| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

                    

       Радно време

       Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

       Конзуларно одељење (рад са странкама):

       9:00 - 12:00 часова

 


        Адреса
        118 00 ПРАГ 1, Mostecká 15
        ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

 
 
Телефон: + 420 257 532 075 Локација/Мапа
                + 420 257 531 582 Конзуларна надлежност
Тел. (конз. одељење): + 420 257 533 949 Почасни конзули
Факс: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (конзуларно): konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

 


 
 
 
Свечаност у Терезину

У Терезину је 19. маја 2019. године одржана комеморативна свечаност посвећена жртвама у Другом светском рату којој су присуствовали чешки званичници, представници државних институција, дипломатског кора, верских заједница и борачких удружења. Присутнима се обратио, између осталих, председник Сената Парламента Чешке Републике Јарослав Кубера.

Након званичног дела свечаности, амбасадор Вера Маврић је са председником Групе чешко-српског пријатељства у Посланичком дому Парламента Чешке Републике Јарославом Фолдином положила венац испред ћелије у којој је у некадашњем војном затвору у Терезину од 1914. до 1918. године био заточен Гаврило Принцип.


Комеморативне свечаности у Терезину, Јиндриховицама и цркви Успење Пресвете Богородице у Прагу

У оквиру програма обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, као и годишњице смрти Гаврила Принципа, у Чешкој Републици су, од 27. до 30. априла 2019. године, боравили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, на челу са државним секретаром Ненадом Нерићем, представници војске и полиције Републике Србије са студентима Војне и Полицијске академије из Београда, као и представници удружења за неговање традиције ослободилачких ратова.


Посета првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића Републици Чешкој

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је током посете Републици Чешкој 23. априла 2019. године имао разговоре са министром иностраних послова Томашом Петричеком, председником Сената Јарославом Кубером и председником Посланичког дома Радеком Вондрачеком. Приликом сусрета са чешким саговорницима је истакнут значај традиционало пријатељских односа између две земље и веома интензиван политички дијалог. Заједнички је констатовано да постоји велики потенцијал за даље унапређење билатералних односа у свим сферама, пре свега у области привреде, науке, образовања и културе. Истакнут је значај раста спољнотрговинске размене у прошлој години која је износила преко милијарду евра. Чешка је потврдила подршку процесу евроинтеграције Србије и поновила спремност да помогне у што скоријем отварању преговарачких поглавља Србије са ЕУ. Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је искористио прилику да упозна чешке саговорнике са ситуацијом на Косову и Метохији и поступцима Приштине који доводе у питање стабилност региона, док је Србија доследна у свом ставу да се сви спорови решавају дијалогом.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова