| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

                    

       Радно време

       Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

       Конзуларно одељење (рад са странкама):

       9:00 - 12:00 часова

 


        Адреса
        118 00 ПРАГ 1, Mostecká 15
        ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

 
 
Телефон: + 420 257 532 075 Локација/Мапа
                + 420 257 531 582 Конзуларна надлежност
Тел. (конз. одељење): + 420 257 533 949 Почасни конзули
Факс: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (конзуларно): konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Обавештавамо да ће поводом упокојења Његове светости, Архиепскопа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја бити отворена књига жалости у Амбасади Републике Србије у Прагу, Мостецка 15, Праг 1, 118 00, и то:

- понедељак 23. новембра 2020. године у времену од 13,00 до 16,00 часова

- уторак 24. новембра 2020. године од 10,00 до 12,00 и од 14,00 до 16,00 часова.

- од среде 25. новембра до петка 27. новембра 2020. године у времену од 12,00 до 16,00 часова.

Желимо такође да вас обавестимо да, услед мера и препорука које су на снази због епидемиолошке ситуације у Чешкој, изјаве и писма саучешћа можете слати и електронским путем на адресу embassy.prague@mfa.rs или поштом на адресу Амбасаде Мостецка 15, Праг 1.

 

 Robert Řehák @Robert_Rehak

On behalf of the

@CzechMFA

I offer sincere condolences to the people of Orthodox faith on passing of Patriarch of the Serbian Orthodox Church Irinej. Irinej was an important spiritual leader and our thoughts are with those who mourn him. #Serbia

Амбасада Републике Србије у Прагу срдачно захваљује Министарству спољних послова Чешке Републике на изразима искреног саучешћа поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја.

Velvyslanectví Srbské republiky v Praze srdečně děkuje Ministerstvu zahraničních věcí České republiky za výrazy upřímné soustrasti k zesnutí Jeho svatosti patriarchy srbského Irineje.

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ ЧР

- на снази од 09. новембра 2020. године -

ЧР је прихватила критеријуме ЕУ за процену ризика од инфекције ковид 19 по земљама ЕУ/Шенген зоне (ЕУ+). На званичном сајту МУП ЧР објављени су нови подаци о условима за улазак на територију ЧР, који су на снази од понедељка 9. новембра о.г.

Р. Србија је, од стране надлежних чешких органа, и даље категоризована као трећа земља у црвеној зони.

ЧР је, као опште правило, увела забрану уласка на територију ЧР свим држављанима трећих земаља у црвеној зони који немају регулисан боравак у ЧР. Изузетак од правила представљају одређене категорије лица, и то:

1. Чланови породице чешких држављана или држављана ЕУ са пребивалиштем у ЧР (супружници, регистровани партнери, деца млађа од 21 године, родитељи деце млађе од 21 године);

2. Ако је улазак у интересу ЧР – односи се на врло специфичне и ретке појединачне случајеве;

3. Хитне ситуације – унапред заказана медицинска интервенција, извршавање обавеза које је наметнуо суд; одазивање на позив државног органа; званични састанак; основна брига за чланове уже породице који не могу да се брину о себи и друге хуманитарне ситуације;

4. Транзит кроз ЧР;

5. Радници у међународном транспорту;

6. Дипломате акредитоване у ЧР и чланови њихових породица;

7. Партнер чешког држављанина (дуготрајна веза и заједничко домаћинство).

Лица из прве три горе наведене категорије, дужна су да, осим важеће путне исправе, код себе имају и одговарајућу документацију којом доказују свој статус због којег се изузимају од општег правила. Тако је, примера ради, за 1. категорију потребно поседовати копију личне карте члана породице који је држављанин ЧР, те извод из МКР или МКВ ради доказивања сродства. За доказивање хитних ситуација потребна је потврда клинике, позивно писмо за званични састанак и сл.

Сва лица која су у претходних 14 дана провела више од 12 сати у некој од земаља које нису на листи земаља са ниским ризиком од COVID-19 дужна су да се

- пре уласка у ЧР, пријаве надлежном регионалном заводу за јавно здравље (по месту где бораве у ЧР) и попуне електронски формулар који се може преузети путем следећег линка https://plf.uzis.cz/. Копију наведеног формулара дужна су да презентују приликом контроле на граници, као и све време боравка у ЧР;

- о сопственом трошку, тестирају на COVID-19, у року од 5 дана од дана уласка у ЧР, осим ако им нису одређене неке друге мере (карантин) и резултат теста доставе надлежном заводу за јавно здравље. Наведена лица имају забрану слободног кретања на територији целе ЧР у трајању од 10 дана или до укидања карантинa (осим деце млађе од 5 година). Држављани РС који имају дугорочни или трајни боравак у ЕУ могу поседовати и тест урађен у другој земљи ЕУ, не старији од 72 сата;

- носе заштитну опрему 10 дана, осим ако им од стране регионалног завода за јавно здравље није одређена нека друга мера.

Сва лица дужна су да се, без одлагања, јаве свом лекару опште праксе, уколико осете неки од симптома COVID-19.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Приликом доласка у ЧР, на медицинску интервенцију вантелесне оплодње, обавезно је тестирање на COVID-19 у Чешкој. У случају позитивног резултата теста урађеног у Чешкој, пару се одређује двонедељни карантин у ЧР као обавезан, због чега ће бити онемогућен да обави медицинску интервенцију у планираном термину. Потребно је, пре поласка на пут, уплатити адекватно здравствено осигурање које покрива COVID-19.

Што се тиче транзита кроз ЧР, исти је дозвољен држављанима трећих земаља након боравка у црвеној зони ради путовања у земљу ЕУ у којој имају регулисан боравак. Лица из наведене категорије морају да напусте ЧР у року од 12 сати и дужна су да све време носе маске.

ВАЖНА НАПОМЕНА: За време трајања кризне мере о ограниченом слободном кретању на територији ЧР, без обзира на горе наведене критеријуме, у ЧР је могуће ући само у неопходним случајевима, чак и из „зелених“ земаља. Све особе које уђу у ЧР морају се придржавати правила о ограничењима слободног кретања.

VSTUP NA ÚZEMÍ SRBSKA A TRANZIT:

Od 15. 8. mají všichni cizinci vstupující do Srbska ze Severní Makedonie, Chorvatska, Bulharska a Rumunska povinnost předložit na hranicích PCR test s negativním výsledkem (ne starší než 48 hodin, provedený národní referenční laboratoří v konkrétní zemi).

Dle sdělení MZV Srbska se povinnost předložit test nevztahuje na občany třetích zemí (tzn. včetně ČR), kteří v uvedených 4 zemích během tranzitu strávili méně než 12 hodin. Cestujete-li pouze s občanským průkazem, doporučujeme Vám na hranicích uvedených zemí při vjezdu požádat o potvrzení na zvláštním formuláři. Nařízení se dále nevztahuje na občany třetích zemí, kteří v uvedených 4 zemích strávili déle než 12 hodin, ale tranzitují přes Srbsko za předpokladu, že jejich pobyt v Srbsku nepřesáhne 12 hodin.

Vstup je též povolen řidičům nákladních vozů, posádkám letadel, vlaků a autobusů, stejně jako osobám tranzitujícím přes mezinárodní letiště v Srbsku, kteří přijíždějí/přilétají z uvedených 4 zemí, pokud doba jejich tranzitu přes Srbsko či pobyt na letišti nepřesáhne 12 hodin.

Od 18. září 2020 občané Srbska a cizinci s povolením k pobytu v Srbsku, kteří cestují z Chorvatska, Černé Hory a Bosny a Hercegoviny, na hraničním přechodu dostanou písemné vyrozumění o tom, že mají povinnost hlásit se do 24 hodin od vstupu příslušné COVID ambulanci, nebo příslušnému krajskému ústavu veřejného zdraví („zavod za javno zdravlje“). Všem ostatním cizincům je vstup na území Srbska umožněn, není vyžadováno předchozí povolení ani test na Covid-19.

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију

Влада Републике Србије донела је 21. маја 2020. године Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију. Наведеном Одлуком која је ступила на снагу 22. маја 2020.г одине отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.

Такође, укинуте су и раније епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо мера које су се односиле на кућну изолацију и обавезу поседовања негативног PCR теста, путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID – 19.

ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Имајући у виду мере за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, препоручује се држављанима Републике Србије који бораве у иностранству, да сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, одложе до даљег.

Последњом Одлуком Владе Републике Србије утврђено је да држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије (Швајцарске Конфедерацје, Републике Италије, ИР Ирана, Румуније, Краљевине Шпаније, СР Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, се упућују у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије који долазе из других држава, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

При уласку у земљу, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Посебно указујемо да ће се примена наведених мера стриктно конролисати, те да ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом проглашења епидемије корона вируса (COVID-19) и ванредног стања на територији Чешке Републике, Амбасада Р. Србије у Прагу, саопштава свим српским држављанима да ће се, у наредних 30 дана, односно до побољшања епидемиолошке ситуације, рад са странкама ограничити само на хитне и неодложне случајеве.

Молимо вас да контактирате Конзуларно одељење Амбасаде РС у Прагу (+ 420 257 533 949; мобилни телефон +420 607 356 324 или e-mail konzularno.prag@mfa.rs) ради договора око термина за пружање конзуларних услуга.

COVID 19 – Мере за спречавање ширења заразне болести у Републици Србији и Чешкој Републици

Влада Републике Србије је прогласила болест COVID-19 заразном болешћу и предузима све мере ради спречавања ширења и сузбијања болести, као и заштите становништва.

Молимо вас да се ради информисања о мерама које се предузимају у Републици Србији перманентно пратите следеће сајтове:

Владе Р. Србије – https://www.srbija.gov.rs/

Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије - https://covid19.rs/.

На следећим линковима можете преузети информације о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Р. Србију.

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/

Информације у вези са корона вирусом на територији Чешке Републике можете пратити на званичној веб страници Министарства здравља Чешке Републике https://www.mzcr.cz/Cizinci/obsah/coronavirus_2649_23.html

Министарство здравља Чешке Републике објављује званичне податке о посебним мерама које су тренутно на снази, основна правила о томе како се заштитити од корона вируса, важне телефоне које можете позвати ради добијања савета или помоћи, актуелне информације у вези са бројем заражених на територији ЧР и у свету итд.

На сајту Министарства унутрашњих послова ЧР https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx можете пратити званичне информације у вези са кризним мерама које се тичу забране уласка и изласка из ЧР у време ванредног стања.

ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

Обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути ЕУР:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути УСД:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути ЦХФ:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са својим сународницима.

ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Да би се грађанима у Републици Србији и иностранству олакшао присуп културним садржајима, имајући у виду спречеонст адекватног обављања програских активности установа културе, Министарство културе и информисања је препоручило институцијама културе да омогуће популацији максималну доступност дигиталном садржају у области културе. Мера је донета у циљу што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије корона вируса.

Листа дигиталних културних садржаја које нуде културне институције Републике Србије налази се на веб локацији Министарства културе и информисања:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje i

на веб сајту Дигитална солидарност:

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Министарство Културе и информација је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивама, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа. Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка:

https://kultura.rs/

Додатни садржаји ускоро ће бити доступни на поменутим веб страницама.


 
 
 
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ЈИНДРИХОВИЦАМА

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, дана 11. новембра 2020.г, тачно у 11 часова, делегација Амбасаде Републике Србије у Прагу је положила венац крај костурнице у Јиндриховицама, у знак пијетета према страдалим сународницима. У Јиндриховицама се током Првог светског рата налазио логор кроз који је прошло око 40 хиљада ратних заробљеника из Србије. Чувар Дејан Ранђеловић, родом из Србије, а данас настањен у оближњим Карловим Варима брине о костурници, где су похрањени посмртни остаци 7100 Срба.


Свечано обележавање Видовдана у Јиндриховицама

Поводом обележавања Видовдана, 28. јуна 2020.г. у Маузолеју у Јиндриховицама, у Чешкој Републици, испред спомен костурнице страдалим Србима и Русима у аустроугарским логорима у Првом светском рату, представници Српске православне цркве са протојерејем Срђаном Јаблановићем, свештеником цркве Успења Пресвете Богородице у Прагу и архиепископ прашки и чешких земаља Михал, Православне цркве чешких земаља и Словачке, су служили литургију и одржали парастос. Скупу су присуствовали представници српске и руске дијаспоре, као и Генералног конзулата Русије из Карлових Вари, г. Дејан Ранђеловић, чувар Маузолеја. У име Амбасаде Србије у Чешкој присутнима се обратила министар-саветник Лепша Штулић, која је положила и венац.

Ове године је Видовдан обележен и у Карловим Варима где је премијерно у Чешкој приказан документарно-играни филм „Седам хиљада душа“, режисера Сањина Мирића о страдалим српским заробљеницима у аустроугарским логорима током Првог светског рата.


Састанак министара иностраних послова Вишеградске групе и Западног Балкана

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на састанку министара иностраних послова држава чланица Вишеградске групе и Западног Балкана који је одржан 27. фебруара 2020. године у Прагу у оквиру чешког председавања Вишеградском групом. Састанку су присуствовали и представници Словеније, Хрватске и Аустрије, као и европски комесар за проширење Оливер Вархеји. Тежиште разговора је било посвећено новој методологији у процесу приступних преговора који је предложила Европска комисија.

Министар Јадранка Јоксимовић је имала и одвојени састанак са министром иностраних послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом са којим су разматране актуелне теме у оквиру хрватског председавања Саветом ЕУ.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова