| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
.

Амбасада Републике Србије - Праг

Контакт

Адреса: 118 00 Prag 1, Mostecká 15      .Lokacija / Mapa

.

             АМБАСАДА                                                      КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ

Радно време понедељак - петак                                Радно време понедељак - петак

      08:30 – 16:30 часова                                    рад са странкама 09:00 – 12:00 часова

 Телефон: + 420 257 532 075                                 заказивање термина 14:00 - 16:00

                + 420 257 531 582                                      Телефон: + 420 257 533 949

 

Е-маил: embassy.prague@mfa.rs                                Е-маил: konzularno.prag@mfa.rs

Веб сајт: http://www.prague.mfa.gov.rs         дежурни телефон за време викенда и празника

Twitter: @SRBinCzech                                                 +420 601 523 446

 

 

 

КОВИД19 - УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ ЧР (ажурирано 14.6.2022)

 

КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТУ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

 

 

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

            

                                                                                                                          брошура

 
 
 
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24.9.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs


Амбасадор Векић се састао са финским амбасадором

21.9.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици угостио је новог финског амбасадора, Паси Туоминена. Њ.Е. господин Туоминен у својој богатој политичкој каријери је био амбасадор Финске у Мађарској, радио у конзуларном сектору МИП Финске као и у Министарству одбране.

У пријатељској и срдачној атмосфери теме разговора су биле билатерални односи између две пријатељске земље, могућности увећања међутрговинске размене, политичка ситуација на Косову, као и политичка ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине, ратна криза у Украјини, енергетска безбедност, безбедност хране и улазак Финске у НАТО. Господин Туоминен је истакао лидерску позицију Србије на Западном Балкану и значај уласка Србије у Европску Унију. Амбасадор Векић се захвалио Финској влади и финском народу који пружају подршку Србији на њеном европском путу.


Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием

13.09.2022.

Амбасадор Векић се састао са Андрашем Барањием, новим амбасадором Републике Мађарске у Чешкој Републици.

У пријатном амбијенту амбасаде Републике Србије и пријатељском разговору оба саговорника су истакли изузетно добре и пријатељске односе између две државе и два народа, а да су председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан главни темељ никада бољих односа између Србије и Мађарске. Главне теме разговора су биле: енергетска криза, рат у Украјини, европски пут Западног Балкана, унапређење односа на пољу привреде и културе између Србије и Мађарске. Међутрговинска размена сваке године расте, а показатељ управо тих добрих резултата је и рекордна међутрговинска размена која је у првих седам месеци ове године премашила 2 милијарде евра. Амбасадор Векић се захвалио Њ.Е Барањију за помоћ и подршку коју Мађарска влада и мађарски народ пружају Србији на њеном европском путу.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова