| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24.9.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Векић се састао са финским амбасадором

21.9.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици угостио је новог финског амбасадора, Паси Туоминена. Њ.Е. господин Туоминен у својој богатој политичкој каријери је био амбасадор Финске у Мађарској, радио у конзуларном сектору МИП Финске као и у Министарству одбране.

У пријатељској и срдачној атмосфери теме разговора су биле билатерални односи између две пријатељске земље, могућности увећања међутрговинске размене, политичка ситуација на Косову, као и политичка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине, ратна криза у Украјини, енергетска безбедност, безбедност хране и улазак Финске у НАТО. Господин Туоминен је истакао лидерску позицију Србије на Западном Балкану и значај уласка Србије у Европску Унију. Амбасадор Векић се захвалио Финској влади и финском народу који пружају подршку Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием

13.09.2022.

Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием, новим амбасадором Републике Мађарске у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту амбасаде Републике Србије и пријатељском разговору оба саговорника су истакли изузетно добре и пријатељске односе између две државе и два народа, а да су председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан главни темељ никада бољих односа између Србије и Мађарске. Главне теме разговора су биле: енергетска криза, рат у Украјини, европски пут Западног Балкана, унапређење односа на пољу привреде и културе између Србије и Мађарске. Међутрговинска размена сваке године расте, а показатељ управо тих добрих резултата је и рекордна међутрговинска размена која је у првих седам месеци ове године премашила 2 милијарде евра. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е Барањију за помоћ и подршку коју Мађарска влада и мађарски народ пружају Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Ашотом Ховакимианом

12.09.2022.

Амбасадор Векић је био гост Јерменске амбасаде на позив Њ.Е. господина Ашота Ховакимиана, амбасадора Јерменије. Амбасадор Ховакимиан је опуномоћени амбасадор Јерменије у Чешкој Републици, али из Прага, екстериторијално покрива и Републику Србији, Републику Словеније, Републику Хрватску, Републику Црну Гору, а како је најавио од следећег месеца и Федерацију Босне и Херцеговине. Господин Ховакимиан је велики познавалац политичких дешавања на Западном Балкану. У пријатној атмосфери и пријатељском разговору теме разговора су биле политичка и економска дешавања у Јерменији, тренутна ситуација у региону Нагорно Карабахa, политичка и економска ситуација у земљама западног Балкана, унапређење економске сарадње између две пријатељске земље.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у Британској амбасади

12.09.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом смрти Њ.К.В. Елизабете II која је отворена у Британској амбасади у Прагу. Амбасадор Векић је упутио изразе најдубљег саучешћа Краљевској породици и народу Уједињеног Краљевства и Комонвелта у име амбасаде Републике Србије и у своје лично име.Амбасадор Векић примио играче и руководство РК Раднички из Крагујевца

10.09.2022.

Амбасадор Векић је у просторијама амбасаде уприличио пријем за играче и стручни штаб Рукометног клуба Раднички из Крагујевца који играју своју прву утакмицу у оквиру ЕХФ купа против прашке Дукле. Наступ на међународној сцени, рукометаши Радничког су отварили освајањем трећег места у домаћој Аркус лиги прошле године и са великим амбицијама улазе на међународну рукометну сцену. Амбасадор Векић је комплетном тиму и руководству пожелео пуно среће и успеха у наступајућим домаћим и међународним такмичењима, као и да на најбољи начин репрезентују српски рукомет на међународној сцени.Амбасадор Векић се састао са младим уметницима из Новог Сада

08.09.2022.

У амбасади РС у Прагу, амбасадор Векић организовао је пријем за младе глумце из Новог Сада који гостују у Прагу са представом „Наслеђе“.

У периоду 4-9.09.2022. у Прагу је реализован међународни фестивал омладинског театра ЕYЕнет на коме су се представиле омладинске групе из девет држава. Организатор фестивала је градско позориште Дивадло в Длоухе у Прагу, а српски тим представљали су млади из Новог Сада са представом Legacy - Наслеђе, која је одиграна два пута у гимназији Порг Либен и Дивадло у Долухе. Фестивал је реализован као једна од активности на пројекту European Youth Engagement Network 2.0-EYEnet 2.0 који је ко-финансиран од стране Европске комисије кроз програм Europe for Citizens. Носилац пројекта је Фондација Нови Сад - Европска престоница културе у сарадњи са 15 партнерских организација из девет држава. У оквиру пројекта до сада су реализовани омладински фестивали у партнерским градовима Марибор - Птуј (Словенија), Нови Сад (Србија), Атина (Грчка), Клермон Феран (Француска), Каунас (Литванија), Сансеполкро (Италија), а током септембра предстоји завршни фестивал у Берлину (Немачка).

Пројекат је део главног програма две Европске престонице културе Нови Сад 2022 и Каунас 2022.Делегација КСС посетила амбасаду Републике Србије у Прагу

4.9.2022

Делегација Кошаркашаког савеза Србије на челу са председником КСС Предрагом Даниловићем, генералним секретаром КСС Златком Болићем, директором Триглав осигурања, Драганом Марковићем који је уједно и главни спонзор кошаркашке репрезентације и осталим члановима стручног тима посетила је амбасаду Републике Србије у Прагу током Европског првенства у кошарци. Том приликом председник КСС, Предраг Даниловић уручио је амбасадору Бериславу Векићу поклон, дрес са потписима свих репрезентативаца РС. Амбасадор Векић се свим присутнима захвалио и репрезентацији пожелео освајање златне медаље на европском првенству. Разговор у пријатном амбијенту је настављен уз пригодан коктел који је организовала амбасада РС.Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsКошаркашка репрезентација Србије стигла у Праг

 

1.9.2022

На прашком аеродрому, амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, пожелео је добродошлицу кошаркашкој репрезентацији Србије која је стигла у Праг на Европско првенство у кошарци. Српске репрезентативце је дочекао велики број домаћих и страних новинара и навијача. Комплетном тиму и стручном штабу, амбасадор Векић је пожелео много успеха на првенству, са жељом да освоје прво месту. На последњем европском првенству у кошарци наша репрезентација је освојила друго место.Премијер Фиала свечано отворио реконструисани врт Страка Академије

31.08.2022.

На позив из кабинета премијера Чешке Владе, Петр Фиале, амбасадор Берислав Векић присуствовао је свечаном отварању реконструисаног врта Страка Академије. Свечаном скупу присуствовали су поред премијера и министара из чешке владе, председник Сената, Милош Вистричил, дипломатски кор, угледне личности из чешког јавног живота.

Страка Академија је велелепна необарокна грађавина, данашње седиште чешке владе. По жељи грофа Јана Петра Страке, након изградње од 1896.г. је био студетски дом за сиромашну децу. Од 1993.године је седиште владе Чешке.

У свом обраћању, премијер Фиала се захвалио свима који су учествовали у пројекту реконструкције која се радила по пројекту архитекте Франтишека Јозефа Томајера. Врт Страка Академије користиће се у репрезентативне сврхе, али ће бити отворен и као туристичка атракција, нагласио је премијер Чешке. Тим поводом Фиала је засадио стабло јабуке старе чешке сорте Вирџин чешка. Током реконструкције поплочана је површина од 5.000 квадратних метара, регенерисана трава на 11.000 квадратних метара, обновљена жива ограда и засађено 380 ружа уз раније негованих 15.000 садница цвећа.Канцелар Олаф Шолц посетио Карлов Универзитет

29.08.2022.

На позив ректорке Карловог Универзитета, професорке Милене Краличкове, амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић присуствовао је позивном предавању канцелара Олафа Шолца, о будућности Европе. Овом скупу су присуствовали министри у Влади ЧР, представници Парламента и Сената, дипломатски кор, професори и студенти Карловог Универзитета.

Немачки канцелар Олаф Шолц, на предавању у понедељак у прашком Каролину, изјавио је да будућност ЕУ и проширење Европске Уније треба да обухвати земље Западног Балкана, Украјину, Молдавију и Грузију. Према његовим речима, раст блока ће помоћи да се обезбеди постепен прелазак на већинско гласање. Канцелар предлаже и изградњу новог система ПВО у Европи. Он се сложио са Фијалом о потреби за паневропским решењем цена струје.Амбасадор Векић са Мартином Кошатком помоћником министра МИП Чешке

25.07.2022.г.

Амбасадор Берислав Векић састао се са господином Мартином Кошатком, помоћником министра спољних послова Чешке Републике у одељењу за јужну и југоисточну Европу.

Теме разговора су биле: Чешко председавање Саветом ЕУ, позиви за присуство српске делегације на неформалним министарским конференцијама, разговор о француском предлогу формирања политичких заједница, Украјински рат, санкције против Руске Федерације, енергетска криза, отварање процеса приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, статус и избори у Федерацији Босне и Херцеговине, наставак преговора између Београда и Приштине.

Још једном је обострано истакнуто велико пријатељство између два народа и две државе које немају отворених питања. Подржан је суверенитет и територијални интегритет Украјине, али је са чешке стране истакнута потреба усклађивања српске спољне политике са политиком ЕУ.Амбасадор Векић посетио учеснике кошаркашког кампа у Кијови

22.7.2022

Амбасадор Берислав Векић посетио је младе српске кошаркаше, учеснике кошаркашког кампа у Кијови. Последњих тринаест година српски кошаркаш и кошаркашки тренер, Владимир Пауновић организује летњи кошаркашки камп у Кијови, који окупља младе кошаркашке таленте из Чешке, Словачке и Србије. Ове године на кампу учествује 46 младих кошаркаша из Крагујевца. Школу кошарке воде познати тренери из Србије и Чешке Републике.Амбасадор Векић се састао са државном секретарком Иваном Хаџи Стошић

 

14.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са Иваном Хаџи Стошић, државном секретарком у Министарству животне средине која учествује као гост на неформалном министарском састанку европских министара животне средине у Прагу од 12-14.07.2022.г. у склопу председавања Чешке републике Саветом Европе.

Министри и други високи представници земаља ЕУ разговарали су у Прагу о заштити природе и биодиверзитета, утицају рата у Украјини на животну средину и прилагођавању климатским променама.

Чешко председништво је имало за задатак да истакне да је прилагођавање климатским променама уско повезано са заштитом биодиверзитета и обнављањем природе. Састанак је отворила и присутне поздравила министарка за животну средину ЧР, Ана Хубачкова. Дебата о ефектима рата у Украјини на природу и животну средину имала је највећи број пријављених говорника. Дискусију министара ЕУ о ограничавању, праћењу и накнадној санацији озбиљне еколошке штете проузроковане ратом, отворио је набрајањем еколошких штета лично министар животне средине Украјине, Руслан Стрилета.

Европски комесар за животну средину, океане и рибарство Виргинијус Синкевичијус нагласио је да ће током конференције бити неопходно усагласити Глобални оквир биодиверзитета након 2020. године, који је кључна стратегија за очување и обнову биодиверзитета и екосистема у свету за наредних десет година.

Чешка ће представљати ЕУ на важној конференцији о биодиверзитету ЦОП 15 у Монтреалу. Министри су се стога сложили да, као и за климу, Европа мора да буде светски лидер у биодиверзитету и да следи амбициозне глобалне циљеве.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Јапана

12.7.2022

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом изненадног трагичног убиства, бившег јапанског премијера, господина Шинзо Абе.

Том приликом, амбасадор Векић је амбасадору Јапана у Прагу, Њ.Е.господину Сузуки Хидео, пренео изразе најдубљег саучешћа народу Јапана у име председника Србије, Александра Вучића, Владе Републике Србије и у своје лично име.Амбасадор Векић са Елвиром Ковач потпредседницом Народне скупштине Србије

11.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са потпредседницом Народне скупштине и председницом Одбора за европске интеграције Елвиром Ковач, која учествује на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица Европске Уније (КОСАК) који се у оквиру чешког председавања Саветом ЕУ одржава 11 и 12 јула 2022.г. у Прагу.

Састанак су отворили председник Сената Парламента Чешке Милош Вистричил, председавајући Одбору за европске послове чешког Сената Давид Смољак и председавајући Одбору за европске послове чешког Представничког дома Ондреј Бенешик. Прву сесију под називом „Представљање приоритета чешког Председавања ЕУ“ представио је министар за спољне послове Чешке Републике Јан Липавски.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је истакла да свако председавање ЕУ поставља различите приоритете, али важно је да владавина права и поштовање међународних принципа остану на снази, као и да Европска унија мора бити кредибилан партнер који ће кроз различите механизме ангажовања и приступа у региону, укључујући и финансијску подршку, омогућити да државе региона брже и ефикасније испуњавају своје обавезе. На крају свог излагања Е. Ковач изразила је наду да ће ЕУ успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

У оквиру друге сесије, разговарало се о тренутним изазовима у области медија као и изазовима демократије, односно заштити владавине права и правне државе. Учесницима састанка се видео поруком обратила потпредседница Европске комисије за вредност и транспарентност Вера Јурова као и први потпредседник Европског парламента Отмар Караш и комесар за медије и борбу против дезинформисања Михал Клима.

На састанку председавајућих КОСАК учествовали су чланови парламената држава чланица Еворпске уније, док су државе кандидати за чланство учествовали у статусу посматрача, укључујући по први пут парламенте Украјине и Молдавије, а остали учесници су били у статусу специјалног госта. Пленарни КОСАК састанак биће одржан од 13. до 15. новембра 2022. године у Прагу.Амбасадор Векић присуствовао је свечаном концерту поводом почетка чешког председавања Саветом ЕУ

8.7.2022

У петак, 8. јула 2022. године, одржан је свечани концерт поводом чешког председавања Саветом ЕУ у просторијама Рудолфинума у Прагу. Свечаној манифестацији присуствовали су председник ЧР Милош Земан, председник Владе ЧР Петр Фиала, министри из Владе ЧР, представници дипломатског кора, представници чешких јавних институција и угледне личности ЧР.

Пред почетак концерта, окупљенима се обратио премијер ЧР Петр Фиала: „Намерно смо изабрали музику. Први концерт одржан је у Литомишлу током састанка са Европском комисијом, а данас је чешко председавање званично доведено у Праг. Сви разумемо музику, без обзира на језике које говоримо. Музика је такође разнолика, као што су различите државе Европске уније“, рекао је премијер Чешке Петр Фиала.

Након председника Владе ЧР, гостима свечаног концерта се обратио председник ЧР, Милош Земан: „Европска унија представља државе које су повезане избором, избором слободе. Добро је схватити да слобода није сама по себи очигледна нити удобна, и да је стално нечим угрожена. Пожелео бих Чешкој да ради добар посао на челу народа и држава које су повезане избором слободе“, рекао је председник Чешке Милош Земан.

Након интонирања чешке химне и химне Европске Уније, наступио је Томаш Качо са ПКФ – Прашком филхармонијом под диригентском палицом Јана Кучере. Током уметничког музичког програма изведена је и композиција „Јаче од јуче“ коју је Томаш Качо компоновао специјално за чешко председништво.

Програм концерта је осмишљен да одрази чешки идентитет, да прикаже музичку традицију у модерном смислу и да представи савремено чешко дело које изражава национално и европско самопоуздање. Драматургија свечане вечери супротставила је традицију и садашњост и повезала класичну музику са другим жанровима - са популарном музиком, џезом али и са чешким фолклором.Амбасадор Векић са стреличарском параолимпијском репрезентацијом

07.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са српским параолимпијским репрезентативцима у стреличарству, Веселином Узелцем и Сашом Бабићем који учествују на Европском Купу који се бодује за светски поредак, који се одржава од 2-10.7.2022.године у Нове Место над Метуји у Чешкој Републици. Српски репрезентативци се на основу уводних такмичења надају уласку у финале у конкуренцији стреличара из 34 земље. Амбасадор Векић им је пожело пуно успеха у завршним рундама такмичења.„Застава хуманости“ стигла у Праг

05.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић примио је у Амбасади Републике Србије у Прагу хуманитарце Марка Богдановића и Бојана Бојовића, који су пре три дана кренули на хуманитарну турнеју кроз 12 европских земаља (Србија, Мађарска, Словачка, Пољска, Чешка Република, Немачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Аустрија, Словенија и Хрватска). Циљ акције је обележавање 50 година од производње прве Заставе 101 у Крагујевцу и прикупљање финансијске помоћи за НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака). У срдачном и пријатном разговору гости су истакли да је одзив донатора изузетно велики и да је до сада превазишао њихова очекивања. Њихов план је да се овом акцијом прикупе финансијска средства за куповину скенера за визуелизацију крвних судова и лакше пласирање венских линија за хемотерапију код најмлађих онколошких пацијената. Црвена брендирана Застава 101 била је права атракција у центру Прага којој су прилазили страни туристи и правили фотографије за успомену. Велико хвала овим дивним људима!Видовдански помен одржан у Јиндриховицама

28.06.2022.

Видовдански помен одржан је у Јиндриховицама, малом месту надомак Карлових Вари, где се налазио највећи концентрациони логор у току Првог светског рата у ком је страдало преко 7000 Срба. Литургију је служио Владика прашки Михал са великодостојницима Цркве пресвете Богородице. Помену су присуствовали верници српске православне цркве са оцем Срђаном Јаблановићем, представници Чешко-српске асоцијације, представници руске амбасаде, Срби из Чешке, Немачке и Аустрије и амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић.

Амбасадор Берислав Векић положио је венац, а потом се захвалио свим присутнима што се и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чува сећање на наше страдале сународнике, као и на све Србе који су изгубили животе далеко од своје домовине. Неговањем културе сећања на страдале подсећамо се свих ратних трагедија које требају да нам буду опомена, да је мир једина опција. Да се не заборави!Премијерна пројекција филма „Дара из Јасеновца“ у Прагу

23.06.2022.

Амбасадор Берислав Векић, синоћ је у Прагу присуствовао премијерној пројекцији српског филма „Дара из Јасеновца“ режисера Предрага Гаге Антонијевића. Пројекција филма је реализована захваљујући ангажману Чешко-српске Асоцијације. Ова потресна прича о дешавањима у злогласном концентрационом логору Јасеновац, преточена на филмско платно приказана је у препуној дворани прашког биоскопа „Кино Пилоту“. Да се не заборави!Успех српског тима на турниру „Меморијал Мирослава Малека“

18.06.2022.

Амбасадор Берислав Векић бодрио је екипу Србије на 23.традиционалном турниру у малом фудбалу, „Меморијал колонела Мирослава Малека“. Тим Србије је стигао до полуфинала где су изгубили меч од тима Вијетнама који је победник овогодишњег турнира. Ове године турнир је окупио екипе из 24 државе. Покровитељ турнира је био први потпредседник Сената господин Јиржи Ружичка, који је и отворио овај традиционални турнир, који је одржан на теренима фудбалског клуба Дукла из Прага.Амбасадор Векић присуствовао комеморацији у Лидицама

12.06.2022.

У Лидицама, преживели и њихови потомци обележавају 80-годишњицу нацистичког страдања. Лидице, мало село у Средњој Чешкој, уништено је 10.јуна 1942. г, стрељана су 173 мушкарца, а жене и већина деце одведени су у концентрационе логоре. Ипак намера нациста да село избрише са мапе света никад није успела. Лидице су обновљене и многе заједнице широм света носе име у част Лидица. Кардинал Доминик Дука служио је мису којој су присуствовали представници Чешке владе, Парламента, Сената, чешких институција и дипломатског кора. Амбасадор Векић је одао почаст свим жртвама и том приликом положио венац.Запажен наступ српске делегације на конференцији „Свети Војтех и централна Европа“

11.06.2022.

