| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
.

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРАГУ

Контакт

Адреса: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             АМБАСАДА                                                      КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ

Радно време понедељак - петак                                Радно време понедељак - петак

      08:30 – 16:30 часова                                    рад са странкама 09:00 – 12:00 часова

 Телефон: + 420 257 532 075                                 заказивање термина 14:00 - 16:00

                + 420 257 531 582                                      Телефон: + 420 257 533 949

 

Е-маил: embassy.prague@mfa.rs                                Е-маил: konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs         дежурни телефон за време викенда и празника

Twitter: @SRBinCzech                                                 +420 257 533 949

 

Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

 

 

 

КОВИД19 - УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ ЧР (ажурирано 01.02.2023)

 

КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТУ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

 

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

            

                                                                                                                          брошура

 
 
 
Председници РС Александар Вучић и ЧР Милош Земан отворили „Чешки дом“

30.01.2023.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Чешке Републике Милош Земан отворили су обновљени „Чешки дом“ у Београду. Свечаности су присуствовали потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов, амбасадор РС у Чешкој Републици, Берислав Векић, као и чланови чешке делегације и руководство Чешког дома. Председник Србије рекао је да ће „Чешки дом“ у Београду бити веза и мост између Србије и Чешке, односно између српског и чешког народа и да ће тако заувек остати. Кроз „Чешки дом“ само 1939. године прошло више од 2.000 Чеха који су бежали од нацизма, истакао је председник Вучић. Председник ЧР Милош Земан је указао да ће остати трајан спомен чешко-српске сарадње, који ће се бринути како о економској тако и културној сарадњи. Након реновирања, у „Чешком дому“, биће Клуб чешке беседе, Чешки културни центар, библотека и учионица.


Председник Чешке Републике Милош Земан у званичној посети Републици Србији
29.01.2023.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду председника Чешке Републике, Милоша Земана, који је допутовао у дводневну званичну посету Републици Србији. Поред председника Александра Вучића, на дочеку су били амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић и амбасадор Чешке Републике у Београду, Томаш Кухта.
 
"Посебна ми је част да у Београду дочекам председника Чешке, једног од последњих великих државника данашњице и искреног пријатеља Србије. Добро нам дошли, поштовани председниче!“, написао је председник Вучић на Инстаграму „Будућност Србије“.
 
Током сутрашњег дана планирана је церемонија свечаног дочека испред Палате Србије, пленарни састанак делегација Републике Срије и Чешке Републике, потписивање заједничке декларације, изјаве за медије и отварање реновираног Чешког дома. 
 
 
 
 

Конференција Европског Јеврејског Удружења (EJA) у Прагу

27.01.2023

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, на позив  председника Европског Јеврејског Удружења (EJA), господина Менахема Марголина присуствовао је свечаној вечери уочи конференције EJA.  Уочи Међународног дана сећања на холокауст, више од 100 чланова парламента, владиних званичника, амбасадора и европских јеврејских лидера, окупило се у Прагу и у кампу Theresienstadt  уочи Међународног дана сећања на холокауст како би разговарали о начинима суочавања са лажним вестима и теоријама завере против Јевреја у медијима, друштвеним мрежама и растући антисемитизам на универзитетима широм континента.

На састанку на конференцији Европског јеврејског удружења у Прагу и гету/кампу Theresienstadt  у Чешкој Републици, законодавци и високи званичници европске владе објавили су рат антисемитским лажним вестима и обавезали се да ће подстицати образовне програме против мржње. Током конференције, ЕЈА је уручила Адидасу престижну награду краља Давида за одлуку да прекине све комерцијалне везе са музичарем Иеом, званим Кание Вест, након његових антисемитских изјава

Према речима председника ЕЈА, рабина Менахема Марголина: „Чак и данас лажне вести представљају опипљиву опасност за добробит Јевреја широм Европе, оруђе мржње које је, нажалост, ојачано друштвеним мрежама и меша теорије завере против Јевреја. Десетине европских лидера који су се одазвали нашем позиву да дођу у Терезин обећали су да ће се борити проти в лажних вести које подстичу антисемитизам и да ће спроводити образовне програме за његово искорењивање“, рекао је Марголина.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова