| |     latinica | english  
Насловна
Новогодишњи хуманитарни базар у Прагу
Амбасада Републике Србије је 26. новембра 2017. године учествовала на Новогодишњем хуманитарном базару у Прагу, који се традиционално одржава сваке године, под покровитељством прве даме Чешке Републике, госпође Иване Земанове.
 
 


Приказивање филма „Универзум бола“ у Прагу
У Дому националних мањина у Прагу је приказан документарни филм аутора Ранка Ђиновића „Универзум бола“ који даје хронолошки приказ трагичних догађаја на КиМ и страдања Срба. Филм завршава са поруком „потрага неће престати“ и податком да је до сада идентификовано и предато 367 тела страдалих Срба на КиМ, али да се трага за још 547 несталих. Презентацију филма којој су присуствовали представници наше дијаспоре организовала је православна црквена општина „Свети Кнез Лазар“ на чијем је челу отац Срђан Јаблановић, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Прагу.
 
 


Обележавање Дана примирја у првом светском рату
Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у знак сећања на страдале српске заробљенике, aмбасадор Вера Маврић је 11. новембра 2017. године  положила венац у војном меморијалу у Јиндриховицама.
 
 


Дани српске културе у Прагу
Дани српске културе, у организацији удружења „Свети Сава“, отворени су 1. новембра 2017. године у Фондацији за архитектуру у Прагу изложбом сликара Мирослава Живковића. Током новембра месеца реализује се низ активности, између осталих, презентација града Ниша, предавање проф. Радивоја Радића о српској култури у средњем веку, као и предавања о српским песницима Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу. Такође, одржава се презентација чешког издања књиге „Човече наљути се“, уз присуство писца Милована Витезовића, вече са књижевницом Негославом Станојевић и песникињом Биљаном Станојевић. Посебно место ове године на „Данима српске културе“ добили су представници града Ниша који су и допутовали у Праг.
 


Промоција туристичке понуде Београда у Прагу
Промоција туристичке понуде Београда одржана је у ресторану „U staré cesty“ у Прагу, 27. септембра 2017. године, у сарадњи Туристичке организације Београда, „Ер Србије“ и Амбасаде Републике Србије. Присутним представницима чешких туристичких агенција и институција, дипломатског кора и новинарима, обратила се амбасадор Вера Маврић која је отворила промоцију. Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић је говорио о могућностима које пружа Београд страним туристима, посебно током предстојећих новогодишњих празника. Наредног дана, 28. септембра 2017. године, настављене су активности промовисања туристичке понуде Београда, уз подршку и наступ чланова СКД „Радост“ из Прага, који су делили пропагандни материјал на Карловом мосту.
 
 


Обележавање Дана сећања на прогнане и страдале Србе
Влада Републике Србије и Влада Републике Српске су на заједничкој седници, одржаној 26.06.2015. године у Палати Србија у Београду, донеле одлуку да се сваки 5. август заједнички обележава Даном сећања на прогнане и страдале Србе 90-тих година.
 
Поводом обележавања Дана сећања на прогнане и страдале Србе је ове године у Прагу, у цркви „Успења Пресвете Богородице“, на Олшанском гробљу, 5. августа служен парастос страдалим Србима 90-тих година.
 


Награде за филм „Дневник машиновође“ на PIFF у Прагу
Српски филм „Дневник машиновође“, режисера Милоша Радовића, са Лазаром Ристовским у главној улози, освојио је награду за најбољи филм, најбољу главну улогу и награду фестивала „Grand Prix“ (Златног орла за допринос европској филмској уметности) на овогодишњем филмском фестивалу „Prague Independent Film Festival“.
 


Изложба „Путевима римских императора у Србији- Виминацијум“
У изложбеном простору „Галерије 1“, у Прагу, постављена је изложба „Путевима римских императора у Србији - Виминацијум“ 31. јула 2017. године, у сарадњи Амбасаде Р. Србије у Прагу, Археолошког института из Београда и општине Праг 1. Изложба представља део историјског наслеђа са простора археолошког налазишта Виминацијум и садржи бронзане бисте осамнаест римских императора који су рођени на територији Србије, као и географске мапе.
 
Изложбу су отворили амбасадор Р. Србије у Прагу Вера Маврић и председник општине Прага 1 Олдрих Ломецки, у присуству представника чешких институција, српске дијаспоре и дипломатског кора.
 
У изложбеном простору „Галерије 1“, Штепанска 47, Праг 1, изложба „Путевима римских императора у Србији - Виминацијум“ ће бити  постављена до 25. августа 2017. године.
 


Упућивање чеших полицајаца у Србију у контексту мигрантске кризе
Министарство унутрашњих послова Чешке Републике је упутило нови контигент од 15 полицајаца на српско – бугарску границу 31. јула 2017. године, као наставак подршке и одговор на мигрантску кризу. Церемонији упућивања чешких полицајаца је присуствовао заменик директора полиције ЧР П.Петржик и испред Амбасаде Р.Србије М.Митић. Посета шефа преговарачког тима за приступање РС ЕУ Тање Мишчевић Прагу
Шеф преговарачког тима за приступање Републике Србије ЕУ Тања Мишчевић је током посете Прагу, 26. и 27. јуна 2017. године, разговарала о евроинтеграције Републике Србије, подршци Чешке Републике том процесу, актуелним темама у ЕУ и регионалној сарадњи. У Министарству иностраних послова Чешке Републике Т.Мишчевић је имала одвојене састанке са замеником министра за Европу Јакубом Диром, замеником министра за безбедносна и мултилатерална питања Ивом Шрамеком и директором Одељења за општа питања ЕУ Владимиром Њемецом.
 
Одвојени разговори су одржани са директором Одељења за координацију европских политика у Кабинету премијера Јаном Кралом, потпредседником Одбoра за послове ЕУ Сената Јарославом Дубравом, председником Одбора за европске послове Посланичког дома Ондрејем Бенешиком. Током посете, у сарадњу са Институтом за европску политику (ЕУРОПЕУМ), Тања Мишчевић је одржала предавање „Пут Србије ка чланству у ЕУ – изазови и могућности“.
 
 


Обележавање Видовдана у Јиндриховицама
Поводом обележавања Видовдана, 28. јуна о.г. у Маузолеју у Јиндриховицама служени су света литургија и парастос Србима и Русима, страдалим током Првог светског рата на територији Чешке Републике. Амбасадор Вера Маврић обратила се присутнима и положила венац у крипти Маузолеја. Свету литургију и парастос служио је отац Срђан Јаблановић из Прага. Ове године, поред представника српске и руске дијаспоре, међу присутнима били су и чланови Друштва за неговање слободарских традиција Србије.
 
 


Посета Друштва за неговање слободарских традиција Србије
Друштво за неговање слободарских традиција Србије током боравка у Чешкој Републици, где су присуствовали обележавању Видовдана, посетило је и Амбасаду Републике Србије у Прагу.
 


Међународна изложба дечијих радова у Лидицама
На међународној изложби дечијих радова у Лидицама, 1. јуна 2017. године, која се традиционално одржава сваке године, као знак сећања на страдања деце из Лидица током Другог светског рата, примљено је укупно 25 690 радова из 83 државе света. Из Републике Србије је примљен 751 дечији рад из 51 школе из Републике Србије, на задату тему „Путовање“, а награђен је 21 дечији рад из 8 српских школа.
 


Учешће СКД „Радост“ из Прага и КУД „Душан Вукасовић – Диоген“ из Сурчина на фестивалу „Praha srdce národů“
 
У Прагу је од 25. до 28. маја 2017. године одржан 19. Међународни фестивал народа, националних мањина и етничких група под називом „Praha srdce národů“.  Овогодишњи фестивал окупио је велики број фолклорних група из различитих земаља, а наступали су и фолклорни састави СКД „Радост“ из Прага и КУД „Душан Вукасовић – Диоген“ из Сурчина.
 


Полагање венаца у Терезину
Традиционална комеморативна свечаност посвећена жртвама у Другом светском рату одржана је 21. маја 2017. године на Народном гробљу у Терезину. Свечаности су присуствовали представници државних органа, дипломатског кора, верских заједница и борачких удружења. Присутнима се обратио, између осталих, председник Владе Чешке Републике Бохуслав Соботка.
 
По завршетку званичног дела свечаности амбасадор Вера Маврић положила је венац испред ћелије у којој је од 1914. до 1918. године био заточен Гаврило Принцип.
 
 


Обележавање Дана победе над фашизмом на Дјабличком гробљу у Прагу
Поводом обележавања 72. годишњице од завршетка Другог светског рата и Дана победе, 6.маја 2017. године, одата је почаст жртвама нацизма на Дјабличком гробљу у Прагу, а у име Амбасаде Републике Србије саветник Стефан Томашевић је присуствовао свечаности и положио венац у знак сећања на жртве нацизма.
 


Комеморативне свечаности у Терезину
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин је са делегацијом посетио Терезин 28. априла 2017. године, где је одата почаст страдалима за време Првог светског рата и положен венац поводом годишњице смрти Гаврила Принципа.
 


Концерт средње школе „Мокрањац“ из Београда
Концерт оркестра средње школе „Мокрањац“ из Београда је организован у школи „ZUŠ Ilji Hurnika“ у Прагу 27. априла 2017. године, у сарадњи са удружењем „Лука Лу“ и под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Прагу.
 


Посета Пардубичком региону
У циљу унапређења билатералне економске сарадње Републике Србије и Чешке Републике организована је посета Пардубичком региону 24. априла 2017. године. Амбасадор Вера Маврић и први саветник Милена Митић су посетили компаније „СОР“, „ЦЗ ЛОКО“, „Масоеко“ и одржани су одвојени сусрети са градоначелником Чешке Требове Јарославем Зедникем и Привредном комором Пардубичког региона.
 
 


Изложба Музеја наивне и маргиналне уметности у Прагу
У Музеју Карловог моста, 12. априла 2017. године отворена је изложба „Из два угла“ у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине и удружења „Luka Praha“. Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Амбасаде Републике Србије у Прагу. 
 
 


Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
 
Градска управа града Београда и Секретаријат за културу су објавили Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
 
За детаљније информација о конкурсу кликните овде.


Избори за председника Републике Србије
Републичка изборна комисија решењем 02 Број: 013-149/17 од 12 марта 2017. године, одредила je Амбасаду Републике Србије у Прагу као бирачко место у иностранству за гласање на изборима за председника Републике Србије, расписаним за 2. aприл 2017. године.
 
Своје бирачко право моћи ће да искористе сви они држављани Републике Србије који су посредством Амбасаде поднели захтев за упис у бирачки списак да ће гласати у иностранству. Надлежне градске и општинске управе доставиле су Амбасади решења да ће бирач гласати по месту боравишта у иностранству за све подносиоце захтева, сем у неколико случајева где није извршена допуна захтева у предвиђеном року, о чему су бирачи и обавештени.
 
У Амбасади Републике Србије у Прагу гласање ће бити овбављено у недељу, 2. априла 2017. године, од 07:00 до 20:00 часова.
 
Приликом доласка на гласање потребно је понети идентификациони документ (важећу путну исправу, личну карту или возачку дозволу) Републике Србије, како би се остварило бирачко право.


Приказивање филма „Бићемо прваци света“
Амбасада Републике Србије у Прагу је учествовала на фестивалу Франкофоније у Чешкој Републици са пројекцијом филма „Бићемо прваци света“, редитеља Дарка Бајића. Приказивање филма је реализовано у Француском институту 20. марта 2017.године.
 


Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
 
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.
 
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs или за детаљније информације кликните овде.


Избори за председника Републике Србије
Грађани Републике Србије имају право да гласају на предстојећим председничким изборима у иностранству, 2. априла 2017. године, уколико су уписани у јединствени бирачки списак и ако су се пријавили на време за гласање у иностранству (до 11. марта 2017. године).
 
Проверу уписа у бирачки списак у Р. Србији, можете извршити овде.
 
Преузимање захтева за упис у бирачки списак, ако нисте уписани, можете преузети овде.
 
Пријаву за гласање у иностранству можете преузети овде.
 
Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна.
 
Амбасада Р. Србије у Прагу ће пријаве за гласање примати путем поште на адресу Мостецка 15, 118 00 Праха или на е-маил Амбасаде embassy.prague@mfa.rs.
 
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.


Сусрет са посланицима Групе чешко-срског пријатељства Посланичког дома Парламента Чешке Републике
 
Посланици Групе чешко-српског пријатељства Посланичког дома Парламента Чешке Републике су 22. фебруара 2017. године посетили Амбасаду Републике Србије у Прагу.
 
Амбасадор Републике Србије у Прагу Вера Маврић је честитала председнику Групе чешко-српског пријатељства Јарославу Фолдини на одликовању које му је председник Републике Србије Томислав Николић уручио 15. фебруара 2017. године у Београду, на свечаности поводом Дана државности.
 
Током сусрета су разматране могућности даље сарадње, посебно у областима економије и културе.
 


Посета чешког министра иностраних послова Л. Заоралека Републици Србији
Министар иностраних послова Чешке Републике Лубомир Заоралек је посетио 2. и 3. фебруара 2017. године Републику Србију. Поред разговора са домаћином првим потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Србије Ивицом Дачићем, министар Лубомир Заоралек се састао и са председником Републике Србије Томиславом Николићем, председником Владе Александром Вучићем и министарком без портфеља задуженом за еворпске интеграције Јадранком Јоксимовић.
 
У разговорима је оцењено да су билатерални односи две земље традиционално добри и пријатељски и да се одржава интензиван политички дијалог. Чешка Република пружа пуну подршку Републици Србији на путу европских интеграција.  Констатован је заједнички интерес за јачање сарадње у области економије.
 


Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
 
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, који је потписан у Риги, 5. новембра 2016. године, ступио је на снагу 15. јануара 2017. године.
 
На основу овог Споразума, држављани Републике Србије и држављани Народне Републике Кине, носиоци обичних пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији друге државе без визе до 30 (тридесет) дана од датума уласка.


Мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Чешке
Девето заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу Републике Србије и Чешке Републике је одржано у Прагу, 8. и 9. децембра 2016. године. Мешовитим комитетом су председавали државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Стеван Никчевић и заменик министра Министарства индустрије и трговине Чешке Републике Владимир Бертл. Током састанака разматране су могућности унапређења економске сарадње. После одржаног пленарног састанка две делегације потписан је Протокол са деветог заседања Мешовитог комитета.Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Чешкој Републици

Председник Републике Србије Томислав Николић је боравио у званичној посети Чешкој Републици 29. и 30. новембра 2016. године, на позив председника Чешке Републике Милоша Земана. Два председника су разговарала о билатералним односима, унапређењу економске сарадње, као и актуелним спољнополитичким темама, са нагласком на мигрантску кризу.

Председник Николић је имао одвојене разговоре са председником Сената Миланом Штјехом, председником Посланичког дома Јаном Хамачеком и председником Владе Чешке Републике Бохуславом Соботком.

У присуству два председника, министар образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и министар образовања, омладине и спорта Чешке Републике Катаржина Валахова потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта.

Председник Републике Србије Томислав Николић је положио венац у маузолеју у Јиндриховицама, где је сахрањено 7100 Срба и 189 Руса који су умрли у аустроугарским заробљеничким логорима током Првог светског рата.Промоција чешког издања књиге Бранка Ћопића „Башта сљезове боје“
У галерији удружења „Лука Лу“ у Прагу је 13. новембра 2016. године, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Прагу, одржана промоција чешког двојезичког издања књиге Бранка Ћопића „Башта сљезове боје“.
 


Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2016.г, саветник Стефан Томашевић положио је венац у Маузолеју у Јиндриховицама, у знак сећања на страдале српске заробљенике. Полагању венца присуствовао је и Дејан Ранђеловић који се стара о Маузолеју у Јиндриховицама.
 


Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на конференцији Салцбуршког форуму у Прагу

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Јана Љубичић учествовала је на министарској конференцији Салцбуршког форума одржаној у Прагу, 3-4. новембра 2016. године. Том приликом је упознала учеснике конференције са иницијативом потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије за стварање регионалног пројекта дерадикализације, којим се посебна пажња усмерава на превенцију радикализације младих.Сарадња града Чачка и чешког града Валашки Мезижичи
Представници града Чачка и чешког града Валашки Мезижичи су приликом посете Амбасади Републике Србије 26.октобра 2016.године, у разговару са амбасадором Вером Маврић упознали са реализацијом заједничких пројеката и плановима за будућу сарадњу.
 


„Београд у Прагу“, промоција туристичких потенцијала Србије и Београда
Промоција туристичких потенцијала Србије и Београда, под називом „Београд у Прагу“ одржана је у конгресној сали хотела „Амарилис“ у центру Прага 20. октобра 2016, у организацији Туристичке организације Београда, Туристичке организације Србије, „Ер Србије“ и Амбасаде Републике Србије у Прагу.
 


Изложба фотографија „Miluji Bělehrad – volim Prag“
Под покровитељством Амбасаде Републике Србије и Града Прага, у изложбеном простору удружења „Лука Лу“, 20. октобра 2016, отворена је изложба фотографија аутора Игора Спасова, под називом „Miluji Bělehrad – volim Prag“.
 


Бeoгрaд у Прaгу
У чeтвртaк, 20. oктoбрa 2016. гoдинe у Прaгу, у кoнгрeснoj сaли хoтeлa Aмaрилис (Štepánská 18, 110 00 Praha), сa пoчeткoм у 11.30 чaсoвa, oдржaћe сe прeзeнтaциja пoд нaзивoм „Бeoгрaд у Прaгу“, кoja имa зa циљ прoмoвисaњe Бeoгрaдa и Рeпубликe Србиje кao туристичкe дeстинaциje, у oргaнизaциjи Aмбaсaдe Рeпубликe Србиje у Прaгу, Tуристичкe oргaнизaциje Бeoгрaдa, Tуристичкe oргaнизaциje Србиje и AirSerbia-e. Истoг дaнa oд 16 чaсoвa у гaлeриjи „Лукa Лу“ бићe oтвoрeнa излoжбa фoтoгрaфиja „Бeoгрaд и Прaг“, aутoрa Игoрa Спaсoвa.


Споразум о организовању васпитно-образовног рада на српском језику у иностранству

Министарство спољних послова Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије потписали су Споразум о организовању образовно - васпитног рада на српском језику у иностранству. Текст Споразума можете преузети овде.Међународни фестивал православне музике у Прагу
Концерт Бојане и Николе Пековић, уз пратњу Александра Јаковљевића, одржан је 9. октобра 2016. године у Прагу, у оквиру Међународног фестивала православне музике – „Музика са истока из доба Карла IV“, под покровитељством општине Праг 2 и Амбасаде Републике Србије у Прагу.
 


Почетак реконструкције Маузолеја у Оломоуцу
На позив градоначелника Оломоуца Антони Станека амбасадор Вера Маврић је 27. новембра 2016. године присуствовала свечаности обележавања почетка радова на реконструкцији Маузолеја југословенским војницима погинулим у Првом светском рату у Оломоуцу.Посета градоначелнику Прага 1
Приликом посете градоначелнику Прага 1 Олдриху Ломецском амбасадор Вера Маврић је разговарала о могућностима партнерске сарадње са београдским општинама, посебно у областима културе и спорта.
 


Свечано обележавање Видовдана
Поводом Видовдана у Јиндриховицама је пред Спомен костурницом српских војника страдалих у аустроугарским логорима у Првом светском рату на територији Чешке, служена литургија и одржан парастос. Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Драган Поповић је у име Владе Републике Србије положио венац. Службу је држао свештеник Српске православне цркве Срђан Јаблановић. Свечаности су присуствовали представници Амбасаде Републике Србије на челу са амбасадором Вером Маврић, генерални конзул Руске Федерације у Карловим Варима Михаил Леденов, чувар Спомен костурнице Дејан Ранђеловић и представници српске, чешке и руске дијаспоре.Састанак политичких директора Министарстaва спољних послова држава чланица Вишеградске групе и Западног Балкана

Састанак политичких директора Министарстaва спољних послова држава чланица Вишеградске групе (В4) и Западног Балкана је одржан у Прагу, 23. јуна 2016. године, на завршетку чешког председавања В4.

Испред Министарства спољних послова Републике Србије је учествовала в.д. помоћника министра спољних послова за ЕУ амбасадор Марина Јовићевић.

На састанку је разматрано питање будуће сарадње чланица Вишеградске групе и западног Балкана, размењена су искуства стечена током мигрантске кризе, као и мишљења о актуелним темама из области заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, укључујући и безбедносне изазове са којима се сусрећу државе чланице Уније.

Потврђена је политичка подршка Вишеградске групе процесу евроинтеграције нашег региона. Истакнут је значај сарадње и континуираног дијалога Вишеградске групе и западног Балкана на политичком и радном нивоу. Указано је на потребу да се окончају процедуре неопходне за пуну операционализацију рада Фонда за западни Балкан.Пројекција документарног филма о Емиру Кустурици
Амбасада Републике Србије у Прагу организовала је у сарадњи са Бугарским културним институтом и Француским културним институтом пројекцију документарног филма о Емиру Кустурици „Portray of the Balkan’s Bad Boy“ у Прагу, 22. јуна ове године.

Премијеру овог документарног филма у Прагу бугарских режисера Георги Тошева и Јавора Веселинова отворио је амбасадор Србије у Прагу Вера Маврић и амбасадор Бугарске у Прагу Лачезар Петков.

После пројекције филма у отвореној дебати са режисером Георги Тошевим је разговарано о стваралачком искуству и значају који српски режисер Кустурица има у свету филма. Догађај који је организован у Француском културном институту, уз пригодан коктел, је привукао велику пажњу српске и бугарске заједнице у Чешкој, чешких посетилаца и дипломатског кора.Посета Пардубичком региону
Приликом посете Пардубичком региону 12. маја 2016. године амбасадор Вера Маврић је разговарала са начелником региона др Мартином Нетолицким о могућностима унапређења сарадње у области привреде, културе и образовања. Такође су обављени разговори са директорима компанија „Експлосиа“ у Семтину, „СОР“ у Либхави и „ОМБ Цомпоситес“ у месту Кралики.Учешће КУД „Радост“ из Прага на фестивалу на Влтави
На традиционалном фестивалу на Влтави „Навалис“,  под покровитељством града Прага и прашког надбискупа Доминика Дуке, први пут је учествовало српско удружење „Раост“ са својим оркестром и фолклорним групама.
 


Учешће винарије „Илић - Нијемчевић“ на међународном сајму вина у Прагу
Винарија „Илић – Нијемчевић“ је учествовала на међународном сајму вина који је одржан 28. априла 2016. године у хотелу „Хилтон“ у Прагу. Организатор сајма је „International  Wine Shop Prague – IWSP“ са којим је Амбасада у Прагу успоставила контакт у циљу разматрања могућности пласмана наших вина на тржишту Чешке Републике.
 


Избори за народне посланике Републике Србије
Решењем Републичке изборне комисије од 3. априла 2016. године, Амбасада Републике Србије у Прагу је одређена, као бирачко место у иностранству, за гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписаним за 24. aприл 2016. године.
 
Своје бирачко право моћи ће да искористе сви држављани Републике Србије који су уписани у јединствени бирачки списак и који су, посредством Амбасаде или лично, поднели захтев за упис у бирачки списак да ће гласати у иностранству, имајући у виду да су надлежне градске и општинске управе, према броју прослеђених захтева, Амбасади доставиле сва решења.
 
У Амбасади Републике Србије гласање ће бити обављено у недељу, 24. априла 2016. године, у времену од 07:00 до 20:00 часова.
 
Приликом доласка на гласање потребно је понети одговарајући идентификациони документ (важећу путну исправу, личну карту или возачку дозволу) Републике Србије, како би се остварило бирачко право.
 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
 
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, већ се  уписује  у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
 
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
 
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.
 
Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде, а Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији овде.


Разговор с посланицима Групе чешко-српског пријатељства
Амбасадор Вера Маврић је 14. априла 2016. године одржала састанак с посланицима Групе чешко-српског пријатељства Посланичког дома Парламента Чешке Републике. Том приликом су размотрена актуелна питања у односима две земље, као и могућности за унапређење сарадње.
 


Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало 25. фебруара 2016. године конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет сајту Министарства: www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године. За додатне информације заинтересовани се могу обратити Младену Весковићу у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или телефоном на број +381 11 3398 026.Састанак министара унутрашњих послова Вишеградске групе и земаља на балканској рути

Mинистар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић је учествовао на састанку министара унутрашњих послова чланица Вишеградске групе и Србије, Словеније и Македоније, 19. јануара, у Прагу, где је разговарано о мигрантској кризи и могућностима за унапређење сарадње између чланица Вишеградске групе и земаља на балканској рути.

Министар Стефановић је том приликом имао билатералне састанке са министром унутрашњих послова Чешке Републике Миланом Хованецом и државним секретаром Министарства унутрашњих послова Словеније Андрејом Шпенгом.

 


Хуманитарни базар у Прагу
Амбасада Републике Србије је 29. новембра 2015. године учествовала на Хуманитарном базару у Прагу, који се традиционално одржава сваке године, под покровитељством прве даме Чешке Републике, госпође Иване Земанове.
 
 


Конферeнција министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана
Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала  је на Конферeнцији министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана 12. и 13. новембра, у Прагу. 
 
На дводневном скупу је разговарано о даљем процесу проширења ЕУ, Извештају Европске комисије о напретку, регионалној сарадњи и мигрантској кризи. Истакнут је значај процеса проширења ЕУ који треба да буде настављен упркос бројним изазовима са којима се Унија суочава.
 
Овом приликом потписан је Споразум о оснивању Фонда за Западни Балкан. 
 
На маргинама Конференције, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је разговарала са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.
 
 


Изложба Ане Петровић у Прагу
У Прагу је 11. новембра о.г. отворена изложба српске сликарке Ане Петровић, под називом „Село гори, а млада се чешља“ коју је организовало удружење „Лука Лу“, под покровитељством Амбасаде РС у Прагу. Отварању изложбе у галерији „Лука Лу“ присуствовали су представници чешких институција, дипломатског кора и наше дијаспоре.
 


Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра 2015. године, саветник С. Томашевић положио је венац у Маузолеју у Јиндриховицама, у знак сећања на страдале српске заробљенике.
 


Учешће Србије на Прашкој недељи архитектуре
На Прашкој недељи архитектуре која је одржана у Прагу под покровитељством председника Чешке Републике Милоша Земана, од 17. августа до 18. октобра 2015. године, у оквиру изложбе националних стећака из нашег региона,  Србија је представљена фотографијама, уз пропратни текст „Српско културно наслеђе“.
 
На изложби дечијих радова „Разиграни архитекти“ били су изложени најуспешнији радови ученика Основне школе „Дринка Павловић“ из Београда.
 
 

 Обавештење о прикупљању донаторске и хуманитарне помоћи у новцу за помоћ мигрантима

У циљу прикупљања донаторске и хуманитарне помоћи мигрантима, Влада Републике Србије је отворила следеће жиро рачуне на које се могу уплатити новчана средства:

  • Динарски наменску подрачун код Управе за трезор за помоћ мигрантима:
  1. 840-0000003961721-84 – Генерални секретаријат Владе – Донаторска средства за мигранте;
  • Девизни наменски мултивалутни рачун код Народне банке Србије Министарство финансија – Управа за трезор – наменски мултивалутни девизни рачун за уплату средстава за прикупљање донаторске и хуманитарне помоћи за мигранте:
  1. 01-504642-100193230-000000-0000, IBAN kod: RS35908504642019323074.

Инструкција за уплате девизних средстава на жиро-рачун може се преузети овде.Посета првог потпредседника Владе Републике Србије и министра иностраних послова Ивице Дачића Чешкој Републици
 
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић је током званичне посете Чешкој Републици 15. септембра 2015. године имао разговоре са својим колегом министром иностраних послова Лубомиром Заоралеком, као и са председником Сената Миланом Штјехом и премијером Бохуславом Соботком.
 
 
 
 
Током разговора је истакнут значај традиционало пријатељских односа између две земље и указано је на недавно реализовану посету премијера Чешке Републике Бохуслава Соботке Републици Србији којом приликом је акценат био на економској сарадњи. Наведено је да у областима енергетике и саобраћајне инфраструктуре постоје значајне могућности за унапређење сарадње. Чешка је потврдила подршку процесу евроинтеграције Србије и поновила спремност да помогне у што скоријем отварању преговарачких поглавља Србије са ЕУ.
 
У вези са мигрантском кризом истакнуто је да је Србија транзитна земља кроз коју је до сада прошло преко 140 000 миграната. Изражено је очекивање за заједнички наступ ЕУ у решавању овог питања.
 


Посета председника Владе Републике Чешке Бохуслава Соботке Београду

Председник Владе Републике Чешке Бохуслав Соботка је био 1. и 2. септембра 2015. године у званичној посети Републици Србији, на позив председника Владе Републике Србије Александра Вучића. У пратњи председника чешке Владе били су министар унутрашњих послова Милан Хованец, министар индустрије и трговине Јан Младек, заменик министра одбране Јакуб Ландовски, заменик министра спољних послова Лукаш Кауцки и бројна делегација привредника.

 

 
 
Током посете разговарано је о билатералним односима, могућностима унапређења економске сарадње, подршци Чешке процесу европских интеграција Србије и што скоријем отварању првих преговарачких поглавља, односима у региону и мигрантској кризи.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је на састанку са привредницима у Новом Саду указао на значај реализације инфраструктурних пројеката, пре свега, пруге Ниш-Димитровград, изградње аутопута према Зрењанину, као и  пројеката из области енергетике, односно стварању услова за њихово финансирање.

Председник Владе Републике Чешке Бохуслав Соботка је најавио помоћ Влади Републике Србије у износу од 360 000 евра за решавање питања миграната.Самит министара здравља Кина – ЦИЕЗ у Прагу
Делегација Републике Србије коју је предводио министар здравља Златибор Лончар учествовала је на Самиту министара здравља Кине и земаља Централне и Источне Европе који је одржан у Прагу од 15. до 17. jуна 2015.
 
 
 
 


Сарадња министарстава унутрашњих послова Србије и Чешке
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Републике Србије Александар Николић је 14. септембра 2015. године у Прагу разговарао са замеником министра унутрашњих послова Републике Чешке Петром Млсном о јачању сарадње два министарства у области миграције, борбе против организованог криминала и тероризма. Размотрени су и детаљи финансијске помоћи Владе Чешке Републике Влади Републике Србије у износу од 10 милиона чешких круна (око 360 000 евра) за побољшање техничких могућности Министарства унутрашњих послова Републике Србије у суочавању са мигрантском кризом.Српски софтбол клуб „Арена“ на Купу победника купова у Прагу
У Прагу је од 16. до 22. августа 2015. године одржано такмичење „Куп победника купова“ у женској сениорској категорији, у организацији Европске софтбол федерације. Републику Србију је представљао клуб „Арена“, који је уједно и првак државе.
 
Учесници такмичења на челу са председником Софтбол савеза Србије и потпредседником Балканске софтбол асоцијације Слободаном Ђурићем, примљени су у Амбасади.
 


Свечано обележавање Видовдана
Поводом Видoвдaна, 27. jунa 2015. гoдинe прeд Спoмeн кoстурницoм српских вojникa стрaдaлих у aустрoугaрским лoгoримa у Првoм свeтскoм рaту на територији Чешке у Јиндриховицама, служeнa je литургиja и oдржaн пaрaстoс у присуству представника Амбасаде, чувaрa Спoмeн кoстурницe Дejaнa Рaнђeлoвићa, свештеника Срђана Јаблановића и већег броја српских, руских и чешких грађана.
 
Aмбaсaдoр Вeрa Maврић пoлoжилa je вeнaц и oбрaтилa сe присутнимa пригoдним гoвoрoм.
 
 
 


Учешће Србије на Прашком квадријеналу

Уметници који су представљали Србију на Прашком квадренијалу који се одржава од 18. до 28. јуна 2015.г. освојили су Златну медаљу за „изазивање дијалога“. Прашко квадренијале је најзначајнија светска манифестација посвећена сценографији, сценском дизајну, архитектури и простору у сценској уметности.Посета Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920
Чланови Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 са Удружењем ветерана ратника Србије посетили су Амбасаду. Током боравка у Чешкој Републици обишли су Храм Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, као и Терезин и Маузолеј у Јиндриховицама.
 


Пословни форум у Прагу

У Прагу је 3. јуна 2015. године одржан српско-чешко пословни форум, уз учешће 14 српских и 30 чешких комапанија. Нашу делегацију је предводио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.Полагање венаца у Терезину

Традиционална комеморативна церемонија посвећена жртвама фашизма у Другом светском рату одржана је 17. маја 2015. године на Народном гробљу у Терезину. Церемонији су присуствовали представници државних органа и политичког живота Чешке Републике, дипломатског кора, верских заједница и борачких удружења. Присутнима се, између осталих, обратио председник Чешке Републике Милош Земан.

По завршетку званичне церемоније амбасадор Вера Маврић положила је венац и испред ћелије у којој је од 1914. До 1918. године био затворен Гаврило Принцип, са текстом „Република Србија – Гаврилу Принципу“.Посета Устецком региону

Начелник Устецког региона Олдрих Бубеничек примио је амбасадора Веру Маврић и начелника Јужнобанатског округа Зорана Тасића којом приликом је разговарано о реализацији пројеката за које је средства одобрила Чешка развојна агентура.

 „Battle of the Nations” у Прагу

Репрезентација Републике Србије која учествује од 8. до 11. маја 2015.г. на светском првенству у средњевековним борилачким вештинама „Battle of the Nations” у Прагу, примљена је у Амбасади Републике Србије.Полагање венаца на Дјабличком гробљу

Поводом обележавања 70-годишњице од завршетка Другог светског рата, у организацији Чешког савеза бораца за слободу, 6. маја 2015. године, одата је пошта жртвама нацизма. У име Амбасаде Републике Србије у Прагу, конзул Стефан Томашевић положио је венац на Дјабличком гробљу. Церемонији полагања венаца присуствовали су представници институција Чешке Републике и  дипломатског кора.Посета председнице Одбора за спољне послове Народне Скупштине Републике Србије Александре Ђуровић Парламенту Чешке Републике
 
Председница Одбора за спољне послове Народне Скупштине Републике Србије Александра Ђуровић, заједно са председницима одбора за спољне послове парламената Југоисточне Европе – Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, посетила је Парламент Чешке Републике, 27-28. априла 2015.године, на позив Карела Шварценберга, председника Одбора за спољне послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике.
 
Током посете размењена су мишљења о динамици и политици проширења Европске уније, регионалној сарадњи, као и сарадњи у оквиру Вишеградске групе. Поред разговора са домаћином Карелом Шварценбергом, председници одбора за спољне послове парламената Југоисточне Европе имали су и разговоре са Зденком Брожом, потпредседником Одбора за спољне послове, одбрану и безбедност Сената, као и Иваном Шрамеком, замеником министра иностраних послова. Лубомир Заоралек, министар иностраних послова Чешке Републике је, такође, примио председнике одбора за спољне послове парламената Југоисточне Европе.
 


Изложба „Уметност аутсајдера Србије” у Прагу

У Музеју Карловог моста у Прагу је 9. априла о.г. отворена изложба под називом „Уметност аутсајдера Србије” у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине. Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Р. Србије, а у сарадњи с Амбасадом Р. Србије и удружењем  „Лука Лу” из Прага.Пријем за атлетичаре и делегацију Атлетског савеза Србије

Поводом великог успеха на Европском првенству у дворани, у Амбасади је организован пријем за наше атлетичаре и делегацију Атлетског савеза Србије.

 

 

 

 Гостовање позоришта „Маска” у Прагу

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Прагу и у организацији удружења „Ластавица”, 15. фебруара 2015. године у позоришту „Метро” у Прагу одигране су представе „Клара, догодило се нешто неочекивано” и „Монодрама о Зорану Радмиловићу” позоришта „Маска” из Шапца. Forum „Let My People Live”

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је учествовала на међународном форуму „Let My People Live” који је одржан у Прагу, 26. и 27. јануара 2015. године, са циљем да се упозори на растући антисемитизам и екстремизам у свету и пронађе решење за проблеме у вези са верском нетолеранцијом. Поред Форума, у Терезину, логору из којег су Јевреји транспортовани у Аушвиц, одржана је комеморација и откривен споменик жртвама холокауста.Хуманитарни базар у Прагу

Амбасада Републике Србије је 16. новембра 2014. године учествовала на Хуманитарном базару у Прагу, који се традиционално одржава сваке године, под покровитељством прве даме Чешке Републике, госпође Иване Земанове.Посета министра Александра Вулина Терезину

У оквиру посете Чешкој Републици, 15. новембра 2014. године, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Александар Вулин обишао је Терезин и том приликом положио венац у знак сећања на Гаврила Принципа.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату представник Амбасаде, саветник Стефан Томашевић положио је венац у Маузолеју у Јинжиховицама у знак сећања на 7100 настрадалих Срба у логорима  широм територије Чешке Републике током Првог светског рата.Посета Терезину

У недељи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, представници Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, заједно са саветником у Амбасади РС Стефаном Томашевићем, 10. новембра 2014. године, обишли су Терезин и том приликом положили венац у знак сећања на Гаврила Принципа.Посета Устецком региону

Поводом досадашње сарадње Јужнобанатског округа и Устецког региона, на позив господина Oldricha Bubenicka, начелника Устецког региона, саветник у Амбасади РС у Прагу С.Томашевић, присуствовао је отварању изложбе фотографија која је посвећена успешној сарадњи у областима здравства и просвете.
Гостовање Југословеског драмског позоришта у Прагу, 3. новембра 2014. године

У Стaвoвскoм пoзoришту у Прaгу 3. нoвeмбрa 2014. гoдинe гoстoвaлo je Jугoслoвeнскo дрaмскo пoзoриштe из Бeoгрaдa сa прeдстaвoм Змajeубицe Mилeнe Maркoвић, a у рeжиjи Ивe Mилoшeвић.

 Посета председника Владе Републике Србије Александра Вучића Чешкој Републици, 30-31. октобра 2014. године

Прeдсeдник Влaдe Рeпублике Србиje Aлeксaндaр Вучић бoрaвиo je у звaничнoj пoсeти Чeшкoj Рeпублици oд 30. дo 31. oктoбрa 2014. гoдинe нa пoзив прeдсeдникa Влaдe Чешке Републике Бoхуслaвa Сoбoткe.

 Пoсeтa Maje Гojкoвић, прeдсeдникa Нaрoднe скупштинe Рeпубликe Србиje, 8. oктoбaр 2014. гoдинe

Maja Гojкoвић, прeдсeдник Нaрoднe скупштинe Рeпубликe Србиje пoсeтилa je сa дeлeгaциjoм 8. oктoбрa 2014. гoдинe Чeшку Рeпублику, нa пoзив прeдсeдникa Пoслaничкoг дoмa Пaрлaмeнтa Чeшкe Рeпубликe Jaнa Хaмaчeкa.

Toкoм пoсeтe oствaрeни су сусрeти сa прeдсeдникoм Mилoшeм Зeмaнoм, министрoм спoљних пoслoвa Лубoмирoм Зaoрaлeкoм и зaмeникoм прeдсeдникa Сeнaтa Чeшкe Рeпубликe Прeмислoм Сoбoткoм.

Пoсeтa je рeaлизoвaнa пoслe вишeгoдишњe пaузe у сaрaдњи двa пaрлaмeнтa и првa je пoсeтa jeднoj зeмљи oд избoрa M. Гojкoвић зa прeдсeдникa Нaрoднe скупштинe Рeпубликe Србиje.

 Изложба слика "Прашка школа и сликари словенског југа", 23. септембар 2014. године

У гaлeриjи “Лукa Лу” у Прaгу je 23. сeптeмбрa 2014. гoдинe, пoд пoкрoвитeљствoм Aмaсaдe Рeпубликe Србиje, oтвoрeнa излoжбa сликa пoд нaзивoм “Прaшкa шкoлa и сликaри слoвeнскoг jугa”. Излoжбa je инспирисaнa филмoм рeжисeрa Нeнaдa Oгњeнoвићa “Прaг и српски сликaри”. Свeчaнoм oтвaрaњу присуствoвaлa je брojнa диjaспoрa и члaнoви диплoмaтскoг кoрa.

 Пoсeтa Амбасади Р. Србије учeникa и прoфeсoрa срeдњe шкoлe и гимнaзиje из Бeлe Црквe, 12. сeптeмбaр 2014.

Ученици и професори гимназије и средње школе из Беле Цркве, заједно са госпођом Властенком Кришан, у оквиру сарадње региона и недеље дијаспоре, боравили су у Чешкој Републици од 8. до 12. септембра 2014. године. Након обиласка Устецког региона, посетили су Амбасаду Републике Србије, где су их примили амбасадор Вера Маврић и конзул Стефан Томашевић.Oткривање споменика Николи Тесли у Прагу 6, 4. септембра 2014. године

Присуствo aмбaсaдoрa Рeпубликe Србиje Вeрe Maврић нa свeчaнoм oткривaњу спoмeникa Никoли Teсли у Прaгу 6, 4. сeптeмбрa 2014. гoдинe

Спoмeник Никoли Teсли дeлo je чeшких вajaрa С. Mилкoвa и J. Tрojaнa и прeдстaвљa нajвeћи спoмeник слaвнoм нaучнику.

 Кинески инвестициони форум и Састанак локалних лидера, Праг, 28-29. августа 2014. године

Пoвoдoм oдржaвaњa China Investment Forum и Local Leaders Meeting у Прaгу, 28. и 29. aвгустa 2014. гoдинe, дeлeгaциje Рeпубликe Србиje прeдвoђeнe Ивaнoм Бoшњaкoм, држaвним сeкрeтaрoм у Mинистaрству држaвнe упрaвe и лoкaлнe сaмoупрaвe Рeпубликe Србиje и зaмeникoм грaдoнaчeлникa Бeoгрaдa Aндрejoм Mлaдeнoвићeм пoсeтилe су Aмбaсaду.

 

 Јуниорски фудбалски клуб Црвена звезда у посети Амбасади

Jуниoрски фудбaлски клуб Црвeнe звeздe први пут je учeствoвao нa 4. мeдjунaрoднoм фудбaлскoг турниру, GENERALI CEE Cup 2014 2014 у Прaгу. Mлaдe фудбaлeрe примилa je у Aмбaсaди Рeпубликe Србиje у Прaгу aмбaсaдoр Вeрa Maврић.

 

 Обележавање Видовдана у Јиндриховицама

На Видовдан, 28. јуна 2014. године пред Спомен костурницом српских војника страдалих у аутроугарским логорима у Првом светском рату, служена је литургија и одржан парастос у присуству амбасадора Републике Србије Вере Маврић, председника карловарског региона Ј. Новотног, генералног конзула Руске Федерације из Карлових Вари, Дејана Ранђеловића, чувара Спомен костурнице и већег броја српских и чешких грађана.

Амбасадор Вера Маврић положила је венац и обратила се присутнима пригодним говором.

 

 

 Посета министра омладине и спорта Републике Србије Чешкој Републици

Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић боравио је 16. јуна 2014. године у посети Чешкој Републици. Министар Удовичић састао се са замеником министра просвете, омладине и спорта Чешке Републике Петром Млсном.

 

 Хумaнитaрни кoнцeрт зa пoмoћ пoплaвљeним пoдручjимa

Хумaнитaрни кoнцeрт зa пoмoћ пoплaвљeним пoдручjимa у Србиjи, Бoсни и Хeрцeгoвини и Хрвaтскoj oдржaн je 26. jунa у пoзoришту „Korruni“ у oргaнизaциjи удружeњa „Лaстaвицa“ из Прaгa. Нaкoн кoнцeртa aмбaсaдoримa Србиje, Бoснe и Хeрцeгoвинe и Хрвaтскe уручeнe су зaхвaлницe зa сaрaдњу при сaкупљaњу пoмoћи.

 

 

 Посета полицијских службеника из Пријепоља граду Простејову

Представници Полицијске управе из Пријепоља, заједно са председником општине, посетили су почетком јуна колеге Полицијске управе града Простејова. Предвиђени програм обухватио је и посету Амбасади Републике Србије.

 Посета хора "Свети Архиђакон Стефан" из Краљева и Крупња

Прaвoслaвнa црквeнa oпштинa Свeти кнeз Лaзaр из Прaгa oргaнизoвaлa je 3. jунa у Дoму нaциoнaлних мaњинa кoнцeрт духoвнe музикe мeшoвитoг хoрa Свeти Aрхиђaкoн Стeфaн из Крaљeвa и Крупњa. Toм приликoм скупљaни су и дoбрoвoљни прилoзи зa гoстe из пoплaвљeнoг Крупњa. Toкoм бoрaвкa у Прaгу члaнoви хoрa зajeднo сa свeштeникoм Срђaнoм Jaблaнoвићeм пoсeтили су Aмбaсaду Рeпубликe Србиje.

 

 Полагање венаца у Терезину

Tрaдициoнaлнa кoмeмoрaтивнa цeрeмoниja пoсвeћeнa жртвaмa фaшизмa у Другoм свeтскoм рaту oдржaнa je 18. мaja 2014. гoдинe нa Нaрoднoм грoбљу у Teрeзину. Цeрeмoниjи су присуствoвaли прeдстaвници држaвних oргaнa и пoлитичкoг живoтa Чeшкe Рeпубликe, диплoмaтскoг кoрa, вeрских зajeдницa, и бoрaчких удружeњa. Присутнимa сe, измeђу oстaлих, oбрaтиo прeмиjeр Чeшкe Рeпубликe Бoхуслaв Сoбoткa.

 

 

 

Пo зaвршeтку звaничнe цeрeмoниje амбасадор Вeрa Maврић пoлoжилa je вeнaц и испрeд ћeлиje у кojoj je 1914-1918. гoдинe биo зaтвoрeн Гaврилo Принцип, сa тeкстoм „Рeпубликa Србиja - Гaврилу Принципу“.

 Концерт музичке школе "Петар Коњовић" у Прагу

У сали Дома културе „Mlejn Stodulky“ у Прагу 5, 14. маја 2014. године одржан је концерт београдске музичке школе „Петар Коњовић“ у оквиру сарадње са Уметничком школом Стодулка из Прага. Концерту су, поред осталих, присуствовали председници општина Прага 5, Прага 13, В. Цветковић, директор школе „Ватрослав Лисински“ из Београда и представници Амбасаде. У Амбасади је, такође, организован мали пријем за децу, наставнике и директоре обе школе.

 

 Београдски камерни хор на фестивалу у Брну 25. април 2014. године

Београдски камерни хор са диригентом Владимиром Марковићем гостовао је 25. априла у Катедрали светог Петра и Павла у Брну на престижном Међународном музичком фестивалу. Фестивал се традиционално одржава сваке године у организацији Филхармоније из Брна, а многобројним љубитељима музике по први пут је представљена српска духовна музика. Концерт је одржан под покровитељством амбасадора Републике Србије Вере Маврић.

 

 

 

 

http://www.mestohudby.cz/publicistika/kritika/ze-slovinska-pres-belehrad-az-ke-glagolske-msi

https://www.youtube.com/watch?v=tz7wBoNRsIQ&feature=youtu.be

 Посета делегације Генералштаба Војске Србије Прагу, 2-4. априла 2014. године

У Прaгу je oд 2-4. aприлa бoрaвилa дeлeгaциja Гeнeрaлштaбa Вojскe Србиje нa чeлу сa нaчeлникoм Гeнeрaлштaбa гeнeрaлнoм Љубишoм Дикoвићeм. Toкoм пoсeтe, дeлeгaциja сe срeлa сa дoмaћинoм Пeтрoм Пaвeлoм, нaчeлникoм Гeнeрaлштaбa Вojскe Чeшкe Рeпубликe, кao и министрoм oдбрaнe ЧР Maртинoм Стрoпницким. Гeнeрaл Дикoвић и члaнoви дeлeгaциje oбишли су спoмeн-кoстурницу у Jинжихoвицaмa, гдe су пoлoжили вeнaц у чaст жртвaмa српских зaрoбљeникa стрaдaлих у Првoм свeтскoм рaту. Приликoм свoг бoрaвкa у Прaгу, дeлeгaциja je пoсeтилa и Aмбaсaду Рeпубликe Србиje у Прaгу.

 

 

 

 Учешће хора ОШ "Лазар Саватић" из Београда на Међународном фестивалу хорова у Прагу

Хор Основне школе "Лазар Саватић" из Београда учествовао је на Међународном фестивалу хорова одржаном у Прагу од 20-23. марта 2014. године. Том приликом директор школе Илија Јовичић са наставницима посетио је Амбасаду Републике Србије у Прагу.

 

 

 

 Предаја акредитивних писама

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије Вера Маврић предала је 18. марта 2014. године акредитивна писма председнику Чешке Републике Милошу Земану.

 

 

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у знак пијетета према својим сународницима, Мирјана Јеремић положила је 11. новембра 2013. године венац у војном меморијалу Јиндриховице

 Посета МИП Чешке Републике Ј. Кохоута Републици Србији

МИП Чешке Републике Јан Кохоут се током радне посете Србији, 19. септембра 2013. године, састао са министром спољних послова Иваном Мркићем, премијером Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем, министром финансија Лазаром Крстићем и министарком енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије Зораном Михајловић. Разговарало се о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Чешке Републике ЕУ интеграцији Републике Србије.

 

 Велимир Станојевић, почасни грађанин Валашког Мезижичи

Руководства града Валашког Мезижичи доделило је 12. септембра 2013. године звање почасног грађанина Велимиру Станојевићу народном посланику и бившем градоначелнику Чачка за заслуге за развој узајамних односа и сарадњу два града, успостављену 2005. године. Одликовање В. Станојевићу уручио је градоначелник Јиржи Частечка. Свечаности уручења одликовања испред Амбасаде Републике Србије у Прагу пристствивала је Гордана Дупланчић-Михајловић, први саветник. Она је поздравила присутне, истакавши задовољство успешном партнерском сарадњом Валашког Мезижичи и Чачка и истакла њен значај између чешких и српских градова и региона и јачања пријатељства две државе и народа.

 

 

 14. годишњица бомбардовања СРЈ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 14. годишњицу бомбардовања СРЈ од стране НАТО, у недељу 24. марта 2013. чланови удружења „Пријатељи Срба са Косова“ међу којима и посланик Доњег дома Парламента ЧР Ј. Фолдина и В. Дворжак, редитељ документарног филма „Отето Косово“, одржали су пред Амбасадом традиционално окупљање чешких парламентараца и грађана у знак подршке и солидарности са Р. Србијом.Милански Едикт 313 - 2013

 

 

 

 

 

 

 

Званично почело обележавање јубилеја „Милански едикт 313 – 2013, Србија“

Поводом свечаног отварања године обележавања свехришћанског јубилеја, 1700 година од доношења Миланског едикта, у Народном позоришту у Нишу, одржан је концерт Хора Сретењског манастира из Руске
Федерације. Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, Његова Светост патријарх српски Иринеј, министри у влади Републике Србије као и представници дипломатског кора у нашој земљи.
Више информација о прослави овог јубилеја, можете наћи на званичном сајту http://www.edictofmilan2013.com/.Вести
Новогодишњи хуманитарни базар у Прагу
Приказивање филма „Универзум бола“ у Прагу
Обележавање Дана примирја у првом светском рату
Дани српске културе у Прагу
Промоција туристичке понуде Београда у Прагу
Обележавање Дана сећања на прогнане и страдале Србе
Награде за филм „Дневник машиновође“ на PIFF у Прагу
Изложба „Путевима римских императора у Србији- Виминацијум“
Упућивање чеших полицајаца у Србију у контексту мигрантске кризе
Посета шефа преговарачког тима за приступање РС ЕУ Тање Мишчевић Прагу
Обележавање Видовдана у Јиндриховицама
Посета Друштва за неговање слободарских традиција Србије
Међународна изложба дечијих радова у Лидицама
Учешће СКД „Радост“ из Прага и КУД „Душан Вукасовић – Диоген“ из Сурчина на фестивалу „Praha srdce národů“
Полагање венаца у Терезину
Обележавање Дана победе над фашизмом на Дјабличком гробљу у Прагу
Комеморативне свечаности у Терезину
Концерт средње школе „Мокрањац“ из Београда
Посета Пардубичком региону
Изложба Музеја наивне и маргиналне уметности у Прагу
Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Избори за председника Републике Србије
Приказивање филма „Бићемо прваци света“
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Избори за председника Републике Србије
Сусрет са посланицима Групе чешко-срског пријатељства Посланичког дома Парламента Чешке Републике
Посета чешког министра иностраних послова Л. Заоралека Републици Србији
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Чешке
Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Чешкој Републици
Промоција чешког издања књиге Бранка Ћопића „Башта сљезове боје“
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на конференцији Салцбуршког форуму у Прагу
Сарадња града Чачка и чешког града Валашки Мезижичи
„Београд у Прагу“, промоција туристичких потенцијала Србије и Београда
Изложба фотографија „Miluji Bělehrad – volim Prag“
Бeoгрaд у Прaгу
Споразум о организовању васпитно-образовног рада на српском језику у иностранству
Међународни фестивал православне музике у Прагу
Почетак реконструкције Маузолеја у Оломоуцу
Посета градоначелнику Прага 1
Свечано обележавање Видовдана
Састанак политичких директора Министарстaва спољних послова држава чланица Вишеградске групе и Западног Балкана
Пројекција документарног филма о Емиру Кустурици
Посета Пардубичком региону
Учешће КУД „Радост“ из Прага на фестивалу на Влтави
Учешће винарије „Илић - Нијемчевић“ на међународном сајму вина у Прагу
Избори за народне посланике Републике Србије
Разговор с посланицима Групе чешко-српског пријатељства
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години
Састанак министара унутрашњих послова Вишеградске групе и земаља на балканској рути
Хуманитарни базар у Прагу
Конферeнција министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана
Изложба Ане Петровић у Прагу
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Учешће Србије на Прашкој недељи архитектуре
Обавештење о прикупљању донаторске и хуманитарне помоћи у новцу за помоћ мигрантима
Посета првог потпредседника Владе Републике Србије и министра иностраних послова Ивице Дачића Чешкој Републици
Посета председника Владе Републике Чешке Бохуслава Соботке Београду
Самит министара здравља Кина – ЦИЕЗ у Прагу
Сарадња министарстава унутрашњих послова Србије и Чешке
Српски софтбол клуб „Арена“ на Купу победника купова у Прагу
Свечано обележавање Видовдана
Учешће Србије на Прашком квадријеналу
Посета Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920
Пословни форум у Прагу
Полагање венаца у Терезину
Посета Устецком региону
„Battle of the Nations” у Прагу
Полагање венаца на Дјабличком гробљу
Посета председнице Одбора за спољне послове Народне Скупштине Републике Србије Александре Ђуровић Парламенту Чешке Републике
Изложба „Уметност аутсајдера Србије” у Прагу
Пријем за атлетичаре и делегацију Атлетског савеза Србије
Гостовање позоришта „Маска” у Прагу
Forum „Let My People Live”
Хуманитарни базар у Прагу
Посета министра Александра Вулина Терезину
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Посета Терезину
Посета Устецком региону
Гостовање Југословеског драмског позоришта у Прагу, 3. новембра 2014. године
Посета председника Владе Републике Србије Александра Вучића Чешкој Републици, 30-31. октобра 2014. године
Пoсeтa Maje Гojкoвић, прeдсeдникa Нaрoднe скупштинe Рeпубликe Србиje, 8. oктoбaр 2014. гoдинe
Изложба слика "Прашка школа и сликари словенског југа", 23. септембар 2014. године
Пoсeтa Амбасади Р. Србије учeникa и прoфeсoрa срeдњe шкoлe и гимнaзиje из Бeлe Црквe, 12. сeптeмбaр 2014.
Oткривање споменика Николи Тесли у Прагу 6, 4. септембра 2014. године
Кинески инвестициони форум и Састанак локалних лидера, Праг, 28-29. августа 2014. године
Јуниорски фудбалски клуб Црвена звезда у посети Амбасади
Обележавање Видовдана у Јиндриховицама
Посета министра омладине и спорта Републике Србије Чешкој Републици
Хумaнитaрни кoнцeрт зa пoмoћ пoплaвљeним пoдручjимa
Посета полицијских службеника из Пријепоља граду Простејову
Посета хора "Свети Архиђакон Стефан" из Краљева и Крупња
Полагање венаца у Терезину
Концерт музичке школе "Петар Коњовић" у Прагу
Београдски камерни хор на фестивалу у Брну 25. април 2014. године
Посета делегације Генералштаба Војске Србије Прагу, 2-4. априла 2014. године
Учешће хора ОШ "Лазар Саватић" из Београда на Међународном фестивалу хорова у Прагу
Предаја акредитивних писама
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Посета МИП Чешке Републике Ј. Кохоута Републици Србији
Велимир Станојевић, почасни грађанин Валашког Мезижичи
14. годишњица бомбардовања СРЈ
Милански Едикт 313 - 2013
Архива вести