| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката - петак, 28, маја о.г. у 10,00 часова

 

                    

       Радно време

       Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

       Конзуларно одељење (рад са странкама):

       9:00 - 12:00 часова

        Адреса

        118 00 ПРАГ 1, Mostecká 15
        ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

 

     Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката - петак, 28, маја о.г. у 10,00 часова

 
 
Телефон: + 420 257 532 075 Локација/Мапа
                + 420 257 531 582 Конзуларна надлежност
Тел. (конз. одељење): + 420 257 533 949 Почасни конзули
Факс: + 420 257 533 948  

Е-mail: embassy.prague@mfa.rs

Е-mail (конзуларно): konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs

Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а ДКП Р.Србије у Прагу вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.

 

15. фебруар 2021.г.

Срећан Дан државности Републике Србије

15.02.2021

Štástný den státnosti Srbskě republiky

 

УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ ЧР

- на снази од 21. јуна -

Република Србија је од 21. јуна 2021. г. на списку земаља са ниским ризиком од заразе због чега припада тзв. зеленој зони. Држављани Р. Србије, као и странци са дозволом за дугорочни боравак у Србији, могу да допутују у Чешку Републику под истим условима који су важили пре избијања пандемије Ковид-19. Наведено се односи на путовања из Србије. Уколико српски држављанин путује у Чешку из неке друге земље, дужан је да провери правила која важе за ту земљу (зелена, наранџаста, црвена или тамно црвена зона).

За потребе уласка и боравка у ЧР прихвата се потврда о вакцинанцији која је издата у Р. Србији. То практично значи да ће особе са овом потврдом моћи да допутују у ЧР без теста на Ковид-19. Такође, неће бити у обавези да се поново тестирају по доласку у ЧР нити да буду у самоизолацији. Подлежу обавези пријаве свог доласка у ЧР путем попуњавања следећег електронског формулара Příjezdový formulář.

 

Актуелни режим уласка страних држављана у Републику Србију

Страним држављаним је, за улазак у Р. Србију, потребан негативан резултат RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 сати.

Наведени услов за улазак у Републику Србију не примењује се:

- на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

- на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест;

- на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;

- на лица која су вакцинисана у Републици Србији и која о томе поседују одговарајућу потврду, као и држављане држава са којима Република Србија има закључене споразуме о признавању сертификата о вакцинацији, који су вакцинисани у тој држави и поседују одговарајућу потврду издату од стране надлежног органа те државе - тзв. ковид вакциналне легитимације (државе: Мађарска, Турска, УАЕ, Словенија*, Чешка). У оба случаја, лица морају бити потпуно вакцинисана (вакцинисани са две дозе, односно са једном дозом – акo су вакцинисани са AstraZeneca COVID-19 Vaccine и Јohnson & Johnson’s Janssen (J&J/Janssen) COVID-19 Vaccine).

 

VSTUP DO SRBSKÉ REPUBLIKY ZA ÚČELEM VÝKONU EKONOMICKÝCH ČINNOSTÍ

ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р. СРБИЈУ РАДИ ОБАВЉАЊА ПРИВРЕДНИХ АКТИВНОСТИ

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

Аутомобилска индустрија Србије - презентација

 

Аутомобилска индустрија Србије - брошура

 


 
 
 
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

09. јун 2021. године

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.

МКСЈ и Механизам упућују на Савет безбедности као надлежну институцију да се позабави овим питањем.

Спреман сам овде да поновим спремност Републике Србије за преузимање обавезе и одговорности за извршење затворских казни које је МКСЈ или Механизам изрекао држављанима Републике Србије под надзором Механизма и пуно поштовање ауторитета Механизма у погледу превременог пуштања на слободу.

Господине председниче,

Посебан проблем са којим се суочавамо је узнемиравање које врше правосудне институције формиране на територији Косова и Метохије, која је у саставу Србије, а која се налази под привременом управом УН. Сведоци смо покушаја да се опет суди двојици држављана који се налазе на издржавању затворске казне за дела за која им је већ суђено пред МКСЈ. Конкретно, у протеклом периоду учињен је покушај да се изврши саслушање Небојше Павковићa и издејствује изручење Властимира Ђорђевића.

Апелујем на Механизам и Савет безбедности да спрече покушаје кршења начела nе bis in idem, цивилизацијског начела које је потврђено и у Члану 7. (1) Статута Механизма и да се онемогуће поновна суђења особама које је МКСЈ већ осудио, посебно да се постара да се то не чини на територији која је под привременом управом УН.

