| |     latinica | english  
Насловна
Биографија

Њ.Е. БЕРИСЛАВ ВЕКИЋ

изванредни и опуномоћени амбасадор
Републике Србије у Чешкој Републици

Др Берислав Векић је хирург, редовни професор на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и шеф Катедре за специјалистичке и докторске студије Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, као и професор по позиву на Катедри за хирургију Медицинског факултета Универзитета у Београду. Поред завршених докторских студија из области медицинских наука, завршио је и мастер студије из области менаџмента у здравству.

Проф. Др Векић је од 2013. до 2021. године обављао функцију државног секретара у Министарству здравља Републике Србије. Од 2012. до 2013. био је помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу у Министарству здравља Републике Србије.

У протеклих девет година био је члан важних Владиних тела и комисија. Неке од најважнијих су:

- координатор преговарачког тима у поступку преговарања за измену и допуну Посебног колективног уговора за здравствене установе чији је оснивач Република Србија (2014-2021)

- члан Радног тела за борбу против корупције у систему здравства Републике Србије (2014-2021)

- заменик члана представника Владе Републике Србије у Социјално-економском савету Републике Србије (2014-2021)

- члан Радне групе за пројекат „Енергетска ефикасност у јавним зградама и обновљиви извори енергије у сектору даљинског грејања, чији је циљ рехабилитација болнице ВМА у Београду (2021)

- члан радне групе Савета за реформу јавне управе (2016-2021)

- члан Координационог тела за спровођење Акционог плана за поглавље 23: Правда и основна права (2020)

- председник Владине радне групе за унапређење начина финансирања Завода и Института за јавно здравље (2020)

- председник Владине радне групе за координацију и утврђивање потреба микробиолошких лабораторија у јавној својини које спроводе тестове на присуство вируса Sars-cov-2 (2020)

- Члан Делегације Републике Србије за преговорe са Европском инвестиционом банком oko одобравањa кредита за реализацију Пројекта Клинички центари у Србији (2019)

- председник Радне групе за израду измена и допуна Правилника о специјализацијама и ужим специјализацијама Министарства здравља (2019)

- председник посебне радне групе за израду Уредбе о плану мреже здравствених установа (2019)

- заменик председника владине комисије за борбу против ХИВ / АИДС-а и туберкулозе (2019)

- руководилац Републичког оперативног штаба за хитно и организовано реакције у случају пандемије или епидемије заразне болести од великог епидемиолошког значаја (2019)

- члан пројектне групе за израду Плана заштите и спасавања Републике Србије и Регистра ризика од катастрофа (2019)

- председник Радне групе за трансформацију здравствених установа из плана мреже на територији АП Косово и Метохија (2017)

- члан Радне групе за проверу квалитета рада у здравственим установама из плана мреже Републике Србије (октобар 2016.)

- члан Савета за праћење примене препорука механизма Уједињених нација за људска права (фебруар 2015)

- руководилац одговоран за увођење и развој система финансијског управљања и контроле у Министарству здравља (фебруар 2015)

- члан Савета Координационог тела за процес приступања Републике Србије Европској унији (2015)

Од 1991. године, Проф. Др Берислав Векић је запослен на Хируршкој клиници КБЦ „Др Драгиша Мишовић“. Субспецијалиста је дигестивне хирургије и хипербаричне медицине. Од 2001. до 2012. године био је на руководећим местима неколико хируршких одељења у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“. На Хируршкој клиници КБЦ „Драгиша Мишовић“ увео је неколико нових оперативних процедура у области хируршког лечења бенигних и малигних болести аноректалне регије. Поред великог интересовања за колоректалну хирургију, показао је велико интересовање и знање за хирургију јетре и лапароскопску хирургију. Након положеног специјалистичког испита, Проф. Др Берислав Векић наставља са стручним усавршавањем и завршава Европску школу за лапароскопску хирургију у Москви 1996. као и Југословенску школу за ендоскопску хирургију 1998. Нова професионална сазнања стицао је и на многим универзитетима и клиникама у иностранству: Clinic of Surgery, Јекатеринбург, Русија; Research Center of Surgery Depertment of Endoscopic Surgery, Москва, Русија; Vinzenz-Pallotti Hospital, Бенсберг, Немачка; University School of Medicine, Келн, Немачка; Krankenhaus Barmherzige Bruder, Беч, Аустрија; Универзитетској хируршкој клиници у Ријеци, Хрватска; Endo-Surgey Institute, Синсинати, САД; Privatklinik Dobling, Беч, Аустрија.

Аутор је и коаутор више од 200 студија и научних радова, као и неколико поглавља у медицинским уџбеницима. Најзначајније књиге: „Значај лимфаденектомије у хируршком лечењу карцинома ректума“ (2000), „Стаплерске колоректалне анастомозе“ (2011), „Историја колоректалне хирургије“ (2011), „Функционална анатомија човека“ (2013). Аутор поглавља „Историјски развој хирургије рака дебелог црева и дебелог црева“ у књизи „Рак ректума“ која је добитник награде града Београда за 2012. годину у области медицинских наука. Коаутор уџбеника из Хирургије за студенте Стоматолошког факултета у Панчеву. Аутор поглавља „Секундарни тумори надбубрежне жлезде" у књизи „Хирургија надбубрежне жлезде", група аутора (2019). Коаутор приручника о управљању медицинским отпадом - „Препоруке за управљање медицинским отпадом" (2013) у издању Министарства здравља Републике Србије, финансираног средствима Европске уније. Аутор поглавља "Процена ризика од крварења за оралнохируршке и максилофацијалне интервенције" у приручнику "Фармакотерапијски приручник за стоматологе" у издању Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу (2021). Добитник прве награде на XII Централноевропском конгресу колопроктологије 2008. године у Москви за рад: „Ресекција јетре и радиофреквентна аблација као третман за вишеструке метастазе у јетри oд колоректалног карцинома“.

Добитник повеље Капетан Миша Анастасијевић за допринос унапређењу здравствене заштите у региону (2016).

Др Берислав Векић је члан Српског лекарског друштва (SLD), члан преседништва колопроктолошког друштва Србије, члан Европског удружења колопроктолога (ESCP), члан интернационалног удружења универзитетских колоректалних хирурга (ISUCRS), члан светске асоцијације хирурга, гастроентеролога и онколога (IASGO).

Говори енглески језик. Ожењен, отац двоје деце.


Oпширније...
Амбасадор
Биографија