Амбасадор Републике Србије Берислав Векић присуствовао је конференцији „Свети Војтех и централна Европа“ која се одржава у Прагу и том приликом састао се са учесницима из Србије. Конференција је организована под покровитељством кардинала Доминика Дуке. Модератор прве пленарне сесије био је Петр Друлак, бивши заменик министра спољних послова Чешке Републике, док су говорници били кардинал Доминик Дука, Владимир Палко из Словачке, бивши министар унутрашњих послова Словачке, Димитриј Рупел, бивши министар спољних послова Словеније, Лотхар Хуберт, историчар и редовни професор Универзитета у Бечу, Бартоломеј Вроблевски, правник и посланик у пољском парламенту и Мина Зиројевић, доцент Правног факултета у Новом Саду. Главне теме конференције су историја и вредности централне Европе, спољна политика и безбедност као и економија и развој инфраструктуре. У пријатељском разговору са организаторима конференције, амбасадор Векић је исказао задовољство што је на ову конференцију позвана и делегација из Србије. Амбасадор Векић се посебно захвалио кардиналу Дуки коме је пожелео успех у раду тродневне конференције.Амбасадор Векић присуствовао на Националном индустријском самиту 2022

10.06.2022.

Национални индустријски самит (НИС) је јединствени скуп у ЧР, који се одржава на највишем нивоу из године у годину, који има за циљ да окупи индустријску, научну и политичку елиту ЧР, како би се позабавили актуелним питањима правца и развоја чешке индустрије, а ове године посебно у погледу економске кризе изазване због рата у Украјини.

Национални центар за индустрију припремио је Анализу чешке индустрије поводом Националног индустријског самита, који је одржан 10. јуна у Витлејемској капели. Анализа је заснована на подацима добијеним током 237 интервјуа са кључним представницима одабраних компанија у чешкој индустрији, између осталог и компанија попут „Delloite“, „Škoda“, „ČEZ“, „Češka Sporitelna“...

Чешка индустрија се ове године суочава са једним од најтежих периода у својој историји. Директори су потврдили просечан раст продаје од само 4,1%. Узимајући у обзир тренутну стопу инфлације од 16%, то значи висок реалан пад. Компаније у ЧР не успевају у потпуности да компензују драматично растуће трошкове повећањем продуктивности рада или их у потпуности одражавају у ценама својих производа. Због тога ће већина производних предузећа (65%) морати да се носи са смањењем профита ове године.

На панелу, организованом у склопу самита, речено је, између осталог и да је индустрија у ЧР у „ситуацији неизвесности без преседана“. Цене сировина, материјала, енергије и транспорта неочекивано расту великом брзином у ЧР. Времена испоруке материјала се продужавају. Одабране компоненте недостају на тржишту на неуобичајено високом нивоу, што кочи читаву индустрију. Синдикати очекују велика повећања плата, а да ли ће баш тако и бити. Али евидентно је да квалификованих радника недостаје.Радету Петровићу уручена захвалница Амбасаде Републике Србије у Прагу

09.06.2022.

Данас је у Амбасади Републике Србије у Прагу уручена захвалница господину Радету Петровићу, власнику компаније „МG-CO spol“. У име чланова амбасаде захвалницу је уручио амбасадор Берислав Векић.

Господин Раде Петровић живи и ради у Прагу последњих 40 година. Истовремено је велики хуманиста и донатор који је последњих година несебичним радом и залагањем много помогао у реконструкцији наше амбасаде у Прагу. Амбасадор Векић се захвалио г. Петровићу на досадашњој помоћи и сарадњи и изразио велико задовољство што захвалница одлази у праве руке, у руке великог човека и искреног родољуба. Исказана је жеља и потреба да се досадашња сарадња настави и даље.АМБАСАДОР ДР БЕРИСЛАВ ВЕКИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Земан жели да посети Србију

07.06.2022

АМБАСАДОР ДР БЕРИСЛАВ ВЕКИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Земан жели да посети СрбијуАлеш Хмелаж у званичној посети Београду

07.06.2022

Алеш Хмелаж, помоћник министра за Европска питања у Министарству спољних послова Чешке Републике боравио је 2.јуна у званичној посети Београду. Главне теме разговора су биле председавање Чешке Републике Саветом Европе од 1.јула ове године, који ће бити приоритетни задаци током Чешког председавања, европски пут Србије, могућност организације Самита за Западни Балкан, рат у Украјини, енергетска криза, избегличка криза.

Домаћин и организатор састанка је било Министарство спољних послова Србије, помоћник министра Сузана Бошковић Продановић, поздравила је уваженог госта и истакла традиционално добре односе између две државе и два народа кроз дугу историју, захвалила се чешкој Влади и чешком председнику на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. Са Чешке стране на састанку је поред господина Хмелажа био присутан и амбасадор ЧР у Београду, г. Томаш Кухта и шеф политичког одељења у Чешкој амбасади, Јосеф Брож. Са српске стране поред помоћнице министра за ЕУ госпође Сузане Бошковић Продановић на састанку је био присутан амбасадор РС у Чешкој Републици г. Берислав Векић, као и госпођа Снежана Стојић и г. Александар Кнежевић из сектора за ЕУ МСП. Госта из ЧР поздравио је државни секретар, Немања Старовић који је уприличио радни ручак за високог званичника МИП ЧР. Учешће Амбасаде на Фестивалу амбасада „Храна и култура“

06.06.2022

Амбасада Републике Србије у Прагу је учествовала на Фестивалу амбасада „Храна и култура“. Организатор манифестације су били Општински Округ Прага 6, уз покровитељство првог потпредседника Сената Парламента Ј.Ружичке, председнице Посланичког дома Парламента М.Пекатрове-Адамове, министра спољних послова Ј.Липавског и председника Привредне коморе В.Длухија. На манифестацији је учешће узело преко 45 земаља.

Србија се представила са карактеристичним народним мотивима, пропагандним материјалом атрактивних туристичких дестинација у Србији, као и аутентичним предметима из појединих крајева, попут рукотворина са Златибора. У богатој понуди презентовано је преко шездесет различитих прехрамбених производа из Србије као и промоција свежег воћа, јагоде и трешње, које су за ту прилику допремљене из Србије.Свечано отварање 50. међународне изложбе дечјих радова у Лидицама 2.6.2022

3.6.2022

Представник Амбасаде Р. Србије у Прагу је 02. јуна присуствовала свечаном отварању 50. међународне изложбе дечјих радова у Лидицама која се сврстава у ред највећих манифестација лепих уметности у Европи. Ове године је на задату тему „Музеј“ примљено 14 527 радова из 77 држава света. Из Републике Србије је ове године примљено 316 радова из 28 школа, а награђено је 12 дечјих радова. Награде су добили радови деце из основних школа у Бањи Ковиљачи, Ковина, Суботице, као и уметничких студија из Београда, Прве београдске гимназије.Сусрет амбасадора Берислава Векића са ректорком Карловог универзитета

2.6.2022

Његова екселенција амбасадор Р. Србије Б. Векић састао се 31.5.2022.g. са новоизабраном ректорком Карловог универзитета (КУ) госпођом Миленом Краличковом у просторијама ректората КУ у Прагу. Ректорка и амбасадор разговарали су о научној и образовној размени, осврнувши се на сарадњу у сфери високог образовања посебно у медицинској области. Током састанка, амбасадор је информисао ректорку о напретку Р. Србије у области образовања. Говорило се и о све већем броју доктораната из Р. Србије на КУ. Истакнуто је да је за остваривање образовне и научне размене између две државе кључна улога КУ, као најпрестижније високообразовне институције Чешке. На састанку се говорило о потенцијалима за промоцију КУ у Р. Србији, као и високошколских установа и универзитета из Р. Србије у Чешкој. Амбасадор Б. Векић захвалио се на пријатном разговору и пожелео ректорки Милени Краличковој пуно успеха у даљем раду.Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.

Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.

Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.

Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.

Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.

У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.

Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.

Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.

Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.

Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.

Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру. Председник

Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsДом културе „Стари Колашин“ гост Прага

24.05.2022.

Амбасада Републике Србије у Прагу организовала је промоцију рада Дома културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока. Гости из АП Косова и Метохије су се представили изложбом слика „Газиводе“ и књижевним опусом посвећеном једном од најплодоноснијих писаца са почетка 20.века у Србији, Григорије Божовићем. Изложбу је отворио амбасадор Берислав Векић који је поздравио госте и захвалио се културним радницима са Косова и Метохије који и поред свих тешких животних изазова на тим просторима, неуморно раде на очувању српске културне баштине. На трибини су говорили Андријана Живановић, директорка Културног центра „Стари Колашин“, Драгиша Бојовић историчар књижевности и професор на Филозофском факултету у Нишу и Милета Аћимовић Ивков, књижевни критичар и песник. На трибини су били присутни представници српске дијаспоре и чешки културни радници из Прага.Амбасадор Векић се састао са Карелом Смекалом

23.05.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са Карелом Смекалом, специјалним изаслаником за EXPO у Министарству спољних послова. Тема састанка је тражење подршке од Републике Чешке да Београд буде организатор EXPO 2027. Главни конкуренти Београду за добијање организације највеће светске изложбе EXPO 2027 су Минесота (САД), Пукет (Тајланд), Буенос Аирес (Аргентина), Малага (Шпанија). Србија је прва земља која се обратила Министарству спољних послова ЧР за добијање подршке у организације EXPO 2027. У пријатељском разговору амбасадор Векић је упознао г. Смекала о идеји изложбе која носи назив „Играј за човечанство“ која ће свим учесницима изложбе поставити питање: “На који начин да постанемо отпорни и спремни за будућност коју не можемо у потпуности предвидети?“ Где је место моћи игре, музике и спорта у будућности? Амбасадор Векић се захвалио на досадашњим добрим односима између две државе и два народа и истакао наду да ће Чешка Република дати свој глас Републици Србији за организацију EXPO 2027.Амбасадор Векић се састао са премијером Петром Фиалом

19.5.2022

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је коктелу који је за чланове дипломатског кора приредио премијер ЧР, Петр Фиала. Векић се захвалио премијеру ЧР на подршци и помоћи коју безрезервно ЧР пружа Републици Србији на њеном Европском путу. Истакнута је жеља наставка добрих односа између две државе и два народа и унапређење економске сарадње. Амбасадор Векић је пренео искрене поздраве председника Републике, Александра Вучића и премијерке Републике Србије, Ане Брнабић и пожелео премијеру Петру Фиали пуно успеха у даљем раду.Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСелаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.

Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСелаковић и Липавски о ситуацији у региону и геополитичким темама

16. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Чешке Републике Јаном Липавским.

Селаковић је саговорника информисао о ситуацији на западном Балкану, истакавши да су мир и стабилност кључни интерес Србије, која жели да остане на путу економског развоја.

Министри су размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружала проширењу ЕУ на западни Балкан, и изразио очекивање да ће та држава наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција, нарочито јер од јула ове године преузима шестомесечно председавање ЕУ.

Информишући чешког колегу о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је пренео нашу чврсту опредељеност за решавање проблема на Косову и Метохији кроз разговоре уз посредовање ЕУ, али и констатовао да Приштина једностраним потезима и одбијањем да примени до сада преузете обавезе константно опструира дијалог.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПолагање венца поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин

 

Представник Амбасаде је 15. маја поводом 77.г. од краја Другог светског рата положио пригодан венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин. На Терезинској комеморацији, ове године одржаној под покровитељством чешког министра културе, су учествовали највиши чешки званичници.

Ова прилика је искоришћена за полагање венца Амбасаде Републике Србије поред ћелије у Терезину у којој је тамновао Гаврило Принцип.У Београду одржан припремни састанак поводом посете Алеша Хмелажа

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је припремном састанку поводом званичне посете заменика министра спољних послова Чешке Републике, Алеша Хмелажа, Републици Србији. Састанак је у Министарству спољних послова организовала амбасадорка Сузана Бошковић Продановић, помоћник министра за Европску Унију у МИП Републике Србије. На састанку је био присутан и амбасадор Чешке Републике у Србији, њ.е. Томаш Кухта и представници Чешке амбасаде. Истакнуто је велико пријатељство и добри односи између две државе као и захвалност Чешкој на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. На састанку су предложене теме разговора поводом званичне посете заменика министра Алеша Хмелажа, која би требала да се реализује 02.06.2022.године. Од првог јула Чешка Република преузима председавање Саветом Европе и једно од главних тема ће бити будућност Западног Балкана и организација Самита Западни Балкан и ЕУ.StarTech конкурс 2022

У оквиру програма StarTech, од 18. марта до 18. маја 2022. отворен je други конкурс за доделу око милион долара бесповратних средстава за иновације у пословању.

Стартапови, тимови, предузетници, микро, мала и средња предузећа кроз програм могу да конкуришу за подршку за развој иновација или дигиталну трансформацију пословања у износу од 15.000 до 100.000 америчких долара.

Подршка je подељена у три ЛOT-a:
• ЛОТ 1 - Подршка стартаповима и неформалним тимовима са иновативним идејама
• ЛОТ 2 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију
• ЛОТ 3 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију са циљем извоза или повећања броја радних места

StarTech je трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији који спроводи НАЛЕД, a финансира компанија Philip Morris International. Циљ пројекта je убрзање раста српских компанија и трансформација традиционалне економије у дигиталну кроз пружање подршке у виду бесповратних финансијских средстава и експертизе, унапређења услова за иновативно предузетништво и промоцију домаћих иновативних бизниса.

Један од аспеката StarTech пројекта je јачање веза наших грађана који живе и бораве у иностранству са Србијом, и то не само кроз стварања подстицајних услова за живот и рад у Србији, већ и кроз њихово укључивање у иновациони екосистем и економију знања и из земаља у којима бораве, путем су-оснивања стартапова, учешћа у реализацији иновативних пројеката и финансирања стартапова и иновационих пројеката.

У том смислу, иако je услов за учешће на конкурсу да се ради о стартап тимовима које већински чине грађани Србије са сталним пребивалиштем на територији Србије, односно о привредним субјектима са већинским домаћим власништвом (најмање 51%), при оцени пријава ће нарочито позитивно бити вредноване оне које садрже неку врсту повезивања са нашим грађанима у иностранству.

Све информације о условима конкурса, начину пријаве и пријавној документацији доступне су на страници www.startech.org.rs/konkurs2022Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

 

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату

Министар-саветник у Амбасади Србије у Прагу Л.Штулић је учествовала у церемонији обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату на гробљу Дјаблице у близини Прага, месту страдања у ЧР које сведочи о догађајима из тог периода. Током церемоније коју организује Чешки савез бораца за слободу и ове године је положен пригодан венац у име Амбасаде Србије у знак пијетета према страдалим и сахрањеним сународницима на том простору у Другом светском рату.Амбасадор Векић гост код патријарха Порфирија

Његова светост патријарх српски г. Порфирије примио је у својој резиденцији амбасадора Берислава Векића неколико дана након великог хришћанског празника Васкрса. У пријатном, празничном амбијенту разговарало се о нашој дијаспори у Чешкој Републици као и значају српске цркве на тим просторима. Посебно је истакнута потреба за очувањем српског језика као и јачањем веза између матице и дијаспоре која бележи стални раст последњих неколико година на просторима Чешке. Разговарало се о пријатељским односима два народа као и о успешној економској сарадњи између две државе која се стално унапређује. Истакнути су традиционално добри односи Српске Православне цркве и Православне цркве чешких земаља и Словачке. Уједно се разговарало о даљим заједничким активностима Српске православне цркве и амбасаде РС у Прагу. Амбасадор Векић је на крају састанка пожелео добро здравље и пуно успеха у даљем раду његовој светости, патријарху српском г. Порфирију.Састанак министра-саветника Л.Штулић са професорком Маријом Ђорић

Лепша Штулић, министар-саветник у Амбасади Републике Србије у Прагу, се састала са професором др Маријом Ђорић, универзитетским професором и вишим научним сарадником на Институту за политичке студије у Београду, која на позив Карловог Универзитета држи предавања студентима мастер студија на тему насилног екстремизма и радикализације, од 2. до 4. маја у Прагу. Током сусрета је било речи и о академској сарадњи Србије и Чешке и могућностима за јачање билатералних контаката и веза на том плану.Летњи камп српског као завичајног језика – Ниш, 11-17.7.2022. године

У оквиру пројеката "Летњи камп српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива све припаднике српске дијаспоре од 18 до 22 године да се пријаве на летњи камп који ће се одржати у Нишу.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова летњи камп ће се одржати у периоду од 11.7. до 17.7.2022. године.

Сви заинтересовани могу да се пријаве до 28.5.2022. године путем сајта https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/ или да скину образац пријаве са овог линка.

 КОМЕМОРАТИВНЕ СВЕЧАНОСТИ СРБИЈЕ У ЧЕШКОЈ

Према Државном програму обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, а поводом обележавања 104. годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату, од 27.04.о.г. у Чешкој Републици, у име Владе Р. Србије боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са државним секретаром Миодрагом Капором, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда.

Дана 28.04. о.г. делегација је посетила Терезин, где је, након организованог обиласка, одржана комеморативна свечаност и полагање венаца. Том приликом присутни су обишли ћелије у којима су тамновали Г. Принцип и остали учесници сарајевског атентата.

Церемонија полагања венаца одржана је и у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, где је дочек организовао свештеник Срђан Јаблановић. У крипти цркве у којој се налази спомен костурница са српским војницима настрадалим у Првом светском рату и спомен плоча краљу Александру Карађорђевићу, одржан је помен, а затим и церемонија полагања венца.

Наредног дана, делегација је обишла Јиндриховице, где је одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице, у којој почива 7.100 српских заробљеника из Првог светског рата, чиме је окончан програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова у Чешкој за ову годину.

У свим церемонијама активно је учествовао и представник Амбасаде.Сусрет амбасадора Векића са директором специјалне болнице „Меркур“

Амбасадор Берислав Векић састао се са доктором Дејаном Станојевићем, директором специјалне болнице Меркур из Врњачке Бање. Менаџмент болнице на челу са директором боравио је у вишедневној посети Прагу и Карловим Варима. У пријатном разговору доктор Станојевић је информисао амбасадора о досадашњим активностима и пословној сарадњи са болницама, хотелима и туристичких организација са којима специјална болница „Меркур“ сарађује последњих година на пољу медицинског туризма. Након мартовске посете представника туристичке организације „Санаторијум“ из Карлових Вари уследила је узвратна посета представника специјалне болнице „Меркур“. Домаћин овог сусрета је био власник компаније „Санаторијум“, Али Мирзајев, чија компанија има своје експозитуре у 44 земље и годишње има око 60.000 туриста. Прошле године преко ове агенције Врњачку бању је посетило 300 туриста из целога света. Ове године у јуну месец у договорена је узвратна посета и потписивање новог уговора о даљој сарадњи између „Санаторијума“ и специјалне болнице „Меркур“. Истакнуто је да наше бање требају организованије да иступају на страно тржиште и да је неопходно успоставити бољи контакт са менаџерима који воде чешке бање које имају светски углед и ниво и од којих се много тога може научити на пољу здравственог туризма.Сусрет амбасадора Векића са Алешом Хмелажом

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником министра за европске послове у чешком Министарству спољних послова, Алешом Хмелажом, на маргини састанка „Друштвене и економске последице рата у Украјини“. У пријатној атмосфери разговарало се о европској перспективни Западног Балкана и будућој перспективни Србије на ЕУ путу. Као важна тема истакнуто је председавање Чешке републике Саветом Европе у другој половини ове године као и потенцијална организација самита ЕУ-Западни Балкан која још увек није одобрена од стране премијера Чешке републике. У Европском дому у организацији В4, Фондације Рес Публика из Варшаве и Европског Парламента организован је симпозијум посвећен друштвеним и социјалним последицама рата у Украјини на коме су говорили Алеш Хмелаж, Маркета Грегорова, чешки посланик у Европском Парламенту, Војцијех Прзибилски главни уредник Visegrad Insight, и ПавелХавличек, научни сарадник у АМО. Теме симпозијума су биле, инфлација и економска криза узрокована ратом у Украјини. Последице на друштво и благостање Централне и Источне Европе. Које се друге последице могу очекивати? Које мере ЕУ и владе треба да предузму да би избегли економске проблеме? Шта се може учинити да се олакшају друштвена питања у предстојећој будућности?Амбасадор Берислав Векић састао се са Владимиром Васићем

Амбасадор Векић се састао са генералним секретаром Удружења банака Србије г. Владимиром Васићем. Теме састанка су биле усмерене на снагу и потенцијал који банкарски сектор Србије пружа привредним субјектима и инвеститорима у Србији у развоју њиховог пословања и увозно-извозно оријентисаним пословима са привредним субјектима у Чешкој Републици. Посебан значај је дат и облицима подршке коју банкарски сектор Србије пружа и заинтересованим привредним субјектима и инвеститорима из Чешке Републике у њиховим пословним подухватима у Републици Србији. Сусрет је закључен обостраном спремношћу да се и у другим сличним приликама настави даља комуникација наших институција, у циљу даљег јачања подршке банкарског сектора инвеститорима, извозницима и увозницима који послују између Републике Србије и Републике Чешке.13. међународна конференција Equal Pay Day одржана је у Прагу 8-10. априла 2022.г.

 

У оквиру пројекта Централноевропске иницијативе, чији је водећи партнер у Чешкој организација Business Professional Women CR у Прагу је 8-10. априла одржана 13. међународна конференција Equal Pay Day, уз учешће 14 говорника из партнерских држава међу којима из Србије, коју је представљала предузетник Валентина Младеновић, оснивачица бренда Кубизма, из области 3Д штампаног накита. Скупу је присуствовало преко 1000 жена, а из Амбасаде Србије у Прагу, министар-саветник Лепша Штулић. Пројекат има за циљ да информише о новим трендовима у женском предузетништву, једнаким могућностима и међународној ситуацији у приступу једнаким платама, те је конференција била посвећена размени искустава, представљању најбољих пракси у области родне равноправности и омогућавању сусрета са инспиративним женама из целе Европе.Амбасадор Берислав Векић се састао са Нином Зиројевић

Амбасадор Берислав Векић састао се са Мином Зиројевић координатором у Центру за Ибероамеричке студије. Мина Зиројевић је након завршеног правног факултета завршила мастер студије на Универзитету La Sapienza у Риму, специјализацију на Медитеранској Академији за дипломатске студије Универзитета на Малти, а докторирала на Факултету политичких наука у Београду. Радила је као политички саветник у амбасадама Републике Србије у Белгији и Луксембургу и као координатор стручног тима за правна питања у Министарству за спољне послове Р.Србије. Теме разговора су биле људска права, дипломатско право, безбедност и тероризам и ратна кризна ситуација у Украјини.Амбасадор Берислав Векић на прослави годишњице Карловог Универзитета

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је свечаној академији поводом 674 године постојања Карловог Универзитета. У присуству председника Сената Парламента Чешке Републике, Милоша Вистричила, председнице Представничког дома Парламента Чешке Републике, Маркете Пекарове Адамове, чланова владе Чешке Републике, дипломатског кора и познатих личности из света науке, просвете и културе, присутне је поздравила нова ректорка Карловог Универзитета проф.др. Милена Краличкова. Ректорка је присутне подсетила на дугу историју Универзитета који је основан 7.априла 1348 године, а оснивач је био Карло IV, цар Светог римског царства. Међу студентима овог Универзитета био је и већи број Срба, међу којима је био и педагог проф.др.Јован Ђорђевић. Почасни доктор овог Универзитета је био и Јован Цвијић. Ректорка проф.др.М.Краличкова уручила је плакете угледним професорима и научним радницима са Универзитета који су се истакли научним радом у току 2021.године. Свечана академија је завршена пригодним музичким програмом извођењем дела Антонина Дворжака.Амбасадор Векић са новинаром Томасом Кулидакисом

Амбасадор Берислав Векић састао се са угледним чешким новинаром Томасом Кулидакисом који је био у посети амбасади Републике Србије у Прагу.Томас Кулидакис је новинар и коментатор. Дипломирао је политичке науке и међународне односе на Факултету друштвених наука Карловог универзитета, да би затим студирао исту област на грчким универзитетима. Своје прилоге и коментаре објављује углавном у јавним медијима као што су Чешка телевизија, Чешки радио, МФ Днес, Литерарни новини, Новинки цз. и др. Као новинар, се углавном фокусирао на ЕУ, унутрашњу политику и Балкан. Радио је и у институцијама ЕУ, у Генералном секретаријату Европске комисије. Теме разговора су биле тренутна ратна криза између РФ и Украјине, избегличка криза, енергетска криза као и резултати последњих Парламентарних и председничких избора у Србији.Амбасадор Берислав Векић на пријему код градоначелника Прага

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је традиционалном годишњем пријему који организује градоначелник Прага, Здењек Хриб за дипломатски кор.

У званичном обраћању пред великим бројем окупљених амбасадора и званичника града Прага, градоначелник је пожелео добродошлицу свим гостима. У свом говору осврнуо се на тешку мигрантску кризу која погађа целу Чешку Републику, али највише град Праг где свој нови дом проналази највећи број украјинских избеглица. Исказана је солидарност према Украјинском народу и осуђена агресија Руске Федерације. У свом обраћању градоначелник Здењек Хриб је нагласио заједнички став свих европских земаља да бране ЕУ као и на заједничком проналажењу решења за превазилажење енергетске кризе. У току пријема у директној комуникацији са градоначелником Хрибом амбасадор Векић је истакао да две земље имају доста тога заједничког што се потврдило кроз историју, као и да има доста простора на унапређењу будуће билатералне сарадње између две државе као и између два главна града. С обзиром да је градоначелник Прага, лекар, отворено је неколико тема везаних за сарадњу из сегмента здравства, нарочито из области дигитализације. Градоначелник Прага, господин Хриб је прихватио идеју амбасадора Векића за једним посебним састанком везаним за зближавање града Прага и Београда као и повезивање здравствених институција.

У пријатном амбијенту старог здања градске куће, пријем је завршен пригодним коктелом који је уприличен у ту част.Промоција чешко-српске асоцијације у Амбасади РС у Прагу

У Амбасади Републике Србије у Прагу одржан је свечани скуп на ком је промовисана је Чешко-српска асоцијација. Догађају су присуствовале бројне угледне личности из области политике, привреде, уметности и науке, као и представници српске дијаспоре са простора Чешке Републике.

Амбасадор Берислав Векић је у поздравној речи посебно истакао вишевековне добре односе између две пријатељске земље као и одличне билатералне односе који се из године у годину све више унапређују. Истакнута је успешна спољно-трговинска размена која је у 2021.године била за 21% већа него рекордне 2020.године.

Испред Чешко-српске асоцијације обратили су се г. Радим Паненка и г. Мариан Степановић и том приликом упознали уважени скуп са досадашњим активностима као и будућим плановима рада асоцијације. На округлом столу говорили су г. Рудолф Јиндрак, чешки дипломата, амбасадор, а од 2017. г. директор одељења за спољне послове Канцеларије председника Чешке Републике, г. Петр Мацинка, са Института „Вацлав Клаус“ који се званицама обратио и том приликом прочитао писмо (овде) бившег председника ЧР, г. Вацлава Клауса који је био спречен да присуствује скупу као и г. Јарослав Фолдина, народни посланик и председник Чешко-српског интерпарламентарног одбора Парламента ЧР. Дискусију у којој су учешће узели сви присутни гости водио је новинар г. Милутин Илић. У пријатној атмосфери истакнута је потреба још већег ангажовања у области економије обзиром да је установљено да постоје бројне могућности за унапређење међутрговинске размене и нове инвестиције. Изнесени су мирољубиви ставови везани за украјинску кризу са надом да се она што пре оконча уз жал због жртава и великог броја избеглица. Разговарало се о новим пројектима из области културе који ће у наступајућем периоду бити организовани под окриљем асоцијације. Скуп је завршен пригодним коктелом који је уприличен у ту част.Комеморација у Терезину поводом транспорта Јевреја из Словачке

У оквиру меморијалног центра у Терезину, 29. марта је одржано комеморативно вече поводом 80.годишњице првог таласа транспорта јеврејске популације из Словачке у концентрационе логоре, које се одвијало упоредо са Холокаустом. Догађају у организацији Амбасаде Словачке у Прагу, Амбасаде Израела у Прагу, Словачког културног центра у Прагу, Јеврејске фондације у Чешкој Републици у име Амбасаде Србије у Чешкој Републици присуствовала је министар саветник Лепша Штулић.Министарка Зорана Михајловић учесник конференције „Енергетска сигурност и диверсификација у Европи“ у Прагу

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике учествоваће на конференцији „Енергетска сигурност и диверсификација у Европи: перспективе коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе“, коју организује Радна група за нуклеарну енергију Партнерства за трансатлантску сарадњу у областима енергетике и климе (P/TECC) а која ће се одржати 29.марта 2022.г. у Прагу. У делегацији РС са министарком Зораном Михајловић је и државна секретарка министарства, Јованка Атанацковић.Пријем за учеснике 23.годишњице нелегалног бомбардовања Југославије

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за организаторе и говорнике скупа који је одржан испред амбасаде, поводом 23. годишњице помена жртвама нелегалног бомбардовања некадашње Југославије.

Гости амбасаде су били Вацлав Дворжак режисер и председник удружења „Срба са Косова“, Јарослав Фолдина (СПД) посланик у чешком парламенту и председник чешко-српске интерпарламентарне групе пријатељства, др. Иван Давид посланик европског парламента, Ленка Прохасков, писац, Милутин Илић, новинар и Бохумил Еицхлер, консултант председника економског одбора у парламенту ЧР.

У врло срдачној и пријатној атмосфери амбасадор Векић се захвалио свим гостима на истрајности да већ 23. године истински пријатељи српског народа обележавају помен на недужно страдале грађане који су изгубили животе у току 78. дана нелегалног бомбардовања некадашње Југославије. Још једном је истакнуто пријатељство и блискост два народа.Обележена 23. годишњица нелегалног бомбардовања некадашње Југославије у Прагу

 

Синоћ тачно у 20.05 часова у Прагу, испред амбасаде Републике Србије се 23. пут обележио помен жртвама нелегалног бомбардовања некадашње Југославије пред великим бројем окупљених грађана. Организатор ове већ традиционалне акције је чешко удружење пријатеља Срба са Косова чији је председник познати режисер Вацлав Дворжак.

Пред окупљеним грађанима обратио се организатор скупа режисер Дворжак који је истакао да Југославија никога никада није угрожавала, да је тај акт бомбардовања био варварски и убијање цивила без разлога.

Посланик чешког парламента Јарослав Фолдина је рекао да је то било грубо кршење међународног права и да је од тог тренутка међународно право заменила сила што се ради и дан данас и ствара проблеме у међународном праву.

Говорили су још посланик европског парламента др. Иван Давид и књижевница Ленка Прохаскова који су такође осудили бомбардовање.

Након обележавања помена жртвама и паљења свећа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа у амбасаду на краћи разговор и коктел, што је протекло у врло срдачној и пријатној атмосфери у знаку блиских односа два братска народа.Aмбасадор Векић састао се са Владиславом Вукотићем

У амбасади Републике Србије у Чешкој Републици, амбасадор Векић је примио новоименованог саветника из Беча. У срдачном разговору амбасадор Векић је пожелео господину Вукотићу пуно успеха у даљем раду. Разговарало се о тренутној ситуацији у Чешкој Републици као и у земљама централне Европе, енергетској кризи и ратним дешавањима у Украјини.Амбасадор Векић у посети Министарству здравља Чешке Републике

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником министра здравља Чешке Републике господином Јосефом Павловицем и господином Вацлавом Киларом из Сектора за билатералну и међународну сарадњу. Обзиром да је здравствени систем данас у Чешкој републици један од најбољих у земљама Eвропске уније, било је велико задовољство разговарати и разменити искуства Посебан значај током разговора дат је области дигитализације као и модалитетима превазилажења Ковид пандемије. Разговарано је и о унапређењу сарадње између два министарства здравља као и могућностима размене стручњака из различитих медицинских области. Исказано је посебно интересовање за размену искустава из области онкологије, неонатологије и трансплантационе хирургије.Амбасадор Векић гост Академије сценских уметности у Прагу

Амбасадор Векић је присуствовао концерту „Балкан“, посвећеном балканској народној музици и мотивима. Организатор концерта је био Факултет за музику и игру, Академије сценских уметности у Прагу (HAMU). Извођачи старих народних песама су били српски и чешки студенти као и студенти са простора Балкана са одсека перкусиониста и ЈАМУ удараљки. Домаћин вечери је била ректорка академије Академије музичке уметности у Прагу, госпођа Ингеборг Радок Жадна. Током разговора је констатовано да не постоји сарадња на пољу музике и сценске уметности између чешких и српских Академија. Договорено је да се у наступајућем периоду успоставе контакти са обе стране на ширењу заједничке сарадње на будућим пројектима.Амбасадор Векић примио амбасадора Северне Македоније

Амбасадор Берислав Векић примио је новог амбасадора Републике Северна Македонија, Сашка Тодоровског.

У пријатељском разговору оба саговорника су истакли добре односе између две пријатељске државе и два братска народа. Теме разговора су биле тренутна ратна ситуација у Украјини, која ће као последицу неминовно довести до велике мигрантске и енергетске кризе, са несагледивом хуманитарном катастрофом. Разговарало се о теми „Отвореног Балкана“ као и о свим проблемима са којима се суочавају Република Србија и Република Северна Македонија на својим путевима уласка у Европску Унију. Истакнуто је, да је и даље неопходно много радити на вишем унапређењу билатералних односа, са акцентом на економију која има велике потенцијале.Инаугурација нове ректорке Карловог Универзитета

Амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић присуствовао је инаугурацији нове ректорке Карловог Универзитета, проф.др. Милене Краличкове. Свечаност се одржала у великој сали ректора Карловог Универзитета (Carolinum) уз присуство старих и нових чланова колегијума Ректората, министара у влади ЧР, дипломатског кора и других познатих јавних личности у ЧР. У току церемоније одлазећи ректор проф.др. Томаш Зима изнео је резултате рада Универзитета у току његовог мандата и пожелео много успеха у будућем раду новој ректорки проф. Краличковој. На крају церемоније свим окупљеним обратила се проф.др. Милена Краличкова која је изнела план рада Универзитета у наступајућем периоду и захвалила се свима колегама на поверењу, а гостима што су својим присуством увеличали свечаност.Амбасадор Векић са Драганом Тарлаћем из КСС

Амбасадор Берислав Векић се састао са директором мушке кошаркашке репрезентације КСС, Драганом Тарлаћем, који борави у Прагу у склопу организационих састанака ФИБА за предстојеће Европско првенство у кошарци. Европско првенство ће се одржати од 1-18.септембра ове године, а Србија ће играти у групи са Холандијом, Чешком, Пољском, Израелом и Финском у Прагу. Домаћин финалног турнира биће Берлин. У срдачном и пријатном разговору прослављени српски репрезентативац Драган Тарлаћ информисао је амбасадора Векића како теку припреме као и да ће репрезентација Србије на овом европском првенству бити у најјачем саставу. Амбасада Републике Србије у Прагу ће бити добар домаћин нашим спортистима са жељом да узму најсјајније одличје на овом првенству након неколико неуспешних година.Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

01. март 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСусрет амбасадора Векића са Томашом Моравецом директором БВВ Брно

У Министарству за индустрију и трговину Чешке владе организована је пословни састанак за чланове дипломатског кора, комерцијалне саветнике, представнике билатералних привредних комора и професионалних удружења у организацији највећег чешког сајамског простора БВВ из Брна и Централно-европског излагачког центра (ЦЕЕЦ). Амбасадор Векић се сусрео са генералним директором БВВ Брно, Томашем Моравецом и извршним директором БВВ, Радославом Клепачем. У пријатељском разговору изражена је жеља јачању економских веза између две државе, као и веће учешће српских компанија на престижним сајамским манифестацијама које ће бити организоване у 2022.години у Брну. И поред ковид пандемије последње две године, међутрговинска размена између Србије и Чешке се увећава. Пошла година бележи рекордних 1.41 милијарду евра, што је 21% више него у 2020.години. Србија је у 2021.години извезла робе у вредности од 748.6 милиона евра што је 18% више, него за исти период у 2020.години.Амбасадор Векић се састао са министром Јозефом Сикелом

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, учествовао је на „Састанку пословног умрежавања“ који је организован у Министарству за индустрију и трговину Чешке Републике. Том приликом састао се са новим министром за индустрију и трговину у Чешкој влади, Јозефом Сикелом. У пријатељском разговору истакнуто је велико пријатељство између две државе као и успешна међутрговинска размена између две земље која је у 2021.године повећана за 21% у односу на до тада рекордну 2020.годину. Република Србија је последње две године у суфициту у међутрговинској размени са Чешком Републиком. Истакнуто је да континуитет добрих односа и добре пословне климе треба наставити и у будућем периоду, јер за то објективно има доста простора и интереса.Амбасадор Векић са министарком за заштиту животне средине

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са новом министарком у Чешкој влади за животну средину, Аном Хубачковом.

У пријатном разговору амбасадор Векић информисао је министарку Хубачкову да Србија и Чешка раде на неколико заједничких пројеката везаних за отпадне воде. Министарка Хубачкова информисала је амбасадора са приоритетима нове чешке владе на пољу животне средине, где доминирају теме око климатских промена, управљањем отпадом (комунални отпада, отпадне воде, пластични отпад, отпада од батерија итд), као и решавање контаминираних локалитета заједно са другим министарствима. Министарство планира да Кривоклатску област, која се налази у централној Чешкој, 30 километара од Прага прогласи Националним парком. Током разговора је истакнуто да има доста простора за унапређење сарадње на пољу заштитне животне средине између две пријатељске земље.Амбасадор Векић примио представнике ФК Партизан

 

Амбасадор Векић се састао са представницима ФК Партизан, почасним председником Иваном Ћурковићем као и са проф. др. Владимиром Ђукићем, Младеном Мијатовићем и Марком Павловићем. Заједно са председником ФК Партизан Милорадом Вучелићем, генералним директором, Милошем Вазуром, Ивицом Краљем, Ивицом Илијевим и осталим члановима руководства, амбасадор Векић је присуствовао фудбалској утакмици Партизана са прашком Спартом у УЕФА Лиги конференције. Забележена је још једна значајна победа српског фудбала, Партизан је победио и овом победом омогућио да следеће године српски фудбал има два представника у Лиги шампиона.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви другиустаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава. Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“, закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: ТанјугПремијера филма Јужни ветар 2 у Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић присуствовао је премијери филма Јужни ветар 2, убрзање. Премијера филма је испунила салу биоскопа Едисон до последњег места, уз присуство великог броја љубитеља филма из српске дијаспоре и ЧР. Премијера филма је организована заједничким ангажовањем господина Милана Костелника директора Балкан филма у ЧР и Бобана Лазића председника српског удружења „Радост“ . У наредних неколико недеља филм ће се приказивати у три биоскопа у Прагу и у свим већим градовима у Чешкој Републици.Амбасадор Берислав Векић у посети Прашком сајму

Амбасадор Берислав Векић састао се са замеником генералног директора Прашког Сајма инжињером Вацлавом Новотнијем и програмским директором Даниелом Нетушилом. У пријатељском разговору још једном је истакнуто велико пријатељство између два народа. Главни разлог посете и разговора је била организација велике изложбе о Николи Тесли чији је главни пројектни носилац Музеј Николе Тесле из Београда и Министарство за културу РС. Менаџмент прашког сајма је исказао велико интересовање да буду домаћини изложбе која би се организовала у другој половини ове године у Прагу. Амбасада Републике Србије у Прагу оперативно ће помоћи организацију изложбе и посредовати у дефинисању потребних услова за одржавање изложбе. Истакнуто је да је ово само почетак будуће успешне сарадње између Прашког Сајма и Амбасаде РС у организацијама и других изложбених манифестација у Прагу.

 Амбасадор Берислав Векић се састао са новим министром спољних послова Чешке Републике, Јан Липавским

У Черни палати, нови министар спољних послова ЧР, Јан Липавски приредио је традиционални новогодишњи пријем за све акредитоване амбасадоре у ЧР.

У току пријема амбасадор Векић је разговарао са министром Липавским, пренео је поздраве министра Николе Селаковића као и жељу да се у што скорије време и лично сретну. Разговарало се о могућем термину посете министра Селаковића Чешкој Републици. Амбасадор Векић се захвалио министру Липавском на подршци коју ЧР снажно даје Србији на њеном ЕУ путу и истакао наду да ће се добри односи наставити. Разговарало се о даљем унапређењу економске сарадње, која последњих година бележи висок раст и да постоји још много простора за унапређење економске сарадње, што ће бити једна од главних тема будућих разговора. Током пријема амбасадор Векић је разговарао и са двојицом помоћника министра, Јиржи Кожаром и Мартином Дворжаком. Оба помоћника министра су истакли добре односе и истакли да су отворени за даљу сарадњу и унапређење односа између две пријатељске земље.Амбасадор Векић примио директора Валтице музичког фестивала

Амбасадор Берислав Векић састао се са господином Јиржи Партиком, директором Валтице музичког фестивала који се ове године одржава од 24. септембра до 8. октобра у Ледницама Овогодишњи музички фестивал је посвећен „Балканском музичком инспирацијом“ на коме ће учешће узети уметници из бивших југословенских држава. Ове године Србију ће представљати Марко Ивановић диригент филхармоније из Остраве, Давид Бизић баритон, оперски певач, Душан Богдановић солиста на гитари.Чешки хуманитарци гости амбасаде у Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић примио је чешке хуманитарце Давида Млинека и Јана Чопака који заједно са Јаном Урбанчиком, Даниелом Шварцом и Димитријем Марковићем последњих 14 година уручују донације српским грађанима на Косову и Метохији. Хуманитарци великог срца, као посебно драгу истичу награду „Најплеменитији подвиг године“ коју им је уручио Арно Гујон 2019. године. Ове године обишли су Грачаницу, Ново Брдо, Пећ, Гораждевац, Ораховац и Штрпце. Уручили су два трактора, обезбедили ПВЦ столарију за неколико кућа као и опрему за производњу вина и ракије и компјутере. Том приликом, најстаријим грађанима су уручили финансијску помоћ. Амбасадор Векић се захвалио чешким пријатељима великог срца који су истакли да се њихова акција наставља и током 2022.године.Новогодишњи пакетићи за децу на Косову и Метохији

Амбасада Републике Србије у Прагу је заједно са „Фејсбук“ групом „Срби у Прагу“ организовала хуманитарну акцију обезбеђивања новогодишњих пакетића за децу са КиМ. У акцији су учествовали појединци и удружења која живе и раде у Чешкој Републици. Велику захвалност дугујемо администраторима фејсбук групе „Срби у Прагу“, Марини Перовић и Зорани Мунћан. Педесет пакетића је намењено ђацима основних школа у селима Јасеновик и Паралово.

У наведену акцију укључила се и друштвено одговорна компанија Ласта захваљујући којој је обезбеђен бесплатан транспорт пакетића из Чешке Републике у јужну српску покрајину.Честитка председника Републике Србије Александра Вучића новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали

17. децембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали, у којој се, између осталог, каже:

"Честитам вам избор за премијера Чешке Републике. Бирачи су у Вас, како сте рекли, уложили своје наде у промену и бољу будућност за њих и наредне генерације. Уверен сам да ћете, обављајући ову одговорну дужност, оправдати њихово поверење, спремни да се суочите са различитим изазовима.

Желећи Вам много успеха у раду, верујем да ће блискост и солидарност, коју смо показали и током актуелне пандемије, дати подстрек односима наших двеју земаља. Република Србија је посвећена развоју сарадње са пријатељском Чешком Републиком, у корист обостраног напретка", наводи се у честитки председника Вучића.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Честитка ПВ РС А.Брнабић новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали

17. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је честитку новоизабраном премијеру Чешке Републике Петру Фијали, у којој се, између осталог, каже:

"Поводом Вашег именовања на функцију председника Владе Чешке Републике, упућујем Вам искрене честитке и најбоље жеље за успешно обављање ове одговорне дужности.

Дубоко сам уверена да ће, нашим заједничким залагањем, традиционално блиски и пријатељски односи Републике Србије и Чешке Републике наставити да се успешно развијају, у свим областима од заједничког интереса.

Желим да истакнем да високо ценим доследну подршку Чешке Републике на путу Републике Србије ка пуноправном чланству у Европској унији. Надам се да ћемо, у том духу, наставити дијалог, као и да ћемо и убудуће моћи да рачунамо на разумевање Ваше земље", наводи се у честитки А.Брнабић.Честитка МСП РС Николе Селаковића новоизабраном министру иностраних послова Чешке Републике Јану Липавском

18. децембар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић упутио је честитку Јану Липавском поводом именовања на поцизију министра иностраних послова Чешке Републике.

Селаковић је у честитки поручио да је уверен да ће традиционално блиски и пријатељски односи наше две земље наставити да се продубљују и унапређују, у духу међусобног разумевања и уважавања.

"Верујем да ћемо заједничким радом допринети интензивирању политичког дијалога на високом и највишем нивоу, што ће пружити простор за јачање свеукупне сарадње, пре свега у сфери даљег развоја економских потенцијала и привредног зближавања наше две земље", каже се у честитки шефа српске дипломатије.

Такође, Селаковић је захвалио Чешкој на подршци и разумевању коју нам пружа на нашем европском путу, изражавајући уверење да ће сa снажнoм подршком и надаље наставити.

"У нади да ћемо се у скоријем периоду лично срести, како бисмо путем размене мишљења о свим питањима од обостраног интереса пружили додатни импулс свестраној сарадњи наших двеју земаља, примите, Ваша екселенцијо, изразе мог високог уважавања", закључује се у честитки министра Селаковића.

 Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

14. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: ТанјугКонференција Вишеградске четворке о проширењу Европске уније на западни Балкан

 

У амбасади Републике Мађарске, одржана је конференција В4 о проширењу ЕУ на Западни Балкан у оквиру председавања Р. Мађарске (2021/2022) Вишеградском групом. Конференција је организована у сарадњи са Институтом за политику и друштво (Чешка Република) и Међународним Вишеградским Фондом. На конференцији је било присутно преко двадесет амбасадора земаља чланица ЕУ и земаља Западног Балкана.

На конференцији су говорили : амбасадор Републике Мађарске Mиклош Борош, Кристина Варју, министарска комесарка за преседавање Р. Мађарске у В4 испред Министарства спољних послова и трговине Р.Мађарске, Јан Махачек председавајући Интститута за политику и друштво, амбасадор Петр Мареш, извршни директор Међународног Вишеградског Фонда.

На конференцији је учешће узео и амбасадор Републике Србије, Берислав Векић који је упознао присутне учесника о свим реформама које је последњих година урадила Република Србија на пољу владавине права, борбе против корупције, реформа правосуђа и јачању улоге цивилног сектора. Истакавши да након спроведене фискалне консолидације, Србија бележи најбржи кумулативни економски раст у Европи и да ће ову годину завршти са растом од 7,5%. Сви говорници који су узели учешће похвалили су и подржали напоре Србије на европском путу, истакавши да је резултат тог рада и отварање кластера 4. На конференцији се разговарало и о мигрантској кризи на граници између Пољске и Белорусије, као и о почетку преговора EУ са Северном Македонијом и Албанијом. Амбасадор РС, Берислав Векић се након завршене конференције, захвалио говорницима на не скривеној подршци.Делегације Привредне коморе Србије у посети Прагу

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић примио је шесточлану делегацију Привредне Коморе Србије, Удружење за хемију, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС, на челу са г. Драганом Стевановићем. Током пријема и неформалног разговора са члановима делегације, амбасадор Векић се упознао са планираним активностима током боравка делегације и дао пуну подршку даљим активностима између две Привредне коморе, на даљем унапређењу добрих билатералних односа.

Током тродневног боравка у Чешкој Републици представници ПКС су имали састанке за Удружењем за хемијску индустрију ПК Чешке Републике, у Министарстрву привреде у чијој надлежности су хемикалије, где су се упознали са легислативом у области управљања хемикалијама и изазовима у ЕУ након усвајања нове стратегије управљања хемикалијама. Одржан је састанак са директоратом у оквиру Министрства здравља за биоцидне производе, а потом и састанак са представницима компаније „Регартис“. Последњег дана боравка делегација ПКС обишла је Технолошки парк у Кралупи на Влтави и учествовала на конференцији „Циркуларна економија у рециклажи пластике“У 86 години је преминуо Ђоко Стојчић, писац, публициста и амбасадор у Чешкој Републици.

Ђоко Стојчић (1936-2021)

Тихо као што је последњих година живео, у свом дому у Београду, преминуо је у 86 години, Ђоко Стојчић, писац, публициста, амбасадор у Чешкој Републици.

Рођен је 12. феруара 1936. у селу Медна, општина Мркоњић Град. Са породицом се у марту 1946. године преселио у Нове Козарце. Школовао се у Новим Козарцама, Српској Црњи и Кикинди, гдје је завршио гимназију. Дипломирао је југословенску и светску књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду 1962, а магистрирао је 1966. године. Једно вријеме је био уредник листа „Студент“. Након тога је постављен за секретара УКСК Београдског универзитета, потом постаје председник ЦК Савеза омладине Србије, а након тога директор Репуличког завода за међународну научну, просветну, културну и техничку сарадњу. Од 24. јануара 1988. до 30. априла 1989. је био главни и одговорни уредник листа „НИН“. Био је и уредник општеоразовног програма Телевизије Београд. У периоду од 10. феруара 1993. до 18. марта 1994. је био министар културе Репулике Срије. Од 1994. до 2001. је био амбасадор Савезне Репулике Југославије у Чешкој републици.

Објавио је 17 књига поезије, 7 књига избора поезије, 6 књига студија, есеја, чланака и полемика, 3 путописа, 2 књиге прозе и 2 драме. Песме су му превођене на 20 страних језика и уврштене у 66 југословенских и српских и 16 страних антологија и зборника. Аутор је првог пројекта „Историја српске културе“ из 1993.године, дуго година сакупљао је народне умотворине, а круна тог рада је књига „Српске народне изреке“ у два тома. Члан је Удружења књижевника Србије, почасни члан Уније чешких писаца и потпредседник Европске уније уметности. Добитник је великог броја књижевних награда, међу којима су Вукова награда“, „Раде Драинац“ и „Милан Ракић“.Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

18. новембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.

Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.

Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.

Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.

Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.

"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.

Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.

"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.Састанак амбасадора Векића са Гитом Калмет амбасадорком Естоније

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са новом амбасадорком Републике Естоније, Гитом Калмет.

Саговорници су разговарали о могућностима развоја билатералне сарадње између две земље, уз констатацију да од успостављања политичких односа 2001.године, била су само четири билатерална састанка, последњи пре десет година. Амбасадор Векић је упознао Њ.Е. Гиту Калмет о напретку Србије у реформама владавине права, слободе медија и борбе против корупције што је и последњи извештак ЕК потврдио. Амбасадорка Калмет је истакла да Србија мора да настави са реформама и да резултат неће изостати. Она се интересовала за став Србије поводом тешке политичке ситуације у Федерацији Босне и Херцеговине. Амбасадор Векић је истакао да се Србија залаже за поштовање Дејтонског споразума и осуђује унилатералне потезе. Разговарало се и о иницијативи „Отворени Балкан“ где је амбасадор Векић упознао саговорницу о значају слободног кретања робе, капитала и радне снаге, што ће допринети просперитету региона и бити припрема за улазак у ЕУ. На крају састанка амбасадор Векић је истакао важност подршке Естоније да до краја године Србија отвори оба кластера.На Дан Примирја положен венац у Јиндриховицама

Амбасадор Берислав Векић поводом дана Примирја обишао гробље и спомен костурницу у Јиндриховицама и том приликом положио венац и уписао се у књигу сећања. Кроз логор је прошло преко 40000 заробљеника, а Маузолеј је вечна кућа 7100 Срба. Српске будуће генерације никада не смеју да забораве своје страдале претке који су и далеко од Србије оставили своје животе на нашу бољу и лепшу будућност. Амбасадор Векић том приликом је разговарао са г.Дејаном Ранђеловићем, чуварем спомен костурнице, захвалио му се на свом досадашњем раду и бризи око очувања ове наше светиње и обавестио га да су обезбеђена средстава за израду пројекта санације спомен костурнице.Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСрбија очекује подршку за отварање кластера до краја године

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsИнтервју амбасадора Векића Геополитикону

Амбасадор Векић је дао Интервју за „Геополитикон“. Главне теме разговора је била билатерална сарадња између Републике Србије и Чешке Републике, са освртом на унапређење економске сарадње. Пораст међутрговинске размене у овој години ће и поред пандемије премашити прошлогодишњи рекорд од 1.2 милијарде евра. Разговарало се о европском путу Србије и подршци коју Србији даје Чешка Република. За отварање оба кластера, 3 и 4, Србија је за сва поглавља од Чешке Републике добила сагласност и позитивне одлуке. Истакнута је нада да ће и након формирања нове Владе у Чешкој Републици бити настављен континуитет добрих односа између два пријатељска народа и да се спољна политика према Србији неће мењати. Једна од главних тема интервјуа је била и дијаспора. Наглашен је отвореност амбасаде према грађанима Србије који су са сталним или привременим боравком у Чешкој Републици, добра комуникација са српским удружењима и клубовима као и почетак реконструкције меморијала, спомен костурнице у Јиндриховицама где је сахрањено 7100 српских логораша током првог светског рата.Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл

 Никола Селаковић: „Косово се не решава тако што ће нам завртати руке”

Успели смо да урадимо много на међународном плану: да се изборимо да се наша реч чује и да се наши државни и национални интереси уважавају као легитимни. Учврстили смо и обновили многа стара пријатељства, а са неким државама, са којима у прошлости нисмо увек имали складан однос, поставили смо темеље за изградњу боље сарадње. Посебна пажња посвећена је односима у региону, а наш одговор на провокације биле су економске иницијативе регионалног повезивања које свима могу да донесу добро. Србија ће наставити да наступа као успешна држава и као стуб стабилности и локомотива економског развоја региона.

Овако шеф дипломатије Никола Селаковић, у интервјуу за "Новости", сумира резултате министарства на чијем је челу, уочи првих годину дана рада Владе, а током којих је убележио чак 354 сусрета са страним званичницима, између осталог са 16 председника, 10 премијера и 110 министара спољних послова.

Улазимо ли у фото-финиш притисака на Србију да призна Косово и где је наш маневарски простор?

- Свако ко мисли да може косовско-метохијски проблем да реши тако што ће Србији "завртати руку" и терати је да призна једнострано проглашену независност, грдно се вара. Нити ће то решити тај проблем, а још мање ће Србија тако нешто да уради. Колико год да је маневарски простор за нашу државу узак и мали, толико је већа наша решеност да се свом снагом боримо за заштиту државних интереса на КиМ, за права српског и других неалбанских народа, права СПЦ, за очување наше верске, културне и историјске баштине.

Јесу ли тачне информације да велике западне силе, поготово САД, желе да се питање Косова заврши до краја 2022?

- Све то што неко сматра решењем, подразумева сагласност званичног Београда. Наш став по том питању је врло јасно изнео председник Александар Вучић, ми као чланови Владе и премијерка тај став следимо. Ако неко мисли да је компромисно решење у коме ћемо ми прихватити нешто као решени статус - то нити је компромисно решење, нити је уопште решење. И ми на то пристајемо.

Да ли нови амерички амбасадор Кристофер Хил долази у Београд да заврши започето деведесетих - да се коначно одвоји Косово, а РС утопи у БиХ?

- Видећемо како ће Хил деловати када преузме дужност. Али, нити су ово деведесете, нити су на власти људи који су били тада. Србија је данас не само једна од најбрже растућих економија у Европи већ и држава која је сидро, стуб стабилности у овом делу Европе. За Србију је важно да, поред тога што остаје на европском путу и гаји и унапређује стара пријатељства и партнерства, односе са САД уздигне на виши ниво. Наши 140 година дуги дипломатски односи јесу залог за будућност и нада да је такве односе могуће створити.

Колико су томе препрека наши добри односи са Москвом, што нам стално замерају из Вашингтона?

- Србија води самосталну и независну политику, а све одлуке се доносе у Београду. Наравно да се таква политика не допада увек свима. Наставићемо љубоморно да чувамо и унапређујемо ту мултивекторску спољну политику и не видим зашто би она била сметња за сарадњу са било ким.

Хоће ли Београд тражити да се и Москва директно укључи у преговоре о Косову?

- Свако решење до којег би се дошло мора да прође и СБ УН. А тамо седе и представници Москве и Пекинга, који за разлику од западних држава имају другачије ставове по овом питању. Сада се дијалог Београда и Приштине налази под окриљем ЕУ, као главног гаранта да ће се оно што ће се договором постићи и испунити.

Да ли ће Приштина поново покушати да постане чланица Унеско или неке друге међународне организације?

- У сваком тренутку делујемо као да ће они то сутра учинити. Морамо да будемо спремни на такав фактор изненађења, а онда у складу са тим и да вучемо потезе.

Значи ли то да ће бити активирана отпризнавања Косова? Спекулише се да је бар 10 држава спремно на тај корак...

- Мислим да има и много више земаља које су вољне да своје позиције око КиМ преиспитају. Ми нећемо повући први потез, јер бисмо одмах били проглашени за провокаторе. Били смо спремни и да наставимо мораторијум на лобирања за признавања и отпризнавања договорен Вашингтонским споразумоl