Господине председниче,

Председник Механизма (г. Кармел Ађијус), поред редовног Извештаја, доставио је 11. маја 2021. године и писмо председнику Савета безбедности чији је предмет наводни пропуст Србије да ухапси и преда Механизму Петра Јојића и Вјерицу Радету, оптужене за непоштовање суда, тврдећи да на тај начин Република Србија поступа супротно својим обавезама према Резолуцији Савета безбедности 1966 (2010) и затражио од Савета безбедности да предузме мере како би се обезбедило да Србија испуни наводне обавезе према Статуту Механизма и Резолуцији 1966.

Суштина аргументације председника Механизма своди се на то да Република Србија има обавезу да лиши слободе и испоручи Механизму своје држављане оптужене за непоштовање суда, без обзира на природу оптужби, околности под којима је таква наредба донета и последица које могу да уследе њеним спровођењем.

Овде је реч о оптужбама које се не тичу тешких повреда међународног хуманитарног права и које се везују за предмет пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију који је окончан 2018. (случај Војислав Шешељ) и то у првом степену ослобађањем оптуженог од оптужби, a по жалби тужиоца на пресуду којом се окривљени оглашава кривим и изриче му се казна у трајању од 10 година, којом је покривено време које је провео у Притворској јединици УН.

Судија Ађијус износи да Србија игнорише своје обавезе према Резолуцији 1966 (2010). Напротив, Република Србија озбиљно схвата своје обавезе сарадње са Механизмом. Након што је донет налог за хапшење и предају Механизму двоје оптужених за непоштовање суда, Виши суд у Београду је установио да нису испуњене претпоставке за њихово хапшење и испоручивање Механизму. Одлука се темељи на правилима међународног права и унутрашњег права Републике Србије и обавезујућа је за носиоце извршне власти у Републици Србији.

Овде бих подсетио да је прва одлука судије појединца (Ајдин Сефа Акаја од 12. јуна 2018. године) који је поступао у овом предмету, била да се кривично гоњење В. Радете и П. Јојића због наводног непоштовања суда проследи правосудним органима Републике Србије. У наредним поступцима, први пут је изнет аргумент наводне невољности сведока да сарађују са правосудним органима Републике Србије, који није поткрепљен било каквом аргументацијом и на коме се темељи одлука о ускраћивању преношења предмета у надлежност правосудних органа Републике Србије.

Република Србија је у више наврата изразила спремност да преузме вођење судског поступка против Петра Јојића и Вјерице Радете и пружила одговарајуће гаранције. Република Србија, такође, у потпуности признаје и прихвата обавезу Механизма да надзире суђења која су уступљена националним судовима уз помоћ међународних и регионалних организација, као и да предузима мере предвиђене чл. 6 Статута Механизма.

На овом месту бих подсетио да је Република Србија предала трибуналу сва лица које је оптужило Тужилаштво, међу њима највише политичке, војне и полицијске званичнике, обезбедила присуство огромног броја сведока, предала огромну документацију. Обавеза је Механизма, према Резолуцији овог Савета безбедности, да предузима мере које омогућавају да се предмети уступе националном правосуђу. У ранијој пракси, 13 случајева је прослеђено Босни и Херцеговини, 2 Хрватској и само 1 Србији.

На крају, што не значи и да је најмање важно, подсетио бих вас све овде на чињеницу да је Француска – разуме се, као суверена и независна држава – на захтев за хапшење и изручење Флоренс Артман због објављивања докумената и непоштовање суда, одбила захтев за изручење, уз образложење да она не изручује своје држављане. За мањи прекршај, ви од нас тражите да изручимо своје држављане Јојића и Радету, показујући неповерење и према српском правосуђу и судовима и према држави Србији, као и чињеницу да правило из старог Рима и даље важи – quod licet Iovi non licet bovi – што приличи богу, не приличи волу.

Није згорег напоменути да за злочине над Србима није суђено официрима и политичарима вишег ранга и да су злочини извршени над Србима остали некажњени пред МКСЈ и Механизмом. Подсетимо, примера ради, да је случај Адеми и Норац за стравичне злочине према српском цивилном становништву у Медачком џепу препуштен хрватским правосудним институцијама. Осведочени злочини над Србима, попут злочина Рамуша Харадинаја, Насера Орића, затим Анте Готовине и других оптужених за војну операцију „Олуја“ која је довела до потпуног етничког чишћења српског становништва са великог дела данашње Хрватске, пред МКСЈ резултирали су ослобађајућим пресудама. Многи стравични злочини над цивилним становништвом српске народности који су извршени на територији Босне и Херцеговине, Хрватске и Аутономне покрајине КиМ, а који су резултирали етничким чишћењем српског становништва, једноставно нису били предмет интересовања тужилаштва МКСЈ.

Оно што је веома важно и да ништа не оставимо неразјашњено, јесте то да је Србија земља која осуђује сваки злочин и све злочинце који су их починили на територији бивше Југославије. Међутим, занимљиво је да је, упркос критикама, Србија једина која отворено говори и осуђује злочине почињене од стране припадника српске националности, док друге земље региона уопште не говоре о злочинима које су представници тих народа починили над српским народом. И, желим да још једном овде нагласим пред вама, да Србија осуђује страшан злочин у Сребреници и изражава своје најдубље саучешће породицама страдалих у том масакру. И са овим у вези нема никаквог „али“.

Ипак, овде смо да анализирамо резултате и казнену политику МКСЈ и Механизма, а она је била таква да никада није задобила поверење код српског народа, ма где он живео. И не због тога што ми Срби не признајемо злочине које су починили неки од наших сународника, већ зато што је Хашки трибунал, уз изузетке, судио само Србима на све три територије бивше Југославије: Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, коју неке од држава чланица Савета безбедности виде и називају, наравно супротно праву, правним нормама и резолуцијама Уједињених нација, као независну државу. Покушаћу пластично да вам докажем како је хашка правда кројена, чак иако знам да то неће наићи на разумевање многих од вас, али за мене је то важно због историје, чињеница и уџбеника који ће се писати на основу чињеница.

Наиме, Срби су осуђени на укупно 1138 година затвора, и на 8 доживотних казни затвора. Истовремено, Хашки трибунал није осудио ниједног Хрвата за злочине над Србима, ни у акцијама Медачки џеп, ни у „Бљеску“ нити у „Олуји“, како је то политички лукаво урађено у Трибуналу, а све завијено у форму права и правде. Тужиоци Хашког трибунала су намерно изабрали тројицу политичких и војних лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца на све три поменуте територије, који су чинили злочине против Срба – Анта Готовину, Насера Орића и Рамуша Харадинаја. Занимљиво је да је, пратећи исти шаблон, дакле исти шаблон, ова неправда подељена. Наиме, сви они су били осуђени у првостепеном поступку, са изузетком Рамуша Харадинаја, јер ниједан сведок није преживео. Готовина је био осуђен на 24 године затвора у првостепеном поступку, док је волшебном одлуком другостепеног већа и односом судија 3:2, пресуда промењена у ослобађајућу. Насер Орић, за злочине против Срба, такође је био осуђен првостепеном пресудом, али, волшебном одлуком другостепеног суда и поново односом судија 3:2, одлука је била ослобађајућа пресуда и он је био ослобођен сваке одговорности. Дозволите ми да поновим, сви сведоци у поступку против Рамуша Харадинаја су или извршили самоубиство или су били убијени под веома, веома чудним околностима.

Дозволите ми да закључим: ја не желим да верујем да неко хоће да каже да није било злочина над Србима, али, судећи по пресудама Хашког трибунала, нико – апсолутно нико - није одговоран за те злочине.

Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир, стабилност и помирење у региону.

Тражимо од држава чланица Савета безбедности Уједињених нација да нам помогну рационалним и прагматичним приступом и поштовањем међународног права, а не покушајима даљег понижавања Србије. Србија је мала земља, са поносним и храбрим народом, који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светског рата, народом који жели да живи у миру са својим комшијама. И када вам ово тражим, не мислим да тражим превише.

На самом крају, Србија је земља са највећим растом у региону Западног Балкана и не можемо да напредујемо ако односи са нашим комшијама, пријатељима и другим земљама нису добри, стабилни и бољи. Због тога, упркос селективној правди која је примењена у Хашком трибуналу, бићемо отворени за сваки дијалог, сваку врсту сарадње и ми гледамо ка будућности, а не ка прошлости.

И имам само једну поруку за грађане Србије и грађане српске националности у целом региону – главу горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта и на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност.

Живела Србија!


Писмо захвалности председника Владе Чешке Републике

02. јун 2021. године

Председник Владе Чешке Републике Андреј Бабиш упутио је писмо захвалности председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом донације 100.620 вакцина, у коме се између осталог каже:

„Изузетно ценим овај чин солидарности који доживљавам као још један доказ тесних веза и пријатељства између наших земаља и истовремено као допринос Србије глобалној сарадњи у борби против пандемије“, и додаје:

„Дозволите ми и да посебно похвалим брзу реализацију ваше понуде и ефикасну комуникацију између наших радних тимова која је то омогућила. Уверен сам да ће Ваша посета Чешкој, као и овај конкретан исход Ваше посете, поново ојачати одличне односе између наших земаља и послужити као подстицај за додатно продубљивање наше међусобне сарадње у свим областима од заједничког интереса. С тим у вези, дозволите ми да поновим континуирану подршку Чешке Републике европским интеграцијама Србије“, наводи се у писму председника Владе Чешке Републике председнику Вучићу.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rs


Брнабић испратила авион са донацијом вакцина за грађане Чешке

31. мај 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић испратила је данас са Аеродромa „Никола Тесла“ авион са донацијом од 100.000 вакцина „Фајзер“ упућеном грађанима Републике Чешке.

Заједно са премијерком, авион је са бeоградског аеродрома испратио и амбасадор Републике Чешке у Србији Томаш Кухта.

Влада Србије је на седници одржаној 20. маја одлучила да Србија поклони Чешкој 100.000 вакцина „Фајзер-Бионтек“, као знак солидарности са грађанима те земље у борби против епидемије вируса корона.

Брнабић је истакла да је слањем данашње донације Влада Србије испунила обећање које је председник Србије Александар Вучић дао чешком премијеру Андреју Бабишу током недавне званичне посете тој земљи.

Велико нам је задовољство што можемо да помогнемо Чешкој. Ово је само још један гест солидарности и посвећености нашем пријатељству и партнерству, поручила је премијерка.

Она је пожелела председнику Чешке Милошу Земану, Влади и грађанима те земље да што пре победе корона вирус и да сви заједно наставимо нормалан живот и да се економски развијамо.

Брнабић је саопштила да је у Србији до сада првом дозом вакцинисано 2.533.844 пунолетних грађана, што је око 47 одсто пунолетне популације, а ревакцинисана је 2.055.471 особа, што је 38 одсто укупне популације.

Циљ је, како је додала, да се до 21. јуна макар једном дозом вакцинише више од 50 одсто пунолетне популације.

Према њеним речима, циљ је да што пре имамо 56 одсто ревакцинисане популације, имајући у виду искуство Израела, где је ситуација била безбедна и мере су могле да се попусте када су достигли тај проценат ревакцинисаних.

То је први циљ који смо поставили и што више буде грађана вакцинисано, то боље, поручила је Брнабић одговарајући на питања новинара да ли постоји неки конкретан циљ који треба достићи да би се релаксирале мере.

Она је нагласила да би волела да се свако ко може вакцинише, јер тако штитимо једни друге.

То је за мене питање националне безбедности и основне грађанске дужности и одговорности, да се до 21. јуна макар првом дозом вакцинише више од 50 одсто пунолетне популације, поновила је премијерка.

То је доста амбициозно и трудимо се да разним фестивалима кроз кампању за младе то постигнемо до 21. јуна, истакла је она и додала да ће наставити да путује и апелује на људе како би схватили колико је то важно.

Брнабић је напоменула да попуштање мера у Србији зависи и од ситуације у региону и Европи, и навела да се очекује прилив људи у нашу земљу, пословно или туристички.

Не треба губити из вида да вирус може да се унесе у сваком тренутку, као ни то да док нисмо сви безбедни, није нико безбедан, поручила је премијерка.

Она је најавила да ће Србија донирати по 10.000 вакцина „Астра Зенека“ Црној Гори, Кантону Сарајево и Републици Српској и прецизирала да је наша земља до сада региону донирала укупно 102.190 доза вакцина „Фајзер“, „Спутњик В“ и „Астра Зенека“.

Премијерка је истакла да Србија гради фабрику вакцина јер жели да њени грађани у будућности буду у потпуности заштићени од Ковида-19 и сличних вируса, као и да може да помогне и земљама у региону, Европи и свету.

То радимо зато што размишљамо проактивно. И од почетка пандемије смо желели да будемо 100 одсто сигурни да су наши грађани, шта год да се деси, у потпуности заштићени и обезбеђени. Надамо се да ће ове вакцине значити крај пандемије корона вируса за Србију и њене грађане, али не може бити крај док нису сви безбедни, указала је она.

Према њеним речима, уколико је потребно да додатно помогнемо региону, као и било коме другом, желимо да будемо у прилици да то и учинимо, јер док нису сви победили корона вирус, нисмо ни ми.

Такође, како је додала, држава жели да буде сигурна да ће грађани бити безбедни ако се испостави да је потребна трећа доза, такозвана бустер вакцина, или уколико је потребно да се након годину или две поново вакцинишемо.

Тако смо размишљали када смо се борили за ове вакцине и зато смо једна од најуспешнијих земаља у Европи и можемо да помогнемо и неком другом, рекла је она.

Ако неће бити потребна производња вакцина, то ће нам остати као заиста добра инвестиција, која ће се све више базирати на биотехнологији и биоинформатици, на производњи разних лекова и вакцина за било шта што може да дође у будућности, подвукла је председница Владе.

То је нешто што ће бити инвестиција за будућност, ако не за корона вирус, онда за неку другу борбу, закључила је Брнабић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова