иако је посматрач у ПНЗ, буде коорганизатор скупа, и поручио да је поносан што смо успели да, упркос пандемији корона вируса, организујемо један изузетан и веома успешан догађај.

Селаковић је посебно захвалио пријатељској Републици Азербејџан, председнику Илхаму Алијеву и уваженом колеги, министру иностраних послова Азербејџана Џејхуну Бајрамову, за кога је навео да је велики пријатељ Србије.

„Посебно задовољство причињава чињеница да смо, упркос неким песимистичним очекивањима, успели у Београду да у претходна два дана окупимо укупно 120 делегација. После Генералне скупштине УН, можемо рећи да је ово био један од највећих мултилатералних скупова у овој години”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да овакав одзив чланица ПНЗ, посматрача и гостију сведочи о поштовању које ужива тај покрет.

Присуство 120 делегација на скупу у Београду, каже Селаковић, доказ је поштовања према скупу, али и сведочанство посвећености и поштовања према Србији и Азербејџану као коорганизаторима конференције.

Шеф српске дипломатије је рекао да се на маргинама конференције срео са бројним традиционалним пријатељима и партнерима из ПНЗ, а све у циљу продубљивање сарадње.

Министар Селаковић је захвалио на подршци председницима Србије и Азербејџана, Александру Вучићу и Илхаму Алијеву, за које наводи да су без имало задршке подржали организацију овог великог догађаја.

Према његовим речима, у организацији скупа учестовало је више од 6.500 људи, а догађај је пратило више од 300 новинарских екипа.

Министар Селаковић је подсетио и на осниваче ПНЗ, навео да је Јосип Броз Тито био политички геније 20. века и захвалио потомцима неких од оснивача на присуству конференцији на томе што су је учинили још успешнијом.

Министар иностраних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов је, говорећи у име председавајуће земље покрета, констатовао да је скуп у Београду био одлично организован, захваливши Влади Србије, шефу српске дипломатије Николи Селаковићу и председнику Александру Вучићу.

„Наши заједнички напори дали су посебан резултат и можемо бити задовољни оним што се овде дешавало у протекла два дана… Делегације су похвалиле Азербејџан и Србију на иницијативи да организују овако значајан догађај“, казао је Бајрамов.

Азербејџански министар осврнуо се на поруке учесника скупа, који су подсетили на изворне вредности ПНЗ и потврдили важност мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности у свету.Учешће Председника Републике Србије Александра Вучића на Састанку на високом нивоу посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се, у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатије за мир, а 24. априла 2019. године смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње.

Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић.

"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини пут ка индивидуалном и колективном просперитету.

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка.

"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.

Београд, 11. октобар 2021. годинеЧланови српског Удружења „Радост“ у посети амбасади

Представници СКД „Радост“ били су гости амбасаде Републике Србије у Прагу. У пријатној атмосфери и разговору председник удружења Бобан Лазић и извршни директор удружења Слободан Стојић, упознали су амбасадора Берислава Векића са активностима удружења. Друштво је основано 2015.године као скуп ентузијаста, креативних и упорних људи чији је циљ да се упознају и промовишу традиционалне игара, музика, српски језик, култура и друге вредности народног стваралаштва са простора Србије. Поред редовних проба фолклорне секције, удружење организује и школу српског језика за децу предшколског и школског узраста кроз креативне радионице. Удружење има план да прошири своје активности на организацију књижевних вечери, драму, музику, историографију и старе занате. Договорене су заједничке активности које ће амбасада подржати и помоћи, а што ће унапредити живот Срба у дијаспори.Aмбасадор Векић примио новог изасланика одбране Ненада Милојевића

У амбасади Републике Србије у Чешкој Републици, амбасадор Векић је примио новоименованог изасланика одбране на нерезиденцијалној основи из Берлина, пуковника Ненада Милојевића. У срдачном разговору амбасадор Векић је пожелео пуковнику Милојевићу пуно успеха у даљем раду. Разговарало се о будућим плановима Министарства одбране РС на унапређењу војне сарадње са Министарством одбране РЧ, јачању сарадње на пољу војне индустрије и размени искустава.Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба и матичне државе и дијаспоре у региону

На основу овлашћења МСП, државни секретар Н.Старовић 4. октобра 2021. године је донео одлуке  о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба и матичне државе и дијаспоре у региону.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити преко следећег линка:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

30. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни. Дугујем огромну захвалност госпођи Фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић и додао да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ.

„Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да постигнемо још споразума који ће значити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас. Знамо шта је наш посао. Колико можемо, имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све да напредујемо на европском путу“, рекао је председник Вучић и захвалио председници Европске комисије на лепим речима и жељи да Србију види у ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ, да је забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије.

„Ово је веома посебан моменат. Потписивање овог уговора је симбол наше сјајне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност, зато што је боља будућност Србије у Европској унији. Kоридор повезује Србију са Аустријом и Грчком и заиста је покретач привреде. Ово је покретач за привреду Србије, инвестиције, економски план који већ функционише у Србији“, рекла је председница Европске комисије.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Гол

 Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и борби за мир, равноправност, поштовање међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

25. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.

Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.

Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.

Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.

Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.

Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.

Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.

Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.

Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању.

Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.

Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу.

Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља.

Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.

Екселенције,

Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна.

Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот.

Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије.

Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас.

Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.

Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе.

Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине.

Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе. Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе.

Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа.

Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.

Даме и господо,

Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих.

Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.

За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године.

Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!

Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији.

11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину.

Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.

На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга.

Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи.

Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет.

Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине.

Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине. Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности.

Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност.

Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.

Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело.

Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре.

Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности.

Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.

Поштовани пријатељи,

Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи.

Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.

Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.

Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона.

У закључку,

Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.

Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама.

Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо.

Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.

Хвала вам.

Извор: www.srbija.gov.rs

 13. заседање МК за економску сарадњу између Републике Србије и Чешке Републике

У Прагу је 23-24. септембра 2021.г. одржано тринаесто заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу између Републике Србије и Чешке Републике, којим су председавали Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству, трговине, туризма и телекомуникација Р. Србије и Мартина Тауберова, заменик министра у Министарству индустрије и трговине ЧР.

Током дводневног заседања размотрене су најзначајније теме билатералне економске сарадње. Радне групе за посебне области (билатерална трговина и инвестирање, саобраћај, рударство и енергетика, пољопривреда, заштита животне средине, стандардизација и др) су договориле заједничке активности ради даљег унапређења односа. Копредседавајући су потписали усаглашени Протокол са 13. заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу између Републике Србије и Чешке Републике који ће у наредном периоду представљати основ за реализацију постигнутих договора.Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

22. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.

Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsОдлукa о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

Донета је Oдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 06. августа 2021. године. Увид у донету одлуку можете извршити на следећем лнку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Словенија ће подржати европски пут Србије

Амбасадор Векић се састао са амбасадорком Словеније у Чешкој Републици, њеном екселенцијом госпођом Тањом Стрнишом. Теме разговора су били билатерални односи две пријатељске земље, испуњеност резултата Србије кроз OBAR и отварање два кластера до краја године, током председавања Словеније Саветом ЕУ. Разговарало се о напретку Србије на пољу владавине права, борби против корупције и слободе медија. Амбасадор Векић је информисао амбасадорку Стрнишу о иницијативни „Отворени Балкан“. Неизбежна тема разговора је била и пандемија Корона вирусом. Закључак састанка је да ће Словенија помоћи и подржати Србију на њеном ЕУ путу.Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу. Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.

И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша, представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.

Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.

И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме, Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.

То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"

Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл

    ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је празник који се, почев од 2020.г. прославља у Републици Србији и Републици Српској.

Празник је симболично установљен и прославља се 15. септембра, на дан када је пробијен Солунски фронт што се испоставило као одлучујуће за слом Централних сила у Првом светском рату и почетак краја до тада највећег светског сукоба.

Циљ успостављања новог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе.Министар Јакуб Кулханек примио амбасадора Векића

Министар спољних послова Чешке Републике, господин Јакуб Кулханек примио је амбасадора Републике Србије, Берислава Векића.

У срдачном и пријатељском разговору истакнути су добри односи између две државе, који последњих година имају константан узлазни тренд. Интензивирана је билатерална сарадња и истакнуто да нема отворених питања између две земље. Министар Кулханек је истакао да ће Чешка Република максимално подржати Србију на њеном ЕУ путу, истакавши да је Србија важан субјект за мир и стабилност на Западном Балкану. Неизбежне теме разговора су биле даље инвестиције чешких компанија у Србији и даље ангажовање обе стране на повећању спољно-трговинске размене. На крају разговора министар Кулханек је пожелео амбасадору Векићу пуно успеха током мандата на месту амбасадора у Чешкој Републици.Међународна дечја изложба лепих уметности у Лидицама 2021. г. - додела награда
 
Представник Амбасаде РС у Прагу присуствовао је традиционалној додели награда и уручењу медаља "Ружа Лидице" деци из Чешке Републике и награда жирија на конкурсу за 49. Међународну дечју изложбу лепих уметности у Лидицама 2021.г.
На овогодишњем такмичењу, чија је главна тема била „Робот и вештачка интелигенција“, пријављено је укупно 11.213 радова из 72 земље. Након пажљивог разматрања, жири је изабрао и донео одлуку која се може видети на сајту изложбе https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/.
Учествовало је 71 дете из Р. Србије са укупно 655 радова од којих је 18 награђено, и то:
- 1 медаља за појединца (од укупно 59 за стране учеснике) за Машу Павковић (16 година) из Београда Артино Арт Студио,
- једна медаља за школу из Београда PICTUM (од укупно 11 за стране учеснике) и
- 16 почасних награда (од укупно 384 за стране учеснике).
Награде учесницима из иностранства биће подељене посредством амбасада и конзулата ЧР током јесени и зиме текуће године.


Састанак амбасадора Векића са Мартином Кошатком

У Министарству спољних послова Чешке Републике одржан је састанак амбасадора Републике Србије Берислава Векића са господином Мартином Кошатком, помоћником министра спољних послова у Одељењу за јужну и југоисточну Европу. На састанку је оцењено да постоји одлична динамика билатералних односа између две пријатељске земље који су интензивирани ове године након званичне посете председника Републике Србије Александра Вучића, Чешкој Републици. Оцењено је да економија представља област преклапања интереса две земље и да на том пољу постоји још доста простора за унапређење спољно-трговинске размене, која је прошле године износила 1.2 милијарде евра, а да подаци у првих шест месеци ове године показују да ће тај рекордни износ бити оборен. Истакнута је безрезервна подршка Србији на путу ка ЕУ.Јуниорска ватерполо репрезентација Србије првак Света

У Прагу је одржано Светско првенство у ватерполу за јуниоре. Млада репрезентација Србије у финалу је победила репрезентацију Италије. Финалном мечу присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић који је након утакмице честитао играчима и комплетном руководству нашега тима на великом успеху. Показало се да не требамо бринути за будућност ватерпола када имамо овако сјајне младе ватерполисте пред којима је блистава спортска каријера.Терезин – комеморативна церемонија 2021

 

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, присуствовао је Комеморативној церемонији у Терезину, поводом обележавања 76. година од завршетка другог светског рата и том приликом положио венац на спомен плочу страдалим логорашима.

Комеморативном скупу присуствовале су званице из Чешке Владе, премијер Андреј Бабиш, министар спољних послова Јакуб Кулханек, министар културе Љубомир Заоралек и друге високе званице Чешке републике, дипломатски кор и грађани Терезина и околних места. Скуп је поздравио председник Уставног суда Павел Рицетски. Истакнуто је да се страхоте другог светског рата никада не смеју заборавити, страдања недужних грађана у нацистичким концентрационим логорима.Мирис српске кухиње са Мирославом Данутилом

Амбасада Републике Србије у Прагу биће покровитељ серијала „Мирис српске кухиње са Мирославом Данутилом“. Прва чешка телевизија покреће серијал од осам епизода о српској култури, историји и традиционалној српској кухињи. Снимање креће крајем септембра месеца и обухватиће преко 25 градова од Суботице до Пирота и Куршумлије. Епизоде ће садржати историју Србије, приказ најстаријих историјских грађевина, музеја, галерија, конзерваторијума, позоришта и манастира уз спремање спрских специјалитета у најпопуларнијих српским ресторанима. Тим поводом амбасадор Векић је примио продуцента Чешке телевизије, госпођу Катарину Коважову и редитеља серије господина Георга Агатоникиадиса и пожелео им пуно успеха на реализацију пројекта.Посета председника НСРС Ивице Дачића Чешкој Републици 30.8-1.9.2021.г.

Председник Народне скупштине Р. Србије Ивица Дачић боравио је у посети Чешкој Републици, 30.08-01.09.2021.г. на позив Р. Вондрачека, председника Посланичког дома Парламента ЧР. Дачић се у Прагу састао са председником М. Земаном, премијером А. Бабишем, министром спољних послова Ј. Кулханеком, као и са председницима оба дома Парламента ЧР, Р. Вондрачеком и М. Вистрчилом.

Током посете је, на свим састанцима, потврђено да су билатерални односи Р. Србије и Чешке на веома високом нивоу, као и да их прати развој економске сарадње. Чешки званичници су потврдили наставак пуне подршке процесу евроинтеграција Србије.

 Председник Вучић на Бледском стратешком форуму

1.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Словенији где се одржава Бледски стратешки форум, који традиционално окупља лидере региона и земаља чланица Европске уније, као и представнике европских институција. Том приликом председник Вучић учествовао је на првом лидерском панелу овог Форума под називом „Будућност Европе – одолети и истрајати“ где је нагласио да верује у уједињену Европу.

"Политика је визија и њено остварење, а наш посао је да служимо народу, земљи и нацији", поручио је председник Вучић и додао да само уједињена ЕУ може да се избори са економском кризом.

"Имао сам састанак са председником Европског савета Шарлом Мишелом, са којим сам разговарао о европској перспективи Србије и о ономе што су наши задаци", рекао је председник Вучић и додао да је током сусрета било речи и о политичкој ситуацији на Југоистоку Европе и улози Србије у Европи.

Председник Вучић је подвукао да Србија настоји да сачува националне и државне интересе, као и да је било речи о дијалогу са Приштином, ситуацији у региону, владавини права у Србији и свим даљим напорима које Србија мора да предузме на свом европском путу.

"Морамо да гледамо да се зближавамо једни са другима, да избегавамо сукобе и да отварамо границе", истакао је председник и нагласио да је поносан на иницијативу Отворени Балкан. Председник Вучић се осврнуо и на разговор са председником Републике Словеније Борутом Пахором о добрим односима двеју земаља, као и трговинској размени Србије и Словеније која из године у годину расте и напредује и уједно захвалио на прилици, организаторима Форума да изнесе своје идеје о тренутно важним темама.

Председник Вучић је казао да је у сусрету са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања, Мирославом Лајчаком, изразио своју забринутост да ће Албанци кренути у кампању уласка у различите институције.

"За нас је ЕУ потребна и важна, али морамо у међувремену да живимо, преживимо и унапређујемо нашу економију и живот наших људи", закључио је председник Вучић, истичући да су то за Србију кључне ствари.

Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл

 

 

 Амбасадор Берислав Векић положио цвеће на спомен плочу краља Александра Карађорђевића у крипти цркве Успења Пресвете Богородице у Прагу

У суботу, 28.аугуста 2021.године, поводом црквеног празника Успења Пресвете Богородице на гробљу у Олшанима, служено је свечано богослужење, које је служио епископ Прага и чешких земаља, Михал заједно са свештеницима храма митрофорни протојереј Роман Хајдамаченко и српским свештеником протом Срђаном Јаблановићем. Служба је обављена пред великим бројем верника и испунила је срца присутних Божјом добробити. Након свечане литургије амбасадор Векић обишао је крипту цркве, поклонио се српском краљу Александру Карађорђевићу на крсту и положио цвеће, запалио свећу испред спомен плоче где је сахрањено 130 српских војника и положио цвеће на гроб господина др. Карела Крамара, првог премијера Републике Чехословачке. Амбасадор Векић се захвалио епископу Михалу и свештенству на бризи за душе српских сународника и очувању сећања на значајне личности српске историје.Амбасадор Републике Србије у Прагу Берислав Векић састао се са Apostolic Nuncio Њ.E. Archbishop Charles D.Balvo

Њ.Е. надбискуп Charles D.Balvo је у Диетрихштенској палати, апостолској нунцијатури, примио амбасадора Берислава Векића. Била је велика част и задовољство разговарати са Њ.Е. надбискупом Балвом који имао велико дипломатско искуство. Од 1987.године је члан дипломатског збора Свете столице, а службовао је у Гани, Еквадору, Чилеу, Јордану, Литванији, Новом Зеланду, Кенији, Јужном Судану и Чешкој Републици. У пријатној атмосфери разговарало се о Ковид пандемији, тренутној ситуацији око Ковида у Чешкој Републици, као и у Републици Србији, као и о актуелним светским догађајима, као што су и последња дешавања у Авганистану.Српски филм „Страхиња Бановић“ на филмском фестивалу у Карловим Варима

На 55. филмском фестивалу у Карловим Варима, српски филм „Страхиња Бановић“ (међународни наслов филма „As far as I can Walk“) уврштен је у главни такмичарски програм фестивала који се одржава од 20.до 28. августа. Амбасадор Берислав Векић присуствовао је премијери филма и том приликом сусрео се са режисером филма Стефаном Арсенијевићем, глумцима Небојшом Дугалићем, Ибрахимом Кома, Ненси Менса Офеи, продуцентом филма Мирославом Могоровићем. Том приликом комплетној филмској екипи је пожелео успеха са жељом да ове године престижна награда Кристални глобус припадне српском филму. Присутна публика у великој фестивалској дворани салвама аплауза је поздравила филм и актере филма након премијере.