| |     latinica | english  
Насловна
Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Републике Молдавије

18.09.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости у амбасади Републике Молдавије, поводом смрти Њ.Е.г.Мирчеа Снегура, првом председника Републике Молдавија. „Ваша Екселенцијо, cа дубоким жаљењем примио сам вест о смрти првог председника Републике Молдавије, Њ.Е. Мр. Мирчеа Снегура. У име Амбасаде Републике Србије и своје лично име, упућујем Вам изразе најдубље саучешће. Допринос председника Снегура Републици Молдавији је била непроцењива, а његово наслеђе ће се памтити са поштовањем и дивљењем. Љубазно вас молим да пренесете моје саучешће породици покојног председника и народу Републике Молдавије. Нека му душа почива у вечном миру“. Берислав Векић амбасадор Републике СрбијеДани националних мањина Карловарског округа
16.09.2023.
 
Дани националних мањина Карловарског округа одржани су  традиционално и ове године у граду Соколову. Србија је имала запажен наступ, међу десет држава које су се представиле на овогодишњој смотри. Чланови српског удружења „Радост“ отпевали су неколико  српских народних песма и одиграли сплет српских народних игара. Њихов наступ је  награђен бурним аплаузом публике.  Штанд српске кухиње где су припремана српска јела  организовао г. Дејан Ранђеловић испред српског удружења „Видовдан“. Амбасадор Републике Србије у ЧР, Берислав Векић, поздравио је присутне госте, а организаторима се захвалио на позиву и пожелео успех у даљем раду. 


Дан јединства, слободе и националне заставе
15.09.2023.
 
Амбасадор Берислав Векић и колектив Амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици, честита нашим сународницима Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Живела Србија!
 
 


Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Либије
15.09.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости у амбасади Либије, поводом разарајућих поплава изазваних Медитеранском олујом Данијел који је погодио источне делове Либије. 
 
«Ваша Екселенцијо, са дубоким жаљењем примио сам вест о трагичним и разарајућим поплавама које је изазвала Медитеранска олуја Данијел и која је погодила источне делове Либије. У име Амбасаде Републике Србије и у своје лично име, упућујем Вам изразе најдубљег саучешћа, уз молбу да пренесете изразе мог дубоког саосећања и породицама настрадалих, а повређенима искрене жеље за што бржи опоравак».
Берислав Векић, амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици
 


Позоришна представа „Надежда Петровић“ у Прагу
 
14.09.2023.
У пуној сали Градске биоблиотеке у Прагу гледаоци су дугим аплаузом наградили монодраму „Надежда Петровић“ у извођењу глумице Биљане Ђуровић. Монодрама је сачињена од аутентичних писама Надежде Петровић, одломака из романа „Боје и барут“ писца Олгице Цице као и поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића. Редитељ представе је Божидар Ђуровић. Организатор овог догађаја је српско удружење „Родољуб“. Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић присуствовао је представи након које је разговарао са глумицом Биљаном Ђуровић и режисером Божидаром Ђуровићем. Том приликом им се захвалио на сјајном наступу и пожелео пуно успеха у даљем раду. 
 


Амбасадор Векић уручио позивно писмо за премијера Петра Фиалу
 
14.09.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се се директорком Протокола Чешке владе, Барбаром Лоудовом. Том приликом, уручио јој је позивно писмо премијерке Републике Србије, Ане Брнабић, за премијера Чешке Републике, Петра Фиалу, да у октобру месецу званично посети Републику Србију.
 


Промоција издавачке куће „Јединство“ из Косовске Митровице
13.09.2023.
У организацији Амбасаде Републике Србије  и православне црквене општине „Свети Кнез Лазар“ из Прага у просторијама Амбасаде РС у Прагу одржана је промоција издавачке куће „Јединство“ из Приштине - Косовске Митровице. Присутне госте поздравио је амбасадор Берислав Векић. У име издавачке куће „Јединство“ присутнима се обратила новинарка, уредник и директор Рада Комазец. Она је упознала  госте са историјом листа Јединство,  организационим проблемима са којима се суочавају током процеса штампања листа и његове дистрибуције по српским енклавама као и са тренутном безбедносном ситуацији у покрајини Косово и Метохији. У уметничком делу програма учествовали  су глумци Народног позоришта из Приштине, Јасмина Стоиљковић и Небојша Ђорђевић који су казивали стихове познатих српских песника са Косова и Метохије као и народни појац Вера Столић, која је отпевала неколико  старих косовских песама.      
 


Амбасадор Векић се састао са Радом Комазец
12.09.2023. 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић уприличио је састанак са новинарком Радом Комазец, уредником и директором издавачке куће „Јединство“ из Приштине – Косовске Митровице. Састанку је присуствовао и отац Срђан Јаблановић, једини српски свештеник у ЧР. Било је задовољство разговарати са Радом Комазец, великим професионалцем и родољубом која са неколико својих колега новинара води медијску борбу на Косову и Метохији, бранећи српско Косово. Једна од главних тема разговора била је  тренутна безбедносна ситуација на Косову и Метохији. Саговорница је истакла да су Срби који тренутно живе на овим просторима изложени тортури и да су  без заштите КФОР-а. Уједно се разговарало и о организационим проблемима са којим се суочава лист „Јединство“ током процеса штампања листа  и дистрибуирања до српских енклава. 


Састанак амбасадора Векића са Јаном Ружичком (ППФ)
12.09.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са Јаном Ружичком, директором одељења за спољне послове ППФ групације која послује у областима телекомуникација, медија, е-трговине, финансијског консалтинга, некретнина, транспорта, биотехнологије и фармацеутске индустрије. Последњих година ППФ групација успешно послује и инвестира у Србији. Након куповине мобилног оператера Теленор, послују под именом Yettel, а кроз пословање Цетин групе развијана је мобилна инфраструктура. Данас на српском тржишту успешно послује и Моби Банка. Саговорници су констатовали да постоје велики потенцијали за даље ширење пословања и раст инвестиција у Србији. 
 


Представници Прага 2 и ЧВУТ-а посетили Амбасаду Србије
 
11.09.2023.
 
У амбасади Републике Србије у Прагу,  амбасадор Берислав Векић уприличио је састанак са представницима општине Праг 2, Лукашем Хомолом, начелником одељења за културу и међународну сарадњу, Јарославом Шолцом, саветником за културу, као и Луцијом Оргониковом, генералним секретаром Универзитета техничких наука (ЧВУТ).
Кључна тема састанка била је организација културних манифестација у оквиру промоције српске културне баштине на општини Праг 2. Договорено је и иницирање сарадње између Београдског Универзитета и ЧВУТ-а.
 


Унапређење економске и трговинске сарадње између Србије и Чешке

05.09.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић и други секретар Амбасаде РС, Дарко Николић имали су успешан радни састанак са Мартином Поспишилом, директором Одељења за спољну политику и његовим саветником Адамом Газдом из Министарства индустрије и трговине. Тема разговора је било даље унапређење  спољнотрговинске размене између две земље и нове инвестиције Чешке Републике у Републици Србији. Истакнути су добри резултати у последње две године где је међутрговинска размена у 2021.години била већа за 20%, а у 2022.години за 18%, што износи око 2 милијарде еура.Важно је истаћи да Република Србија има суфицит у међутрговинској размени са Чешком Републиком. У Републици Србији тренутно ради 264 пословна ентитета чији су већински власници Чеси. Укупна инвестиција у 2022.години је износила 230 милиона еура. Разговарало се о новим чешким инвестицијама у области некретнина, енергетике, железничког и друмског саобраћаја, животне средине.СОС Дечије село из Краљева у посети Прагу

 

29.08.2023.

У организацији удружења Ластавица, људи добре воље и друштвено одговорних компанија и ове године у посету Прагу дошла су деца из СОС села из Републике Србије, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Републике Северне Македоније. Из Републике Србије у посету Прагу су дошлас деца из СОС дечијег села из Краљева. Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић посетио је сву децу и пожелео им леп  и пријатан боравак у граду Прагу, са жељом да се поново виде и следеће године и уручио им пригодне поклоне. Током вечери, амбасадор Векић је имао прилику да разговара са српском децом без родитељског старања као и са њиховим хранитељима. Од 2004.године до 2022.године Дечије село јер организовало и водило мрежу хранитељских породица. Од 2022.године директну организацију и подршку хранитељским породицама које живе у кућама Дечијег села, пружа државни Центар за породични смештај и усвајање Крагујевац. Дечије село пружа додатну подршку хранитељским породицама обезбеђујући им услове за бригу о деци (бесплатно становање у адекватним кућама, субвенционисање дела комуналних трошкова, помоћ породичних асистената, и подршку деци и младима од стране Развојно-едукативног тима и Програма полу-самосталног живота). Руководиоци Дечијег села су исказали велико задовољство односом државе према Дечијем селу.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у МИП Чешке Републике
 
 
11.08.2023.
 
У Министарству спољних послова Чешке Републике отворена је књига жалости поводом смрти угледног чешког дипломате, Мартина Повејшила. Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости. „Ваша екселенцијо, са дубоким жаљењем примио сам вест о смрти Њ.Е. господина Мартина Повејшила истакнутог чешког дипломате. Радио је на многим важним позицијама Mинистарства спољних послова ЧР и оставио је неизбрисив траг у Чешкој дипломатији. Дипломатски свет и сви који су га познавали никада га неће заборавити. У име Амбасаде Републике Србије и у своје лично име , упућујем изразе најдубљег саучешћа, његовој породици и Mинистарству спољних послова Чешке Републике“.
 


11. Међународно такмичење у компоновању Антонин Дворжак 2023
 
31.07.2023
 
У Прашком конзерваторијуму je 31. јула одржана додела награда учесницима 11. Међународног такмичењa у компоновању Антонин Дворжак 2023. године и посебан концерт тим поводом. Међу добитницима награда, који су млади композитори из целог света, је и млади композитор Марко Дулић из Републике Србије, који се по други пут пласирао у завршну рунду овог конкурентног међународног композиторског такмичења. Представник Амбасаде, министар-саветник Л. Штулић је присуствовала додели награда, као и угостила нашег младог композитора у Амбасади Р. Србије у Прагу и пожелела му пуно успеха у даљем раду.


Репрезентативац Србије Веселин Узелац учествовао на Светском првенству пара-стреличарства
19.07.2023
 
Репрезентативац Србије у пара-стреличарству Веселин Узелац je учествовао на Светском првенству пара стреличарства које се одржава у Плзењy, од 17. до 23. јула 2023 године. На овом турниру се организују и квалификације за Пара-олимпијске игре у Паризу 2024. године. Дарко Николић, други секретар у Амбасади РС у Прагу посетио репрезентативца Србије у Плзењy и пружио му подршку у борби за медаљу, али и за испуњавање квоте за учешће на Пара-олимпијским играма.

 Јубаскет камп у Кијову

 

17.07.2023

Јубаскет камп  у Кијову је традиционални кошаркашки камп за децу и омладину који се организује 14. годину заредом и веома је популаран међу младим генерацијама кошаркаша. Другу годину заредом на кампу учествује и екипа дечака и девојчица Омладинске лиге Србије из града Крагујевца, међу којима је шест тренера из Србије. Младе кошаркаше из Србије посетио Дарко Николић, други секретар у амбасади РС у Прагу и пожелео им успешне припреме и тренингеУручена донација Фудбалског савеза Србије
 
11.07.2023. У Амбасади Републике Србије у Прагу, амбасадор Берислав Векић, уручио је комплет дресова капитену српске репрезентације у малом фудбалу, Милошу Зрнићу. На иницијативу српског удружења из Прага „Лука Праг“ и Амбасаде Републике Србије, обезбеђена је донација комплета фудбалских дресова од стране Фудбалског савеза Србије. Амбасадор Векић се захвалио ФСС на донацији и истакао да ова донација не би била реализована без помоћи подпредседника ФСС Бранислава Недимовића и генералног секретара ФСС Јована Шурбатовића. Амбасадор Векић је младим фудбалерима пожелео много успеха у наступајућим такмичењима и да достојно репрезентују Србију. У име играча, захвалио се капитен екипе, Милош Зрнић истакавши да ће ова донација бити само нови подстицај целом тиму да остваре још боље резултате на наредним турнирима у малом фудбалу
 


Састанак Еве Павлове са Асоцијацијом супружника дипломата

30.06.2023.

Асоцијација супружника дипломата, чији је активни члан и Сандра Векић, супруга амбасадора Републике Србије у Прагу је имала прилику да у пријатном амбијенту Италијанске Амбасаде има пријатељски састанак са првом дамом Чешке Републике, Евом Павловом. Домаћин састанка је била супруга италијанског амбасадора, госпођа Карла Марсили. Разговарало се о досадашњим као и о будућим активностима Асоцијације супружника дипломата.Обележавање Видовдана у Јиндриховицама

28.06.2023.

Видовдански помен одржан је испред спомен костурнице у Јиндриховицама, месту надомак Карлових Вари. Овде се налазио највећи концентрациони логор у току Првог светског рата у ком је страдало преко 7000 Срба. Литургију је служио Његово Преосвештенство Архиепископ Михал са великодостојницима православне цркве Чешке и Словачке, протојереј саврофор Драган Мићић из Линца и протојереј Срђан Јаблановић.

Помену су присуствовали верници српске православне цркве, представници „Чешко-српске асоцијације“, удружења „Родољуб“ и „Видовдан“, представници руске амбасаде, Срби из Чешке, Немачке и Аустрије. Амбасадор Берислав Векић положио је венац и захвалио се свим присутнима што и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чувамо сећање на страдале сународнике, као и на све Србе који су изгубили животе далеко од своје домовине.

Неговањем културе сећања на страдале подсећамо се свих ратних трагедија које требају да нам буду опомена, да је мир једина опција. Да се не заборави!Изложба Драгољуба Раше Тодосијевића у Прагу
27.06.2023.
 
У наредна три месеца, у Галерији града Прага, љубитељи уметности моћи ће да уживају у радовима познатог српског сликара Раше Тодосијевића.
 
Назив изложбе је „Шта је Уметност?“ Раша Тодосијевић је био један од првих уметника који је седамдесетих година заједно са Марином Абрамовић, увео концептуалну уметност - Нову уметничку праксу и нове медије на тадашњу југословенску сцену. Његови најпознатији радови „Шта је уметност?“ („Was ist Kunst?“), „Бог воли Србе“ („Gott liebt die Serben“)  и многи други обезбедили су му светску репутацију. Самостално излаже од 1969. године, а од 1970. учествује на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Његови радови се налазе у сталним поставкама многих светских музеја. Члан је УЛУС-а од 1971. 
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за познатог српског уметника и пожелео му успех са изложбом у Прагу и у будућем раду. На отварању изложбе испред Амбасаде РС, присуствовала је Љиљана Говедарица, први саветник. 


„Деца Сунца“ из Бања Луке одржали представу у Прагу
 
25.06.2023.
 
Деца из Центра за социјалну рехабилитацију лица са инвалидитетом – Даунов синдром центар Бања Лука, под руководством Зорана Јелића, одржали су позоришну представу „Роко и Цицибела“ у Прагу. У препуној сали удружења Ластавица, млади глумци су освојили симпатије публике приказавши велики глумачки дар. Након позоришне представе, која је испраћена овацијама, промовисана је збирка поезије Деце Сунца под називом „Могу, хоћу и знам“. Амбасадор Векић је младим глумцима  пожелео много успеха у даљем раду.
 


Промоција винарије „Ђурђевића Легат“ у Прагу
23.06.2023.
 
У Амбасади Републике Србије у Прагу одржана је промоција производа винарије „Ђурђевића Легат“. У пријатном амбијенту био је присутан велики број гостију српске дијаспоре, чланова дипломатског кора,  представници министарства спољних послова ЧР као и друге личности из јавног живота ЧР.  Присутне званице су могле уживати у дегустацији ракије и вина као и у српским кулинарским специјалитетима. Окупљене госте поздравио је амбасадор Републике Србије, Берислав Векић, а потом је власник винарије представио вина своје компаније. Винарија „Ђурђевића Легат“ налази се на надморској висини од 400м у селу Кључ код Мионице у Колубарском округу. Ово вече  је био  одличан начин за промоцију српских производа, могућност повезивања компанија  и даље јачање економских односа две земље.
 
 


Амбасадор Векић присуствовао свечаном пријему поводом прославе рођендана Њ. В. Краља Чарлса III

У Амбасади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Прагу, организован је пријем поводом прославе рођендана Њ. В.  Краља Чарлса III. Свечаности су присуствовали Председник Петр Павел,  чланови Владе Чешке Републике, представници Парламента и Сената, чланови дипломатског кора као и бројне угледне личности из културног и јавног живота Чешке Републике. Окупљеним гостима су се обратили амбасадор Велике Британије, Мат Филд и председник Чешке Републике, Петр Павел.Амбасадор Векић се састао са бившим председником г. Милошем Земаном

21.06.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са бившим председником Чешке Републике, Милошем Земаном. У пријатном разговору и опуштеној атмосфери, још једном је потврђено велико пријатељство између два народа као и два председника, Александра Вучића и Милоша Земана. Амбасадор Векић се захвалио председнику Земану на позиву као и на подршци европском путу Србије. Разговарало се о тренутној политичкој ситуацији на Косову, економским успесима које бележи Србија, новим чешким инвестицијама у Србији, рату у Украјини, светској економији. На крају разговора амбасадор Векић пожелео је председнику Земану добро здравље и успех на новом послу. Уз речи захвалности и посебан поздрав за председника Вучића, г. Милош Земан уједно је пожелео Србији и српском народу све најбоље у наступајућем периоду. Састанку је присуствовао и новинар г. Радим Паненка, један од оснивача Чешко-српске асоцијације.Амбасадор Векић се састао са кубанским амбасадором
19.06.2023.
 
Уочи посете кубанског председника Miguel Diaz Canela, Србији, амбасадор Векић се састао са кубанском амбасадором у Чешкој Републици, Saylin Martiney Tarrio. У срдачном и пријатељском разговору, амбасадор Векић се захвалио на чврстом и принципијелном ставу Кубе о непризнавању ткз.Косова. Посета председника Кубе ће бити потврда великог пријатељства између два народа кроз дугу историју успешних билатералних односа. Теме разговора су биле: билатерални односи, унапређење економске сарадње, сарадња на пољу медицине, где Куба има запажене резултате у лечењу онkолошких болесника, као и друге политичке теме везане за спољну политику Србије и Кубе. Амбасадорка Saylin Martinez Tarrio обављала је дужност другог секретара у кубанској амбасади у Њујорку, а потом првог секретара комуникације и имиџа земље у Министарству спољних послова Кубе. Од 2023.г на позицији амбасадора Кубе у Чешкој Републици. 
 
 


Концерт српског културно уметничког друштва „Радост“
17.06.2023.
 
У великој дворани Градске библиотеке културно-уметничко друштво „Радост“ из Прага приредило је незаборавни целовечерњи концерт на ком су наступили плесни и певачки ансамбли. Посебно одушевљење публике изазвао је наступ најмлађих чланова друштва. У препуној дворани, публика је могла да ужива у народним играма и кореографијама са подручја Шумадије, Баната, Косова и Метохије као и песмама из целе Србије. Концерт је све време трајања пленио великом енергијом, а посебно емотиван је био завршетак истог када су познату српску песму „Тамо далеко“ заједно са извођачима певали и посетиоци концерта. Концерту је са својим сарадницима присуствовао и амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић.
 

 Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Републике Италије
 
15.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом смрти, бившег италијанског премијера, господина Силвиа Берлусконија. 
Том приликом, амбасадор Векић је амбасадору Италије у Прагу, Њ.Е. господину Мауру Марсилију, пренео изразе најдубљег саучешћа Влади Републике Италије и народу Италије у име председника Србије, Александра Вучића, Владе Републике Србије и у своје лично име.
 


Амбасадор Векић састао се са градоначеником Прага
14.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са ново изабраним градоначелником града Прага др. Бохумилом Свободом, који је приредио традиционални годишњи коктел за дипломатски кор у барокној Вртба башти. У краћем пријатном разговору амбасадор Векић се колеги, доктору Свободи захвали за подршку и помоћи коју град Праг пружа амбасади РС све ове године. Истакнуто је постојање неколико важних тема о којима је потребно у наступајућем временском периоду разговарати, а које ће унапредити односе између два главна града и између две пријатељске државе. Градоначелник др. Свобода прихватио је позив да посети амбасаду Републике Србије. 
 


Амбасадор Векић се састао са Данчо Добринов Мичевим

14.06.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са новим амбасадором Републике Бугарске, Њ.Е. Данчом Добринов Мичев. У срдачном и пријатељском разговору истакнути су добри и пријатељски комшијски односи између две државе, пријатељски односи између два председника, Александра Вучића и Румена Радева као и између двеју влада. Главне теме разговора су биле заједнички стратешки инфраструктурни радови на гасном интерконектору Србија-Бугарска, завршетку аутопута који ће спојити два главна града  тренутна политичка ситуација у Европи узрокована ратом у Украјини, економска, енергетска и мигрантска криза, озбиљна и напета политичка ситуација на Косову, политичка дешавања и затегнути односи између Р. Бугарске и Р. Северне Македоније. Амбасадор Мичев од 1993.г од када ради у Министарству спољних послова Р. Бугарске био је на неколико важних функција као што је конзул у Паризу, Прагу, Битоли, Тбилисију. Од 2021.г.обављао је функцију директора Управе за конзуларне односе у  Министарству спољних послова Р. БугарскеФестивал амбасада „Храна, култура и туризам“
 
12.06.2023.
 
И ове године Амбасада Републике Србије у Прагу је учествовала на Фестивалу амбасада под називом „Храна, култура и туризам“.  Ове године учешће је узело више од 50 земаља. Србија се представила са два рекламна штанда. На једном су представљени аутентични предмети и рукотворине Златиборског краја, одевни предмети од вуне, компаније Сирогојно стил  и пропагандним материјалом атрактивних туристичких дестинација у Србији. На другом штанду представљена је богата понуда преко педесет различитих прехрамбених производа из Србије као и промоција српске ракије и вина. Организатор овогодишње манифестације су били Општински округ Праг 6 и Удружење маркета. Овогодишњи фестивал су свечано отворили Јакуб Штарек, градоначелникн Прага 6 и Павел Штастни, подпредседник удружења  маркета.
 


Репрезентација Србије на турниру „Меморијал Мирослава Малека“
12.06.2023.
 
Амбасадор Берислав Векић бодрио је фудбалску репрезентацију Србије која је и ове године учествовала на 25.традиционалном турниру толеранције у малом фудбалу „Меморијал Мирослава Малка“. Организатор турнира је окупио екипе из 24 државе. Србија се такмичила у групи са Еквадором, Сенегалом, Пољском, Ганом и Кином. Главни организатор турнира је био сенатор Вацлав Фишер. Турнир је одржан на теренима фудбалског клуба Дукла из Прага.
 


Комеморативним скупом обележено сећање на страдале у Лидицама

10.06.2023.
 
Под покровитељством министра културе, гувернера Средњо-чешке области и месним одбором места Лидице  обележена је 81.годишњица страдања мештана места Лидице у Другом светском рату када је страдало 173 мушкараца, а неколико стотина жена и преко сто деце је депортовано у концентрациони логор Хелмно. Комеморативној церемонији присуствовао је председник Чешке Републике, Петр Павел, председница Парламента Маркета Пекарова Адамова, представници Сената, Владе Чешке Републике, дипломатски кор и познате личности из јавног живота Чешке Републике. Амбасадор Векић је одао почаст свим жртвама и том приликом положио венац.
 Промоција компаније „Сирогојно стил“ у Прагу
 
10.06.2023.
 
У Амбасади Републике Србије у Прагу организована је промоција компаније „Сирогојно стил“, компаније која се бави израдом одевних предмета од вуне. Сирогојно стил, познате вунене приче настају у селима златиборског краја и негују се кроз вековну традицију, где жене овога краја израђују вунену одећу за чланове своје породице. Традиционална вештина плетења, исландско предиво врхунског квалитета и аутентични дизајн стварају препознатљиву симбиозу традиције и савремене моде. У савремену производњу вунених одевних предмета укључено је стотину плетиља које у свој рад уносе печат златиборског амбијента у коме живе и стварају. Почетак организоване производње плетене одеће датира из 1962.године у Земљорадничкој задрузи Сирогојно. Одмах након тога су креације Добриле Васиљевић Смиљанић почеле да нижу успехе на домаћем и иностраном тржишту. Промоцији компаније Сирогојно стил присуствовали су чланови српске дијаспоре и дипломатског кора. Амбасадор Берислав Векић, организатор ове манифестације захвалио се представницама компаније Сирогојно стил и пожелео им пословног успеха у будућности и успешан пласман производа на чешком тржишту. 
 
 


Концерт мешовитог хора „Свети Роман Слаткопојац“
 
09.06.2023.
 
У православном храму Светих Ћирила и Методија у Прагу одржан је концерт мешовитог хора „Свети Роман Слаткопојац“. Пажљиво одабраним и брижљиво негованим, разноликим репертоаром уз надахнуто и високо квалитетно музицирање одушевио је посетиоце концерта. Изведена су дела Стевана Мокрањца, Корнелија Станковића, Исидора Бојића и других познатих српских композитора. У протеклих дванаест година постојања, хор је имао преко осам стотина наступа. Поред редовног певања на богослужењима, Хор активно учествује у културним догађајима града Новог Сада, Покрајине Војводине, Републике Србије као и у иностранству. Оснивач хора је проф. Петар Којић, а диригент Јевгенија Којић.
 


Чешка Беседа Петроварадин у посети Чешкој
 
09.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије, Берислав Векић, уприличио је пријем у Амбасади РС за чланове удружења „Чешка Беседа Петроварадин“, који бораве у Прагу, а у плану је и посета Карловим Варима и обилазак спомен костурнице у Јиндриховицама. У пријатном и пријатељском амбијенту председница удружења „Чешка Беседа Петроварадин“, Ружа Колачек, упознала је амбасадора Векића са активностима и плановима удружења. Тим поводом уприличена је и промоција књиге „Незапамћена битка“ генералног секретара Матице Српске др.Милана Мицића, која је преведена на чешки језик. Чешка Беседа Петроварадин, српско-чешко удружење, основано је 2020.године са идејом унапређења културно-уметничке баштине оба народа и шире заједнице у сврху едукације и стварања услова за аматерско-рекреативно стваралаштво као и рада на сарадњи са школама, универзитетима и стручним удружењима у Србији и иностранству. 
 


Унапређење сарадње са Светском минифудбалском федерацијом
 
08.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, угостио је сараднике Фудбалског клуба Црвена звезда, Игора Костића и Тамару Петровић који су на позив Светске минифудбалске федерације боравили у Прагу. Гости бораве у  Чешкој, ради унапређења сарадње и  реализације ЕУ пројекта (Оснажени шампиони – подршка младима са мање могућности у фудбалу - EMCHAMP). Фудбалски клуб Црвена Звезда спроводи активности које су везане за друштвено – социјалну кампању која се финансира из средстава Европске уније, Ерасмус+ програма.
 
Успостављена је још једна сарадња између две спортске организације – Фудбалског клуба Црвена Звезда и Светске минифудбалске федерације из Чешке. 
 
 


Изложба „13.Чешких Премијера“
08.06.2023.
 
На позив из кабинета премијера Чешке републике, Петр Фиале, амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, присуствовао је свечаном отварању изложбе „13 Чешких Премијера“ у башти Старкове Академије, зграде у којој се налази Влада Републике Чешке. На свечаном отварању изложбе били су присутни неки од бивших премијера, званичници из владе Чешке Републике, дипломатски кор и познате личности из културног и јавног живота Чешке Републике. Окупљене званице поздравила је шеф канцеларије Владе Чешке Републике, Јана Коталикова. Изложба је отворена уз пригодан музички програм. 
 

 Оснивање Српске школе у Прагу
 
07.06.2023.
 
Гост Амбасаде Републике Србије у Прагу била је Тамара Обреновић координатор школе српског језика у Прагу. Тема разговора била је оснивање српске школе „Света Јелена Анжујска“ која би била акредитована од стране Министарства просвете Републике Србије.
 
Током разговора гђа Обреновоћ упознала је Амбасадора Векића да су сви услови за оснивање  школе испуњени те да предстоји  слање захтева Министарству просвете. По добијању позитивног решења школа би убрзо почела са радом. Амбасадор Векић је обећао помоћ у вези  отварања школе као и опремања школе основним техничким средствима.
 


Прашке Квадриенала свечано отворене
 
 
07.06.2023.год
 
У Прагу је  07. 06. 2023 године свечано отворено 15. мултижанровски фестивала Прашко Квадриенале. Ова  међународна културна манифестација ће трајати од 08.06-18.06, а програм  садржи представе на улицама Прага и изложбе на Холешовицама, оригиналне инсценације студената и уметника на позоришном факултету-ДАМУ. У Сајамској палати Националне галерије Праг биће пројекти који су посвећени делима позоришне архитектуре. Фестивал је отворила Маркета Фантова, уметнички директор Прашког квадриенала, окупљеним гостима су се обратили и представници Министарства културе ЧР као и  градоначелник Прага г. Бохуслав Свобода. Отварање Фестивала обележило је присуство великог броја уметника и студената који ће учествовати на фестивалу, као и посетилаца. Први саветник Љиљана Говедарица је присуствовала свечаности отварања Прашког Квадриенала.
 


Амбасадор Берислав Векић у посети магистрату града Прага
 
06.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић састао се са помоћницом градоначелника Прага гђом Александром Уџенијом задуженом за област социјалних послова, становања и здравстене заштите.
У пријатном амбијенту зграде Магистрата града Прага разговарало се о даљем унапређењу сарадње два главна града. Једна од тема разговора била је унапређење активности Удружења српске дијаспоре.
 
Амбасадор Векић је том приликом уједно замолио гђу Уџенију за помоћ у вези обезбеђивања адекватног простора где би била смештена сва удружења српске дијаспоре који раде у граду Прагу и где би се могли организовати концерти, изложбе, промоције и друге релевантне активности. Разговарало се о идеји подношења захтева да једна од улица у Прагу добије име краља Александра Карађорђевића, као и о подношењу захтева за постављање спомен плоче Михајлу Пупину који је студирао у Прагу. Амбасадор Векић се захвалио на подршци и на исказаној жељи да се сви изнети захтеви реализију у наступајућем периоду. Договорено је да се и у будућности организују слични састанци који ће допринети раду удружења  као и целој српској  дијаспори.
 


Привредници са општине Вождовац у посети Прагу
 
03.06.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић примио је у Амбасади РС делегацију привредника Градске општине Вождовац, која борави у Прагу. Делегацију је предводио Михаило Петровић, дипломирани економиста, виши саветник за анализу пројеката у одсеку за инвестиције и привреду у оквиру Одељења за буџет, инвестиције, финансије и инвестиције Градске општине Вождовац. Тим вождовачких привредника имао је састанке са представницима чешких компанија ради унапређења сарадње и бољег пласмана српских производа на чешком тржишту.
 
Разговарало се и о припреми састанка и усаглашавање текста споразума између општине Вождовац и општине Праг 5 на коме би требало да се реализује братимљење те две општине. Амбасадор Векић им је пожелео успеха у будућим планираним активностима.  
 


„Дани Кралупа над Влтавом 2023“
 
02.06.2023.год
 
У граду Кралупи над Влатвом је 2. јуна 2023 године одржана свечаност поводом отварања визуелне изложбе  под називом „Унеско културно наслеђе“, на којој је представљено културно наслеђе Србије и Немачке. Свечаности су присуствовали званични представници града Шапца, који је већ шеснаест година братски град са овим чешким градом.  Том приликом су изложени панои на којима су значајне српске личности са њиховим биографијама а  које су оставиле трага у  чешком историјском, научном  и културном животу (В. Караџић,  Александар I Карађорђевић, Н. Тесла, Г. Принцип, Е. Кустурица, Г. Бреговић и др.). Такође, постављена је изложба српског  историјског и културног наслеђа уписаног на Унескову листу светске баштине.Свечаном отварању ове изложбе је испред Амбасаде Републике Србије у Прагу присуствовала Љиљана Говедарица, први саветник.


Српски млади ликовни уметници међу награђенима у Лидицама
 
01.06.2023.
 
Ове године одржан је 51. међународни ликовни фестивал за младе уметнике у Лидицама (ИЦЕФА). За овогодишње такмичење стигло је 16416 ликовних радова из 83 земље. Србија се представила са 359 ликовних радова из 37 српских школа. И ове године српски млади уметници су освојили 14 захвалница, а школа МKЦ Непкер из Суботице освојила је медаљу за заједничку колекцију графика. Захвалице су припале „Артина Арт“ школи из Београда, „Пиктум арт“ школи из Београда, „мАРТа“ уметничкој школи из Новог Сада и „Центару за уметничку едукацију деце и младих Војводине“ из Новог Сада. Амбасадор Републикем Србије у Прагу, Берислав Векић присуствовао је свечаној додели признања на овогодишњем ИЦЕФА.  
 

 Откривена спомен плоча др. Лудвику Клегу у Острави
 
31.05.2023.
 
У Острави је одржана свечаност поводом откривања спомен плоче чехословачком легионару и лекару, потпуковнику др. Лудвику Клегу (1888-1933), носиоцу српских одликовања „Споменица за ослобођено Косово“ и „Крст Милосрђа“, који  je као члан Чешке медицинске мисије у Београду током Балканских ратова 1912-1913, лечио српске рањенике. Свечаности су присуствовали званичници града Острава, припадници   Чехословачке легије у заједници Острава 1 и  унук Лудвика Крега, који је покренуо иницијативу за постављање спомен плоче. Ову манифестацију обележило је присуство великог броја грађана. Свечаности је испред Амбасаде Републике Србије у Прагу присуствовала Љиљана Говедарица, први саветник.
 


Наташа Тасић Кнежевић наступила у Јерусалимској синагоги у Прагу
 
29.05.2023.
 
У Прагу се од 28.05. до 03.06.2023. године одржава ромски светски фестивал „Khamoro“, који ове године слави 25 година свог постојања под мотом „Кһаморо сија за све“. Ради се о највећем ромском светском фестивалу који се ове године одржава у Прагу под покровитељством председника ЧР, Петра Павела.
 
Учешће на овом светском фестивалу узела је Наташа Тасић Кнежевић, солистикиња Опере Српског народног позоришта из Новог Сада, одржавши концерт класичне музике у Јерусалимској синагоги у Прагу. На репертоару су били делови опера посвећених ромском животу и традицији чији су аутори  композитори  А. Дворжак, С. Рахмањинов, Н.А.Р. Корсаков и Ж. Бизет. Такође, уметница је том приликом отпевала и традиционалнe ромскe песмe „Ђелем ђелем“,  "Ерделези“ и „Але Васо“ у аранжману Г. Бреговића.
 
Пратњу на клавиру изводио је супруг уметнице Саша Кнежевић. Овом значајном културном догађају испред Амбасаде РС у Прагу је присуствовала први саветник, Љиљана Говедарица. Наше угледне уметнике у Амбасади РС у Прагу, примио је амбасадор Берислав Векић.
 


Представа 'Lonesome Balkan' у Прагу

26.05.2023 

Представник Амбасаде Србије у Чешкој, први саветник Љиљана Говедарица присуствовала је извођењу представе 'Lonesome Balkan'.

Представа, дуодрама егзистенцијалистичке мрачне комедије, бави се темом религије, отуђења, живота и смрти кроз призму два главна лика који се боре са губитком свог оца. Чувени ирски драматург Мартин Мекдона инспирисао је адаптацију ове потресне представе, која је добила похвале и публике и критике.

Главне улоге тумачили су млади глумци Милан Бобић и Лука Антонијевић, док су у адаптацији представе помогли драматург Вања Шевић и Јулија Лола Станковић, самостална власница продукције из БеоградаАмбасадор Берислав Векић посетио сајмове ИДЕТ, ИСЕТ и ПИРОС

 

24.05.2023. 

Амбасадор Берислав Векић, заједно са делегацијом Министарства одбране РС, Генералштаба Војске Републике Србије и Војнотехничког института, посетио је престижне сајмове ИДЕТ (Међународни сајам одбрамбене и технологије), ИСЕТ (Међународни сајам безбедности и технологије) и ПИРОС (Међународни сајам ватрогасне опреме и услуга) у Изложбеном центру у Брну, чиме је додатно унапређена одбрамбено-безбедносна сарадња РС и ЧР. Сајам ИДЕТ, у свом седамнаестом издању, приказао је најсавременија достигнућа у одбрамбеној индустрији, привлачећи водеће компаније из Чешке Републике и иностранства.

Упоредо са ИДЕТ-ом, сајмови ПИРОС и ИСЕТ су се фокусирали на излагање противпожарне и безбедносне опреме и услуга, нудећи одличну прилику за умрежавање и размену знања међу професионалцима у индустрији.Српски кардиолози посетили Амбасаду у Прагу
 
 
23.05.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, уприличио је пријем за кардиологе из Србије који су учесници конференције о срчаној инсуфицијенцији у организацији Европског удружења кардиолога. У опуштеној  и колегијалној атмосфери разговарало се о новинама у кардиологији. Амбасадор Векић се захвалио колегама на посети и још једном истакао да је Амбасада Србије отворена за све наше грађане.
 


Представници „Herran innovations“ посетили амбасаду РС
 
 
22.05.2023.
 
Представници компаније „Herran innovations“, директорка Јелена Шормаз и директор за техничке послове Бранимир Стојановић посетили су амбасаду Републике Србије у Прагу. Компанија „Herran Innovations“ ради на обезбеђивању висококвалитетног горива за купце у енергетском и индустријском сектору, смањењу комуналног отпада на депонијама кроз повећање производње RDF (Refuse Derived Fuel) i SRF (Solid Recovered Fuel) као и на пољу инвестирања у обновљиве изворе енергије. Представници компаније бораве у Чешкој Републици због састанака са чешким партнерима и проналажења нових технолошких метода  у решавању комуналног отпада. Амбасадор Векић је обећао помоћ у повезивању компаније са чешким партнерима, као и са Министарством индустрије и трговине  која покрива област енергетике. 
 


Амбасадор Векић посетио компанију BTL

22.05.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић посетио је познату чешку компанију „BTL“, произвођача медицинских апарата, која послује у 70 земаља на 5 континената. Компанија је основана 1993. године и упошљава преко 3000 радника од којих су 400 развојни инжењери. Власник компаније, г. Јан Вилд, уприличио је састанак са амбасадором Векићем уз презентацију апарата које производе са освртом на досадашње резултате компаније. У пријатном амбијенту и пријатељској атмосфери разговарало се о будућим плановима компаније „BTL“ на српском тржишту. Током посете амбасадор Векић је имао прилику да обиђе производне и сервисне погоне компаније. Амбасадор Векић се захвалио г. Вилду на гостопримству и пожелео успех у даљем раду.Представник амбасаде учествовао на комеморацији у Терезину

20.05.2023.

Први саветник Амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици Љиљана Говедарица, присуствовала је комеморацији која је одржана у Терезину поводом сећања на жртве нацистичких злочина током Другог светског рата. Комеморацији су присуствовали председник Чешке Републике Петр Павел, представници оба дома чешког Парламента, чланови дипломатског кора, каo и други високи званичници Чешке Републике. Амбасадор Векић се састао са Мајклом Сибиновским
19.05.2023.
 
Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са министром саветником Амбасаде Републике Северне Македоније у Прагу.
У пријатељском и срдачном разговору разговарало се о унапређењу сарадње између две пријатељске и суседне земље, заједничким пројектима и наступима у Чешкој Републици, пројекту „Отворени Балкан“, унапређењу економске сарадње. Заједнички став је да у будућности треба још више искористити могућности међутрговинске размене, економске помоћи, протока радне снаге, све у циљу боље будућности за две пријатељске државе.
 


Ново Мјесто над Метуји окупило најбоље параолимпијске стреличаре

18.05.2023.
 
Европски куп за параолимпијске стреличаре окупио је рекордан број репрезентативаца у Новом Мјесту над Метуји. Ово је било једно од изборних такмичења пред Светско првенство за параолимпијске стреличаре које треба да се одржи почетком јула у Плзену. На овом такмичењу Србију је представљао, репрезентативац Веселин Узелац који је на прошлогодишњем такмичењу освојио бронзану медаљу. Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић посетио је српског репрезентативца и пожелео му успех на овом такмичењу. Разговарало се о статусу параолимпијске стреличарске репрезентације као и будућим такмичењима и унапређењу и попукларизацији овог спорта у Србији.  
 


Ердевик винарија на међународном сајму вина у Прагу

 

17.05.2023.

У Прагу је одржан седми међународни сајам вина „Wine Prague 2023“ који је окупио преко 200 најпознатијих винарија из 15 земаља из целог света. Србију је представљала винарија Ердевик која је промовисала своја најбоља вина из Фрушкогорске регије. Амбасадор Векић посетио је рекламни пункт винарије Ердевик и разговарао са продајним менаџером компаније Ердевик, Рамазом Инаишвилијем, који је истакао да постоји велико интересовање гостију сајма за квалитетним српским винима.  Бројни посетиоци сајма имали су прилику да дегустирају и да се увере у квалитет вина винарије Ердевик. Ово би требао да буде почетак пласмана српских вина у Чешкој Републици где су на овом тржишту скромно заступљени. Договорена је даља сарадња на популаризацији вина, винаре Ердевик, крајем ове године када ће бити организована нова промоција у Амбасади РС.Амбасадор Векић се састао са Зденеком Некулом

16.05.2023.

Поводом обележавања Светског Дана пчела у Националном музеју пољопривреде у Прагу одржана је манифестација коју су организовали Амбасада Републике Словеније и канцаларија Уједињених Нација у Прагу. Гост на овој манифестацији је био и министар пољопривреде у Влади Чешке Републике, Зденек Некула. Амбасадор Векић се у кратком и срдачном разговору захвали министру Некули на свим досадашњим успешним заједничким активностима између две пријатељске земље на пољу пољопривреде и исказао жаљење што министар Некула неће бити у могућности да присуствује свечаном отварању 90.међународног сајма пољопреивреде у Новом Саду због раније преузетих обавеза. Министар Некула се захвалио и још једном истакао велико гостопримство Србије током његове посете граду Крагујевцу као шефа делегације Јужноморавског региона. Заједнички став је да има још много простора за унапређење сарадња између Републике Србије и Чешке Републике у будућности.Мајор Павел Подолан у посети амбасади Републике Србије

12.05.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са мајором Павелом Подоланом, начелником одељења за заштиту ВИП личности и објеката Чешке Полиције.

У срдачном разговору још једном је истакнута добра сарадња између два министарства унутрашњих послова, као и успешна сарадња између Амбасаде РС и одељења на чијем челу је господин Павел Подолан. Амбасадор Векић, захвалио се мајору Подолану на свим досадашњим успешно реализованим посетама председника РС, Александра Вучића, председника народне Скупштине, Владимира Орлића и других српских званичника који су боравили у ЧР. Разговарало се о свим потенцијалним нежељеним ситуацијама испред Амбасаде РС, као и о два ненајављена протеста која су се десила испред Амбасаде РС у последњих седам дана. Јасно је истакнуто да ће све бити учињено да се сличне ситуације у будућности недесе.Амбасада РС је добила јасне гаранције и јасне кординате у случају будућих могућих ненајвљених скупова. Амбасадор Векић захвалио се мајору Подолану и његовој сарадници на разумевању и значају обезбеђења Амбасаде РС и исказао наду да ће се успешна сарадња на обострано задовољство наставити и у будућности.Бранка Јочић представник српске мањине у магистрату Праг

 

11.05.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са Бранком Јочић, новоизабраном представницом српске националне мањине у Одбору националних мањина магистрата Праг. Теме разговора су биле, функционисање удружења српске дијаспоре у Чешкој Републици, који су то проблеми са којима се суочавају удружења у функционисању на нивоу магистрата Прага као и на нивоу Владе ЧР. Разговарано је о тренутним проблемима око функционисања православне цркве Успење Пресвете Богородице на Олшанском гробљу. Анализиран је рад четири навећа српска удружења која раде на територији града Прага, планиране активности удружења, покретање нових пројеката за очувања српске културе и језика на просторима ЧР.

 Обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату
 
09.05.2023.
 
Поводом Дана обележавања победе над фашизмом у Другом светском рату, амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, положио је венац на гробљу Даблице у близине Прага, у знак пијетета према страдалим и сахрањеним сународницима на том простору током Другог светског рата. Данас се обележава 78. годишњица Дана победе над фашизмом у знак сећања на дан када је 1945. године нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.


Делегација Института за међународну политику и привреду у Прагу

08.05.2023.

Делегација Института за међународну политику и привреду, директор, проф. др Бранислав Ђорђевић, и др Ивона Лађевац, бораве у Прагу у оквиру реализације пројекта SAIGE, у организацији чешког Института за међународне односе. Током боравка у Прагу, делегација Института састала се са амбасадором Републике Србије у Чешкој Републици, Бериславом Векићем, у просторијама амбасаде. На састанку се говорило о процесу трансформације Института и односима Србије и Чешке, посебно у контексту обележавања 105 година дипломатских односа.Витезови из Србије у Либушину

30.04.2023.

Бели Орлови, витезови из Србије, учествовали су на традиционалном витешком фестивалу „Битка код Либушина“ која се бодује за светски куп. Ради се уједно и о највећем међународном средњевековном историјскком фестивалу који се организује у Чешкој од 1991.године и који се ове године одржава по тридесети пут. На такмичењу је учествовало преко 1000 бораца из двадесет земаља. Србију су представљали витезови,  чланови „Удружења за очување старих заната и вештина – Бели Орлови“. Српски тим у Либушину је посетио амбасадор РС, Берислав Векић и том приликом је ових храбрим момцима пожелео да остваре добар резултат и достојно репрезентују своју земљу.Пријем у Амбасади РС за државну делегацију Владе РС поводом комеморативних свечаности у ЧР

 29.04.2023.

Амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за државну делегацију Владе РС, која борави у ЧР поводом обележавања 105.годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату. У име Владе РС боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са државним секретаром Зораном Антићем, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-крининалистичке Академије, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и Републичког Завода за заштиту споменика културе. У складу са државним програмом одржане су церемоније полагања венаца у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, поред спомен плоче Гаврилу Принципу испред ћелије у којој је умро у злогласном Терезинском затвору и на спомен костурници у Јиндриховицама.Комеморативне свечаности у Чешкој Републици поводом одавања почасти страдалима у Првом светском рату

28.04.2023.

Поводом обележавања 105.годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату, у име Владе РС боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са државним секретаром Зораном Антићем, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-крининалистичке Академије, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и Републичког Завода за заштиту споменика културе. Представник Амбасаде РС у Прагу је била први саветник Љиљана Говедарица. Церемонија полагања венаца одржана је у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу, венац је положен код спомен плоче Гаврила Принципа испред ћелије у Терезину и у спомен костурници у Јиндриховицама где почива 7100 страдалих Срба.Амбасадор Векић се састао са професорком Маријом Ђорић

26.04 2023.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици Берислав Векић састао се у Амбасади Србије у Прагу са проф. Маријом Ђорић, политикологом, која борави у Прагу, од 24. априла до 01. маја, као гостујући професор на Факултету друштвених наука Карловог Универзитета. Професорка Ђорић се, као универзитетски професор и виши научни сарадник на Институту за политичке студије у Београду, бави безбедносним проблемима. Већ по други пут, на позив Карловог Универзитета у Прагу, држи предавања студентима мастер студија, а ове године на тему насилног екстремизма на Западном Балкану. Током сусрета је било речи и о академској сарадњи Србије и Чешке и могућностима за јачање билатералних контаката и веза на том плану.Амбасадор Векић присуствовао на промоцији новог министра животне средине Чешке Републике Петра Хладика
 
25.04.2023
 
Амбасадор Векић је 25. априла о.г. присуствовао промоцији новог министра животне средине ЧР П. Хладика.Током догађаја, амбасадор је честитао новом министру и пренео поздраве министра животне средине  Р. Србије И. Вујовић. Амбасадор Векић је нагласио значај дипломатских односа Србије и Чешке у питањима животне средине и кроз разговор са министром и новим члановима кабинета такође указао на потенцијал будуће сарадње две земље.


Владимир Орлић са представницима српске дијаспоре у Чешкој

 

25.04.2023.

Др Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије, разговарао је у амбасади РС у Прагу са представницима српске дијаспоре у Чешкој Републици, који су га упознали са својим тренутним положајем и представили своја искуства у раду и свакодневном животу.

Председнику НС РС су поручили да дубоко цене прилику за отворен и конструктиван разговор, као и његову спремност да саслуша њихова запажања, ставове и идеје за додатно унапређење положаја српске заједнице, што представља значајан допринос даљем повезивању дијаспоре са матицом. Исказали су задовољство због подршке коју данас имају од своје државе, као и одличне и плодотворне сарадње коју остварују са Амбасадом Републике Србије у Прагу, указујући на бројне активности које заједно предузимају, како би у Чешкој промовисали српску културу и очували национални идентитет. Др Орлић је током састанка захвалио представницима српске заједнице на доприносу који пружају када је реч о представљању Србије на најбољи начин, те истакао да државна политика коју предводи председник Републике Александар Вучић, а коју јединствено спроводе и Влада Србије и НС РС, подразумева бригу за сваког нашег грађанина и наш народ где год да живи.

Представницима српске заједнице је нагласио да на своју земљу могу да рачунају увек, на чему су они захвалили, поручујући да ту подршку данас недвосмислено и осећају. Потврдио је и да је НС РС спремна да пружи свој допринос у реализацији предстојећих активности удружења. Састанку са др Орлићем су присуствовали председник удружења „Св. Кнез Лазар“ отац Срђан Јаблановић, председник удружења „Лука Праха“ Лазар Ђорем, представници „Чешко-српске асоцијације узајамне сарадње“ Радим Паненка и Мариан Степановић, као и председница удружења „Ластавица“ и члан Управног одбора удружења „Родољуб“ Јелена Ћирић.

 Председник Народне скупштине Р. Србије, учествовао на Конференцији председника парламената држава чланица ЕУ
 
 
25.04.2023.
 
Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније која је одржана у Прагу 24. и 25. априла 2023. године. У делегацији Републике Србије био је и амбасадор Берислав Векић. Осим председника Парламената држава чланица, на дводневној Конференцији су учествовали и председници Парламената држава кандидата за чланство у ЕУ, као и председница Европског парламента Роберта Мецола.
 
Председници парламената држава чланица ЕУ су истакли да ЕУ треба да настави да проактивно и одлучно подржава процес европских интеграција Западног Балкана, са јасно дефинисаним роковима за пријем у чланство, након имплементације реформи и испуњења неопходних критеријума. Критикована је руска агресија на Украјину и истакнут је одговор ЕУ у ширем геополитичком контексту, потребу за континуираним притиском на Руску Федерацију, укључујући кроз усвајање даљих пакета санкција чији је циљ минимизирање њених прихода од трговине са демократским земљама и тиме слабљење ратних способности Русије. Говорници су истакли значај подршке цивилном друштву, независним медијима и мисијама за посматрање избора као одговарајућим механизмима за промовисање демократије, људских права и владавине права у односима са трећим земљама. Такође су истакли потребу да се смањи зависност од тоталитарних и ауторитарних режима за стратешке сировине, производе и технологије.
 
На маргинама дводневне Конференције, током током првог радног дана, председник Скупштине Србије састао се са председницом Представничког дома Републике Кипар Анитом Димитрију и са председницом Сената Румуније Алином Горгију. Другог радног дана конференције, председник Скупштине Србије, Владимир Орлић, састао се са  Борисом Коларом, председником Народне скупштине Словачке Републике, Русланом Стефанчуком, председником Врховне Раде Украјине, као и са председником Одбора за европске послове Сената Републике Француске Жан-Франсоа Рапином.
 
ПР НС РС Владимир Орлић и амбасадор Берислав Векић присуствовали су гала вечери у склопу Конференције, која се одржавала у Прашком Храду, а чији домаћин је био ПР ЧР Петр Павел
 
 
 
 


Председник Скупштине Србије, Владимир Орлић, на радном доручку са председницима парламената држава кандидата за чланство у ЕУ у Прагу

24.04.2023.

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је у Прагу, на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније, у оквиру које је уприличен радни доручак за председнике парламената држава кандидата за чланство у ЕУ. У Српској делгацвији је био и амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић.

Домаћини радног доручка били су председник Сената Чешке Републике Милош Вистрчил и председница Представничког дома Чешке Републике Маркета Пекарова Адамова. Председници и представници националних парламената су током својих излагања разменили искуства у процесу европских интеграција, указали на предузете напоре, постигнуте напретке и изазове са којима се сусрећу испуњавајући критеријуме за чланство, те исказали спремност да се по овом питању настави међусобна подршка и сарадња. Др Орлић је искористио прилику да честита новим кандидатима за чланство у ЕУ, истичући да је Србија спремна да са њима подели своја искуства, пружи подршку и сваку помоћ. Поновио је да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Републике Србије.

Председник Скупштине је подсетио на успехе које је наша земља постигла у свим областима владавине права, као и на реформу  у правосуђу која је започета променом Устава прошле године, захваљујући којој је Србија у овој области достигла највише европске стандарде. Истакао је значај свеобухватних реформи за бољу и просперитетнију будућност свих грађана наше земље, као и да посебан сегмент на европском путу Србије представља дијалог који се води између Београда и Приштине, а да је за његов даљи напредак неопходно да Приштина испуни обавезу коју игнорише и пориче више од десет година – коначно формирање ЗСО. Радном доручку су, поред председника Скупштине Србије, присуствовали и председник Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић, председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић, председник македонског Собрања Талат Џафери, председник Парламента Молдавије Игор Гросу, председник Врховне раде Украјине Руслан Стефанчук, као и потпредседник албанског Парламента Агрон Гјекмаркај.Интервју амбасадора Векића за магазин „Лидерс“

 

Амбасадор Србије у Чешкој, амбасадор Векић, дао је интервју за магазин "Лидерс" уочи Дана државности Србије.

Амбасадор Векић је истакао добре односе у прошлости и данас, и указао на потенцијале за унапређење односа Србије и Чешке, нарочито на пољу економске сарадње.

Интервју је објављен искључиво у штампаном издању, а разговор у целости можете прочитати овде.Амбасадор Србије Берислав Векић присуствовао аудијенцији код новоизабраног председника Чешке Републике г. Петра Павела

05.04.2023

Амбасадор Р. Србије Б. Векић био је међу члановима дипломатског кора који су присуствовали аудијенцији код новоизабраног председника Чешке Републике, господина Петра Павла и његове супруге, госпође Еве Павлове, у Прашком дворцу 5. априла, 2023.

Током пријема, амбасадор Векић је упутио најлепше жеље за успешан мандат председнику Павелу и пренео поздраве председника Р. Србије Александра Вучића новом чешком председнику.Амбасадор Векић - интервју за РТС

 

06.04.2023

Берислав Векић, амбасадор Србије у Чешкој, у интервјуу за РТС изјавио је да се за реконструкцију Меморијалног гобља Јиндриховице, где су сахрањено 7.100 српских ратних заробљеника из Првог светског рата, чека грађевинска дозвола. Логор Јиндриховице био је највећи концентрациони логор у Аустроугарској монархији, кроз који је прошло близу 40.000 затвореника од којих је већина била из Србије, међу којима су били не само војници већ и цивили. Захваљујући добрим односима краља А. Карађорђевића и првог чехословачког председника Т. Г. Масарика, на месту страдања подигнут је Меморијал Јиндриховице. Прилог РТС o Меморијалу Јиндриховице можете погледати овде.

 Амбасадор Векић посетио катедру славистике на Карловом Универзитету

31.03.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, посетио је катедру славистике на Филозофском факултету, Карловог Универзитета. Професорка Сандра Влаинић и студенти прве године српског језика пожелели су добродошлицу амбасадору и упознали га са програмом студирања. У пријатном амбијенту и опуштеном разговору студенти су се представили и упознали амбасадора Векића који су разлози студирања српског језика и какви су им досадашњи утисци током посете Србији. Тренутно катедра славистике има 40 студената из Чешке, Словачке, Русије и Мађарске. Амбасадор Векић се захвалио на топлом пријему и одржао краће предавање о историји добрих односа између Републике Србије и Чешке Републике, а потом одговарао на питања студената. За очување српског језика у Чешкој Републици највеће заслуге има управо катедра коју води професорка Сандра Ваинић, на Филозофском факултету, Карловог Универзитета.  Катарина Неђић и Ивана Вукосављевић са Филолошког факултета Универзитета у Београду, одсек славистика, група за чешки језик и књижевност тренутно су на тромесечној пракси преко програма Еrasmus+ Traineeships што је део уговора о сарадњи између Филозофског  факултета из Прага и Филолошког факултета из Београда. Добра сарадња између два факултета потврђују и прошлогодишње обуке и размена искустава које су успешно реализоване. На крају сусрета професорка Влаинић је поклонила књигу, амбасадору Векићу, „Југославија и прашко пролеће“, аутора Јана Пеликана, декана Филозофског факултета са потписима студената.Амбасадор Векић разговарао са министром правде Чешке Републике

28.03.2023.

Амбасадор Берислав Векић посетио је Министарство правде Чешке Републике и разговарао са министром Павелом Блажеком. Састанку је присуствовала директорка сектора за међународну и ЕУ сарадњу, Зузана Фишерова. Амбасадор Векић упознао је министра Блажека о постигнутим резултатима које је Србија постигла у реформи правосуђа, слободе медија, борбе против корупције, ратних злочина, правде, слободе и безбедности и механизмима за праћење ревидираних Акционих планова за поглавље 23. Разговарало се о тренутној политичкој ситуацији, ситуацији у АП Косово, Француско-немачком споразуму, рату у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи. Векић је потврдио да Србија има јасан Европски пут и да напорно ради на реформама, што потврђују и припремљени кластери, који се ипак не отварају у последње две године. Министар Блажек је исказао велико разумевање са тренутном политичком ситуацијом у којој се налази Србија и истакао да Србија и западни Балкан припадају Европској породици. Амбасадор Векић замолио је министра Блажек за помоћ око решавања власништва над меморијалном у Јиндриховицама где је сахрањено 7100 срба који се урушава, а чија реконструкција не може да почне због административних проблема у катастру у Краслицама. Министар Блажек је обећао помоћ у превазилажењу проблема и решавању реконструкције спомен-костурнице у Јиндриховицама.

 У Прагу обележена годишњица НАТО агресије

24.03.2023. 

Испред Амбасаде Републике Србије у Прагу, одржан је традиционални Помен невиним жртвама бомбардовања СРЈ од стране НАТО алијансе. „Отимање Kосова и Метохије представља груби атак на међународно право и последице тог правног преседана се тек данас веома добро виде у целом човечанству“, општи је закључак одржаног скупа чији је организатор удружење „Чеси пријатељи Срба на Kосову“ којим председава чувени режисер Вацлав Дворжак аутор документарног филма „ Отето Kосово“. Панахиду је одржао свештеник Срђан Јаблановић из Српске црквене општине Kнез Лазар. Говорили су: Јарослав Фолдина, посланик Парламента Чешке Републике и председник међупарламентарне сарадње са Србијом, Милутин Илић саветник у Посланичкој канцеларији Парламента ЧР, Јиржи Kобза посланик Парламента Чешке Републике члан одбора за спољне послове, Kатерина Kонечна посланица у Парламенту ЕУ, Иван Давид посланик у Парламенту ЕУ, Ленка Прохазкова писац, Ева Новотна из НВО „Не НАТО базама и Јана Волфова политичарка и активисткиња.Амбасадор Векић је разговарао са директорком канцаларије СЗО у Прагу
 
 
23.03.2023.
 
Амбасадор Берислав Векић разговарао је са докторком Ѕсофијом Пустаи, директорком канцаларије Светске Здравствене организације у Прагу. Докторка Пустаи је у децембру прошле године ступила на нову дужност, као један од водећих експерата СЗО. Главне теме разговора су биле тренутно стање са пандемијом Ковид-19 вирусом, епидемија са вирусом Западног Нила, вацинација популације и јачање превенције. Разговарало се о унапређењу агенде јавног здравља, развоју одрживих и ефикасних здравствених политика, имплементацији норми и стандарда СЗО, обезбеђивању мера јавног здравља током криза. Амбасадор Векић се интересовао око сарадње СЗО са другим мултилатералним агенцијама, односно са Информативним центром Уједињених нација (УНИЦ), Високим комесаријатом Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ). На крају разговора амбасадор Векић се захвалио докторки Пустаи на посети и пожелео јој успеха у њеном даљем раду.


Новинарска екипа РТС у посети Амбасади у Прагу

22.03.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, примио је у Амбасади Републике Србије новинарку РТС Биљану Савић са сниматељима који су у посети Чешкој Републици где снимају репортажу о спомен-костурници у Јиндриховицама, Олшанском гробљу, цркви Успења пресвете Богородице и другим историјским споменицима који сведоче о страдању српског народа далеко од домовине. Амбасадор Векић је дао интервју за РТС, у коме је изнео основне историјске детаље везане за највећи концентрациони логор у Првом светском рату који се налазио у Јиндриховицама и у коме је страдало преко седам хиљада срба. Он је упознао госте и са историјатом зграде амбасаде РС у Прагу и о активностима које су урађене у последње две године на реконструкцији барокног здања са почетка осамнаестог века.Џудо клуб Црвена Звезда у посети Амбасади Републике Србије у Прагу

15.03.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, примио је чланове стручног штаба и џудисте, „ЏК Црвена звезда“. У делегацији ЏК Црвена звезда“ су били главни тренер Владимир Јовичић, спортски директор Никола Николић, потпредседник клуба Милан Вујко и вишетруки државни и европски прваци, џудисти ЏК Црвена Звезда, који су на припремама у Чешкој Републици.

Џудисти су смештени у ОТ кампу (олимпијски тренинг камп) у Нинбурку, где се припрема пет стотина најбољих џудиста  из 43 земље. Амбасадор Векић је комплетном тиму пожелео пуно успеха у наступајућим такмичењима у овој години, да са успехом репрезентују Србију и да нас обрадују са новим медаљама.Амбасадор Векић присуствовао инаугурацији председника Павела

09.03.2023

Амбасадор Србије Берислав Векић присуствовао је заједничкој седници обе коморе Парламента Чешке Републике на којој је Петр Павел инаугурисан за новог председника Чешке 9. марта 2023. године. Заједничка седница оба дома парламента била је важан догађај за Чешку Републику, означавајући почетак нове ере за нацију. Инагурацији новог председника Чешке присуствовали су чланови Владе Чешке Републике на челу са Петром Фиалом, посланици Посланичког дома са председницом Маркетом Пекаровом Адамовом, представници Сената са председником Милошем Вистричлом. Присуство амбасадора Векића овом догађају пружило је прилику амбасадору да са присутним високим званичницима разговара о могућностима сарадње и сарадње између Србије и Чешке.Амбасадор Векић се састао са градоначелником Прага 5

09.03.2023.

Амбасадор Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са градоначелником Прага 5, Јарославом Пашмиком и инж. Штепан Ратаием, чланом Градског већа. Теме састанка су биле: билатерална сарадња између две пријатељске земље, односи између општина, локални стратешки развој, културна и спортска сарадња.Обострано је договорено да се настави са радом на унапређењу сарадње између општина Р. Србије и Прага 5.

На састанку је било речи и о унапређењу културне сарадње две земље, при чему је обострано истакнут значај културне размене два народа. Разговарали су о неколико идеја за унапређење културне сарадње у будућности. Састанак је био позитиван корак ка јачању односа између две земље и унапређењу сарадње у различитим областима, укључујући пословна, културна и инфраструктурна питања.

Две стране су се договориле да наставе разговоре у форми радног ручка у наступајућем временском периоду, што ће омогућити даљи напредак по питањима о којима се разговарало на првом састанку.Амбасадор Векић се састао са амбасадором Републике Kипар

01.03.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са амбасадором Републике Кипар, Њ.Е.господином Георгом Иангоуом. Господин Георг Иангоу је искусни и угледни кипарски дипломата који је од 2015. године радио као министар саветник у сталној делегацији Р.  Кипра  при ЕУ у Бриселу.

До 2020.године је био и шеф КОРЕПЕР II одељења сталне делегације Републике Кипар у Бриселу. Од 2020.г. био је специјални саветник председника Р. Кипра за Европска питања. Главне теме разговора су биле тренутна политичка ситуација у Европи узрокована ратом у Украјини, економска, енергетска и мигрантска криза, предлог Француско-Немачког споразума за нормализацију односа између Београда и Приштине, избори у турском делу Кипра и тренутна ситуација на Кипру. Амбасадор Векић се захвалио амбасадору Иангоу на принципијелном ставу Републике Кипар, око непризнавања ткз.Р. Косово, као и на помоћи и подршци коју Р. Кипар пружа Р. Србији на њеном ЕУ путу. Амбасадор Иангоу је још једном потврдио да ће Р. Кипар и даље чврсто заступати став о територијалном интегритету Републике Србије.

Саговорници су се сложили да нема отворених питања између две пријатељске државе и да сарадња на економском пољу треба више да се унапређује.Амбасадор Берислав Векић посетио Академију сценских уметности у Прагу

27.02.2023

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, посетио је Академију сценских уметности (АМУ) у Прагу. У оквиру АМУ функционише Факултет драмских уметности (ДАМУ), Факултет за филм и телевизију (ФАМУ) и Факултет за музику и плес (ХАМУ). Амбасадор Векић састао се са ректорком Академије музичких уметности, Ингеборг Радок Жадном и проректором за међународну сарадњу, проф. Јаном Ханчилом. У пријатељском разговору амбасадор Векић је упознао домаћине са радом Универзитета уметности у Београду и изразио жељу за унапређењем сарадње између чешких и српских уметничких факултета. Још једном је потврђена велика популарном факултета филмске режије коју су у Прагу завршили многи познати српски режисери, као што су Емир Кустурица, Горан Паскаљевић, Горан Марковић, као  и други са простора Балкана, као што је Лордан Зафрановић. На Факултету музичке уметности студије похађа неколико српских студената и доктораната. Разговарало се о организацији концерта музичке школе „Станковић“ из Београда која би требало да се представи прашкој публици крајем октобра месеца наступом хора и оркестра у ХАМУ. Разговарало се и о премијерама драмских представа на ДАМУ.Продукцијска кућа „De Vince Productions“ у Прагу

24.02.2023.

Амбасаду Републике Србије у Прагу посетила је позната новинарка и продуцент Весна Југовић де Винча. У пратњи познате новинарке је била и званична Мисс Србије, Ања Радић, која ће нас представљати на највећем светском такмичењу лепотe у УАЕ у мају 2023.године. Оне су упознале амбасадора Берислава Векића, који су поводи њиховог гостовања Чешкој Републици. Пре свега су дошле као World Wide амбасадори Zepter International, госпођа Де Винча и госпођица Радић раде промотивну кампању производа у централи ове познате компаније у Прагу. Осим тога госпођа Де Винча као продуцент жели да представи оперске певаче из Србије у Опери у Прагу и тим поводом има састанак са директором опере у Прагу Per Boye Hansenom. Повод је такође и промовисање њене књиге „Манделин код“ која је инспирисана последњим интервјуом који је управо Де Винчи дао велики светски лидер.

 Пријем за дијаспору у Амбасади Републике Србије у Прагу

17.02.2023.

У Амбасади Републике Србије у Прагу организована је пријем за дијаспору у Чешкој Републици на коме је било присутно око шездесетак грађана Србије који живе и раде у Чешкој Републици. Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, захвалио се присутнима што су се одазвали позиву и изразио велику захвалност свима на доприносу ширења свести о нашој земљи, очувању језика, културе и обичаја у Чешкој Републици. Амбасада Републике Србије у ЧР наставља са подстицајем и промоцијом рада организација и удружења дијаспоре у Чешкој Републици ради остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре. Све ове активности  доприносе и јачању веза између две пријатељске државе. Амбасадор Векић, позвао је грађане да наставе да учествују у активностима и културним дешавањима које организује Амбасада РС, као и да дају предлоге за унапређење веза са матицом. Амбасадор Векић захвалио се појединцима који су својим донацијама допринели функционалном унапређењу и лепшем изгледу Амбасаде. Грађани су  се у неформалној атмосфери дружили уз српске специјалитете и српско вино.„Пословно умрежавање“ у Министарству ндустрије и трговине Чешке Републике

14.02.2023.

Амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић и други секретар, Дарко Николић, учествовали су на скупу посвећеном пословном умрежавању у огранизацији највећег чешког сајма ББВ Брно и Министарства индустрије и трговине ЧР. Био је присутан велики број привредника из целе Европе, дипломатски кор, представници Владе ЧР.Присутне госте поздравио је министар индустрије и трговине ЧР, Јозеф Сикела и директор ББВ Брно, Томаш Моравец. Током програма директор ББВ сајма у Брну, Томаш Моравец упознао је присутне о календару изложби ББВ сајма у Брну за 2023.годину. Током разговора, г.Моравец истакао је велику жељу да српске компаније узму више учешћа на сајамским изложбама у Брну. Амбасада РС је потврдила да ће се преко ПКС и РАС ангажовати да већи број српских компанија буду учесници сајамских изложби, што би допринело још већој међутрговинској размени између две земље.Амбасадор Векић са директором канцаларије UNHCR у Прагу

10.02.2023.

Амбасадор Берислав Векић састао се са директором Националне канцаларије UNHCR у Прагу, г.Дејаном Кладарином, који је био гост Амбасаде РС.

Угледни дипломата UNHCR-а који је службовао у Федерацији Босне и Херцедовине, Северној Македонији и Египту, именован је за директора Националне канцаларије UNHCR-а у ЧР, која је део UNHCR-а за Централну Европу са седиштем у Будимпешти. Тема разговора је била мигрантска криза узрокована ратом у Украјини. Чешка има највећи број избеглица по глави становника у Европи. У 2022. години, 465.058 избеглица се пријавило за статус привремене заштите или сличне програме националне заштите у ЧР. Од септембра 2022. године, 162 Украјинца су поднела захтев за азил у ЧР. UNHCR у Чешкој Републици подржава систем азила који омогућава да се захтеви за међународну заштиту процене у складу са међународно признатим стандардима и међународним правом. Подржава напоре које предводи Влада кроз мултисекторски одговор са фокусом на заштиту, оних са специфичним потребама, повећање подршке заједнице, изградњу капацитета и иницијативе за инклузију.Амбасадор Векић састао се са председницом Парламента Чешке Републике

09.02.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, био је гост председнице ПД Парламента ЧР Маркете Пекарове Адамове (ТОП 09) у просторијама Парламента ЧР. Амбасадор Векић и председница ПД Парламента ЧР, Маркета Пекарова Адамова разговарали су о унапређењу пријатељских односа између ЧР и РС нарочито кроз интензивирање економских односа.

Обострано су изнете чињенице о све већој трговинској размени између две државе, и заједнички се констатовало да и даље постоји велики простор за унапређење сарадње и поред рекордних резултата у последње две године. Председница Парламента је изразила „велику захвалност српској страни због отварања Чешког дома у Београду“ и окарактерисала посету одлазећег председника ЧР М. Земана Р. Србији као пример добрих односа и уважавања између два народа.Векић је истакао значај посете и враћање Чешког дома  као значајан допринос даљег унапређења билатералних односа између две пријатељске државе. Амбасадор Векић честитао је на избору новог председника ЧР, Петра Павела. Разговарало се од Европском путу Србије, рату у Украјини, енергетској, економској и мигрантској кризи, дешавањима на Косову.

На састанку је било речи и о размени посета експерата кроз интерпарламентарну сарадњу, као и размени посета званичника, као и о претходном састанку са Одбором за пољопривреду Парламента ЧР, и организовању састанка са председником Одбора за међународну економску сарадњу Парламента ЧР Иваном Адамецом (ОДС). Председница Парламента ЧР, Маркета Пекарова Адамова изразила је жељу да посети Србију.

 Концерт Ање Оваскаинен добитницe награде „Музички таленти 2022“

07.02.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, присуствовао је гала концерту лауреата „Музички таленати 2022“. У организацији општине Прага 5, градоначелника Јарослава Пашмика, шеснаесту годину се организују такмичења за младе музичке таленте. Прошле године Србију је представљала млада виолинисткиња, Ања Оваскаинен из Београда која је освојила прву награду у својој категорији. Уз пратњу Прашке филхармоније којом је дириговао Леош Сваровски, млада виолинискиња, Ања Оваскаинен представила се делом Волфганга Амадеуса Моцарта, Концерт за виолину и оркестар у Д-дуру 1.став. Свој таленат на овом концерту призакали су млади музички уметници из Чешке Републике, Р. Немачке, Р. Мађарске и других европских земаља.


Председници РС Александар Вучић и ЧР Милош Земан отворили „Чешки дом“

30.01.2023.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Чешке Републике Милош Земан отворили су обновљени „Чешки дом“ у Београду. Свечаности су присуствовали потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов, амбасадор РС у Чешкој Републици, Берислав Векић, као и чланови чешке делегације и руководство Чешког дома. Председник Србије рекао је да ће „Чешки дом“ у Београду бити веза и мост између Србије и Чешке, односно између српског и чешког народа и да ће тако заувек остати. Кроз „Чешки дом“ само 1939. године прошло више од 2.000 Чеха који су бежали од нацизма, истакао је председник Вучић. Председник ЧР Милош Земан је указао да ће остати трајан спомен чешко-српске сарадње, који ће се бринути како о економској тако и културној сарадњи. Након реновирања, у „Чешком дому“, биће Клуб чешке беседе, Чешки културни центар, библотека и учионица.

 Председник Чешке Републике Милош Земан у званичној посети Републици Србији
 
29.01.2023.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду председника Чешке Републике, Милоша Земана, који је допутовао у дводневну званичну посету Републици Србији. Поред председника Александра Вучића, на дочеку су били амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић и амбасадор Чешке Републике у Београду, Томаш Кухта.
 
"Посебна ми је част да у Београду дочекам председника Чешке, једног од последњих великих државника данашњице и искреног пријатеља Србије. Добро нам дошли, поштовани председниче!“, написао је председник Вучић на Инстаграму „Будућност Србије“.
 
Током сутрашњег дана планирана је церемонија свечаног дочека испред Палате Србије, пленарни састанак делегација Републике Срије и Чешке Републике, потписивање заједничке декларације, изјаве за медије и отварање реновираног Чешког дома. 
 
 
 
 
 


Конференција Европског Јеврејског Удружења (EJA) у Прагу

27.01.2023

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, на позив  председника Европског Јеврејског Удружења (EJA), господина Менахема Марголина присуствовао је свечаној вечери уочи конференције EJA.  Уочи Међународног дана сећања на холокауст, више од 100 чланова парламента, владиних званичника, амбасадора и европских јеврејских лидера, окупило се у Прагу и у кампу Theresienstadt  уочи Међународног дана сећања на холокауст како би разговарали о начинима суочавања са лажним вестима и теоријама завере против Јевреја у медијима, друштвеним мрежама и растући антисемитизам на универзитетима широм континента.

На састанку на конференцији Европског јеврејског удружења у Прагу и гету/кампу Theresienstadt  у Чешкој Републици, законодавци и високи званичници европске владе објавили су рат антисемитским лажним вестима и обавезали се да ће подстицати образовне програме против мржње. Током конференције, ЕЈА је уручила Адидасу престижну награду краља Давида за одлуку да прекине све комерцијалне везе са музичарем Иеом, званим Кание Вест, након његових антисемитских изјава

Према речима председника ЕЈА, рабина Менахема Марголина: „Чак и данас лажне вести представљају опипљиву опасност за добробит Јевреја широм Европе, оруђе мржње које је, нажалост, ојачано друштвеним мрежама и меша теорије завере против Јевреја. Десетине европских лидера који су се одазвали нашем позиву да дођу у Терезин обећали су да ће се борити проти в лажних вести које подстичу антисемитизам и да ће спроводити образовне програме за његово искорењивање“, рекао је Марголина.Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом

Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом

05.01.2023.

Амбасадор Берислав Векић састао се са новим шпанским амбасадором у Чешкој Републици, Њ.Е.Албертом Мореном Хуметом. Њ.Е. Алберто Морено је познати и угледни шпански дипломата, који је дипломирао међународне односе на Иституту d`Etudes Polituiques у Паризу. Током своје дугогодишње дипломатске каријере радио је при амбасадама у Анголи, Луксембургу, Андори и при сталном Представништву Шпаније при ЕУ.

Обављао је функцију амбасадора у Андори и генералног конзула у Марсеју. У пријатеском разговору, истакнуто је велико пријатељство између две пријатељске државе. Амбасадор Векић се захвалио амбасадору Морену на шпанском принципијелном ставу о непризнавању такозване државе Косово и на помоћи и подршци коју Шпанска Влада пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и добрим и пријатељским односима председника РС, Александра Вучића и премијера Шпаније, Педро Санчеза. Њ.Е.Алберто Морено је потврдио да ће Шпанија наставити са досадашњим принципијелним ставом по питању КиМ.

Размењена су мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Европи, будућности ЕУ, ратном сукобу у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи. Обојица амбасадора су се на крају сложила да постоји још много простора за даље унапређење односа између две пријатељске државе.

 Амбасадор Векић састао се са Матеушем Гниаздовским

28.12.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са новим пољским амбасадором у Чешкој Републици, Матеушом Гниаздовским.

Матеуш Гниаздовски угледни пољски дипломата који је до 2010 године радио у пољском Институту за међународне послове, где се специјализирао за средњоевропска питања. Председник је програмског Савета Пољско-Чешког Форума при Министарству спољних послова, члан је Пољско-Словачке комисије за хуманистичке науке при Министарству науке и високог образовања Републике Пољске. Координатор пољског дела мреже конзорцијума Think Visegrad. До 2022.г био заменик директора Центра за истраживачке студије Марек Карп.

У пријатељском разговору, размењена су мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Европи, ратном сукобу у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи, дешавањима на Балкану, како на Косову и Метохији, тако и у Босни и Херцеговини. Иако Србија и Пољска немају до краја исте погледе на решавање Косовског питања, амбасадор Гниаздовски је исказао разумевање за српски проблем и истакао да ће се Пољска залагати за мирно решење тренутно напете ситуације, и да ће 102 пољска војника у саставу Кфора све учинити да заштити становништво и допринесе мирном решењу. Амбасадор Векић је истакао да Србија нема алтернативу и да се никада неће одрећи своје територије и свога народа, да ће Србија наставити са доследним поштовањем међународног права, суверенитета и територијалног интегритета сваке земље, што је показала и гласањем за резолуцију у УН када је у питању била Украјина, али се нада да ће и друге земље поштовати суверенитет и територијални интегритет Р.Србије. Амбасадор Векић се захвалио Пољској Влади на подршци на српском Европском путу.Протест подршке српском народу на Косову и Метохији

21.12.2022.

У Прагу, испред амбасаде Републике Србије, одржан је скуп подршке српском народу на Косову и Метохији, који је окупио већи број Срба из дијаспоре и Чеха, пријатеља Србије. Окупљенима су се обратили Вацлав Дворжак, председник чешког Удружења пријатеља косовских Срба који је уједно и режисер филма „Отето Косово“, Јарослав Фолдина, посланик у чешком Парламенту и председник групе међупарламентарне сарадње са Србијом, Јиржи Кобза, посланик Парламента Чешке Републике и члан одбора за иностране послове, Милутин Илић, саветник у посланичкој канцеларији Парламента, Јан Каван, бивши министар иностраних послова Чешке Републике и бивши генерални секретар скупштине Уједињених Нација као и Eва Новотна, из НВО „Не Базама“ (не НАТО базама у ЧР)

Говорници су овом приликом истакли да подржавају политику председника Александра Вучића и Владе Републике Србије и њихово настојање да се мирним путем и преговорима решава тренутна, напета ситуација у јужној српској покрајини. Позвали су све релевантне субјекте у преговорима и све међународне факторе на поштовање резолуције 1244 Уједињених нација и као и поштовање одредби Бриселског споразума. Говорници су истакли да предаја није опција и да се Косово мора сачувати.

Након завршетка скупа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа и захвалио се свим говорницима на речима подршке, на разумевању тренутне ситуације на Косову и Метохији. Још једном се потврдило да многи Чеси подржавају српски народ у борби за очување Косова као и њен европски пут.Новогодишњи пакетићи за децу у Гњиланама

19.12.2022.

Амбасада Републике Србије у Прагу је заједно са „Фејсбук“ групом „Срби у Прагу“ организовала хуманитарну акцију обезбеђивања новогодишњих пакетића за децу у Гњиланама на КиМ. У акцији су учествовали појединци и удружења која живе и раде у Чешкој Републици. Велику захвалност дугујемо администраторима фејсбук групе „Срби у Прагу“, Марини Перовић и Зорани Мунћан. Сто двадесет пакетића је намењено ђацима у основноj школи у Гњиланама на Косову и Метохији.

У наведену акцију укључила се и друштвено одговорна компанија Ласта захваљујући којој је обезбеђен бесплатан транспорт пакетића из Чешке Републике до Р.Србије.Амбасадор Векић са председницом Парламента ЧР

14.12.2022

У свечаној сали Парламента Чешке Републике, председница Представничког дома Парламента Чешке Републике, Маркета Пекарова Адамова, приредила је традиционални новогодишњи пријем за амбасадоре акредитоване у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту и свечарској атмосфери, амбасадор Векић је разговарао са председницом Парламента, госпођом Адамовом. Том приликом јој се лично захвалио као и чешким парламентарцима на подршци коју пружају Србији на њеном европском путу. Изражена је захвалност за позиве који су упућени током ове године српским парламентарцима који су били гости посматрачи свих значајнијих састанака и конференција које је чешки Парламент организовао током председавања. Амбасадор Векић је пренео срдачне поздраве Владимира Орлића председника Народне скупштине Републике Србије председници Парламента. Адамова се захвалила и још једном потврдила да између Чешке Републике и Републике Србије постоје пријатељски односи који ће се сигурно унапређивати и у будућности.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Н.Р.Кине

05.12.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости у амбасади Народне Републике Кине, поводом смрти Ђианг Цемина.

„Ваша екселенцијо, са дубоким жаљењем примио сам вест о смрти некадашњег генералног секретара Комунистичке партије Кине, председника Народне Републике Кине, Ђианг Цемина. Велики лидер који је иза себе оставио мудрост и патриотизам водећи кинески народ путем напретка. У име Амбасаде Републике Србије и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа, Вама и народу Републике Кине“.Отворена изложба „Примењена носталгија Београд – Праг“

05.12.2022.

У Прагу је у Академији наука Чешке Републике свечано отворена изложба „Примењена носталгија: Београд - Праг”, у оквиру чешког председавања Савету ЕУ. Изложба приказује Београд и Праг, престонице Србије и Чешке, виђене кроз објектив чешког фотографа, Давида Тјешинског и српског фотографа, Снежане Кртић. У присуству амбасадора Републике Србије у Прагу, Берислава Векића, чешких званичника, представника српске заједнице, представника медија изложбу су отворили помоћник министра за европске интеграције Републике Србије Мирослав Гачевић, заменик министра иностраних послова Чешке за Европу Мартин Кошатка и члан Савета чешке Академије наука Давид Хонис.

„Част ми је да данас у Прагу отворим изложбу фотографија из новог, 22. циклуса нашег дугогодишњег пројекта „Примењена носталгија“, посвећену Београду и Прагу. Истоветну изложбу отворили смо у Београду 25. новембра, а данас смо овде захваљујући сарадњи министарстава спољних послова Србије и Чешке и Академији наука Чешке Републике“, рекао је Мирослав Гачевић, истакавши да изложба доприноси и унапређењу билатералних односа Србије и Чешке.

Мартин Кошатка је честитао ауторима на одличним фотографијама, које су успеле да веродостојно дочарају дух Прага и Београда. Захвалио је Министарству за европске интеграције на изузетно паметној идеји која је одлична спона Србије са државама чланицама ЕУ. Истакао је и да је Западни Балкан приоритет чешког председавања Савету ЕУ, као и да Србија може да рачуна на подршку Чешке на свом путу ка ЕУ.

Давид Хонис је у свом обраћању истакао да је срећан што је Академија наука Чешке Републике отворила врата за овако добру изложбу.

„Примењена носталгија” је изложба коју Министарство за европске интеграције Србије организује поводом ротирајућих председавања држава чланица ЕУ Савету ЕУ, где се представљају све сличности европских вредности и начина живота који одликује Београд и друге престонице на европском континенту. Изложба „Примењена носталгија: Београд – Праг“ отворена је у Академији наука Чешке Републике у Прагу до 16. децембра 2022.године.Министар Ђорђе Милићевић са представницима српских удружења у Чешкој Републици

30.11.2022.

Mинистар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, састао се у амбасади Републике Србије са представницима српске националне заједнице. Састанку су присуствовали амбасадор Републике Србије, Берислав Векић, и председници свих удружења српске националне заједнице укључујући председнике „Чешко-српске асоцијације“, удружења „Ластавица“, српског културног удружења „Радост“, удружења „Лука Праг“, удружења „Видовдан – Карлови Вари“, удружења „Родољуб“ и удружења „Кнез Лазар“. Након уводног излагања министра Милићевића, у ком је изнет план и програм министра, представници српске националне заједнице у ЧР изнели су своје досадашње резултате рада и програме будућих активности. Представници су се захвалили министру и на чињеници да је за своју прву званичну посету изабрао управо Чешку Републику и истакли су задовољство да се након ангажовања министра Милићевића и амбасадора Векића, по први пут на једном месту окупе сви представници српске националне заједнице у Чешкој Републици.

На састанку је представљен и један од значајнијих привредних догађаја који ће се одржати почетком наредне године у Прагу, реч је о Чешко-српском привредном балу, који ће бити важан друштвени догађај не само у области економских и спољнотрговинских односа Чешке и Р. Србије, већ и важан догађај за повезивање привредника из реда српске националне заједнице у ЧР са државом матицом.Српско вече у Парламенту Чешке Републике

29.11.2022.

У организацији и на позив председавајућег међупарламентарне групе чешко-српског пријатељства, Посланичког дома, Парламента ЧР, Јарослава Фолдине (СПД) у клубу Беседа приређено је „Српско вече“. Присутнима се у име Владе Чешке Републике обратио министар правде ЧР, Павел Блажек (ОДС), који је истакао да је поносан на добар однос који Чешка Република негује са српском мањином у ЧР, додајући изразе одлучности да се такав однос у будућности негује и настави. Испред владе Републике Србије, присутнима се обратио министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, истакавши да српски народ види чешки народ као братски народ. Министар је у поруци српској националној заједници нагласио и потребу да чланови заједнице буду лојални грађани у држави у којој живе, али и да не забораве своје порекло, културу и обичаје и да ће само тако јачати позицију матичне државе, која јесте и мора да буде иза њих. На свечаности која од 2017.године окупља представнике ЧР и представнике српске мањине присуствовали су амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, амбасадор Р.Мађарске Андраш Барањи, председник странке СПД, Томио Окамура, бивши председник Парламента ЧР, Радек Вондарчек, представници свих владајућих и опозиционих посланичких група Посланичког дома Парламента ЧР, АНО 2011, ОДС, Пирати, СПД, КДУ-ЧСЛ, ТОП 09, СТАН), чешки градоначелници и представници српске дијаспоре у ЧР. У културно-уметничком програму наступила је фолклорна група српског удружења „Радост“.Амбасадор Векић се састао са Михалом Кучером

29.11.2022.

На позив народног посланика и председавајућег Одбора за пољопривреду Михала Кучере у просторијама Парламента Чешке Републике одржан састанак на тему парламентарне сарадње између Србије и Чешке. На састанку са српске стране учествовали амбасадор Берислав Векић и Дарко Николић, други секретар.

Посланик Кучера представио делокруг рада и пројекте које Одбор за пољопривреду Парламента Чешке Републике жели да иницира. Нагласио да овај одбор намерава да буде регионалнo чвориште за размену знања и искустава између различитих актера, не само у области пољопривреде, већ и животне средине, шумарства и водопривреде. М.Кучера је истакао да у погледу парламентарне сарадње већ имају успостављену комуникацију са државама Вишеградске групе, али да би желели да укључе и државе из нашег региона, првенствено Србију.

Амбасадор Векић је истакао одличну сарадњу две владе као и одличне односе између председника Вучића и Земана. Нагласио да сматра да и парламентарна сарадња треба да буде подигнута на виши ниво, посебно у области пољопривреде и животне средине. Векић је представио резултате српске пољопривреде и прехрамбене индустрије у односу на укупан извоз, као и податке о структури извоза у државе и регионе у које се највише извози. Истакнути су досадашњи резултати међутрговинске размене између две пријатељске земље и у сегменту пољопривреде. Амбасадор Векић је истакао значај повезивања чешких и српских компанија и предложио да се на пролеће 2023.г организује први састанак између два Парламентарна одбора.Министарка Маја Гојковић отворила у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли

24. новембар 2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли под називом „Прашки студент“. На свечаном отварању изложбе, поред министарке Гојковић, присутним гостима обратили су се Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу и Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике.

У свом обраћању министарка Гојковић, истакла је, да је безрезервном подршком у организовању ове изложбе Министарство културе Републике Србије још једном дало допринос очувању сећања на највећег српског и светског проналазача прошлог миленијума. Министарка Гојковић је нагласила да је у плану Министарства културе наставак организације изложби о Николи Тесли и у осталим европским и светским центрима културе и уметности.

Гојковић је указала да се изложбом наставља са неговањем везе, која је настала пре више од 140 година и првог боравка Николе Тесле у „граду стотину торњева“, као и да ова изложба представља нови сусрет великана науке и места чувеног по својој богатој култури и традицији. Гојковић је додала да је посебан део посвећен његовим односима са Прагом и Чешком, у којима је боравио два пута: ради школовања, 1880. године и скоро шест деценија касније, као почасни гост на Карловом универзитету.

Министарка Гојковић је навела да изложбу чини само део експоната из његове богате заоставштине, међу којима преовлађују патенти, цртежи и фотографије, затим макете лабораторија у којима је изводио експерименте, као и модели великих проналазака, како би се посетиоцима барем делом илустровало колики је допринос Тесла пружио целом свету.

Гојковић је подсетила на међусобну повезаност Тесле и Прага, о чему сведочи и писмо које је из Њујорка Тесла упутио тадашњем градоначелнику, у коме је навео да у свом уму држи и даље драгоцене успомене на прелепи град Праг. Колико је велико поштовање уживао генијални српски изумитељ у Чешкој Републици, сведочи и орден Белог лава, као и назив улице, парка и споменик који се налази у Прагу.

Отварању изложбе поред министарке Маје Гојковић, присуствовали су Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу, Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике, Берислав Векић, амбасадор Републике Србије у Прагу, представници Министарства културе РС, представници министарства културе ЧР, представници музеја Никола Тесла, дипломатски кор, и познате личности из јавног и културног живота Чешке Републике.Министарка културе Маја Гојковић са министром културе ЧР о развоју будуће сарадње

24.11.2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се у Прагу са министром културе Чешке Републике Мaртином Баксом. У српској делегацији поред министарке Гојковић били су амбасадор Берислав Векић и помоћник министра културе РС, Станко Благојевић. Са чешке стране поред министра Баксе у делегацији домаћина био је заменик министра, Ондреј Храст и директор одељења за међународну сарадњу, Петр Хниздо. На састанку је истакнута спремност да се билатерални односи две земље, посебно на пољу културе, даље унапређују и јачају у складу са традиционалним пријатељством и историјским и културним везама.

Министарка Гојковић је у том контексту нагласила да Србија има интерес за унапређење културне сарадње са Чешком Републиком, као и да је у том циљу спремна да се сарадња додатно ојача потписивањем споразума о сарадњи у различитим области од филмске и аудио-визуелне уметности и области анимације до заштите културног наслеђа.

Министри Гојковић и Бакса су подржали успостављање динамичније културне сарадње између сродних установа културе, као што су народни музеји у Београду и Прагу, музеји посвећени савременој уметности. На састанку је истакнута важност сарадње у филмској уметности, која је традиционална имајући у виду генерације српских редитеља тзв. „Прашке школе“. Министри су указали на важност сарадње путем учешћа на филмским фестивалима, као и кроз сарадњу филмских центара, посебно имајући у виду развој ове индустрије у Србији и Чешкој.

Министарка Гојковић је истакла да Србија много улаже у развој филмске индустрије кроз подстицаје инвеститорима који снимају у Србији, али и кроз подршку домаћим филмовима и серијама, што је довело до значајног повећања снимања филмова и серија у Србији, што се позитивно одражава и на економију земље.

Министри културе су разговарали о сарадњи у области културног наслеђа. Гојковић је у том оквиру указала на важност одржавања изложбе о Николи Тесли у Прагу, српском генију светског значаја чији живот спаја Србију и Чешку, а министар културе Чешке Републике се захвалио на томе што је управо Праг изабран за изложбу посвећену Тесли. Министри културе разговарали су и о значају неговања културе сећање, посебно на догађаје из Другог светског рата, кроз рад установа културе.

На састанку је било речи и о могућности сарадње у оквиру пројекта Европска престоница културе, а у циљу унапређења сарадње Гојковић је упутила позив министру културе Чешке Републике да посети Србију.Конференција ЕУ - Западни Балкан: Паметни градови

18.11.2022.

Амбасадор Берислав Векић и економски саветник Дарко Николић узели су учешће на конференцији „EU-Western Balkans: Smart cities economic forum“ која се одржава од 16-18.11.2022.г. у Прагу. Организатор Конференције је била Влада ЧР која председава саветом ЕУ, Министарство спољних послова ЧР и Министарство индустрије и трговине ЧР. Главне теме конференције су биле: економска повезаност земаља Западног Балкана на пољу Зелене агенде и дигитализације, Политика ЕУ према Западном Балкану и финансијски алати за имплементацију паметних градова, локалне стратегије развоја паметних градова - добри примери, иницијатива и пројекти који подржавају решавања паметних градова на Западном Балкану. Организатор конференције је био Мартин Поспишил, директор одељења за спољну економску политику Министарства индустрије и трговине. Испред Владе ЧР конференцију је отворио Томаш Поуза, специјални изасланик министра индустрије и трговине, Јозефа Сикеле. Окупљене делегате са простора Западног Балкана поздравили су: Франтишек Халупецки, потпредседник Конференције индустрије Чешке Републике, Лилиана Павлова потпредседник Европске инвестиционе Банке и Ричард Маша, шеф сектора инвестиционог оквира DG NEAR.Амбасадор Векић примио учеснике конференције „Паметни градови“

17.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за српску делегацију која учествује на Конференцији „EU-Western Balkans: Smart cities economic forum“ која се одржава у Прагу. У саставу српске делегације налазе се градоначелници и представници градова: Београд, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Ужице, Нови Пазар, Ваљево, Пирот, Крушевац. Српску делегацију предводио је градоначелник Лесковца, др. Горан Цветановић. Под покровитељство Владе Чешке Републике која председава Саветом ЕУ и Министарства индустрије и трговине биће одржана конференција на којој ће учествовати делегати земаља Западног Балкана. Амбасадор Векић је у разговору са градоначелницима указао на велике могућности будуће економске сарадње са Чешком Републиком као и новим инвестицијама Чешких компанија у Србији. Истакнуто је да локалне самоуправе морају бити агилније у тражењу потенцијалних нових партнера које би заједно са српским компанијама и са локалним самоуправама подигле међутрговинску размену између две државе на виши ниво од 1,5 милијарде евра која представља рекорд остварен прошле године.Амбасадор Векић са Вацлавом Вахалом менаџером града Плзена

16.11.2022.

Амбасадор Берислав Векић се у Скупштини града Плзена састао са замеником градоначелника, Вацлавом Вахалом. У кратком разговору отворене су многе теме за унапређење сарадње амбасаде Србије у Чешкој Републици и града Плзена. Амбасадор Векић позвао је господина Вахала да буде гост амбасаде што је са задовољством прихваћено од стране г.Вахала. У саставу српске делегације која је посетила град Плезен, налазили су се градоначелници и представници градова: Београд, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Ужице, Нови Пазар, Ваљево, Пирот, Крушевац. У свечаној сали Скупштине града Плзена гости су присуствовали презентацији комуналних решења града Плзена, једног од репрезената паметних градова у Чешкој Републици. Након тога комплетна српска делегација је посетила познате плзенске компаније: Центар Роботике, Шкоду транспортејшн, Омексом и фабрику пива Уркел.Поводом Дана примирја положен венац у Јиндриховицама

11.11.2022

Амбасадор Берислав Векић је поводом Дана примирја положио венац на спомен костурницу у Јиндриховицама и уписао се у књигу сећања. Највећи концентрациони логор током Првог светског рата био је у Јиндриховицама, малом месту непосредно уз чешко-немачку границу. Кроз логор је прошло преко 40.000 заробљеника, а спомен костурница је вечна кућа 7.100 Срба. Том приликом амбасадор Векић је разговарао са Дејаном Ранђеловићем, чуварем Меморијала, око будућих радова на санацији спомен костурнице и захвалио му се на досадашњем раду и бризи очувања српске светиње. Српске будуће генерације никада не смеју да забораве своје страдале претке који су и далеко од Србије оставили своје животе за нашу бољу и лепшу будућност.Амбасадор Векић са децом хора Дечијег Културног центра Београд и балетске школе Луј Давичо

10.11.2022

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, организовао је пријем у амбасади Републике Србије за чланове дечијег хора Културног центра Београд и балетске школе Луј Давичо, који учествују на 12. Интернационалном фестивалу хорова и плесних група у Прагу, „Јесења прича“. У пријатном амбијенту, раздрагани млади гости са својим професорима упознали су амбасадора Векића са досадашњим радом и успесима на домаћим и међународним такмичењима. На крају своје посете извели су песму „Ово је Србија“. Амбасадор Векић се захвалио на посети и свим учесницима фестивала пожелео пуно успеха у даљем раду као и да на својим наступима и даље шире вредности српске културне баштине.Амбасадор Векић се састао са Њ.E. Archbishop Jude Thaddeus Okolo

10.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, састао се са Њ.Е. надбискупом Околом који је ступио на дужност амбасадора Свете столице. Била велика част и задовољство разговарати са Њ.Е. надбискупом Околом који имао велико дипломатско искуство. Од 1984.године је члан Римске курије у Папском Савету за међурелигијски дијалог. Од 1990. до 2008. године радио је у дипломатском сервису Свете столице у Апостолској нунцијатури на Шри Ланци, Хаитију, Тринидад &Тобагу. Након тога, 2008.г. постаје Апостолски нунције у Централноафричкој Републици и Чаду, Од 2013.г. Апостолски нунције у Доминиканској Републици, а од 2017.г. Апостолски нунције у Ирској и од 2022.г. у Чешкој Републици. У срдачној разговору главне теме разговора су биле ситуација на Косову, рат у Украјини, економска, енергетска и избегличка криза. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е. Околу што Света столица није признала Косово и што води уравнотежену политику мира. Новоименованом надбискупу Околу, амбасадор Векић, је пожело много успеха у будућем раду.Саопштење - Учешће Р. Србије на Међународној конференцији о Терезинској декларацији

7.11.2022

У Прагу и Терезину је од 02. до 04. новембра 2022.г. одржана Међународна Терезинска конференција, као један од главних догађаја који је Чешка организовала у оквиру свог актуелног председавања Савету Европске уније. На Терезинској конференцији су учествовали званични представници и експерти из 47 држава које су подржале Терезинску декларацију 2009.г. усвојену током првог чешког председавања ЕУ. Циљ овогодишње прегледне конференције је да се начини значајан корак у будућем сећању на Холокауст, образовању младих генерација, промишљању и суочавању са неправдама из времена Холокауста и борби против антисемитизма (посебно онлајн) као средства за спречавање сличних злочина у нашем времену и убудуће.

У име Републике Србије, министар саветник у Амбасади Србије у Прагу Л. Штулић је учествовала на Конференцији и представила значајне мере и искораке Србије на плану надокнаде штете наследницима јеврејских жртва Холокауста, као прве државе у Европи која је 2016.г. усвојила Предлог закона о повраћају имовине из Холокауста. Уједно, у складу са циљевима Терезинске декларације, су изнете важне активности Р. Србије посебно у областима образовања о Холокаусту, борбе против антисемитизма, јачању културе сећања на Холокауст, и подршке јеврејској заједници у Р. Србији. На Конференцији је учествовала и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Р. Србије, која се том приликом на кратко срела и са министром иностраних послова Чешке Републике Ј. Липавским, и пренела срдачне поздраве министра спољних послова Р. Србије И. Дачића.Српски уролози посетили амбасаду Републике Србије у Прагу

04.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са српским уролозима који бораве у Чешкој Републици на стручном усавршавању. У разговору је истакнута добра сарадња српских уролога са колегама у Чешкој Републици која се из године у годину побољшава. Разговарано је о могућностима даљег унапређења стручне сарадње као и заједничко учествовање на будућим пројектима, размени стручног искуства као и едукација младих стручњака. Амбасадор Векић је пожелео колегама пуно успеха у даљем стручном раду и истакао да ће амбасада Републике Србије у Прагу помоћи око успостављања контаката између медицинских установа, као и између Универзитета два пријатељска народа.Председник Милош Земан одликовао 78 истакнутих личности

28.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, присуствовао је свечаности поводом Дана државности Чешке Републике, коју је тим поводом уприличио председник Чешке Републике, Милош Земан, у Шпанској сали Прашког замка. Свечаности су присуствовали премијер Петр Фиала, чланови Владе Чешке Републике, представници Доњег дома Парламента, представници Сената, бивши председник Чешке Републике, Вацлав Клаус, дипломатски кор, и многобројне званице из културног и јавног живота Чешке Републике.

Председник Милош Земан, одликовао је 78 истакнутих личности. Највише одликовање, Бели лав првог реда, постхумно су добили генерал-мајор Јосеф Балабан, пуковник Јосеф Хубачек, генерал-мајор Карел Лукас, армијски генерал Војтех Борис Лужа, генерал-мајор Јосеф Владимир Машин, бригадни генерал Вацлав Моравек, пуковник Јосеф Стехлик. Орден белог лава првог реда добио је и председник Украјине, Володимир Зеленски. Међу многим одликованим јавним личностима била су и Иван Лендл и Ивана Трамп који су добили медаљу за заслуге.Председник Милош Земан са акредитованим амбасадорима у Чешкој републици

27.10.2022.

Поводом дана настанка самосталне Чешке Републике, председник Милош Земан, уприличио је у Прашком замку пријем за све акредитоване амбасадоре и отправнике послова у Чешкој Републици.

У име амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици свечаности је присуствовао амбасадор Берислав Векић. Председник Земан се захвалио свим присутним амбасадорима на присуство, истакавши да се после две године, због Ковид пандемије, али данас са новим изазовима, енергетском и економском кризом и ратним дешавањима у Украјини. Захвалио се свим амбасадорима на изузетно доброј сарадњи и за све добро учињено за Чешку Републику и на развијању добрих билатералних односа. У кратком неформалном састанку амбасадор Векић је честитао празник председнику Земану, пожелео му добро здравље и подсетио на договор са председником Александром Вучићем да посети Србију у фебруару следеће године. Председник Земан се захвалио и потврдио да би волео да се још једном пре краја мандата састане са својим великим пријатељем, председником Републике Србије, Александром Вучићем.Амбасадор Векић присуствовао свечаности поводом отварања нове амбасаде Републике Кореје

27.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, присуствовао је свечаном отварању нове амбасаде републике Кореје на позив Њ.Е. Теа Јин Ким. Свечаност су својим присуством увеличали премијер Чешке Републике, Петр Фиала, министар индустрије Кореје, представници дипломатског кора, привредници из Кореје и Чешке Републике. Окупљенима се обратио премијер П.Фиала, који је честитао домаћину, амбасадору Киму и истакао значај добрих билатералних односа између две државе као и значај даљих инвестиција Р.Кореје у Чешкој Републици. Последњих годину дана међутрговинска размена је премашила 3 милијарде евра.Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

21.10.2022

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.

Министар Селаковић је после састанка изјавио да је на том скупу, коме је председавала министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, било речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану.

Kако је навео шеф српске дипломатије, састанку су, осим министара са западног Балкана, присуствовали и министри спољних послова Аустрије, Чешке, Грчке, Хрватске и Бугарске, али и представници Италије, Уједињеног Краљевства, Француске и Пољске.

"На састанку је било речи о припреми самита 'Берлинског процеса' који ће бити одржан 3. новембра у Берлину, али се посебна пажња посветила питањима као што су енергетска безбедност, мигрантска криза, свакако европске интеграције западног Балкана. Било је речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је пренео да је састанак у Берлину био прилика и за билатералне сусрете и да је са министрима спољних послова Северне Македоније и Грчке, Бујаром Османијем и Никосом Дендијасом разговарао о безбедносној, енергетској кризи у Европи, кризи која је изазвана повећаном стопом инфлације која је резултат рата.

Према његовим речима, са колегама из Северне Македоније и Грчке разговарао је и о изазовима са којима ћемо се сусретати у будућности.

Министар Селаковић је навео да је једна од посебних тема била мигрантска криза, зато што се Северна Македонија, Грчка и Србија налазе на југиосточној европској мигрантској рути, односно мигрантској рути која нашу позицију чини врло парадоксалном.

Шеф српске дипломатије је објаснио да мигранти долазе у Србију и Северну Македонију са територије земаља ЕУ, не са циљем да у њима остану, већ да би опет отишли у земље ЕУ.

"Још једном сам истакао важност заузимања и дефинисања јединствене европске позиције по овом питању, како би се заиста нашао ефикасан, делотворан и добар одговор на овај велики изазов и велики проблем са којим се суочава цела Европа", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић се на маргинама скупа састао и са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Уједињеног Краљевства Леом Докертијем.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Векић се састао са Мартином Смолеком

20.10.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са замеником МИП ЧР за правна и конзуларна питања М. Смолеком у просторијама МИП ЧР.

На састанку се разговарало о даљем унапређењу билатералних односа, тренутним ратним дешавањима у Украјини, енергетској кризи, а најважнија тема разговора је била проблематика око преноса власништва меморијала Јиндриховице као и реконструкција и враћање у власништво Чешке куће у Београду.

Б. Векић је нагласио да је недавно информисан од стране чувара гробнице дошло до насилне провале у објекат меморијала, да се меморијал налази у незавидном и лошем материјалном стању, као и неопходност хитне реконструкције ради спречавања ширења влаге која би довела до урушавања самог меморијала. Амбасадор Б. Векић је упознао саговорника о свим релевантним чињеницама у вези са преносом власништва и замолио чешку страну за разумевање и подршку у вези са сарадњом са катастарским канцеларијама и институцијама локалне управе надлежним за решавање случаја и са постојећом документацијом из ове године позивајући се између осталог и на повељу Устава СЦГ, правно мишљење проф. др Гајића о сукцесији, након чега се Чешка страна се одредила према случају на недвосмислен начин, изјаснивши се да је, према њиховом виђењу, Р. Србија „јасан власник меморијала Јиндриховице“.Амбасадор Векић се састао са Дејаном Милетићем

19.10.2022.

Амбасадор републике Србије у Прагу, Берислав Векић састао се са Дејан С. Милетићем, директор Националне академија за јавну управу. Господин Милетић је узео учешће на 5. годишњој конференцији Smooth Navigation Through the World of Public Administration 2022, који се одржава у Прагу, 22. и 23. октобра о.г.

Ова међународна конференција је организована од стране Чешког председништва у оквиру Савета Европске уније и Европске комисије. Главна тема конференције је дигитална трансформација која олакшава навигацију кроз онлајн свет модерне јавне управе. На скупу су рамењена знања и искуства о иновативним приступима дигиталној трансформацији и начинима финанасирања великих пројеката. Поред тога, представљене су стручне презентације са студијама случаја и практичним примерима из Чешке и других земаља чланица ЕУ. Амбасадор Векић је пожелео пуно успеха г.Милетићу на предстојећој међународној конференцији.Aмбасадор Векић се састао са делегацијом Министарства одбране

19.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са представницима Генералштаба војске Србије Мирославом Зечевићем и Зораном Врањешом, који су узели учешће на међународној манифестацији Future Forces у Прагу. Ова изложба је део међународне платформе за праћење трендова и технологија у одбрани и безбедности под називом Future Forces Forum. Форум се састоји од компилације догађаја и активности на високом политичком, војном и стручном нивоу. Главни програм 14. Форума одржао се од 17. до 21. октобра 2022.г.

Овај догађај у области одбране и безбедности се организује сваке године у Прагу и уз званичну подршку чешког председника, Владе, Министарства одбране, Генералштаба чешких оружаних снага, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, цивилног и војних делова НАТО штаба, Европске одбрамбене агенције (ЕДА) и многих других релевантних националних и међународних институција, организација и агенција. Заинтересоване стране се састају како би поделили и научили најновије приступе, развили и продубили међународне односе и стекли нове пословне прилике.Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18.10.2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога. У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато, једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град. Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези, подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПромоција српске културе и гастрономије на првој Чешкој Телевизији

18.10.2022.

Први канал Чешке телевизије отпочео је емитовање серије од осам епизода посвећен српској култури и српској гастрономији. Амбасада Републике Србије у Прагу је покровитељ серије „Мирис српске кухиње са Мирославом Данутилом“. Серија је обухватио обилазак историјских грађавина, музеја, галерија, манастира у преко 25 српских градова од Суботице до Пирота и Куршумлије, уз спремање српских специјалитета у најпознатијим српским ресторанима. Амбасадор Векић се захвалио продуценткињи Чешке телевизије, госпођи Катарини Коважовој и редитељу господину Георгу Агатоникиадису на сјајно реализованој серији и на популаризацији српске културе и гастрономије и пожелео им пуно успеха на реализацију будућих пројекта.Хор „Кир Стефан Србин“ одржао концерт у Прагу

13.10.2022

Женски хор „Кир Стефан Србин“ из Смедерева је одржао концерт у препуној дворани Куће националних мањина у Прагу. Концерту су присуствовале јавне личности из културног живота Прага и дипломатски кор. На програму концерта су била музичка дела српских познатих композитора, Станислава Биничког, Моше Одаловића, Вере Хорват и Николе Грбића. Покровитељи концерта су били српско удружење „Видовдан“ и Амбасада Републике Србије у Прагу.

Женски хор „Кир Стефан Србин“ основан је 1993.године, одржао је неколико стотина концерата на свим континентима и добио преко 50 музичких награда. Са великим поносом истичу гостовања у Кини, Америци и Русији. Амбасадор Берислав Векић захвалио се г. Милану Илићу диригенту хора и свим члановима хора на одличном концерту и пожело им пуно среће и успеха у будућим наступима.Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана у Прагу

12,10,2022

У организацији Министарства индустрије и трговине и Министарства спољних послова Чешке Републике у Прагу је одржана Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана. Циљ догађаја је било истицање енергетске политике ЕУ и у њеним суседним земљама, у контексту зелене транзиције дефинисане Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан који је усвојила ЕК 2020. год.

Догађај је окупио представнике администрације и бизниса из ЧР и ЕУ, регионалне енергетске експерте и амбасадоре земаља Западног Балкана, са циљем дискусије о изазовима енергетске транзиције у региону. Републику Србију представљао је амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић.

Амбасадор Берислав Векић се захвалио организаторима на позиву за учешће на једној оваквој значајној конференцији. У свом излагању Векић је истакао да је Република Србија мењала легислативу и да је са изменама закона, акционих планова и стратегија створила добре услове за интензивније инвестирање у обновљиве изворе енергије. Остваривање ових активности створили су услове за диверсификацију ресурса, повећање сигурности у снабдевању енергијом, повећање конкурентности, смањење негативног утицаја на животну средину и подстицање одговорног понашања према енергији и климатским променама. План Србије је да до 2040. године из обновљивих извора енергије добије 40% енергије, смањење емитовања угљен диоксида за 55% до 2030. године.Амбасадор Векић се састао са посланицама А.Томић и М.Јевђић

11.10.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са делегацијом Народне Скупштине Републике Србије у којој су биле народне посланице др Александра Томић и Марија Јевђић. На Позив Горњег дома Парламента Чешке Републике представнице Одбора за привреду, регионални развој, туризам и енергетику учестовале су на Интерпарламентарној конференцији о стабилности, економској координацији и управљању у ЕУ. Своје излагање су имали другог дана конференције на округлом столу посвећеном Енергетској независности - финансирање енергетике и климатске мере. Истичемо запажено иступање наше делегације које је похваљено од стране више говорника и модератора сесије.Амбасадор Векић гост Ледницко-Валтицког музичког фестивала

08.10.2022.

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је завршном гала концерту Ледницко-Валтицког музичког фестивала који је традиционално одржан по седми пут. Ове године фестивал је био инспирисан музиком Балкана те је амбасадор Векић био покровитељ „Југопролога“ где је гостовао трубачки оркестар Бојана Ристића. На завршном гала концерту, Остравском Филхармонијом дириговао је Марко Ивановић. Амбасадор Векић се захвалио директору фестивала г. Јиржи Партики (на слици), градоначелнику места Валтице, г.Павелу Тројану, као и г.Владимиру Полиакову власнику компаније ZFP group главном спонзору фестивала на гостопримству и сјајној организацији.

 Председник Александар Вучић се састао са председником Милошем Земаном

06.10.2022.

Председник републике Србије, Александар Вучић учествовао је на Самиту у Прагу на коме се разговарало о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Самит је окупио највише представнике 44 државе које су представљали председници или премијери држава. Током Самита у Прагу, председник Вучић се састао са председником Чешке Републике, Милошем Земаном. Састанку два председника присуствовали су са српске стране амбасадор Берислав Векић, саветница за спољно политичка питања Тања Јовић и саветница за медије Сузана Васиљевић, а са Чешке стране Вратислав Минаж, шеф канцеларије председника, Рудолф Јиндрак директор одељења за спољно политичка питања и Јан Брунер из одељења за спољне послове. Теме разговора два председника и два велика пријатељ су биле актуелна енергетска ситуација у свету, мигрантска криза, ратни сукоб Русије и Украјине и посета председника Милоша Земана Србији у другој половини јануара следеће године. Након састанка председник Вучић је изјавио: „Са драгим и поштованим пријатељем Милошем Земаном разменио сам мишљење о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца нађе земље“. На самиту у Прагу, председник Вучић је учестовао на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима, али је имао трилатерални састанак са председником Француске, Емануелом Макроном и канцеларом Немачке, Олафом Шолцом. У билатералним састанцима се састао са председницом Европске Комисије, Урсулом фон дер Лајен и шпанским премијером Педром Санчезом, а на маргинама самита са бројним председницима и премијерима европских држава.Председник Вучић на Самиту у Прагу

06.10.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Самиту у Прагу на којем се разговарало o иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Током Самита у главном граду Чешке Републике, председник Вучић учествовао је и на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима.

Председник Вучић је на Самиту изнео проблеме Србије, уз коју су, како је пренео, снажно стали бугарски председник Румен Радев, грчки премијер Киријакос Мицотакис, док је немачки канцелар Олаф Шолц пажљиво слушао. Он је истакао да је на панелу у Прагу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотовди да би се енергенти користили из целог света.

"Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергенти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском", рекао је председник Вучић и пренео да је још једном замолио да се размотри одлука о забрани увоза руске нафте. Он је навео и да је било оних званичника који су нас подржали, када је реч о осмом пакету санкција ЕУ према Русији.

"Што се тиче оних који су били на нашој страни поводом овога, јер сам ја покренуто ту тему, поновићу, Румен Радев је био фантастичан. Рекао је да не разуме о чему се ради и да није фер према Србији и да треба да се види шта може да се уради да се то исправи. Мицотакис је у својој завршној речи говорио о томе и хвала им", рекао је председник.

Председник Вучић се осврнуо и на нову политичку заједницу коју је предложио француски председник Емануел Макрон.

"Окупили смо се да покажемо да припадамо Европи. То је за нас веома корисно, идеална прилика да имамо добре састанке, да сазнамо неке ствари. Видео сам шта многи почињу да раде у својим земљама по питању енергетске кризе. Нама ово значи, а кад и како ће да се настави или успори европски пут, видећемо", навео је председник и додао да на састанку није било критика на рачун политике Србије, али да очекује да ће их бити током билатералних сусрета.

Председник Вучић састао се у Прагу са председником Чешке Републике Милошем Земаном, са којим је разговарао о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији, којој се, како је истакао, унапред радује.

"Са драгим и поштованим пријатељем Земаном разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље", навео је председник Вучић.

Током боравка у Прагу, председник Србије састао се и са председником Републике Француске Емануелом Макроном, канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом, као и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Извор/Фото: www.predsednik.rs /Димитрије ГоллСелаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24.9.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Векић се састао са финским амбасадором

21.9.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици угостио је новог финског амбасадора, Паси Туоминена. Њ.Е. господин Туоминен у својој богатој политичкој каријери је био амбасадор Финске у Мађарској, радио у конзуларном сектору МИП Финске као и у Министарству одбране.

У пријатељској и срдачној атмосфери теме разговора су биле билатерални односи између две пријатељске земље, могућности увећања међутрговинске размене, политичка ситуација на Косову, као и политичка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине, ратна криза у Украјини, енергетска безбедност, безбедност хране и улазак Финске у НАТО. Господин Туоминен је истакао лидерску позицију Србије на Западном Балкану и значај уласка Србије у Европску Унију. Амбасадор Векић се захвалио Финској влади и финском народу који пружају подршку Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием

13.09.2022.

Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием, новим амбасадором Републике Мађарске у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту амбасаде Републике Србије и пријатељском разговору оба саговорника су истакли изузетно добре и пријатељске односе између две државе и два народа, а да су председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан главни темељ никада бољих односа између Србије и Мађарске. Главне теме разговора су биле: енергетска криза, рат у Украјини, европски пут Западног Балкана, унапређење односа на пољу привреде и културе између Србије и Мађарске. Међутрговинска размена сваке године расте, а показатељ управо тих добрих резултата је и рекордна међутрговинска размена која је у првих седам месеци ове године премашила 2 милијарде евра. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е Барањију за помоћ и подршку коју Мађарска влада и мађарски народ пружају Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Ашотом Ховакимианом

12.09.2022.

Амбасадор Векић је био гост Јерменске амбасаде на позив Њ.Е. господина Ашота Ховакимиана, амбасадора Јерменије. Амбасадор Ховакимиан је опуномоћени амбасадор Јерменије у Чешкој Републици, али из Прага, екстериторијално покрива и Републику Србији, Републику Словеније, Републику Хрватску, Републику Црну Гору, а како је најавио од следећег месеца и Федерацију Босне и Херцеговине. Господин Ховакимиан је велики познавалац политичких дешавања на Западном Балкану. У пријатној атмосфери и пријатељском разговору теме разговора су биле политичка и економска дешавања у Јерменији, тренутна ситуација у региону Нагорно Карабахa, политичка и економска ситуација у земљама западног Балкана, унапређење економске сарадње између две пријатељске земље.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у Британској амбасади

12.09.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом смрти Њ.К.В. Елизабете II која је отворена у Британској амбасади у Прагу. Амбасадор Векић је упутио изразе најдубљег саучешћа Краљевској породици и народу Уједињеног Краљевства и Комонвелта у име амбасаде Републике Србије и у своје лично име.Амбасадор Векић примио играче и руководство РК Раднички из Крагујевца

10.09.2022.

Амбасадор Векић је у просторијама амбасаде уприличио пријем за играче и стручни штаб Рукометног клуба Раднички из Крагујевца који играју своју прву утакмицу у оквиру ЕХФ купа против прашке Дукле. Наступ на међународној сцени, рукометаши Радничког су отварили освајањем трећег места у домаћој Аркус лиги прошле године и са великим амбицијама улазе на међународну рукометну сцену. Амбасадор Векић је комплетном тиму и руководству пожелео пуно среће и успеха у наступајућим домаћим и међународним такмичењима, као и да на најбољи начин репрезентују српски рукомет на међународној сцени.Амбасадор Векић се састао са младим уметницима из Новог Сада

08.09.2022.

У амбасади РС у Прагу, амбасадор Векић организовао је пријем за младе глумце из Новог Сада који гостују у Прагу са представом „Наслеђе“.

У периоду 4-9.09.2022. у Прагу је реализован међународни фестивал омладинског театра ЕYЕнет на коме су се представиле омладинске групе из девет држава. Организатор фестивала је градско позориште Дивадло в Длоухе у Прагу, а српски тим представљали су млади из Новог Сада са представом Legacy - Наслеђе, која је одиграна два пута у гимназији Порг Либен и Дивадло у Долухе. Фестивал је реализован као једна од активности на пројекту European Youth Engagement Network 2.0-EYEnet 2.0 који је ко-финансиран од стране Европске комисије кроз програм Europe for Citizens. Носилац пројекта је Фондација Нови Сад - Европска престоница културе у сарадњи са 15 партнерских организација из девет држава. У оквиру пројекта до сада су реализовани омладински фестивали у партнерским градовима Марибор - Птуј (Словенија), Нови Сад (Србија), Атина (Грчка), Клермон Феран (Француска), Каунас (Литванија), Сансеполкро (Италија), а током септембра предстоји завршни фестивал у Берлину (Немачка).

Пројекат је део главног програма две Европске престонице културе Нови Сад 2022 и Каунас 2022.Делегација КСС посетила амбасаду Републике Србије у Прагу

4.9.2022

Делегација Кошаркашаког савеза Србије на челу са председником КСС Предрагом Даниловићем, генералним секретаром КСС Златком Болићем, директором Триглав осигурања, Драганом Марковићем који је уједно и главни спонзор кошаркашке репрезентације и осталим члановима стручног тима посетила је амбасаду Републике Србије у Прагу током Европског првенства у кошарци. Том приликом председник КСС, Предраг Даниловић уручио је амбасадору Бериславу Векићу поклон, дрес са потписима свих репрезентативаца РС. Амбасадор Векић се свим присутнима захвалио и репрезентацији пожелео освајање златне медаље на европском првенству. Разговор у пријатном амбијенту је настављен уз пригодан коктел који је организовала амбасада РС.Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућн