| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

                    

       Радно време

       Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

       Конзуларно одељење (рад са странкама):

        9:00 - 12:00 часова

 


        Адреса
        118 00 ПРАГ 1, Mostecká 15
        ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

 
 
Телефон: + 420 257 532 075 Локација/Мапа
                + 420 257 531 582 Конзуларна надлежност
Тел. (конз. одељење): + 420 257 533 949 Почасни конзули
Факс: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (конзуларно): konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs

 

 


 
 
 
Свечано обележавање Видовдана у Јиндриховицама
На Видовдан, 28. јуна 2018. године, испред Маузолеја у Јиндриховицама служена је литургија и одржан парастос Србима и Русима страдалим у аустроугарским логорима на територији Чешке Републике у Првом светском рату. Службу су држали представници српске православне цркве са протојерејем Срђаном Јаблановићем, чешке са архиепископом прашким и чешких земаља Михалом и руске са протојерејем Николајем Лишчењуком. Присутни су били и посланик Јарослав Фолдина, руски генерални конзул из Карлових Вари Константин Провалов, представници српске и руске дијаспоре. Амбасадор Вера Маврић се обратила присутнима наглашавајући да се ове године обележава 100 година од завршетка Првог светског рата.
 
   

Посета председника Покрајинске владе Војводине Игора Мировића Устечком региону
 
Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић је 6. и 7. јуна 2018. године посетио  Устечки регион којом приликом је са гувернером Олдрих Бубeњичеком потписао Меморандум о сарадњи Устечког региона и АП Војводине у областима привреде, научно истраживачке делатности, здравства, социјалне заштите, туризма и културе.
 
   

Презентација српске културе у Чешкој Републици
Фестивал „Дани словенске културе“ одржан је у Чешкој Републици од 31. маја до 2. јуна 2018. године у организацији удружења „Словенске уније“ и уз помоћ Амбасаде Републике Србије у Прагу. Реализовано је низ културних манифестација у  Ходоњину, Старем Мјесту, Ухерском Храдишту, Микулчицама и Велехраду.
 
Међународну словенску конференцију, на којој су учествовали стручњаци и представници словенских удружења и институција, отворили су председник „Словенске уније“ Војтех Мерунка и амбасадор Републике Србије Вера Маврић. Током фестивала приказана је изложба „Заборављена Србија“ на којој су изложени значајни документи  везани за развој српско-чешких односа. Најзначајнији догађај на фестивалу је било представљање Мирослављевог Јеванђеља у „Музеју Библије“ у Велехраду које је реализовано у сарадњи са Матицом српском.
 
Током фестивала фолклорна група СКД „Радост“ из Прага учествовала је на више различитих догађаја, као што је отварање изложбе „Забрањена Србија“ у Ходоњину и „Српски дан“ у Микулчицама. У Ходоњину је 1. јуна 2018. године засађено стабло Панчићеве оморике који је добијено од Шумарског факултета Универзитета у Београду.
 
   
 
         

Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова