| |     latinica | english  
Насловна
Председници РС Александар Вучић и ЧР Милош Земан отворили „Чешки дом“

30.01.2023.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Чешке Републике Милош Земан отворили су обновљени „Чешки дом“ у Београду. Свечаности су присуствовали потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов, амбасадор РС у Чешкој Републици, Берислав Векић, као и чланови чешке делегације и руководство Чешког дома. Председник Србије рекао је да ће „Чешки дом“ у Београду бити веза и мост између Србије и Чешке, односно између српског и чешког народа и да ће тако заувек остати. Кроз „Чешки дом“ само 1939. године прошло више од 2.000 Чеха који су бежали од нацизма, истакао је председник Вучић. Председник ЧР Милош Земан је указао да ће остати трајан спомен чешко-српске сарадње, који ће се бринути како о економској тако и културној сарадњи. Након реновирања, у „Чешком дому“, биће Клуб чешке беседе, Чешки културни центар, библотека и учионица.Председник Чешке Републике Милош Земан у званичној посети Републици Србији
29.01.2023.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду председника Чешке Републике, Милоша Земана, који је допутовао у дводневну званичну посету Републици Србији. Поред председника Александра Вучића, на дочеку су били амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић и амбасадор Чешке Републике у Београду, Томаш Кухта.
 
"Посебна ми је част да у Београду дочекам председника Чешке, једног од последњих великих државника данашњице и искреног пријатеља Србије. Добро нам дошли, поштовани председниче!“, написао је председник Вучић на Инстаграму „Будућност Србије“.
 
Током сутрашњег дана планирана је церемонија свечаног дочека испред Палате Србије, пленарни састанак делегација Републике Срије и Чешке Републике, потписивање заједничке декларације, изјаве за медије и отварање реновираног Чешког дома. 
 
 
 
 


Конференција Европског Јеврејског Удружења (EJA) у Прагу

27.01.2023

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, на позив  председника Европског Јеврејског Удружења (EJA), господина Менахема Марголина присуствовао је свечаној вечери уочи конференције EJA.  Уочи Међународног дана сећања на холокауст, више од 100 чланова парламента, владиних званичника, амбасадора и европских јеврејских лидера, окупило се у Прагу и у кампу Theresienstadt  уочи Међународног дана сећања на холокауст како би разговарали о начинима суочавања са лажним вестима и теоријама завере против Јевреја у медијима, друштвеним мрежама и растући антисемитизам на универзитетима широм континента.

На састанку на конференцији Европског јеврејског удружења у Прагу и гету/кампу Theresienstadt  у Чешкој Републици, законодавци и високи званичници европске владе објавили су рат антисемитским лажним вестима и обавезали се да ће подстицати образовне програме против мржње. Током конференције, ЕЈА је уручила Адидасу престижну награду краља Давида за одлуку да прекине све комерцијалне везе са музичарем Иеом, званим Кание Вест, након његових антисемитских изјава

Према речима председника ЕЈА, рабина Менахема Марголина: „Чак и данас лажне вести представљају опипљиву опасност за добробит Јевреја широм Европе, оруђе мржње које је, нажалост, ојачано друштвеним мрежама и меша теорије завере против Јевреја. Десетине европских лидера који су се одазвали нашем позиву да дођу у Терезин обећали су да ће се борити проти в лажних вести које подстичу антисемитизам и да ће спроводити образовне програме за његово искорењивање“, рекао је Марголина.Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом

Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом

05.01.2023.

Амбасадор Берислав Векић састао се са новим шпанским амбасадором у Чешкој Републици, Њ.Е.Албертом Мореном Хуметом. Њ.Е. Алберто Морено је познати и угледни шпански дипломата, који је дипломирао међународне односе на Иституту d`Etudes Polituiques у Паризу. Током своје дугогодишње дипломатске каријере радио је при амбасадама у Анголи, Луксембургу, Андори и при сталном Представништву Шпаније при ЕУ.

Обављао је функцију амбасадора у Андори и генералног конзула у Марсеју. У пријатеском разговору, истакнуто је велико пријатељство између две пријатељске државе. Амбасадор Векић се захвалио амбасадору Морену на шпанском принципијелном ставу о непризнавању такозване државе Косово и на помоћи и подршци коју Шпанска Влада пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и добрим и пријатељским односима председника РС, Александра Вучића и премијера Шпаније, Педро Санчеза. Њ.Е.Алберто Морено је потврдио да ће Шпанија наставити са досадашњим принципијелним ставом по питању КиМ.

Размењена су мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Европи, будућности ЕУ, ратном сукобу у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи. Обојица амбасадора су се на крају сложила да постоји још много простора за даље унапређење односа између две пријатељске државе.

 Амбасадор Векић састао се са Матеушем Гниаздовским

28.12.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са новим пољским амбасадором у Чешкој Републици, Матеушом Гниаздовским.

Матеуш Гниаздовски угледни пољски дипломата који је до 2010 године радио у пољском Институту за међународне послове, где се специјализирао за средњоевропска питања. Председник је програмског Савета Пољско-Чешког Форума при Министарству спољних послова, члан је Пољско-Словачке комисије за хуманистичке науке при Министарству науке и високог образовања Републике Пољске. Координатор пољског дела мреже конзорцијума Think Visegrad. До 2022.г био заменик директора Центра за истраживачке студије Марек Карп.

У пријатељском разговору, размењена су мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Европи, ратном сукобу у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи, дешавањима на Балкану, како на Косову и Метохији, тако и у Босни и Херцеговини. Иако Србија и Пољска немају до краја исте погледе на решавање Косовског питања, амбасадор Гниаздовски је исказао разумевање за српски проблем и истакао да ће се Пољска залагати за мирно решење тренутно напете ситуације, и да ће 102 пољска војника у саставу Кфора све учинити да заштити становништво и допринесе мирном решењу. Амбасадор Векић је истакао да Србија нема алтернативу и да се никада неће одрећи своје територије и свога народа, да ће Србија наставити са доследним поштовањем међународног права, суверенитета и територијалног интегритета сваке земље, што је показала и гласањем за резолуцију у УН када је у питању била Украјина, али се нада да ће и друге земље поштовати суверенитет и територијални интегритет Р.Србије. Амбасадор Векић се захвалио Пољској Влади на подршци на српском Европском путу.Протест подршке српском народу на Косову и Метохији

21.12.2022.

У Прагу, испред амбасаде Републике Србије, одржан је скуп подршке српском народу на Косову и Метохији, који је окупио већи број Срба из дијаспоре и Чеха, пријатеља Србије. Окупљенима су се обратили Вацлав Дворжак, председник чешког Удружења пријатеља косовских Срба који је уједно и режисер филма „Отето Косово“, Јарослав Фолдина, посланик у чешком Парламенту и председник групе међупарламентарне сарадње са Србијом, Јиржи Кобза, посланик Парламента Чешке Републике и члан одбора за иностране послове, Милутин Илић, саветник у посланичкој канцеларији Парламента, Јан Каван, бивши министар иностраних послова Чешке Републике и бивши генерални секретар скупштине Уједињених Нација као и Eва Новотна, из НВО „Не Базама“ (не НАТО базама у ЧР)

Говорници су овом приликом истакли да подржавају политику председника Александра Вучића и Владе Републике Србије и њихово настојање да се мирним путем и преговорима решава тренутна, напета ситуација у јужној српској покрајини. Позвали су све релевантне субјекте у преговорима и све међународне факторе на поштовање резолуције 1244 Уједињених нација и као и поштовање одредби Бриселског споразума. Говорници су истакли да предаја није опција и да се Косово мора сачувати.

Након завршетка скупа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа и захвалио се свим говорницима на речима подршке, на разумевању тренутне ситуације на Косову и Метохији. Још једном се потврдило да многи Чеси подржавају српски народ у борби за очување Косова као и њен европски пут.Новогодишњи пакетићи за децу у Гњиланама

19.12.2022.

Амбасада Републике Србије у Прагу је заједно са „Фејсбук“ групом „Срби у Прагу“ организовала хуманитарну акцију обезбеђивања новогодишњих пакетића за децу у Гњиланама на КиМ. У акцији су учествовали појединци и удружења која живе и раде у Чешкој Републици. Велику захвалност дугујемо администраторима фејсбук групе „Срби у Прагу“, Марини Перовић и Зорани Мунћан. Сто двадесет пакетића је намењено ђацима у основноj школи у Гњиланама на Косову и Метохији.

У наведену акцију укључила се и друштвено одговорна компанија Ласта захваљујући којој је обезбеђен бесплатан транспорт пакетића из Чешке Републике до Р.Србије.Амбасадор Векић са председницом Парламента ЧР

14.12.2022

У свечаној сали Парламента Чешке Републике, председница Представничког дома Парламента Чешке Републике, Маркета Пекарова Адамова, приредила је традиционални новогодишњи пријем за амбасадоре акредитоване у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту и свечарској атмосфери, амбасадор Векић је разговарао са председницом Парламента, госпођом Адамовом. Том приликом јој се лично захвалио као и чешким парламентарцима на подршци коју пружају Србији на њеном европском путу. Изражена је захвалност за позиве који су упућени током ове године српским парламентарцима који су били гости посматрачи свих значајнијих састанака и конференција које је чешки Парламент организовао током председавања. Амбасадор Векић је пренео срдачне поздраве Владимира Орлића председника Народне скупштине Републике Србије председници Парламента. Адамова се захвалила и још једном потврдила да између Чешке Републике и Републике Србије постоје пријатељски односи који ће се сигурно унапређивати и у будућности.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Н.Р.Кине

05.12.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости у амбасади Народне Републике Кине, поводом смрти Ђианг Цемина.

„Ваша екселенцијо, са дубоким жаљењем примио сам вест о смрти некадашњег генералног секретара Комунистичке партије Кине, председника Народне Републике Кине, Ђианг Цемина. Велики лидер који је иза себе оставио мудрост и патриотизам водећи кинески народ путем напретка. У име Амбасаде Републике Србије и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа, Вама и народу Републике Кине“.Отворена изложба „Примењена носталгија Београд – Праг“

05.12.2022.

У Прагу је у Академији наука Чешке Републике свечано отворена изложба „Примењена носталгија: Београд - Праг”, у оквиру чешког председавања Савету ЕУ. Изложба приказује Београд и Праг, престонице Србије и Чешке, виђене кроз објектив чешког фотографа, Давида Тјешинског и српског фотографа, Снежане Кртић. У присуству амбасадора Републике Србије у Прагу, Берислава Векића, чешких званичника, представника српске заједнице, представника медија изложбу су отворили помоћник министра за европске интеграције Републике Србије Мирослав Гачевић, заменик министра иностраних послова Чешке за Европу Мартин Кошатка и члан Савета чешке Академије наука Давид Хонис.

„Част ми је да данас у Прагу отворим изложбу фотографија из новог, 22. циклуса нашег дугогодишњег пројекта „Примењена носталгија“, посвећену Београду и Прагу. Истоветну изложбу отворили смо у Београду 25. новембра, а данас смо овде захваљујући сарадњи министарстава спољних послова Србије и Чешке и Академији наука Чешке Републике“, рекао је Мирослав Гачевић, истакавши да изложба доприноси и унапређењу билатералних односа Србије и Чешке.

Мартин Кошатка је честитао ауторима на одличним фотографијама, које су успеле да веродостојно дочарају дух Прага и Београда. Захвалио је Министарству за европске интеграције на изузетно паметној идеји која је одлична спона Србије са државама чланицама ЕУ. Истакао је и да је Западни Балкан приоритет чешког председавања Савету ЕУ, као и да Србија може да рачуна на подршку Чешке на свом путу ка ЕУ.

Давид Хонис је у свом обраћању истакао да је срећан што је Академија наука Чешке Републике отворила врата за овако добру изложбу.

„Примењена носталгија” је изложба коју Министарство за европске интеграције Србије организује поводом ротирајућих председавања држава чланица ЕУ Савету ЕУ, где се представљају све сличности европских вредности и начина живота који одликује Београд и друге престонице на европском континенту. Изложба „Примењена носталгија: Београд – Праг“ отворена је у Академији наука Чешке Републике у Прагу до 16. децембра 2022.године.Министар Ђорђе Милићевић са представницима српских удружења у Чешкој Републици

30.11.2022.

Mинистар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, састао се у амбасади Републике Србије са представницима српске националне заједнице. Састанку су присуствовали амбасадор Републике Србије, Берислав Векић, и председници свих удружења српске националне заједнице укључујући председнике „Чешко-српске асоцијације“, удружења „Ластавица“, српског културног удружења „Радост“, удружења „Лука Праг“, удружења „Видовдан – Карлови Вари“, удружења „Родољуб“ и удружења „Кнез Лазар“. Након уводног излагања министра Милићевића, у ком је изнет план и програм министра, представници српске националне заједнице у ЧР изнели су своје досадашње резултате рада и програме будућих активности. Представници су се захвалили министру и на чињеници да је за своју прву званичну посету изабрао управо Чешку Републику и истакли су задовољство да се након ангажовања министра Милићевића и амбасадора Векића, по први пут на једном месту окупе сви представници српске националне заједнице у Чешкој Републици.

На састанку је представљен и један од значајнијих привредних догађаја који ће се одржати почетком наредне године у Прагу, реч је о Чешко-српском привредном балу, који ће бити важан друштвени догађај не само у области економских и спољнотрговинских односа Чешке и Р. Србије, већ и важан догађај за повезивање привредника из реда српске националне заједнице у ЧР са државом матицом.Српско вече у Парламенту Чешке Републике

29.11.2022.

У организацији и на позив председавајућег међупарламентарне групе чешко-српског пријатељства, Посланичког дома, Парламента ЧР, Јарослава Фолдине (СПД) у клубу Беседа приређено је „Српско вече“. Присутнима се у име Владе Чешке Републике обратио министар правде ЧР, Павел Блажек (ОДС), који је истакао да је поносан на добар однос који Чешка Република негује са српском мањином у ЧР, додајући изразе одлучности да се такав однос у будућности негује и настави. Испред владе Републике Србије, присутнима се обратио министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, истакавши да српски народ види чешки народ као братски народ. Министар је у поруци српској националној заједници нагласио и потребу да чланови заједнице буду лојални грађани у држави у којој живе, али и да не забораве своје порекло, културу и обичаје и да ће само тако јачати позицију матичне државе, која јесте и мора да буде иза њих. На свечаности која од 2017.године окупља представнике ЧР и представнике српске мањине присуствовали су амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, амбасадор Р.Мађарске Андраш Барањи, председник странке СПД, Томио Окамура, бивши председник Парламента ЧР, Радек Вондарчек, представници свих владајућих и опозиционих посланичких група Посланичког дома Парламента ЧР, АНО 2011, ОДС, Пирати, СПД, КДУ-ЧСЛ, ТОП 09, СТАН), чешки градоначелници и представници српске дијаспоре у ЧР. У културно-уметничком програму наступила је фолклорна група српског удружења „Радост“.Амбасадор Векић се састао са Михалом Кучером

29.11.2022.

На позив народног посланика и председавајућег Одбора за пољопривреду Михала Кучере у просторијама Парламента Чешке Републике одржан састанак на тему парламентарне сарадње између Србије и Чешке. На састанку са српске стране учествовали амбасадор Берислав Векић и Дарко Николић, други секретар.

Посланик Кучера представио делокруг рада и пројекте које Одбор за пољопривреду Парламента Чешке Републике жели да иницира. Нагласио да овај одбор намерава да буде регионалнo чвориште за размену знања и искустава између различитих актера, не само у области пољопривреде, већ и животне средине, шумарства и водопривреде. М.Кучера је истакао да у погледу парламентарне сарадње већ имају успостављену комуникацију са државама Вишеградске групе, али да би желели да укључе и државе из нашег региона, првенствено Србију.

Амбасадор Векић је истакао одличну сарадњу две владе као и одличне односе између председника Вучића и Земана. Нагласио да сматра да и парламентарна сарадња треба да буде подигнута на виши ниво, посебно у области пољопривреде и животне средине. Векић је представио резултате српске пољопривреде и прехрамбене индустрије у односу на укупан извоз, као и податке о структури извоза у државе и регионе у које се највише извози. Истакнути су досадашњи резултати међутрговинске размене између две пријатељске земље и у сегменту пољопривреде. Амбасадор Векић је истакао значај повезивања чешких и српских компанија и предложио да се на пролеће 2023.г организује први састанак између два Парламентарна одбора.Министарка Маја Гојковић отворила у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли

24. новембар 2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли под називом „Прашки студент“. На свечаном отварању изложбе, поред министарке Гојковић, присутним гостима обратили су се Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу и Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике.

У свом обраћању министарка Гојковић, истакла је, да је безрезервном подршком у организовању ове изложбе Министарство културе Републике Србије још једном дало допринос очувању сећања на највећег српског и светског проналазача прошлог миленијума. Министарка Гојковић је нагласила да је у плану Министарства културе наставак организације изложби о Николи Тесли и у осталим европским и светским центрима културе и уметности.

Гојковић је указала да се изложбом наставља са неговањем везе, која је настала пре више од 140 година и првог боравка Николе Тесле у „граду стотину торњева“, као и да ова изложба представља нови сусрет великана науке и места чувеног по својој богатој култури и традицији. Гојковић је додала да је посебан део посвећен његовим односима са Прагом и Чешком, у којима је боравио два пута: ради школовања, 1880. године и скоро шест деценија касније, као почасни гост на Карловом универзитету.

Министарка Гојковић је навела да изложбу чини само део експоната из његове богате заоставштине, међу којима преовлађују патенти, цртежи и фотографије, затим макете лабораторија у којима је изводио експерименте, као и модели великих проналазака, како би се посетиоцима барем делом илустровало колики је допринос Тесла пружио целом свету.

Гојковић је подсетила на међусобну повезаност Тесле и Прага, о чему сведочи и писмо које је из Њујорка Тесла упутио тадашњем градоначелнику, у коме је навео да у свом уму држи и даље драгоцене успомене на прелепи град Праг. Колико је велико поштовање уживао генијални српски изумитељ у Чешкој Републици, сведочи и орден Белог лава, као и назив улице, парка и споменик који се налази у Прагу.

Отварању изложбе поред министарке Маје Гојковић, присуствовали су Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу, Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике, Берислав Векић, амбасадор Републике Србије у Прагу, представници Министарства културе РС, представници министарства културе ЧР, представници музеја Никола Тесла, дипломатски кор, и познате личности из јавног и културног живота Чешке Републике.Министарка културе Маја Гојковић са министром културе ЧР о развоју будуће сарадње

24.11.2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се у Прагу са министром културе Чешке Републике Мaртином Баксом. У српској делегацији поред министарке Гојковић били су амбасадор Берислав Векић и помоћник министра културе РС, Станко Благојевић. Са чешке стране поред министра Баксе у делегацији домаћина био је заменик министра, Ондреј Храст и директор одељења за међународну сарадњу, Петр Хниздо. На састанку је истакнута спремност да се билатерални односи две земље, посебно на пољу културе, даље унапређују и јачају у складу са традиционалним пријатељством и историјским и културним везама.

Министарка Гојковић је у том контексту нагласила да Србија има интерес за унапређење културне сарадње са Чешком Републиком, као и да је у том циљу спремна да се сарадња додатно ојача потписивањем споразума о сарадњи у различитим области од филмске и аудио-визуелне уметности и области анимације до заштите културног наслеђа.

Министри Гојковић и Бакса су подржали успостављање динамичније културне сарадње између сродних установа културе, као што су народни музеји у Београду и Прагу, музеји посвећени савременој уметности. На састанку је истакнута важност сарадње у филмској уметности, која је традиционална имајући у виду генерације српских редитеља тзв. „Прашке школе“. Министри су указали на важност сарадње путем учешћа на филмским фестивалима, као и кроз сарадњу филмских центара, посебно имајући у виду развој ове индустрије у Србији и Чешкој.

Министарка Гојковић је истакла да Србија много улаже у развој филмске индустрије кроз подстицаје инвеститорима који снимају у Србији, али и кроз подршку домаћим филмовима и серијама, што је довело до значајног повећања снимања филмова и серија у Србији, што се позитивно одражава и на економију земље.

Министри културе су разговарали о сарадњи у области културног наслеђа. Гојковић је у том оквиру указала на важност одржавања изложбе о Николи Тесли у Прагу, српском генију светског значаја чији живот спаја Србију и Чешку, а министар културе Чешке Републике се захвалио на томе што је управо Праг изабран за изложбу посвећену Тесли. Министри културе разговарали су и о значају неговања културе сећање, посебно на догађаје из Другог светског рата, кроз рад установа културе.

На састанку је било речи и о могућности сарадње у оквиру пројекта Европска престоница културе, а у циљу унапређења сарадње Гојковић је упутила позив министру културе Чешке Републике да посети Србију.Конференција ЕУ - Западни Балкан: Паметни градови

18.11.2022.

Амбасадор Берислав Векић и економски саветник Дарко Николић узели су учешће на конференцији „EU-Western Balkans: Smart cities economic forum“ која се одржава од 16-18.11.2022.г. у Прагу. Организатор Конференције је била Влада ЧР која председава саветом ЕУ, Министарство спољних послова ЧР и Министарство индустрије и трговине ЧР. Главне теме конференције су биле: економска повезаност земаља Западног Балкана на пољу Зелене агенде и дигитализације, Политика ЕУ према Западном Балкану и финансијски алати за имплементацију паметних градова, локалне стратегије развоја паметних градова - добри примери, иницијатива и пројекти који подржавају решавања паметних градова на Западном Балкану. Организатор конференције је био Мартин Поспишил, директор одељења за спољну економску политику Министарства индустрије и трговине. Испред Владе ЧР конференцију је отворио Томаш Поуза, специјални изасланик министра индустрије и трговине, Јозефа Сикеле. Окупљене делегате са простора Западног Балкана поздравили су: Франтишек Халупецки, потпредседник Конференције индустрије Чешке Републике, Лилиана Павлова потпредседник Европске инвестиционе Банке и Ричард Маша, шеф сектора инвестиционог оквира DG NEAR.Амбасадор Векић примио учеснике конференције „Паметни градови“

17.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за српску делегацију која учествује на Конференцији „EU-Western Balkans: Smart cities economic forum“ која се одржава у Прагу. У саставу српске делегације налазе се градоначелници и представници градова: Београд, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Ужице, Нови Пазар, Ваљево, Пирот, Крушевац. Српску делегацију предводио је градоначелник Лесковца, др. Горан Цветановић. Под покровитељство Владе Чешке Републике која председава Саветом ЕУ и Министарства индустрије и трговине биће одржана конференција на којој ће учествовати делегати земаља Западног Балкана. Амбасадор Векић је у разговору са градоначелницима указао на велике могућности будуће економске сарадње са Чешком Републиком као и новим инвестицијама Чешких компанија у Србији. Истакнуто је да локалне самоуправе морају бити агилније у тражењу потенцијалних нових партнера које би заједно са српским компанијама и са локалним самоуправама подигле међутрговинску размену између две државе на виши ниво од 1,5 милијарде евра која представља рекорд остварен прошле године.Амбасадор Векић са Вацлавом Вахалом менаџером града Плзена

16.11.2022.

Амбасадор Берислав Векић се у Скупштини града Плзена састао са замеником градоначелника, Вацлавом Вахалом. У кратком разговору отворене су многе теме за унапређење сарадње амбасаде Србије у Чешкој Републици и града Плзена. Амбасадор Векић позвао је господина Вахала да буде гост амбасаде што је са задовољством прихваћено од стране г.Вахала. У саставу српске делегације која је посетила град Плезен, налазили су се градоначелници и представници градова: Београд, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Ужице, Нови Пазар, Ваљево, Пирот, Крушевац. У свечаној сали Скупштине града Плзена гости су присуствовали презентацији комуналних решења града Плзена, једног од репрезената паметних градова у Чешкој Републици. Након тога комплетна српска делегација је посетила познате плзенске компаније: Центар Роботике, Шкоду транспортејшн, Омексом и фабрику пива Уркел.Поводом Дана примирја положен венац у Јиндриховицама

11.11.2022

Амбасадор Берислав Векић је поводом Дана примирја положио венац на спомен костурницу у Јиндриховицама и уписао се у књигу сећања. Највећи концентрациони логор током Првог светског рата био је у Јиндриховицама, малом месту непосредно уз чешко-немачку границу. Кроз логор је прошло преко 40.000 заробљеника, а спомен костурница је вечна кућа 7.100 Срба. Том приликом амбасадор Векић је разговарао са Дејаном Ранђеловићем, чуварем Меморијала, око будућих радова на санацији спомен костурнице и захвалио му се на досадашњем раду и бризи очувања српске светиње. Српске будуће генерације никада не смеју да забораве своје страдале претке који су и далеко од Србије оставили своје животе за нашу бољу и лепшу будућност.Амбасадор Векић са децом хора Дечијег Културног центра Београд и балетске школе Луј Давичо

10.11.2022

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, организовао је пријем у амбасади Републике Србије за чланове дечијег хора Културног центра Београд и балетске школе Луј Давичо, који учествују на 12. Интернационалном фестивалу хорова и плесних група у Прагу, „Јесења прича“. У пријатном амбијенту, раздрагани млади гости са својим професорима упознали су амбасадора Векића са досадашњим радом и успесима на домаћим и међународним такмичењима. На крају своје посете извели су песму „Ово је Србија“. Амбасадор Векић се захвалио на посети и свим учесницима фестивала пожелео пуно успеха у даљем раду као и да на својим наступима и даље шире вредности српске културне баштине.Амбасадор Векић се састао са Њ.E. Archbishop Jude Thaddeus Okolo

10.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, састао се са Њ.Е. надбискупом Околом који је ступио на дужност амбасадора Свете столице. Била велика част и задовољство разговарати са Њ.Е. надбискупом Околом који имао велико дипломатско искуство. Од 1984.године је члан Римске курије у Папском Савету за међурелигијски дијалог. Од 1990. до 2008. године радио је у дипломатском сервису Свете столице у Апостолској нунцијатури на Шри Ланци, Хаитију, Тринидад &Тобагу. Након тога, 2008.г. постаје Апостолски нунције у Централноафричкој Републици и Чаду, Од 2013.г. Апостолски нунције у Доминиканској Републици, а од 2017.г. Апостолски нунције у Ирској и од 2022.г. у Чешкој Републици. У срдачној разговору главне теме разговора су биле ситуација на Косову, рат у Украјини, економска, енергетска и избегличка криза. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е. Околу што Света столица није признала Косово и што води уравнотежену политику мира. Новоименованом надбискупу Околу, амбасадор Векић, је пожело много успеха у будућем раду.Саопштење - Учешће Р. Србије на Међународној конференцији о Терезинској декларацији

7.11.2022

У Прагу и Терезину је од 02. до 04. новембра 2022.г. одржана Међународна Терезинска конференција, као један од главних догађаја који је Чешка организовала у оквиру свог актуелног председавања Савету Европске уније. На Терезинској конференцији су учествовали званични представници и експерти из 47 држава које су подржале Терезинску декларацију 2009.г. усвојену током првог чешког председавања ЕУ. Циљ овогодишње прегледне конференције је да се начини значајан корак у будућем сећању на Холокауст, образовању младих генерација, промишљању и суочавању са неправдама из времена Холокауста и борби против антисемитизма (посебно онлајн) као средства за спречавање сличних злочина у нашем времену и убудуће.

У име Републике Србије, министар саветник у Амбасади Србије у Прагу Л. Штулић је учествовала на Конференцији и представила значајне мере и искораке Србије на плану надокнаде штете наследницима јеврејских жртва Холокауста, као прве државе у Европи која је 2016.г. усвојила Предлог закона о повраћају имовине из Холокауста. Уједно, у складу са циљевима Терезинске декларације, су изнете важне активности Р. Србије посебно у областима образовања о Холокаусту, борбе против антисемитизма, јачању културе сећања на Холокауст, и подршке јеврејској заједници у Р. Србији. На Конференцији је учествовала и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Р. Србије, која се том приликом на кратко срела и са министром иностраних послова Чешке Републике Ј. Липавским, и пренела срдачне поздраве министра спољних послова Р. Србије И. Дачића.Српски уролози посетили амбасаду Републике Србије у Прагу

04.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са српским уролозима који бораве у Чешкој Републици на стручном усавршавању. У разговору је истакнута добра сарадња српских уролога са колегама у Чешкој Републици која се из године у годину побољшава. Разговарано је о могућностима даљег унапређења стручне сарадње као и заједничко учествовање на будућим пројектима, размени стручног искуства као и едукација младих стручњака. Амбасадор Векић је пожелео колегама пуно успеха у даљем стручном раду и истакао да ће амбасада Републике Србије у Прагу помоћи око успостављања контаката између медицинских установа, као и између Универзитета два пријатељска народа.Председник Милош Земан одликовао 78 истакнутих личности

28.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, присуствовао је свечаности поводом Дана државности Чешке Републике, коју је тим поводом уприличио председник Чешке Републике, Милош Земан, у Шпанској сали Прашког замка. Свечаности су присуствовали премијер Петр Фиала, чланови Владе Чешке Републике, представници Доњег дома Парламента, представници Сената, бивши председник Чешке Републике, Вацлав Клаус, дипломатски кор, и многобројне званице из културног и јавног живота Чешке Републике.

Председник Милош Земан, одликовао је 78 истакнутих личности. Највише одликовање, Бели лав првог реда, постхумно су добили генерал-мајор Јосеф Балабан, пуковник Јосеф Хубачек, генерал-мајор Карел Лукас, армијски генерал Војтех Борис Лужа, генерал-мајор Јосеф Владимир Машин, бригадни генерал Вацлав Моравек, пуковник Јосеф Стехлик. Орден белог лава првог реда добио је и председник Украјине, Володимир Зеленски. Међу многим одликованим јавним личностима била су и Иван Лендл и Ивана Трамп који су добили медаљу за заслуге.Председник Милош Земан са акредитованим амбасадорима у Чешкој републици

27.10.2022.

Поводом дана настанка самосталне Чешке Републике, председник Милош Земан, уприличио је у Прашком замку пријем за све акредитоване амбасадоре и отправнике послова у Чешкој Републици.

У име амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици свечаности је присуствовао амбасадор Берислав Векић. Председник Земан се захвалио свим присутним амбасадорима на присуство, истакавши да се после две године, због Ковид пандемије, али данас са новим изазовима, енергетском и економском кризом и ратним дешавањима у Украјини. Захвалио се свим амбасадорима на изузетно доброј сарадњи и за све добро учињено за Чешку Републику и на развијању добрих билатералних односа. У кратком неформалном састанку амбасадор Векић је честитао празник председнику Земану, пожелео му добро здравље и подсетио на договор са председником Александром Вучићем да посети Србију у фебруару следеће године. Председник Земан се захвалио и потврдио да би волео да се још једном пре краја мандата састане са својим великим пријатељем, председником Републике Србије, Александром Вучићем.Амбасадор Векић присуствовао свечаности поводом отварања нове амбасаде Републике Кореје

27.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић, присуствовао је свечаном отварању нове амбасаде републике Кореје на позив Њ.Е. Теа Јин Ким. Свечаност су својим присуством увеличали премијер Чешке Републике, Петр Фиала, министар индустрије Кореје, представници дипломатског кора, привредници из Кореје и Чешке Републике. Окупљенима се обратио премијер П.Фиала, који је честитао домаћину, амбасадору Киму и истакао значај добрих билатералних односа између две државе као и значај даљих инвестиција Р.Кореје у Чешкој Републици. Последњих годину дана међутрговинска размена је премашила 3 милијарде евра.Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

21.10.2022

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.

Министар Селаковић је после састанка изјавио да је на том скупу, коме је председавала министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, било речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану.

Kако је навео шеф српске дипломатије, састанку су, осим министара са западног Балкана, присуствовали и министри спољних послова Аустрије, Чешке, Грчке, Хрватске и Бугарске, али и представници Италије, Уједињеног Краљевства, Француске и Пољске.

"На састанку је било речи о припреми самита 'Берлинског процеса' који ће бити одржан 3. новембра у Берлину, али се посебна пажња посветила питањима као што су енергетска безбедност, мигрантска криза, свакако европске интеграције западног Балкана. Било је речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је пренео да је састанак у Берлину био прилика и за билатералне сусрете и да је са министрима спољних послова Северне Македоније и Грчке, Бујаром Османијем и Никосом Дендијасом разговарао о безбедносној, енергетској кризи у Европи, кризи која је изазвана повећаном стопом инфлације која је резултат рата.

Према његовим речима, са колегама из Северне Македоније и Грчке разговарао је и о изазовима са којима ћемо се сусретати у будућности.

Министар Селаковић је навео да је једна од посебних тема била мигрантска криза, зато што се Северна Македонија, Грчка и Србија налазе на југиосточној европској мигрантској рути, односно мигрантској рути која нашу позицију чини врло парадоксалном.

Шеф српске дипломатије је објаснио да мигранти долазе у Србију и Северну Македонију са територије земаља ЕУ, не са циљем да у њима остану, већ да би опет отишли у земље ЕУ.

"Још једном сам истакао важност заузимања и дефинисања јединствене европске позиције по овом питању, како би се заиста нашао ефикасан, делотворан и добар одговор на овај велики изазов и велики проблем са којим се суочава цела Европа", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић се на маргинама скупа састао и са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Уједињеног Краљевства Леом Докертијем.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Векић се састао са Мартином Смолеком

20.10.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са замеником МИП ЧР за правна и конзуларна питања М. Смолеком у просторијама МИП ЧР.

На састанку се разговарало о даљем унапређењу билатералних односа, тренутним ратним дешавањима у Украјини, енергетској кризи, а најважнија тема разговора је била проблематика око преноса власништва меморијала Јиндриховице као и реконструкција и враћање у власништво Чешке куће у Београду.

Б. Векић је нагласио да је недавно информисан од стране чувара гробнице дошло до насилне провале у објекат меморијала, да се меморијал налази у незавидном и лошем материјалном стању, као и неопходност хитне реконструкције ради спречавања ширења влаге која би довела до урушавања самог меморијала. Амбасадор Б. Векић је упознао саговорника о свим релевантним чињеницама у вези са преносом власништва и замолио чешку страну за разумевање и подршку у вези са сарадњом са катастарским канцеларијама и институцијама локалне управе надлежним за решавање случаја и са постојећом документацијом из ове године позивајући се између осталог и на повељу Устава СЦГ, правно мишљење проф. др Гајића о сукцесији, након чега се Чешка страна се одредила према случају на недвосмислен начин, изјаснивши се да је, према њиховом виђењу, Р. Србија „јасан власник меморијала Јиндриховице“.Амбасадор Векић се састао са Дејаном Милетићем

19.10.2022.

Амбасадор републике Србије у Прагу, Берислав Векић састао се са Дејан С. Милетићем, директор Националне академија за јавну управу. Господин Милетић је узео учешће на 5. годишњој конференцији Smooth Navigation Through the World of Public Administration 2022, који се одржава у Прагу, 22. и 23. октобра о.г.

Ова међународна конференција је организована од стране Чешког председништва у оквиру Савета Европске уније и Европске комисије. Главна тема конференције је дигитална трансформација која олакшава навигацију кроз онлајн свет модерне јавне управе. На скупу су рамењена знања и искуства о иновативним приступима дигиталној трансформацији и начинима финанасирања великих пројеката. Поред тога, представљене су стручне презентације са студијама случаја и практичним примерима из Чешке и других земаља чланица ЕУ. Амбасадор Векић је пожелео пуно успеха г.Милетићу на предстојећој међународној конференцији.Aмбасадор Векић се састао са делегацијом Министарства одбране

19.10.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са представницима Генералштаба војске Србије Мирославом Зечевићем и Зораном Врањешом, који су узели учешће на међународној манифестацији Future Forces у Прагу. Ова изложба је део међународне платформе за праћење трендова и технологија у одбрани и безбедности под називом Future Forces Forum. Форум се састоји од компилације догађаја и активности на високом политичком, војном и стручном нивоу. Главни програм 14. Форума одржао се од 17. до 21. октобра 2022.г.

Овај догађај у области одбране и безбедности се организује сваке године у Прагу и уз званичну подршку чешког председника, Владе, Министарства одбране, Генералштаба чешких оружаних снага, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, цивилног и војних делова НАТО штаба, Европске одбрамбене агенције (ЕДА) и многих других релевантних националних и међународних институција, организација и агенција. Заинтересоване стране се састају како би поделили и научили најновије приступе, развили и продубили међународне односе и стекли нове пословне прилике.Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18.10.2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога. У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато, једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град. Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези, подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПромоција српске културе и гастрономије на првој Чешкој Телевизији

18.10.2022.

Први канал Чешке телевизије отпочео је емитовање серије од осам епизода посвећен српској култури и српској гастрономији. Амбасада Републике Србије у Прагу је покровитељ серије „Мирис српске кухиње са Мирославом Данутилом“. Серија је обухватио обилазак историјских грађавина, музеја, галерија, манастира у преко 25 српских градова од Суботице до Пирота и Куршумлије, уз спремање српских специјалитета у најпознатијим српским ресторанима. Амбасадор Векић се захвалио продуценткињи Чешке телевизије, госпођи Катарини Коважовој и редитељу господину Георгу Агатоникиадису на сјајно реализованој серији и на популаризацији српске културе и гастрономије и пожелео им пуно успеха на реализацију будућих пројекта.Хор „Кир Стефан Србин“ одржао концерт у Прагу

13.10.2022

Женски хор „Кир Стефан Србин“ из Смедерева је одржао концерт у препуној дворани Куће националних мањина у Прагу. Концерту су присуствовале јавне личности из културног живота Прага и дипломатски кор. На програму концерта су била музичка дела српских познатих композитора, Станислава Биничког, Моше Одаловића, Вере Хорват и Николе Грбића. Покровитељи концерта су били српско удружење „Видовдан“ и Амбасада Републике Србије у Прагу.

Женски хор „Кир Стефан Србин“ основан је 1993.године, одржао је неколико стотина концерата на свим континентима и добио преко 50 музичких награда. Са великим поносом истичу гостовања у Кини, Америци и Русији. Амбасадор Берислав Векић захвалио се г. Милану Илићу диригенту хора и свим члановима хора на одличном концерту и пожело им пуно среће и успеха у будућим наступима.Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана у Прагу

12,10,2022

У организацији Министарства индустрије и трговине и Министарства спољних послова Чешке Републике у Прагу је одржана Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана. Циљ догађаја је било истицање енергетске политике ЕУ и у њеним суседним земљама, у контексту зелене транзиције дефинисане Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан који је усвојила ЕК 2020. год.

Догађај је окупио представнике администрације и бизниса из ЧР и ЕУ, регионалне енергетске експерте и амбасадоре земаља Западног Балкана, са циљем дискусије о изазовима енергетске транзиције у региону. Републику Србију представљао је амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић.

Амбасадор Берислав Векић се захвалио организаторима на позиву за учешће на једној оваквој значајној конференцији. У свом излагању Векић је истакао да је Република Србија мењала легислативу и да је са изменама закона, акционих планова и стратегија створила добре услове за интензивније инвестирање у обновљиве изворе енергије. Остваривање ових активности створили су услове за диверсификацију ресурса, повећање сигурности у снабдевању енергијом, повећање конкурентности, смањење негативног утицаја на животну средину и подстицање одговорног понашања према енергији и климатским променама. План Србије је да до 2040. године из обновљивих извора енергије добије 40% енергије, смањење емитовања угљен диоксида за 55% до 2030. године.Амбасадор Векић се састао са посланицама А.Томић и М.Јевђић

11.10.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са делегацијом Народне Скупштине Републике Србије у којој су биле народне посланице др Александра Томић и Марија Јевђић. На Позив Горњег дома Парламента Чешке Републике представнице Одбора за привреду, регионални развој, туризам и енергетику учестовале су на Интерпарламентарној конференцији о стабилности, економској координацији и управљању у ЕУ. Своје излагање су имали другог дана конференције на округлом столу посвећеном Енергетској независности - финансирање енергетике и климатске мере. Истичемо запажено иступање наше делегације које је похваљено од стране више говорника и модератора сесије.Амбасадор Векић гост Ледницко-Валтицког музичког фестивала

08.10.2022.

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је завршном гала концерту Ледницко-Валтицког музичког фестивала који је традиционално одржан по седми пут. Ове године фестивал је био инспирисан музиком Балкана те је амбасадор Векић био покровитељ „Југопролога“ где је гостовао трубачки оркестар Бојана Ристића. На завршном гала концерту, Остравском Филхармонијом дириговао је Марко Ивановић. Амбасадор Векић се захвалио директору фестивала г. Јиржи Партики (на слици), градоначелнику места Валтице, г.Павелу Тројану, као и г.Владимиру Полиакову власнику компаније ZFP group главном спонзору фестивала на гостопримству и сјајној организацији.

 Председник Александар Вучић се састао са председником Милошем Земаном

06.10.2022.

Председник републике Србије, Александар Вучић учествовао је на Самиту у Прагу на коме се разговарало о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Самит је окупио највише представнике 44 државе које су представљали председници или премијери држава. Током Самита у Прагу, председник Вучић се састао са председником Чешке Републике, Милошем Земаном. Састанку два председника присуствовали су са српске стране амбасадор Берислав Векић, саветница за спољно политичка питања Тања Јовић и саветница за медије Сузана Васиљевић, а са Чешке стране Вратислав Минаж, шеф канцеларије председника, Рудолф Јиндрак директор одељења за спољно политичка питања и Јан Брунер из одељења за спољне послове. Теме разговора два председника и два велика пријатељ су биле актуелна енергетска ситуација у свету, мигрантска криза, ратни сукоб Русије и Украјине и посета председника Милоша Земана Србији у другој половини јануара следеће године. Након састанка председник Вучић је изјавио: „Са драгим и поштованим пријатељем Милошем Земаном разменио сам мишљење о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца нађе земље“. На самиту у Прагу, председник Вучић је учестовао на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима, али је имао трилатерални састанак са председником Француске, Емануелом Макроном и канцеларом Немачке, Олафом Шолцом. У билатералним састанцима се састао са председницом Европске Комисије, Урсулом фон дер Лајен и шпанским премијером Педром Санчезом, а на маргинама самита са бројним председницима и премијерима европских држава.Председник Вучић на Самиту у Прагу

06.10.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Самиту у Прагу на којем се разговарало o иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Током Самита у главном граду Чешке Републике, председник Вучић учествовао је и на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима.

Председник Вучић је на Самиту изнео проблеме Србије, уз коју су, како је пренео, снажно стали бугарски председник Румен Радев, грчки премијер Киријакос Мицотакис, док је немачки канцелар Олаф Шолц пажљиво слушао. Он је истакао да је на панелу у Прагу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотовди да би се енергенти користили из целог света.

"Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергенти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском", рекао је председник Вучић и пренео да је још једном замолио да се размотри одлука о забрани увоза руске нафте. Он је навео и да је било оних званичника који су нас подржали, када је реч о осмом пакету санкција ЕУ према Русији.

"Што се тиче оних који су били на нашој страни поводом овога, јер сам ја покренуто ту тему, поновићу, Румен Радев је био фантастичан. Рекао је да не разуме о чему се ради и да није фер према Србији и да треба да се види шта може да се уради да се то исправи. Мицотакис је у својој завршној речи говорио о томе и хвала им", рекао је председник.

Председник Вучић се осврнуо и на нову политичку заједницу коју је предложио француски председник Емануел Макрон.

"Окупили смо се да покажемо да припадамо Европи. То је за нас веома корисно, идеална прилика да имамо добре састанке, да сазнамо неке ствари. Видео сам шта многи почињу да раде у својим земљама по питању енергетске кризе. Нама ово значи, а кад и како ће да се настави или успори европски пут, видећемо", навео је председник и додао да на састанку није било критика на рачун политике Србије, али да очекује да ће их бити током билатералних сусрета.

Председник Вучић састао се у Прагу са председником Чешке Републике Милошем Земаном, са којим је разговарао о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији, којој се, како је истакао, унапред радује.

"Са драгим и поштованим пријатељем Земаном разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље", навео је председник Вучић.

Током боравка у Прагу, председник Србије састао се и са председником Републике Француске Емануелом Макроном, канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом, као и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Извор/Фото: www.predsednik.rs /Димитрије ГоллСелаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24.9.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Векић се састао са финским амбасадором

21.9.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици угостио је новог финског амбасадора, Паси Туоминена. Њ.Е. господин Туоминен у својој богатој политичкој каријери је био амбасадор Финске у Мађарској, радио у конзуларном сектору МИП Финске као и у Министарству одбране.

У пријатељској и срдачној атмосфери теме разговора су биле билатерални односи између две пријатељске земље, могућности увећања међутрговинске размене, политичка ситуација на Косову, као и политичка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине, ратна криза у Украјини, енергетска безбедност, безбедност хране и улазак Финске у НАТО. Господин Туоминен је истакао лидерску позицију Србије на Западном Балкану и значај уласка Србије у Европску Унију. Амбасадор Векић се захвалио Финској влади и финском народу који пружају подршку Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием

13.09.2022.

Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием, новим амбасадором Републике Мађарске у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту амбасаде Републике Србије и пријатељском разговору оба саговорника су истакли изузетно добре и пријатељске односе између две државе и два народа, а да су председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан главни темељ никада бољих односа између Србије и Мађарске. Главне теме разговора су биле: енергетска криза, рат у Украјини, европски пут Западног Балкана, унапређење односа на пољу привреде и културе између Србије и Мађарске. Међутрговинска размена сваке године расте, а показатељ управо тих добрих резултата је и рекордна међутрговинска размена која је у првих седам месеци ове године премашила 2 милијарде евра. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е Барањију за помоћ и подршку коју Мађарска влада и мађарски народ пружају Србији на њеном европском путу.Амбасадор Векић се састао са Ашотом Ховакимианом

12.09.2022.

Амбасадор Векић је био гост Јерменске амбасаде на позив Њ.Е. господина Ашота Ховакимиана, амбасадора Јерменије. Амбасадор Ховакимиан је опуномоћени амбасадор Јерменије у Чешкој Републици, али из Прага, екстериторијално покрива и Републику Србији, Републику Словеније, Републику Хрватску, Републику Црну Гору, а како је најавио од следећег месеца и Федерацију Босне и Херцеговине. Господин Ховакимиан је велики познавалац политичких дешавања на Западном Балкану. У пријатној атмосфери и пријатељском разговору теме разговора су биле политичка и економска дешавања у Јерменији, тренутна ситуација у региону Нагорно Карабахa, политичка и економска ситуација у земљама западног Балкана, унапређење економске сарадње између две пријатељске земље.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у Британској амбасади

12.09.2022.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом смрти Њ.К.В. Елизабете II која је отворена у Британској амбасади у Прагу. Амбасадор Векић је упутио изразе најдубљег саучешћа Краљевској породици и народу Уједињеног Краљевства и Комонвелта у име амбасаде Републике Србије и у своје лично име.Амбасадор Векић примио играче и руководство РК Раднички из Крагујевца

10.09.2022.

Амбасадор Векић је у просторијама амбасаде уприличио пријем за играче и стручни штаб Рукометног клуба Раднички из Крагујевца који играју своју прву утакмицу у оквиру ЕХФ купа против прашке Дукле. Наступ на међународној сцени, рукометаши Радничког су отварили освајањем трећег места у домаћој Аркус лиги прошле године и са великим амбицијама улазе на међународну рукометну сцену. Амбасадор Векић је комплетном тиму и руководству пожелео пуно среће и успеха у наступајућим домаћим и међународним такмичењима, као и да на најбољи начин репрезентују српски рукомет на међународној сцени.Амбасадор Векић се састао са младим уметницима из Новог Сада

08.09.2022.

У амбасади РС у Прагу, амбасадор Векић организовао је пријем за младе глумце из Новог Сада који гостују у Прагу са представом „Наслеђе“.

У периоду 4-9.09.2022. у Прагу је реализован међународни фестивал омладинског театра ЕYЕнет на коме су се представиле омладинске групе из девет држава. Организатор фестивала је градско позориште Дивадло в Длоухе у Прагу, а српски тим представљали су млади из Новог Сада са представом Legacy - Наслеђе, која је одиграна два пута у гимназији Порг Либен и Дивадло у Долухе. Фестивал је реализован као једна од активности на пројекту European Youth Engagement Network 2.0-EYEnet 2.0 који је ко-финансиран од стране Европске комисије кроз програм Europe for Citizens. Носилац пројекта је Фондација Нови Сад - Европска престоница културе у сарадњи са 15 партнерских организација из девет држава. У оквиру пројекта до сада су реализовани омладински фестивали у партнерским градовима Марибор - Птуј (Словенија), Нови Сад (Србија), Атина (Грчка), Клермон Феран (Француска), Каунас (Литванија), Сансеполкро (Италија), а током септембра предстоји завршни фестивал у Берлину (Немачка).

Пројекат је део главног програма две Европске престонице културе Нови Сад 2022 и Каунас 2022.Делегација КСС посетила амбасаду Републике Србије у Прагу

4.9.2022

Делегација Кошаркашаког савеза Србије на челу са председником КСС Предрагом Даниловићем, генералним секретаром КСС Златком Болићем, директором Триглав осигурања, Драганом Марковићем који је уједно и главни спонзор кошаркашке репрезентације и осталим члановима стручног тима посетила је амбасаду Републике Србије у Прагу током Европског првенства у кошарци. Том приликом председник КСС, Предраг Даниловић уручио је амбасадору Бериславу Векићу поклон, дрес са потписима свих репрезентативаца РС. Амбасадор Векић се свим присутнима захвалио и репрезентацији пожелео освајање златне медаље на европском првенству. Разговор у пријатном амбијенту је настављен уз пригодан коктел који је организовала амбасада РС.Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsКошаркашка репрезентација Србије стигла у Праг

 

1.9.2022

На прашком аеродрому, амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, пожелео је добродошлицу кошаркашкој репрезентацији Србије која је стигла у Праг на Европско првенство у кошарци. Српске репрезентативце је дочекао велики број домаћих и страних новинара и навијача. Комплетном тиму и стручном штабу, амбасадор Векић је пожелео много успеха на првенству, са жељом да освоје прво месту. На последњем европском првенству у кошарци наша репрезентација је освојила друго место.Премијер Фиала свечано отворио реконструисани врт Страка Академије

31.08.2022.

На позив из кабинета премијера Чешке Владе, Петр Фиале, амбасадор Берислав Векић присуствовао је свечаном отварању реконструисаног врта Страка Академије. Свечаном скупу присуствовали су поред премијера и министара из чешке владе, председник Сената, Милош Вистричил, дипломатски кор, угледне личности из чешког јавног живота.

Страка Академија је велелепна необарокна грађавина, данашње седиште чешке владе. По жељи грофа Јана Петра Страке, након изградње од 1896.г. је био студетски дом за сиромашну децу. Од 1993.године је седиште владе Чешке.

У свом обраћању, премијер Фиала се захвалио свима који су учествовали у пројекту реконструкције која се радила по пројекту архитекте Франтишека Јозефа Томајера. Врт Страка Академије користиће се у репрезентативне сврхе, али ће бити отворен и као туристичка атракција, нагласио је премијер Чешке. Тим поводом Фиала је засадио стабло јабуке старе чешке сорте Вирџин чешка. Током реконструкције поплочана је површина од 5.000 квадратних метара, регенерисана трава на 11.000 квадратних метара, обновљена жива ограда и засађено 380 ружа уз раније негованих 15.000 садница цвећа.Канцелар Олаф Шолц посетио Карлов Универзитет

29.08.2022.

На позив ректорке Карловог Универзитета, професорке Милене Краличкове, амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић присуствовао је позивном предавању канцелара Олафа Шолца, о будућности Европе. Овом скупу су присуствовали министри у Влади ЧР, представници Парламента и Сената, дипломатски кор, професори и студенти Карловог Универзитета.

Немачки канцелар Олаф Шолц, на предавању у понедељак у прашком Каролину, изјавио је да будућност ЕУ и проширење Европске Уније треба да обухвати земље Западног Балкана, Украјину, Молдавију и Грузију. Према његовим речима, раст блока ће помоћи да се обезбеди постепен прелазак на већинско гласање. Канцелар предлаже и изградњу новог система ПВО у Европи. Он се сложио са Фијалом о потреби за паневропским решењем цена струје.Амбасадор Векић са Мартином Кошатком помоћником министра МИП Чешке

25.07.2022.г.

Амбасадор Берислав Векић састао се са господином Мартином Кошатком, помоћником министра спољних послова Чешке Републике у одељењу за јужну и југоисточну Европу.

Теме разговора су биле: Чешко председавање Саветом ЕУ, позиви за присуство српске делегације на неформалним министарским конференцијама, разговор о француском предлогу формирања политичких заједница, Украјински рат, санкције против Руске Федерације, енергетска криза, отварање процеса приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, статус и избори у Федерацији Босне и Херцеговине, наставак преговора између Београда и Приштине.

Још једном је обострано истакнуто велико пријатељство између два народа и две државе које немају отворених питања. Подржан је суверенитет и територијални интегритет Украјине, али је са чешке стране истакнута потреба усклађивања српске спољне политике са политиком ЕУ.Амбасадор Векић посетио учеснике кошаркашког кампа у Кијови

22.7.2022

Амбасадор Берислав Векић посетио је младе српске кошаркаше, учеснике кошаркашког кампа у Кијови. Последњих тринаест година српски кошаркаш и кошаркашки тренер, Владимир Пауновић организује летњи кошаркашки камп у Кијови, који окупља младе кошаркашке таленте из Чешке, Словачке и Србије. Ове године на кампу учествује 46 младих кошаркаша из Крагујевца. Школу кошарке воде познати тренери из Србије и Чешке Републике.Амбасадор Векић се састао са државном секретарком Иваном Хаџи Стошић

 

14.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са Иваном Хаџи Стошић, државном секретарком у Министарству животне средине која учествује као гост на неформалном министарском састанку европских министара животне средине у Прагу од 12-14.07.2022.г. у склопу председавања Чешке републике Саветом Европе.

Министри и други високи представници земаља ЕУ разговарали су у Прагу о заштити природе и биодиверзитета, утицају рата у Украјини на животну средину и прилагођавању климатским променама.

Чешко председништво је имало за задатак да истакне да је прилагођавање климатским променама уско повезано са заштитом биодиверзитета и обнављањем природе. Састанак је отворила и присутне поздравила министарка за животну средину ЧР, Ана Хубачкова. Дебата о ефектима рата у Украјини на природу и животну средину имала је највећи број пријављених говорника. Дискусију министара ЕУ о ограничавању, праћењу и накнадној санацији озбиљне еколошке штете проузроковане ратом, отворио је набрајањем еколошких штета лично министар животне средине Украјине, Руслан Стрилета.

Европски комесар за животну средину, океане и рибарство Виргинијус Синкевичијус нагласио је да ће током конференције бити неопходно усагласити Глобални оквир биодиверзитета након 2020. године, који је кључна стратегија за очување и обнову биодиверзитета и екосистема у свету за наредних десет година.

Чешка ће представљати ЕУ на важној конференцији о биодиверзитету ЦОП 15 у Монтреалу. Министри су се стога сложили да, као и за климу, Европа мора да буде светски лидер у биодиверзитету и да следи амбициозне глобалне циљеве.Амбасадор Векић се уписао у књигу жалости у амбасади Јапана

12.7.2022

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уписао се у књигу жалости поводом изненадног трагичног убиства, бившег јапанског премијера, господина Шинзо Абе.

Том приликом, амбасадор Векић је амбасадору Јапана у Прагу, Њ.Е.господину Сузуки Хидео, пренео изразе најдубљег саучешћа народу Јапана у име председника Србије, Александра Вучића, Владе Републике Србије и у своје лично име.Амбасадор Векић са Елвиром Ковач потпредседницом Народне скупштине Србије

11.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са потпредседницом Народне скупштине и председницом Одбора за европске интеграције Елвиром Ковач, која учествује на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица Европске Уније (КОСАК) који се у оквиру чешког председавања Саветом ЕУ одржава 11 и 12 јула 2022.г. у Прагу.

Састанак су отворили председник Сената Парламента Чешке Милош Вистричил, председавајући Одбору за европске послове чешког Сената Давид Смољак и председавајући Одбору за европске послове чешког Представничког дома Ондреј Бенешик. Прву сесију под називом „Представљање приоритета чешког Председавања ЕУ“ представио је министар за спољне послове Чешке Републике Јан Липавски.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је истакла да свако председавање ЕУ поставља различите приоритете, али важно је да владавина права и поштовање међународних принципа остану на снази, као и да Европска унија мора бити кредибилан партнер који ће кроз различите механизме ангажовања и приступа у региону, укључујући и финансијску подршку, омогућити да државе региона брже и ефикасније испуњавају своје обавезе. На крају свог излагања Е. Ковач изразила је наду да ће ЕУ успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

У оквиру друге сесије, разговарало се о тренутним изазовима у области медија као и изазовима демократије, односно заштити владавине права и правне државе. Учесницима састанка се видео поруком обратила потпредседница Европске комисије за вредност и транспарентност Вера Јурова као и први потпредседник Европског парламента Отмар Караш и комесар за медије и борбу против дезинформисања Михал Клима.

На састанку председавајућих КОСАК учествовали су чланови парламената држава чланица Еворпске уније, док су државе кандидати за чланство учествовали у статусу посматрача, укључујући по први пут парламенте Украјине и Молдавије, а остали учесници су били у статусу специјалног госта. Пленарни КОСАК састанак биће одржан од 13. до 15. новембра 2022. године у Прагу.Амбасадор Векић присуствовао је свечаном концерту поводом почетка чешког председавања Саветом ЕУ

8.7.2022

У петак, 8. јула 2022. године, одржан је свечани концерт поводом чешког председавања Саветом ЕУ у просторијама Рудолфинума у Прагу. Свечаној манифестацији присуствовали су председник ЧР Милош Земан, председник Владе ЧР Петр Фиала, министри из Владе ЧР, представници дипломатског кора, представници чешких јавних институција и угледне личности ЧР.

Пред почетак концерта, окупљенима се обратио премијер ЧР Петр Фиала: „Намерно смо изабрали музику. Први концерт одржан је у Литомишлу током састанка са Европском комисијом, а данас је чешко председавање званично доведено у Праг. Сви разумемо музику, без обзира на језике које говоримо. Музика је такође разнолика, као што су различите државе Европске уније“, рекао је премијер Чешке Петр Фиала.

Након председника Владе ЧР, гостима свечаног концерта се обратио председник ЧР, Милош Земан: „Европска унија представља државе које су повезане избором, избором слободе. Добро је схватити да слобода није сама по себи очигледна нити удобна, и да је стално нечим угрожена. Пожелео бих Чешкој да ради добар посао на челу народа и држава које су повезане избором слободе“, рекао је председник Чешке Милош Земан.

Након интонирања чешке химне и химне Европске Уније, наступио је Томаш Качо са ПКФ – Прашком филхармонијом под диригентском палицом Јана Кучере. Током уметничког музичког програма изведена је и композиција „Јаче од јуче“ коју је Томаш Качо компоновао специјално за чешко председништво.

Програм концерта је осмишљен да одрази чешки идентитет, да прикаже музичку традицију у модерном смислу и да представи савремено чешко дело које изражава национално и европско самопоуздање. Драматургија свечане вечери супротставила је традицију и садашњост и повезала класичну музику са другим жанровима - са популарном музиком, џезом али и са чешким фолклором.Амбасадор Векић са стреличарском параолимпијском репрезентацијом

07.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са српским параолимпијским репрезентативцима у стреличарству, Веселином Узелцем и Сашом Бабићем који учествују на Европском Купу који се бодује за светски поредак, који се одржава од 2-10.7.2022.године у Нове Место над Метуји у Чешкој Републици. Српски репрезентативци се на основу уводних такмичења надају уласку у финале у конкуренцији стреличара из 34 земље. Амбасадор Векић им је пожело пуно успеха у завршним рундама такмичења.„Застава хуманости“ стигла у Праг

05.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић примио је у Амбасади Републике Србије у Прагу хуманитарце Марка Богдановића и Бојана Бојовића, који су пре три дана кренули на хуманитарну турнеју кроз 12 европских земаља (Србија, Мађарска, Словачка, Пољска, Чешка Република, Немачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Аустрија, Словенија и Хрватска). Циљ акције је обележавање 50 година од производње прве Заставе 101 у Крагујевцу и прикупљање финансијске помоћи за НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака). У срдачном и пријатном разговору гости су истакли да је одзив донатора изузетно велики и да је до сада превазишао њихова очекивања. Њихов план је да се овом акцијом прикупе финансијска средства за куповину скенера за визуелизацију крвних судова и лакше пласирање венских линија за хемотерапију код најмлађих онколошких пацијената. Црвена брендирана Застава 101 била је права атракција у центру Прага којој су прилазили страни туристи и правили фотографије за успомену. Велико хвала овим дивним људима!Видовдански помен одржан у Јиндриховицама

28.06.2022.

Видовдански помен одржан је у Јиндриховицама, малом месту надомак Карлових Вари, где се налазио највећи концентрациони логор у току Првог светског рата у ком је страдало преко 7000 Срба. Литургију је служио Владика прашки Михал са великодостојницима Цркве пресвете Богородице. Помену су присуствовали верници српске православне цркве са оцем Срђаном Јаблановићем, представници Чешко-српске асоцијације, представници руске амбасаде, Срби из Чешке, Немачке и Аустрије и амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић.

Амбасадор Берислав Векић положио је венац, а потом се захвалио свим присутнима што се и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чува сећање на наше страдале сународнике, као и на све Србе који су изгубили животе далеко од своје домовине. Неговањем културе сећања на страдале подсећамо се свих ратних трагедија које требају да нам буду опомена, да је мир једина опција. Да се не заборави!Премијерна пројекција филма „Дара из Јасеновца“ у Прагу

23.06.2022.

Амбасадор Берислав Векић, синоћ је у Прагу присуствовао премијерној пројекцији српског филма „Дара из Јасеновца“ режисера Предрага Гаге Антонијевића. Пројекција филма је реализована захваљујући ангажману Чешко-српске Асоцијације. Ова потресна прича о дешавањима у злогласном концентрационом логору Јасеновац, преточена на филмско платно приказана је у препуној дворани прашког биоскопа „Кино Пилоту“. Да се не заборави!Успех српског тима на турниру „Меморијал Мирослава Малека“

18.06.2022.

Амбасадор Берислав Векић бодрио је екипу Србије на 23.традиционалном турниру у малом фудбалу, „Меморијал колонела Мирослава Малека“. Тим Србије је стигао до полуфинала где су изгубили меч од тима Вијетнама који је победник овогодишњег турнира. Ове године турнир је окупио екипе из 24 државе. Покровитељ турнира је био први потпредседник Сената господин Јиржи Ружичка, који је и отворио овај традиционални турнир, који је одржан на теренима фудбалског клуба Дукла из Прага.Амбасадор Векић присуствовао комеморацији у Лидицама

12.06.2022.

У Лидицама, преживели и њихови потомци обележавају 80-годишњицу нацистичког страдања. Лидице, мало село у Средњој Чешкој, уништено је 10.јуна 1942. г, стрељана су 173 мушкарца, а жене и већина деце одведени су у концентрационе логоре. Ипак намера нациста да село избрише са мапе света никад није успела. Лидице су обновљене и многе заједнице широм света носе име у част Лидица. Кардинал Доминик Дука служио је мису којој су присуствовали представници Чешке владе, Парламента, Сената, чешких институција и дипломатског кора. Амбасадор Векић је одао почаст свим жртвама и том приликом положио венац.Запажен наступ српске делегације на конференцији „Свети Војтех и централна Европа“

11.06.2022.

Амбасадор Републике Србије Берислав Векић присуствовао је конференцији „Свети Војтех и централна Европа“ која се одржава у Прагу и том приликом састао се са учесницима из Србије. Конференција је организована под покровитељством кардинала Доминика Дуке. Модератор прве пленарне сесије био је Петр Друлак, бивши заменик министра спољних послова Чешке Републике, док су говорници били кардинал Доминик Дука, Владимир Палко из Словачке, бивши министар унутрашњих послова Словачке, Димитриј Рупел, бивши министар спољних послова Словеније, Лотхар Хуберт, историчар и редовни професор Универзитета у Бечу, Бартоломеј Вроблевски, правник и посланик у пољском парламенту и Мина Зиројевић, доцент Правног факултета у Новом Саду. Главне теме конференције су историја и вредности централне Европе, спољна политика и безбедност као и економија и развој инфраструктуре. У пријатељском разговору са организаторима конференције, амбасадор Векић је исказао задовољство што је на ову конференцију позвана и делегација из Србије. Амбасадор Векић се посебно захвалио кардиналу Дуки коме је пожелео успех у раду тродневне конференције.Амбасадор Векић присуствовао на Националном индустријском самиту 2022

10.06.2022.

Национални индустријски самит (НИС) је јединствени скуп у ЧР, који се одржава на највишем нивоу из године у годину, који има за циљ да окупи индустријску, научну и политичку елиту ЧР, како би се позабавили актуелним питањима правца и развоја чешке индустрије, а ове године посебно у погледу економске кризе изазване због рата у Украјини.

Национални центар за индустрију припремио је Анализу чешке индустрије поводом Националног индустријског самита, који је одржан 10. јуна у Витлејемској капели. Анализа је заснована на подацима добијеним током 237 интервјуа са кључним представницима одабраних компанија у чешкој индустрији, између осталог и компанија попут „Delloite“, „Škoda“, „ČEZ“, „Češka Sporitelna“...

Чешка индустрија се ове године суочава са једним од најтежих периода у својој историји. Директори су потврдили просечан раст продаје од само 4,1%. Узимајући у обзир тренутну стопу инфлације од 16%, то значи висок реалан пад. Компаније у ЧР не успевају у потпуности да компензују драматично растуће трошкове повећањем продуктивности рада или их у потпуности одражавају у ценама својих производа. Због тога ће већина производних предузећа (65%) морати да се носи са смањењем профита ове године.

На панелу, организованом у склопу самита, речено је, између осталог и да је индустрија у ЧР у „ситуацији неизвесности без преседана“. Цене сировина, материјала, енергије и транспорта неочекивано расту великом брзином у ЧР. Времена испоруке материјала се продужавају. Одабране компоненте недостају на тржишту на неуобичајено високом нивоу, што кочи читаву индустрију. Синдикати очекују велика повећања плата, а да ли ће баш тако и бити. Али евидентно је да квалификованих радника недостаје.Радету Петровићу уручена захвалница Амбасаде Републике Србије у Прагу

09.06.2022.

Данас је у Амбасади Републике Србије у Прагу уручена захвалница господину Радету Петровићу, власнику компаније „МG-CO spol“. У име чланова амбасаде захвалницу је уручио амбасадор Берислав Векић.

Господин Раде Петровић живи и ради у Прагу последњих 40 година. Истовремено је велики хуманиста и донатор који је последњих година несебичним радом и залагањем много помогао у реконструкцији наше амбасаде у Прагу. Амбасадор Векић се захвалио г. Петровићу на досадашњој помоћи и сарадњи и изразио велико задовољство што захвалница одлази у праве руке, у руке великог човека и искреног родољуба. Исказана је жеља и потреба да се досадашња сарадња настави и даље.АМБАСАДОР ДР БЕРИСЛАВ ВЕКИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Земан жели да посети Србију

07.06.2022

АМБАСАДОР ДР БЕРИСЛАВ ВЕКИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Земан жели да посети СрбијуАлеш Хмелаж у званичној посети Београду

07.06.2022

Алеш Хмелаж, помоћник министра за Европска питања у Министарству спољних послова Чешке Републике боравио је 2.јуна у званичној посети Београду. Главне теме разговора су биле председавање Чешке Републике Саветом Европе од 1.јула ове године, који ће бити приоритетни задаци током Чешког председавања, европски пут Србије, могућност организације Самита за Западни Балкан, рат у Украјини, енергетска криза, избегличка криза.

Домаћин и организатор састанка је било Министарство спољних послова Србије, помоћник министра Сузана Бошковић Продановић, поздравила је уваженог госта и истакла традиционално добре односе између две државе и два народа кроз дугу историју, захвалила се чешкој Влади и чешком председнику на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. Са Чешке стране на састанку је поред господина Хмелажа био присутан и амбасадор ЧР у Београду, г. Томаш Кухта и шеф политичког одељења у Чешкој амбасади, Јосеф Брож. Са српске стране поред помоћнице министра за ЕУ госпође Сузане Бошковић Продановић на састанку је био присутан амбасадор РС у Чешкој Републици г. Берислав Векић, као и госпођа Снежана Стојић и г. Александар Кнежевић из сектора за ЕУ МСП. Госта из ЧР поздравио је државни секретар, Немања Старовић који је уприличио радни ручак за високог званичника МИП ЧР. Учешће Амбасаде на Фестивалу амбасада „Храна и култура“

06.06.2022

Амбасада Републике Србије у Прагу је учествовала на Фестивалу амбасада „Храна и култура“. Организатор манифестације су били Општински Округ Прага 6, уз покровитељство првог потпредседника Сената Парламента Ј.Ружичке, председнице Посланичког дома Парламента М.Пекатрове-Адамове, министра спољних послова Ј.Липавског и председника Привредне коморе В.Длухија. На манифестацији је учешће узело преко 45 земаља.

Србија се представила са карактеристичним народним мотивима, пропагандним материјалом атрактивних туристичких дестинација у Србији, као и аутентичним предметима из појединих крајева, попут рукотворина са Златибора. У богатој понуди презентовано је преко шездесет различитих прехрамбених производа из Србије као и промоција свежег воћа, јагоде и трешње, које су за ту прилику допремљене из Србије.Свечано отварање 50. међународне изложбе дечјих радова у Лидицама 2.6.2022

3.6.2022

Представник Амбасаде Р. Србије у Прагу је 02. јуна присуствовала свечаном отварању 50. међународне изложбе дечјих радова у Лидицама која се сврстава у ред највећих манифестација лепих уметности у Европи. Ове године је на задату тему „Музеј“ примљено 14 527 радова из 77 држава света. Из Републике Србије је ове године примљено 316 радова из 28 школа, а награђено је 12 дечјих радова. Награде су добили радови деце из основних школа у Бањи Ковиљачи, Ковина, Суботице, као и уметничких студија из Београда, Прве београдске гимназије.Сусрет амбасадора Берислава Векића са ректорком Карловог универзитета

2.6.2022

Његова екселенција амбасадор Р. Србије Б. Векић састао се 31.5.2022.g. са новоизабраном ректорком Карловог универзитета (КУ) госпођом Миленом Краличковом у просторијама ректората КУ у Прагу. Ректорка и амбасадор разговарали су о научној и образовној размени, осврнувши се на сарадњу у сфери високог образовања посебно у медицинској области. Током састанка, амбасадор је информисао ректорку о напретку Р. Србије у области образовања. Говорило се и о све већем броју доктораната из Р. Србије на КУ. Истакнуто је да је за остваривање образовне и научне размене између две државе кључна улога КУ, као најпрестижније високообразовне институције Чешке. На састанку се говорило о потенцијалима за промоцију КУ у Р. Србији, као и високошколских установа и универзитета из Р. Србије у Чешкој. Амбасадор Б. Векић захвалио се на пријатном разговору и пожелео ректорки Милени Краличковој пуно успеха у даљем раду.Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.

Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.

Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.

Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.

Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.

У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.

Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.

Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.

Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.

Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.

Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру. Председник

Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsДом културе „Стари Колашин“ гост Прага

24.05.2022.

Амбасада Републике Србије у Прагу организовала је промоцију рада Дома културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока. Гости из АП Косова и Метохије су се представили изложбом слика „Газиводе“ и књижевним опусом посвећеном једном од најплодоноснијих писаца са почетка 20.века у Србији, Григорије Божовићем. Изложбу је отворио амбасадор Берислав Векић који је поздравио госте и захвалио се културним радницима са Косова и Метохије који и поред свих тешких животних изазова на тим просторима, неуморно раде на очувању српске културне баштине. На трибини су говорили Андријана Живановић, директорка Културног центра „Стари Колашин“, Драгиша Бојовић историчар књижевности и професор на Филозофском факултету у Нишу и Милета Аћимовић Ивков, књижевни критичар и песник. На трибини су били присутни представници српске дијаспоре и чешки културни радници из Прага.Амбасадор Векић се састао са Карелом Смекалом

23.05.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са Карелом Смекалом, специјалним изаслаником за EXPO у Министарству спољних послова. Тема састанка је тражење подршке од Републике Чешке да Београд буде организатор EXPO 2027. Главни конкуренти Београду за добијање организације највеће светске изложбе EXPO 2027 су Минесота (САД), Пукет (Тајланд), Буенос Аирес (Аргентина), Малага (Шпанија). Србија је прва земља која се обратила Министарству спољних послова ЧР за добијање подршке у организације EXPO 2027. У пријатељском разговору амбасадор Векић је упознао г. Смекала о идеји изложбе која носи назив „Играј за човечанство“ која ће свим учесницима изложбе поставити питање: “На који начин да постанемо отпорни и спремни за будућност коју не можемо у потпуности предвидети?“ Где је место моћи игре, музике и спорта у будућности? Амбасадор Векић се захвалио на досадашњим добрим односима између две државе и два народа и истакао наду да ће Чешка Република дати свој глас Републици Србији за организацију EXPO 2027.Амбасадор Векић се састао са премијером Петром Фиалом

19.5.2022

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је коктелу који је за чланове дипломатског кора приредио премијер ЧР, Петр Фиала. Векић се захвалио премијеру ЧР на подршци и помоћи коју безрезервно ЧР пружа Републици Србији на њеном Европском путу. Истакнута је жеља наставка добрих односа између две државе и два народа и унапређење економске сарадње. Амбасадор Векић је пренео искрене поздраве председника Републике, Александра Вучића и премијерке Републике Србије, Ане Брнабић и пожелео премијеру Петру Фиали пуно успеха у даљем раду.Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСелаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.

Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСелаковић и Липавски о ситуацији у региону и геополитичким темама

16. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Чешке Републике Јаном Липавским.

Селаковић је саговорника информисао о ситуацији на западном Балкану, истакавши да су мир и стабилност кључни интерес Србије, која жели да остане на путу економског развоја.

Министри су размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе.

Шеф српске дипломатије захвалио је саговорнику на принципијелној подршци коју је Чешка до сада пружала проширењу ЕУ на западни Балкан, и изразио очекивање да ће та држава наставити да активно подржава Србију у процесу евроинтеграција, нарочито јер од јула ове године преузима шестомесечно председавање ЕУ.

Информишући чешког колегу о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је пренео нашу чврсту опредељеност за решавање проблема на Косову и Метохији кроз разговоре уз посредовање ЕУ, али и констатовао да Приштина једностраним потезима и одбијањем да примени до сада преузете обавезе константно опструира дијалог.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПолагање венца поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин

 

Представник Амбасаде је 15. маја поводом 77.г. од краја Другог светског рата положио пригодан венац поводом обележавања Дана победе над фашизмом и сећања на жртве нацизма на Народном гробљу у Меморијалу Терезин. На Терезинској комеморацији, ове године одржаној под покровитељством чешког министра културе, су учествовали највиши чешки званичници.

Ова прилика је искоришћена за полагање венца Амбасаде Републике Србије поред ћелије у Терезину у којој је тамновао Гаврило Принцип.У Београду одржан припремни састанак поводом посете Алеша Хмелажа

Амбасадор Берислав Векић присуствовао је припремном састанку поводом званичне посете заменика министра спољних послова Чешке Републике, Алеша Хмелажа, Републици Србији. Састанак је у Министарству спољних послова организовала амбасадорка Сузана Бошковић Продановић, помоћник министра за Европску Унију у МИП Републике Србије. На састанку је био присутан и амбасадор Чешке Републике у Србији, њ.е. Томаш Кухта и представници Чешке амбасаде. Истакнуто је велико пријатељство и добри односи између две државе као и захвалност Чешкој на досадашњој подршци и помоћи на европском путу Србије. На састанку су предложене теме разговора поводом званичне посете заменика министра Алеша Хмелажа, која би требала да се реализује 02.06.2022.године. Од првог јула Чешка Република преузима председавање Саветом Европе и једно од главних тема ће бити будућност Западног Балкана и организација Самита Западни Балкан и ЕУ.StarTech конкурс 2022

У оквиру програма StarTech, од 18. марта до 18. маја 2022. отворен je други конкурс за доделу око милион долара бесповратних средстава за иновације у пословању.

Стартапови, тимови, предузетници, микро, мала и средња предузећа кроз програм могу да конкуришу за подршку за развој иновација или дигиталну трансформацију пословања у износу од 15.000 до 100.000 америчких долара.

Подршка je подељена у три ЛOT-a:
• ЛОТ 1 - Подршка стартаповима и неформалним тимовима са иновативним идејама
• ЛОТ 2 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију
• ЛОТ 3 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију са циљем извоза или повећања броја радних места

StarTech je трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији који спроводи НАЛЕД, a финансира компанија Philip Morris International. Циљ пројекта je убрзање раста српских компанија и трансформација традиционалне економије у дигиталну кроз пружање подршке у виду бесповратних финансијских средстава и експертизе, унапређења услова за иновативно предузетништво и промоцију домаћих иновативних бизниса.

Један од аспеката StarTech пројекта je јачање веза наших грађана који живе и бораве у иностранству са Србијом, и то не само кроз стварања подстицајних услова за живот и рад у Србији, већ и кроз њихово укључивање у иновациони екосистем и економију знања и из земаља у којима бораве, путем су-оснивања стартапова, учешћа у реализацији иновативних пројеката и финансирања стартапова и иновационих пројеката.

У том смислу, иако je услов за учешће на конкурсу да се ради о стартап тимовима које већински чине грађани Србије са сталним пребивалиштем на територији Србије, односно о привредним субјектима са већинским домаћим власништвом (најмање 51%), при оцени пријава ће нарочито позитивно бити вредноване оне које садрже неку врсту повезивања са нашим грађанима у иностранству.

Све информације о условима конкурса, начину пријаве и пријавној документацији доступне су на страници www.startech.org.rs/konkurs2022Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

 

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату

Министар-саветник у Амбасади Србије у Прагу Л.Штулић је учествовала у церемонији обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату на гробљу Дјаблице у близини Прага, месту страдања у ЧР које сведочи о догађајима из тог периода. Током церемоније коју организује Чешки савез бораца за слободу и ове године је положен пригодан венац у име Амбасаде Србије у знак пијетета према страдалим и сахрањеним сународницима на том простору у Другом светском рату.Амбасадор Векић гост код патријарха Порфирија

Његова светост патријарх српски г. Порфирије примио је у својој резиденцији амбасадора Берислава Векића неколико дана након великог хришћанског празника Васкрса. У пријатном, празничном амбијенту разговарало се о нашој дијаспори у Чешкој Републици као и значају српске цркве на тим просторима. Посебно је истакнута потреба за очувањем српског језика као и јачањем веза између матице и дијаспоре која бележи стални раст последњих неколико година на просторима Чешке. Разговарало се о пријатељским односима два народа као и о успешној економској сарадњи између две државе која се стално унапређује. Истакнути су традиционално добри односи Српске Православне цркве и Православне цркве чешких земаља и Словачке. Уједно се разговарало о даљим заједничким активностима Српске православне цркве и амбасаде РС у Прагу. Амбасадор Векић је на крају састанка пожелео добро здравље и пуно успеха у даљем раду његовој светости, патријарху српском г. Порфирију.Састанак министра-саветника Л.Штулић са професорком Маријом Ђорић

Лепша Штулић, министар-саветник у Амбасади Републике Србије у Прагу, се састала са професором др Маријом Ђорић, универзитетским професором и вишим научним сарадником на Институту за политичке студије у Београду, која на позив Карловог Универзитета држи предавања студентима мастер студија на тему насилног екстремизма и радикализације, од 2. до 4. маја у Прагу. Током сусрета је било речи и о академској сарадњи Србије и Чешке и могућностима за јачање билатералних контаката и веза на том плану.Летњи камп српског као завичајног језика – Ниш, 11-17.7.2022. године

У оквиру пројеката "Летњи камп српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива све припаднике српске дијаспоре од 18 до 22 године да се пријаве на летњи камп који ће се одржати у Нишу.

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова летњи камп ће се одржати у периоду од 11.7. до 17.7.2022. године.

Сви заинтересовани могу да се пријаве до 28.5.2022. године путем сајта https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika/ или да скину образац пријаве са овог линка.

 КОМЕМОРАТИВНЕ СВЕЧАНОСТИ СРБИЈЕ У ЧЕШКОЈ

Према Државном програму обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, а поводом обележавања 104. годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату, од 27.04.о.г. у Чешкој Републици, у име Владе Р. Србије боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са државним секретаром Миодрагом Капором, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда.

Дана 28.04. о.г. делегација је посетила Терезин, где је, након организованог обиласка, одржана комеморативна свечаност и полагање венаца. Том приликом присутни су обишли ћелије у којима су тамновали Г. Принцип и остали учесници сарајевског атентата.

Церемонија полагања венаца одржана је и у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, где је дочек организовао свештеник Срђан Јаблановић. У крипти цркве у којој се налази спомен костурница са српским војницима настрадалим у Првом светском рату и спомен плоча краљу Александру Карађорђевићу, одржан је помен, а затим и церемонија полагања венца.

Наредног дана, делегација је обишла Јиндриховице, где је одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице, у којој почива 7.100 српских заробљеника из Првог светског рата, чиме је окончан програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова у Чешкој за ову годину.

У свим церемонијама активно је учествовао и представник Амбасаде.Сусрет амбасадора Векића са директором специјалне болнице „Меркур“

Амбасадор Берислав Векић састао се са доктором Дејаном Станојевићем, директором специјалне болнице Меркур из Врњачке Бање. Менаџмент болнице на челу са директором боравио је у вишедневној посети Прагу и Карловим Варима. У пријатном разговору доктор Станојевић је информисао амбасадора о досадашњим активностима и пословној сарадњи са болницама, хотелима и туристичких организација са којима специјална болница „Меркур“ сарађује последњих година на пољу медицинског туризма. Након мартовске посете представника туристичке организације „Санаторијум“ из Карлових Вари уследила је узвратна посета представника специјалне болнице „Меркур“. Домаћин овог сусрета је био власник компаније „Санаторијум“, Али Мирзајев, чија компанија има своје експозитуре у 44 земље и годишње има око 60.000 туриста. Прошле године преко ове агенције Врњачку бању је посетило 300 туриста из целога света. Ове године у јуну месец у договорена је узвратна посета и потписивање новог уговора о даљој сарадњи између „Санаторијума“ и специјалне болнице „Меркур“. Истакнуто је да наше бање требају организованије да иступају на страно тржиште и да је неопходно успоставити бољи контакт са менаџерима који воде чешке бање које имају светски углед и &#