| |     latinica | english  
Насловна
Билатерални односи

Билатерални односи Републике Србије и Чешке Републике

Посете у 2023. години

Јануар - Председник Чешке Републике, Милош Земан, боравио је у званичнојдводневној (29.-30.01.) посети Републици Србији. Председник Републике Србије, Александар Вучић приредио је свечани дочек уваженог госта у Палати Србија. На Пленарној седници у српској делегацији поред председника Вучића, били су министар грађавинарства,саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић, министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић, помоћник министра одбране, Ненад Милорадовић и амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић.

 
У чешкој делегацији били су поред председнка Милоша Земана, чланови његовог кабинета, као и Јан Скопечек, заменик председавајућег Доњег дома Парламента ЧР, Јарослав Фолдина, члан Доњег дома Парламента Чешке Републике, председник Посланичке групе пријатељства ЧР и РС, Едвард Кожушник, заменик министра индустрије и трговине, Вацлав Бернард, заменик министра транспорта и амбасадор ЧР у Београду, Томаш Кухта. Теме разговора су били билатерални односи између две пријатељске земље, економски односи и нове инвестиције ЧР. Другог дана посете два председника су обишли и свечано отворили реконструисан “Чешки дом“.
 
Свечаности су присуствовали потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов, амбасадор РС у Чешкој Републици, Берислав Векић, као и чланови чешке делегације и руководство Чешког дома.

Посете у 2022. години

Децембар - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, 1.децембра, састао се са министром спољних послова Чешке Републике Јаном Липавским на маргинама Министарског састанка ОЕБС у Лођу, Пољска. У контексту интензивирања динамике међусобних посета, саговорници су изразили наду да ће се ускоро реализовати званична посета председника Чешке Земана Београду. Министар Дачић подвукао је заинтересованост и спремност Србије за продубљивање економске сарадње са Чешком и привлачење чешких инвестиција. Саговорници су разменили мишљење о регионалним питањима и европским интеграцијама Србије, а министар Дачић изразио је очекивање да ће Чешка подржати постизање трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије.

Помоћник министра за европске интеграције Републике Србије, Мирослав Гачевић боравио је у званичној посети ЧР 5.децембра и том приликом заједно са замеником министра иностраних послова Чешке за Европу Мартином Кошатком, свечано отвори изложбу „Примењена носталгија: Београд - Праг”, у оквиру чешког председавања Савету ЕУ. Свечаности су присуствовали амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, чешки званичници, представници српске заједнице, представници медија.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је 5.децембра у Београду, заменика министра иностраних послова Чешке Републике Мартина Дворжака. Изражено је задовољство што се између две земље одвија интензиван и континуиран политички дијалог, као и уверење да ће посебан допринос даљем унапређењу свеобухватне сарадње између Србије и Чешке дати предстојећа посета председника Чешке Републике Милоша Земана Републици Србији, планирана за почетак следеће године. Изражено је и уверење да ће две земље наставити да успешно сарађују на мултилатералном плану размењујући подршке у вези са међународним кандидатурама.

Новембар - Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се у Прагу са министром културе Чешке Републике Мaртином Баксом. У српској делегацији поред министарке Гојковић били су амбасадор Берислав Векић и помоћник министра културе РС, Станко Благојевић. Са чешке стране поред министра Баксе у делегацији домаћина био је заменик министра, Ондреј Храст и директор одељења за међународну сарадњу, Петр Хниздо. На састанку је истакнута спремност да се билатерални односи две земље, посебно на пољу културе, даље унапређују и јачају у складу са традиционалним пријатељством и историјским и културним везама. Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић током тродневне посете Прагу од 23-25.новембра, свечано је отворила изложбу „Прашки студент“ посвећену Николи Тесли.

Министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, присуствовао је „Српској Вечери“ на позив председавајућег међупарламентарне групе чешко-српског пријатељства, Посланичког дома, Парламента ЧР, Јарослава Фолдине (СПД). Том приликом Министар Милићевић се састао и са министром Правде у Влади ЧР, Павелом Блажеком са којим је разговарао о даљем унапређењу билатералних односа између две пријатељске земље. Свечаној манифестацији присуствовао је амбасадор Р.Србије, Берислав Векић, представници свих владајућих и опозиционих посланичких група Посланичког дома Парламента ЧР, АНО 2011, ОДС, Пирати, СПД, КДУ-ЧСЛ, ТОП 09, СТАН), чешки градоначелници и представници српске дијаспоре у ЧР.

Октобар - Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је 06.октобра на Самиту у Прагу на којем се разговарало o иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Председник Вучић учествовао је и на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима. Током Самита у главном граду Чешке Републике, председник Вучић састао се у Прагу са председником Чешке Републике Милошем Земаном, са којим је разговарао о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији. Састанку код председника Земана присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић.

Јун – 02.06.2022.г. помоћник министра МСП РС, сектор за ЕУ, госпођа Сузана Бошковић Продановић у Београду разговарала је са замеником министра спољних послова Чешке Републике, Алешом Хмеларжом. Разговарано је о актуелним дешавањима у ЕУ, ратној ситуацији у Украјини, енергетској и мигрантској кризи, даљем ЕУ путу Србије, ситуацији у региону Западног Балкана и даљем развоју билатералних односа две пријатељске земље. Састанку су присуствовали амбасадор ЧР у Београду г.Томаш Кухта и амбасадор РС у Прагу г.Берислав Векић.

Мај – 16. маја министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бриселу са министром иностраних послова Чешке Републике Јаном Липавским. Министри су размотрили ситуацију у вези са сукобима у Украјини, посебно се осврнувши на политичке, енергетске и хуманитарне аспекте кризе. Истакнута је наша чврста опредељеност за решавање проблема на Косову и Метохији кроз разговоре уз посредовање ЕУ. Изражена је велика захвалност ЧР на подршци Србији на њеном ЕУ путу и да ће се тај курс наставити и током чешког председавања ЕУ.

Посете у 2021. години.

Септембар - Редовно 13. заседање Мешовите комитета за економску сарадњу Р.Србије и Чешке Р. је одржано у Прагу 23-24. септембра. Делегацију Србије је предводио државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и коопредседник Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Чешке, Стеван Никчевић. Чешку делегацију је предводила заменица министра индустрије и трговине, госпођа М.Тауберова. Обострано истакнута неопходност даљег јачања међусобних економских веза као и промоција улагања и трговинске размене од регионалног и глобалног значаја.

Аугуст – 5.аугуста помоћник министра спољних послова Мартин Смолек посетио је Београд, где се у Министарству трговине, туризма и телекомуникација састао са државним секретаром Жикицом Несторовићем и помоћником министра Миланом Добријевићем. Истог дана одржан је и састанак у Министарству спољних послова Републике Србије са помоћником министра за Европску унију Небојшом Кошутићем и помоћницом министра за конзуларне послове Вером Вукићевић. Главне теме разговора су биле унапређење билатералних односа, сарадње у области туризма, као и сертификата о вакцинацији и признавања зелених сертификата.

У званичној посети Чешкој Републици од 31.8.-1.9.2021. године боравио је председник Народне Скупштине Републике Србије г. Ивица Дачић. Домаћин посете је био председник Парламента г. Радек Вондарчек. Током посете г.Дачић је имао састанке са председником Чешке Републике г. Милошем Земаном, председником Владе ЧР г.Андреј Бабишем, председником Сената г.Милошем Вистричилом и са министром иностраних послова ЧР, г. Јакуб Кулханек. Поред г. Дачића у српској делегацији је била потпредседница Народне Скупштине госпођа Марија Јевђић и амбасадор г.Берислав Векић. Раговарало се о даљем унапређењу билатералних односа и економске сарадње као и о даљим шеђким инвестицијама у РС.

Јун – 29.6.2021.године министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је у Београду разговарала са помоћником министра спољних послова Чешке Републике, Алешом Хмеларжом. Разговарано је, о актуелним темама дешавања у ЕУ, као и о будућој интеграцији Србије, ситуацији у региону Западног Балкана и даљим развојем билатералних односа две пријатељске земље.

Дана 3. јуна 2021.године, државни секретар Министарства спољних послова Р.Србије, Немања Старовић примио је првог заменика министра иностраних послова Чешке Републике, Павела Јароша. Разговарало се из домена билатералне политике и економске сарадње, процесу европских интеграција РС и враћања„Чешког дома“. Истакнуто је да се даље треба радити на пројектима културе, образовања и туризма.

Мај - Председник Србије г.Александар Вучић је био у званичној посети Чешкој Републици од 17-19.5.2021.г. на највишем нивоу, где се састао са председником Чешке Републике г.Милошем Земаном, премијером ЧР г. Андрејем Бабишем, председником доњег дома Парламента г. Радеком Вондрачеком и са председником Сената г. Милошем Вистрчилом. Поред ових састанака, имао је одвојене састанке и са власницима компанија Себре и ППФ групације. Теме састанака су биле подршка Чешке ка европским интеграцијама Србије, решавање косовског питања, наставак преговора Београда и Приштине, даље инвестирање чешких компанија у Србији, повећање трговинске размене и многа друга питања из региона. За време посете Председник РС, Александар Вучић уручио је највише одликовање Републике Србије на ленти председнику Милошу Земану, а председник Р. Чешке је одликовао Александра Вучића највишим орденом ЧР, Бели лав. У делегацији председника Вучића је био и министар финансија г.Синиша Мали, саветник за инвестиције г. Данило Цицмил и амбасадор Берислав Векић

Март - Министар спољних послова Чешке Томаш Петричек је био гост министра спољних послова Р.Србије, г. Николе Селаковића 30.марта 2021.године. Они су отворили Српско-Чешки привредни форум у Привредној комори Србије, са ком су учешће узели угледни привредници из Чешке и Србије. Постоји заинтересованост за даље економско унапређење сарадње из области саобраћајне индустрије, инфраструктуре, система јавног превоза, водопривреде, енергетике, рударства, хемијске и петрохемијске индустрије, животне средине, а Србија је истакла велики потенцијал даље сарадње из области бањског туризма и пољопривреде. Ово је била прва међународна посета организована уз пратњу привредника од почетка пандемије Цовид-19. У току свог боравка министар Т. Петричек састао се и са председником Србије г.Александром Вучићем, као и са председницом Владе, Аном Брнабић.

Фебруар - Чешки премијер А. Бабиш је, у пратњи тима медицинских експерата-епидемиолога, посетио Србију 10. фебруара 2021. године. Том приликом, поред сусрета са домаћином, председником Владе Србије А. Брнабић, ПВ ЧР А. Бабиша је примио председник Р. Србије А. Вучић, док је на аеродрому „Никола Тесла“ реализован разговор МСП Н. Селаковића и ПВ ЧР А. Бабиша.

Посете у 2020. години

Фебруар - У оквиру чешког преседавања Вишеградском групом В4 дана 27.фебруара 2020.године у Прагу је одржан састанак министара спољних послова В4 и Западног Балкана на коме је учествовала министарка за ЕУ интеграције Републике Србије Јадранка Јоксимовић. Састанку су присуствовали и представници Словеније, Хрватске и Аустрије, као и европски комесар за проширење Оливер Вархеји. Разговори су били посвећени новој методологији у процесу приступних преговора који је предложила Европска комисија. Министарка Јоксимовић је имала и одвојени састанак са министром спољних послова Хрватске Горданом Грлић Радман са којом су размотрене актуелне теме у оквиру хрватског преседавања Саветом ЕУ.

За битaн датум у 2020.години треба истаћи 15.фебруар 2020.године када је председник Републике Србије Александар Вучић доделио највише одликовање, орден Републике Србије на ленти, председнику Републике Чешке, Милошу Земану.

Јануар - од 16-17. јануара 2020. године Чешку Републику је посетила делегација српског министарства рударства и енергетике на челу са министром Александром Антићем. Тема посете је било представљање најновијих чешких технологија из области експлоатације угља и производње енергије уз снижену емисију штетних гасова у термоелектранама на угаљ. У току посете министар се састао са подпредседником Владе и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком.

Посете у 2019. години

Децембар - Редовно 12.заседање Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Чешке је одржано у Београду од 2-3.децембра 2019.године.

Новембар - од 13-15.новембра 2019.г. делегација Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Републике Чешке на челу са председником Ондрејем Бенешиком посетила је Републику Србију. Делегација се састала са потпредседником Народне скупштине Србије Верољубом Арсићем, члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове. Делегацију је примио и први потпредседник Владе и министар споњних послова Ивица Дачић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић

Октобар - у периоду од 13-17. октобра у Београду је одржан 141. заседање Интерпарламентарне уније на којој је учествовало преко 100 делегација. Чешку Републику је представљао председник Посланичког дома Парламента Радек Вондрачек.

Председник Посланичког дома Парламента Републике Чешке, Радек Вондрачек је био у званичној посети Р.Србији од 2-3.октобра 2019.године. У току боравка раговарао је са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и одржао говор на пленарној седници српског Парламента. Висок ниво узајамних односа међу двема земљама потврђено је и током састанка са председником Р.Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Поновљена је подршка Чешке европским интеграцијама Србије.

Од 2-3.октобра, председник Александар Вучић је учествовао на Самиту председника В4 у проширеном формату уз учешће и председника Словеније у месту Лани код Прага. У оквиру теме састанка разговарано је о европској перспективи Западног Балкана, ситуацији у региону, утицајима других држава на Западни Балкан, као и о могућим савезништвима са В4.

Републику Чешку је на Четвртој министарској конференцији Кина-ЦИЕЗ у области иновација од 8-9.октобра 2019.године у Београду представљао заменик министра индустрије и трговине задужен за ЕУ фондове, М.Пијеха.

Септембар - у периоду од 10-12-септембра, председник Републике Чешке, Милош Земан је био у званичној посети Републици Србији, где се састао са председником А.Вучићем, председницом Владе, А.Брнабић и председницом Народне скупштине, Мајом Гојковић. Оба председника су заједно отворили српско-чешки привредни форум уз учешће преко 80 чешких привредника. У пратњи председника М.Земена били су министри индустрије и трговине, одбране, унутрашњих послова и саобраћаја. Потписани су Споразуми између Владе РС и Владе ЧР о сарадњи у области одбране, као и Меморандум о разумевњу између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади РС и Министарства индустрије и трговине РЧ о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. У оквиру посете одржан је састанак са представницима чешке националне мањине и грађанима Републике Чешке који живе у Србији.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је 12. септембра 2019. године учествовала на састанку председника Влада држава Вишеградске групе и држава Западног Балкана чији је иницијатор био премијер РЧ, Андреј Бабиш. Поред премејера држава В4, учествовали су и председници Влада Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, док је изостало учешће делагације из Приштине. Премијери су пружили снажну подршку процесу европских интеграција Западног Балкана и успостављању ближих односа држава ЗБ са ЕУ. Разматране су и теме енергетике, климатских промена и безбедности.

Јул - дана 17.јула 2019.године у званичној посети Републици Чешкој је био министар за иновације и технилошки развој Ненад Поповић који се у Прагу састао са првим потпредседником Владе и министром индустрије и трговине, Карелом Хавличеком.

Јун - Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и копредседник Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Чешке, Стеван Никчевић је боравио у радној посети у Прагу од 13-14.јуна 2019.године. У делегацији су били заменик градоначелник Београда Горан Весић, председник Скупштине града Београда и в.д.директор ГСП. Тема састанка је била модернизација шинског превоза и изградња метроа у Београду.

Мај - у периоду од 9-11. маја 2019. године Републику Србију је званично посетио министар пољопривреде Чешке Републике, Мирослав Томан, који се састао са српским министром пољоприврде, шумарства и водопривреде, Браниславом Недимовићем. У пратњи министра Томана је била и бројна привредна делегација која је присуствовала и свечаном отварању 86. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду.

Април - дана 23. априла 2019. године, Чешку Републику је посетио први потпредседник Владе и министар споњних послова Републике Србије, Ивица Дачић. Он је имао одвојене састанке са тадашњим министром спољних послова ЧР, Томашом Петричеком, тадашњим председником Сената Јарославом Кубером, председником Посланичког дома Парламента, Радеком Вондрачеком. На састанцима су потврђени добри билатерални односи између две земље, да је политички дијалог све интезивнији, потврђена је чешка подршка европским интеграција Р. Србије, и разумевање да се компромисним решењем оконча дијалог Београда и Приштине. Позитивно је оцењен повећани обим спољнотрговинске размене. Потврђено је да ће чешки приоритет бити убрзано приближавање Западног Балкана ка ЕУ. Исказано је велико интересовање чешких компанија за излазак на српско тржиште.

Од 10-11. априла 2019. године у званичној посети Р.Србији је био први потпредседник Владе РЧ и министар унутрашњих послова РЧ, Јан Хамачек. У делегацији су још били директор полиције Јан Швејдер и генерални директор Ватрогасно-спасилачке бригаде Драхослав Риба. Раговарано је о унапређењу рада два министарства.

Дана 4. априла 2019. године Србију је посетила министар индустрије и трговине ЧР, Марта Новакова са већом делегацијом чешких привредника. Она се састала са потпредседником Владе РС и министром трговине,туризма и телекомуникација Расимом Љајићем, министром рударства и енергетике Александром Антићем и министром без портфеља задуженим за иновације и технолошки развој, Ненадом Поповићем. Поред одвојених састанака министарка је учествовала на Дигиталном Самиту земаља Западног Балкана.

Март - специјални изасланик МИП ЧР за Западни Балкан, Ј.Хребичкова је посетила Београд 25-27. марта 2019. године у оквиру посете региону Западног Балкана (Београд, Подгорица и Приштина).

У периоду од 18-22.марта 2019.године Републику Србију је посетила делегација Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт. Посланичког дома Парламента РЧ, на челу са председником Вацлавом Клаусем млађим. Поред састанка са истоименим одбором Народне Скупштине Р.Србије делегацију су примили и министри културе, просвете и иновација. Делегација је посетила Нови Сад, где се састала са представницима војвођанске Владе и Скупштине, а у Белој Цркви је организован састанак са представницима чешке мањине.

Дана 6. марта 2019. године Чешку Републику је посетила председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић. Састала се са председником Посланичког дома Парламента Чешке Радеком Вондрачеком и председником Сената Парламента Чешке Јарославом Кубером. Упућени су позиви председницима Парламента и Сената да посете Србију. Размотрени су билатерални односи, са посебним оствром на парламентарну сарадњу, ситуација на КиМ, сарадња са В4 и актуелна тема проширења ЕУ, Брегзит, миграциона криза и туристички потенцијали.

Фебруар - Министар спољних послова Чешке Републике, Томаш Петричек је крајем фебруара 2019.године именовао амб.Јањину Хребичкову за специјалног изасланика МИП ЧР за Западни Балкан што представља потврду дугорочног чешког ангажовања у региону Западног Балкана који представља и приорите чешке спољне политике (раније је био Штефан Филе). Амб Јањина Хребичкова важи за доброг познаваоца прилика на Западном Балкану, где је провела дужи временски период на различитим функцијама. Била је новинар чешке TV, BBC, CNN, први шеф мисије ЧР у Приштини од средине 2008.године, шеф канцаларије ОЕБС у Црној Гори 2013-2017.). Прва активност јој је била Конференција о Западном Балкану одржана 26. априла 2019. године у Прагу у организацији Института за међународне односе. Тема конференције је била улога и утицај трећих држава у региону Западног Балкана.

Посете у 2018. години

Децембар - дана 10.децембра 2018.године, председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић са делегацијом боравила је у званичној посети Републици Чешкој где се састала са премијером Андрејем Бабишем, председником Милошем Земаном, председником Сената Парламента ЧР, Јарославом Кубером и председником Посланичког дома Парламента ЧР Радеком Вондрачеком. У току посете министри финансија су потписали Споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој, који је одмах по потписивању и реализован исплаћивањем 9,8 милиона долара.

Новембар - дана 29. новембра 2018.године Републику Чешку је посетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранисав Недимовић који се састао са министром пољопривреде ЧР Мирославом Томаном.

Посете у 2017. години

Јун - дана 7. и 8. јуна Србију је посетила делегација Одбора за европске послове и Одбора за спољне послове, одбрану и безбедност Сената Парламента Републике Чешке, предвођена председницима ових одбора - Вацлавом Хамплом и Франтишеком Бубланом. Делегација се састала са председницом Одбора за одбрану и унутрашње послове Маријом Обрадовић, председником Одбора за спољне послове Жарком Обрадовићем, заменицом председника Одбора за европске интеграције Елвиром Ковач, као и са члановим ових одбора.

Фебруар - Министар спољних послова Републике Чешке Лубомир Заоралек боравио је 2 - 3. фебруара 2017. у посети Републици Србији где се састао са председником Томиславом Николићем, председником Владе Александром Вучићем, првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем и министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Посете у 2016. години

Новембар - дана 29. и 30. новембра председник Србије Томислав Николић боравио је у дводневној званичној посети у Републици Чешкој на позив чешког председника Милоша Земана. Председник Николић се састао и са председником Сената Парламента Републике Чешке Миланом Штјехом, председником Посланичког дома Парламента Републике Чешке Јаном Хамачеком и председником Владе Републике Чешке Бохуславом Соботком.

Дана 23. и 24. новембра Србију је посетила делегација Посланичког дома Парламента Републике Чешке на челу са његовим председником Јаном Хамачеком. Током дводневне посете председник Посланичког дома се састао са председницом Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић, председником Републике Србије Томиславом Николићем, Његовом светошћу патријархом српским Иринејем и припадницима чешке мањине у јужном Банату.

Дана 6. новембра на маргинама Самита земаља централне и источне Европе и Кине у Летонији, чешки премијер Бохуслав Соботка се састао са српским премијером Александром Вучићем.

Октобар - од 3 – 6. октобра Србију је посетила делегација Одбора за петиције Посланичког дома Парламента Републике Чешке, која се састала са својим партнерским одбором у српском Парламенту – Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова, као и са представницима поверенице за равноправност полова, омбудсмана, Канцеларије за људска и мањинска права и српских невладиних организација активних у области људских права. Посланици су даље посетили чешку националну мањину у области Баната, центар за азил у Крњачи и састали се са представником Комесаријата за избеглице и миграције.

Дана 4. и 5. октобра Србију је посетио специјални изасланик министра спољних послова Републике Чешке за Организацију за европску безбедност и сарадњу и за западни Балкан и бивши европски комесар за проширење и суседску политику Штефан Филе, кога су током посете примили председник Републике Србије Томислав Николић, предсендик Владе Александар Вучић и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Посете у 2015. години

Децембар - у периоду 3 - 4. децембра у Београду је одржано 22. заседање Министарског савета ОЕБС, којим је завршено српско годишње председавање овом организацијом. Делегацију Републике Чешке је предводио заменик министра спољних послова задужен за европска питања господин Иво Шрамек.

Новембар - дана 12. а 13. новембра министарка без портфеља задужена за европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић учествовала је на Конференцији министара спољних послова Вишеградске групе и западног Балкана у Прагу.

Дана 9. новембра министар здравља Републике Чешке Сватоплук Њемечек допутовао је у званичну тродневну посету Србији на позив српског министра Златибора Лончара. Чешки министар је дошао у пратњи делегације стручњака у области неонатологие и асистиране репродукције. Група чешких стручњака из пратње министра Њемечека је такође посетила Дечију универзитетску болницу у Тиршовој улици, Институт за неонатологију, као и две највеће гинеколошко-акушерске клинике у Београду.

Октобар - дана 15. октобра Србију је посетила делегација Министарства пољопривреде Републике Чешке, коју је предводио министар Мариан Јуречка. У оквиру пројекта економске дипломатије на фарми „Боро Арсенић“ у Стапару код Сомбора одржан је Дан отворених врата. Овом приликом је свечано предата новоградња с модерном чешком технологијом за репродукцију прасади, коју је испоручила чешка фирма Агрицо, која на српском тржишту успешно послује већ 12 година.

Септембар - дана 15. септембра министар спољних послова Републике Чешке Лубомир Заоралек у Черњинској палати пожелео је добродошлицу првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Републике Србије Ивици Дачићу. Шеф чешке дипломатије и министар Дачић разговарали су о развоју билатералних односа и актуелној ситуацији у процесу европских интеграција Србије, и миграција у региону западног Балкана.

Дана 14. септембра у Праг је у радну посету допутовао државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Александар Николић и то на позив упућен током посете председника Владе Бохуслава Соботке, у пратњи министра унутрашњих послова Милана Хованеца почетком септембра у Београду. Државни секретар Николић је разговарао са замеником министра унутрашњих послова Републике Чешке Петром Млсном.

Дана 1. септембра у дводневну званичну посету Републици Србији допутовао је председник чешке Владе Бохуслав Соботка у пратњи министра унутрашњих послова Милана Хованеца, министра индустрије и трговине Јана Младека, заменика министра одбране Јакуба Ландовског, заменика министра спољних послова Лукаша Кауцког и бројне делегације привредника.

Јун - У периоду 15 – 17. јуна делегација Републике Србије на челу са министром здравља Златибором Лончаром учествовала је у Самиту министара здравља Кине и земаља Централне и Источне Европе у Прагу.

Дана 17. јуна директор Одбора за безбедносну политику Министарства спољних послова Републике Чешке амбасадор Томаш Суњок се састао са својим партнерима из српског Министарства спољних послова и Министарства одбране у оквиру редовних консултација у области спољне и безбедносне политике. Овом приликом се такође састао са председницом Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине РС Маријом Обрадовић и шефом НАТО војне канцеларије за везе у Београду бригадним генералом Луциом Батом.

Мај - Политички директор чешког Министарства спољних послова амбасадор Иван Јестшаб је дана 4. и 5. маја узео учешће у заједничкој посети политичких директора вишеградских земаља у Србији. Политичке директоре је примила државни секретар српског Министарства спољних послова амбасадорка Роксанда Нинчић и помоћници министра спољних послова Горан Алексић и Марина Јовићевић.

Април - дана 27. и 28. априла председница Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије Александра Ђуровић, заједно са председницима одбора за спољне послове парламената Југоисточне Европе, посетила је Републику Чешку. Посета је реализована на позив Карела Шварценберга, председника Одбора за спољне послове Посланичког дома Парламента Републике Чешке.

Дана 15. и 16. априла у посети Београду боравио је заменик министра спољних послова Републике Чешке Петр Друлак у оквиру редовних политичких консултација. У Министарству спољних послова се заменик министра Друлак састао са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем, који тренутно врши функцију председавајућег ОЕБС-а, као и са државним секретаром МСП-а Роксандом Нинчић и шефицом Сектора за ЕУ Марином Јовићевић. Потом је разговарао са министарком без порфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, као и са представницима невладиних организација. На Факултету политичких наука Универзитета у Београду одржао је предавање за студенте и представнике дипломатског кора на тему „Централна Европа и западни Балкан у европској политици“.

Март - у приоду 31. марта – 2. априла чланови Сталне Делегације при Парламентарној скупштини НАТО-а Јан Фарски а Адолф Безноска узели су учешће у 88. Росе-Ротх Семинару на тему „Србија, западни Балкан и евроатлантске заједнице“, који је одржан у Београду у згради Народне скупштине Републике Србије.

Јануар - Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је у периоду 26 – 27. јануара узела учешће у међународном форуму Лет Мy Пеопле Ливе у Прагу и комеморацији у Терезину.

Посете у 2014. години

Децембар - Председник чешке Владе господин Бохуслав Соботка, у пратњи министра индустрије и трговине Јана Младека, министарке за локални развој Карле Шлехтове, заменика министра спољних послова за ваневропске земље и економску дипломатију и националног координатора за сарадњу са Кином у оквиру процеса 16 + 1 Мартина Тлапе и других чешких представника и делегације привредника и чешких проекспортних институција, узео је учешће у самиту председника Влада Кине и земаља средње и источне Европе, дана 16. децембра у Београду. На маргинама самита је такође реализован билатерални састанак председника чешке и српске Владе, као и састанак министра индустрије и трговине Јана Мледека са српским министром рударства и енергетике Александром Антићем.

Новембар - дана 14. новембра, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин састао се у Прагу са министарком за рад и социјална питања Републике Чешке Михаелом Марксовом.

Октобар - дана 30 - 31. октобра премијер Републике Србије Александар Вучић, у пратњи министра финансија Душана Вујовића, боравио је у посети Републици Чешкој на позив чешког председника Владе Бохуслава Соботке. Осим радних састанака премијера и њихових делегација, премијер Вучић се састао и са председником Посланичког дома Парламента Републике Чешке Јаном Хамачеком и учествовао је на округлом столу са представницима привредника активних на српском тржишту.

Дана 8. октобра председница Народне скупштине Републике Србије са својом делегацијом посетила је Републику Чешку на позив председника Посланичког дома Парламента Републике Чешке Јана Хамачека. Госпођа Гојковић се такође састала са председником Милошем Земаном, министром спољних послова Лубомиром Заоралеком и потпредседником Сената Парламента Републике Чешке Пшемислом Соботком.

У периоду 6 - 9. октобра делегација Одбора за европска питања Сената Парламента Републике Чешке на челу са председником Одбора Мирославом Крејчом посетила је Републику Србију. Делегација се састала са потпредседником Народне скупштине и председником Посланичке групе пријатељства са Републиком Чешком Верољубем Арсићем, са партнерским Одбором за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије на челу са Александром Сенићем, министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и вршиоцем дужности директора владине Канцеларије за европске интеграције Срђаном Мајсторовићем.

Јун - дана 16. јуна министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић састао се у Прагу са замеником министра просвете, омладине и спорта Републике Чешке Петром Млсном.

Април - у периоду 2 - 4. априла начелник Генералштаба Војске Републике Србије ген. Љубиша Диковић са својом делегацијом посетио је Републику Чешку. Генерал Диковић се састао са својим чешким колегом арм. ген. Петром Павелом и министром одбране Републике Чешке Мартином Стропњицким.

У периоду 1-3. априла Републику Србију је посетио председник Републике Чешке господин Милош Земан са супругом Иваном. Државна посета је реализована на позив српског председника господина Томислава Николића.

Посете у 2013. години

Децембар - у периоду 17-18. децембра 2013, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Мартин Пецина био је у званичној посети у Републици Србији. Приликом радне вечере и билатералних састанака са својим домаћином, председником Владе и министром унутрашњих послова Републике Србије Ивицом Дачићем, разговарало се о могућностима продубљивања узајамне сарадње у области унутрашњих послова и области економије.

Септембар - дана 19. септембра 2013, министар спољних послова Републике Чешке Јан Кохоут допутовао је у једнодневну радну посету Србији. Министар Кохоут је у Београду разговарао са српским председником Владе и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александрем Вучићем, министром спољних послова Иваном Мркићем, министром финансија Лазаром Крстићем и министарком енергетике Зораном Михајловић.

Јун - дана 30. јуна у Загребу састали су се председник Републике Чешке Милош Земан и председник Републике Србије Томислав Николић на маргинама прославе уласка Хрватске у Европску унију.

Април - периоду 11 - 12. априла 2013, предвођена Јарославом Хрушком, првим замеником министра унутрашњих послова за унутрашњу безбедност, чешка делегација је учествовала на Регионалној конференцији министара унутрашњих послова и министара правде у Београду.

Дана 8. и 9. априла делегација посланичког Одбора за здравље, предвођена његовим потпредседником проф.др Алешом Розточилом, састала се у Београду са српским партнерским одбором на челу са његовим председником проф. Др Душаном Милисављевићем. Делегација се поред тога састала и са представницима Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање и са неколико директора најзначајнијих српских болница.

Посете у 2012. години

Децембар - дана 17. децембра 2012, председник Владе Републике Чешке Петр Нечас реализовао је званичну посету Србији, приликом које се састао са својим колегом Ивицом Дачићем, председником Републике Србије Томиславом Николићем, председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем. Премијера Нечаса је пратио такође министар индустрије и трговине Мартин Куба и педесет чешких привредника, који су учествовали у чешко-српском привредном форуму.

Новембар - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Чешке Карел Шварценберг, дана 5. новембра 2012, примио је у Чрњинској палати министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића. Министар Мркић се у оквиру посете Прагу такође састао са председником Владе Републике Чешке Петром Нечасом.

Октобар - дана 22. октобра на конференцији „Прашки дијалог о проширењу“, која је реализована у Черњинској палати, говорила је потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић.

Септембар - дана 21. септембра, први заменик министра спољних послова и државни секретар за европска питања Јиржи Шнајдер, учествовао је у другом Београдском безбедносном форуму. Он се састао са директором владине Канцеларије за европске интеграције Миланом Пајевићем, саветником председника Републике Србије за спољну политику Марком Ђурићем и државним секретаром Министарства спољних послова Републике Србије Вером Маврић. Разговори су били усмерени на развој узајамних односа и сарадњу, укључујући сарадњу у области економије и трговине, као и на широки контекст процеса европских интеграција Србије.

Фебруар - током званичне посете Републици Чешкој, на чијим маргинама је потписан споразум о сарадњи у области заштите од оружја за масовно уништавање, министар одбране Драган Шутановац се 21.фебруар састао са министром одбране Александром Вондром и са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Карелом Шварценбергом.

Дана 18.фебруар у Ланима код Прага, састали су се председници Вацлав Клаус и Борис Тадић приликом састанка председника Републике Чешке, Србије, Хрватске и Словеније.

Посете у 2011. години

Новембар - на самиту Средњеевропске иницијативе (СЕИ) 4.новембра у Београду, чешку делегацију је предводио министар саобраћаја Павел Добеш.

Дана 4.новембра министар спољних послова Вук Јеремић је учествовао на састанку министара спољних послова Вишеград 4 (В4) и западног Балкана у Прагу.

Октобар - дана 14.октобра бохемиста, писац, преводилац и дипломата, професор Александар Илић преузео је у Прагу из руку министра спољних послова Карела Шварценберга награду Гратиас Агит за ширење доброг имена Републике Чешке у иностранству.

Септембар - у периоду 22 - 24. септембра представници Уставног суда Републике Србије, на челу са председником Драгишом Слијепчевићем, састали су се у Београду са делегацијом Уставног суда Републике Чешке, предвођеном председником Павелом Рихетским.

Дана 15.септембра први потпредседник Владе и министар спољних послова Карел Шварценберг наступио је у оквиру главног панела Београдског безбедносног форума.

Август - дана 29.аугуста председник Борис Тадић се састао са председником Вацлавом Клаусом у замку у Ланима.

Јул - дана 26. јула председник Борис Тадић је у прашком Каролинуму примио награду "Полак Ањард" "за допринос демократским и економским реформама у средњој и источној Европи".

Дана 25.јула министар спољних послова Вук Јеремић, у оквиру званичне посете Републици Чешкој, састао се са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Карелом Шварценбергом, као и са представницима Одбора за спољне послове, безбедност и одбрану Сената и одбора за европске послове Посланичког дома на челу са његовим председником Јаном Бауером.

У току званичне посете Републици Чешкој, у периоду 11 - 13.јула начелник Генералштаба Војске Републике Србије генерал Милоје Милетић разговарао је са министром одбране Александром Вондром, као и са начелником Генералштаба Војске Републике Чешке генералом Властимилом Пицеком.

Јун - на маргинама министарског састанка ЦЕИ, 10.06. у Трсту реализован је билатерални састанак 1. потпредседника Владе и министра спољних послова Карела Шварценберга и министра спољних послова Вука Јеремића.

Мај - дана 30. и 31. маја делегација Одбора за одбрану и безбедност Посланичког дома Парламента Републике Чешке на челу са председиком Франтишеком Бубланом састала се у Београду са српским партнерским одбором на челу са његовим председником Душаном Бајатовићем, као и са челницима МСП, МО, МУП. Председник одбора се поврх тога самостално састао са 1. потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Током радне посете Србији у периоду 23 -27. маја делегација Одбора за образовање, науку, културу, људска права и петиције Сената Парламента Републике Чешке, на челу са председником Јаромиром Јермаржом, састала се у Београду са партнерским одбором српског Парламента, са представницима Министарстава просвете и науке, културе и информатике и Министарства за људска и мањинска права, државне и локалне самоуправе, као и са омбудсманом С. Јанковићем. Саставни део посете је уједно био и састанак са представницима локалне самоуправе и обилазак пројеката Јужноморавског региона у Аранђеловцу, Крагујевцу и Лапову, састнак са представницима чешке националне мањине у граду Бела Црква и свечано отварање музејске експозиције у месној заједници Чешко Село.

Април - на маргинама Дунавске конференције у Вуковару, 29. априла реализован је радни састанак првог потпредседника владе и министра спољних послова Карела Шварценберга са потпредседником владе за европске интеграције Божидаром Ђелићем.

Јануар - Вацлав Клаус, председник Републике Чешке, боравио је 20-21.јануара у пратњи супруге, гђе Ливие Клаусове, у радној посети Републици Србији. Сусрео се са Борисом Тадићем, председником Србије, у Српској академији наука и уметности, где је од њеног председника Николе Хајдина преузео декрет о свом именовању за иностраног члана САНУ, одржао је предавање на тему: „Осврти на трансформацију Чешке и Србије“ и потписивао заинтересованима своју књигу „Европа и ЕУ (Поглед политичара и поглед економисте)“.

Посете у 2010. години

Децембар - у оквиру радне посете Прагу 17. децембра, први потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић сусрео се са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Радеком Јохном и с првим потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Чешке Карелом Шварценбергом. Том приликом потписан је Споразум о полицијској сарадњи у борби против криминала.

Новембар – у оквиру званичне посете Републици Чешкој Мирко Цветковић, премијер Републике Србије, у пратњи Оливера Дулића, министра животне средине и просторног планирања, и Петра Шкундрића, министра рударства и енергетике, сусрео се 15. и 16.новембра са Петром Нечасом, председником Владе Републике Чешке, Лубомиром Заоралеком, потпредседником Посланичког дома Парламента Републике Чешке и Аленом Гајдушковом, потпредседницом Сената Парламента Републике Чешке. Премијера Републике Србије примио је и Вацлав Клаус, председник Републике Чешке. Одржао је и предавање на Факултету за међународне односе. У оквиру предузетничког форума потписан је Оквирни уговор о модернизацији и електрификацији железничког коридора Десет на траси Ниш - Димитровград који ће бити финансиран кредитом Чешке извозне банке.

Октобар - 26. октобра Карел Шварценберг, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Чешке, сусрео се током званичне посете Републици Србији са Вуком Јеремићем, министром спољних послова Републике Србије, и Мирком Цветковићем, председником Владе Републике Србије.

Септембар - на маргинама 65. заседања ГС УН у Њујорку одржани су састанци председника Вацлава Клауса и Бориса Тадића и министара спољних послова Карала Шварценберга и Вука Јеремића.

Заменик министра задужен за европске послове Михал Седлачек учествовао је на конференцији "Састанак на високом нивоу о имплементацији и финансирању Дунавске стратегије" у Београду и сусрео се са државним секретаром МСП РС Мирком Стефановићем.

Јун - у оквиру званичне посете Републици Србији Едуард Јанота, министар финансија Републике Чешке, потписао је 4. јуна са Млађаном Динкићем, потпредседником Владе и министром економије и регионалног развоја, новелу билатералног Споразума о узајамном подстицању и заштити инвестиција од 13. октобра 1997. године.

Мај - током званичне посете Републици Србији 14.маја Јакуб Шебеста, министар пољопривреде Републике Чешке, сусрео се са својим ресорним колегом Сашом Драгином, приликом чега су потписали Меморандум о разумевању између два министарства и учествовао на међународној конференцији на тему „Реформа заједничке пољопривредне политике – изазови и сарадња“.

Густав Сламечка, министар саобраћаја Републике Чешке, боравио је од 11. до 13. маја у радној посети Републици Србији. Током посете састао се са Милутином Мркоњићем, министром инфраструктуре, посетио чешке излагаче на сајму Техника у Београду и учествовао на свечаној презентацији пројекта чешке међународне развојне сарадње "Модернизација безбедносног система сигнализације железничке мреже термоелектране ТЕНТ Обреновац“.

Владимир Тошовски, министар индустрије и трговине Републике Чешке, сусрео се током своје званичне посете Србији 4.маја са својим партнером Млађаном Динкићем, потпредседником Владе и министром економије и регионалног развоја, и са њим потписао Протокол у вези са Међувладиним споразумом о привредној сарадњи двеју земаља из 2005. године, који дефинише услове ангажовања чешких фирми у модернизацији железничког Коридора Десет на деоници Ниш – Димитровград.

Фебруар - на маргинама енергетског самита у Будимпешти одржан је билатерални састанак председника Владе Републике Чешке Јана Фишера и српског премијера Мирка Цветковића.

Делегација Одбора спољних послова Скупштине РС предвођена његовим председником Драгољубом Мићуновићем, поред тога што се састала у Прагу са партнерским одборима Посланичког дома и Сената Парламента Републике Чешке, састала и са потпредседницима Посланичког дома Лубомиром Заоралеком и Војтехом Филипом, с потпредседником Сената Петром Питхартом, замеником министра спољних послова Владимиром Галушком и првим замеником министра за европске послове Михалом Седлачеком.

Јануар - Потпредседник Владе и министар спољних послова Јан Кохоут састао се током званичне посете Србији 20. јануара с председником Владе Мирком Цветковићем, потпредседником Владе за европске интеграције Божидаром Ђелићем, министром спољних послова Вуком Јеремићем и министром одбране Драганом Шутановцем. Заједно са Божидаром Ђелићем учествовао је на конференцији „Република Чешка и Србија: Сарадња за интеграције“.

Посете у 2009. години

Децембар - Потпредседник Владе и министар одбране Мартин Бартак састао се током званичне посете Србији 15. децембра с министром одбране Драганом Шутановцем и потпредседником Владе за европске интеграције Божидаром Ђелићем. Предавањем на тему „Користи Републике Чешке од евроатлантских интеграција“ обратио се скупу који су чинили представници Војне академије и Школе народне одбране, а ректорима Војне академије Београд и Универзитета одбране Брно свечано је предао сабље Ф. А. Заха.

Новембар - на маргинама седнице Средњеевропске иницијативе (СЕИ) у Букурешту састали су се министри спољних послова Јан Кохоут и Вук Јеремић.

Септембар - на маргинама 64. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку одржан је билатерални састанак министара спољних послова Јана Кохоута и Вука Јеремића.

У току званичне посете министарке финансија РС Љиљане Драгутиновић на маргинама састанка с министром финансија Е. Јанотом, потписан је Протокол између Влада Републике Чешке и Републике Србије у вези са Уговором између Владе Републике Чешке и Савета министара СЦГ о спречавању двојног опорезивања.

Јун - на маргинама свог учешћа на 16. самиту председника средњеевропских земаља у Новом Саду (19-20.јуна), председник Вацлав Клаус састао се са председником Србије Борисом Тадићем.

Делегација Одбора за привреду, саобраћај и животну средину Сената Парламента Републике Чешке, предвођена председником Одбора Ј. Хајдом, састала се са представницима релевантних одбора Скупштине Републике Србије, а поред тога и са председником Скупштине Војводине Ш. Егерешијем, председником ИВ Војводине Бојаном Пајтићем и градоначелником Новог Сада Игором Павличићем.

Мај - делегација Одбора спољних послова, одбране и безбедности Сената Парламента Републике Чешке предвођена председником Јиржијем Динстбиром, поред сусрета са својим партнерима из Скупштине Републике Србије, састала се у Београду и са Вуком Јеремићем, министром спољних послова.

Април - први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић учествовао је у Прагу на међународној конференцији на тему миграција.

Март - Вук Јеремић, министар спољних послова, одржао је неформалне састанке са партнерима из земаља чланица ЕУ и других балканских земаља у Хлубокој над Влтавом.

Чешки министар унутрашњих послова Иван Лангер наступио је испред ЦЗ ПРЕС-а на Конференцији о безбедности граница у Београду.

Фебруар - заменик министра животне средине Јан Дусик састао се 9.фебруара с министром животне средине РС Оливером Дулићем. Сусрет је садржао консултације и припрему српске стране за конференцију у Наиробију, где је Србија преузела двогодишње председавање програмом УН за животну средину (УНЕП).

Први заменик министра спољних послова Томаш Појар састао се у Београду са министром спољних послова Вуком Јеремићем и министром одбране Драганом Шутановцем.

Јануар – први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се 28-29.1. у Прагу с министром унутрашњих послова Иваном Лангером, председником Посланичког дома Парламента Републике Чешке Мирославом Влчком и првим замеником министра спољних послова Томашом Појаром.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић састао се 23.јануара у Прагу с потпредседником Владе за европске послове Александром Вондром, министром спољних послова Карелом Шварценбергом и министром образовања, омладине и спорта Онџејем Лишком.

Посете у 2008. години

Новембар - Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања РС, састао се у Прагу поред осталог и са потпредседником Владе и министром животне средине Мартином Бурсиком.

2. заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Чешке и Републике Србије у Београду. Чешку страну је предводио заменик министра индустрије и трговине Милан Ховорка.

Радна посета делегације Одбора за животну средину Посланичког дома Парламента Републике Чешке Републици Србији, предвођене њеним потпредседником Вацлавом Менцлом.

Вук Јеремић се 14.11. током историјске прве посете српског министра спољних послова независној ЦГ састао, осим са својим партнером Карелом Шварценбергом, и са председником Посланичког дома Парламента Мирославом Влчком, потпредседником Владе за европске послове Александром Вондром и са првим потпредседником Сената Петром Питхартом.

Консултације заменика министра спољних послова за безбедносну политику Зорана Вујића у Прагу с акцентом на проблематику интеграције Србије у Програм Партнерства за мир.

Током државне посете Србији 3-4.новембра председник Републике Чешке Вацлав Клаус састао се у Београду са председником Републике Србије Борисом Тадићем, председником Владе Мирком Цветковићем, председницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић и градоначелником Београда Драганом Ђиласом. У Новом Саду се затим састао са председником Извршног већа Војводине Бојаном Пајтићем.

Септембар - Милицу Делевић, заменицу министра, примио је у Прагу Александар Вондра, потпредседник Владе за европске послове, а састала се и са првим замеником министра спољних послова, Томашом Појаром.

Јул – први заменик министра спољних послова Томаш Појар састао се у Београду с потпредседником Владе Републике Србије и министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Март - Потпредседник Владе за европске послове Александар Вондра боравио је у радној посети Београду на позив потпредседника српске Владе Божидара Ђелића.

Јануар - Карел Шварценберг, министар спољних послова Републике Чешке, посетио је 14. јануара Косово.

Посете у 2007. години

Септембар - дана 16. и 17. септембра 2007. године, на позив председника Вацлава Клауса, у дводневној радној посети Чешкој боравио је српски председник Борис Тадић. Он се састао и са другим чешким званичницима и отворио чешко-српски пословни форум.

Посете у 2006. години

Јун - дана 12. јуна 2006. године Република Чешка признала је Црну Гору која је прогласила независност одлуком парламента 3. јуна 2006. године.

Март - током посете министра индустрије и трговине Милана Урбана, у чијој су делегацији били и представници неколико чешких компанија, потписан је „Меморандум о разумевању“ између Министарства индустрије и трговине Републике Чешке и Министарства економије Црне Горе.

Посете у 2005. години

Новембар - од 13. до 15. новембра 2005. године у посети Србији и Црној Гори био је председник Владе Републике Чешке Јиржи Пароубек у пратњи привредника. Током посете потписан је Споразум о културној сарадњи између Републике Чешке и Србије и Црне Горе и Споразум о међусобној сарадњи између привредних комора.

Јул - Републику Чешку је посетио Предраг Ивановић, министар за међународне економске односе СЦГ.

Март - на позив министра саобраћаја Републике Чешке М. Шимоновског, Чешку је посетио Велимир Илић, министар за капиталне инвестиције РС.

Фебруар - на позив председника Скупштине СЦГ земљу је посетио председник Посланичког дома Парламента Републике Чешке Лубомир Заоралек. Део путовања била је и посета војницима 6. чешко-словачког батаљона на Косову.

Републику Чешку су у исто време посетили републички министар унутрашњих послова Драган Јочић (Србија) и Драган Ђуровић (Црна Гора) и министар спољних послова Црне Горе Миодраг Влаховић.

Посете у 2004. години

Новембар - Вук Драшковић, министар спољних послова СЦГ посетио је Републику Чешку. Јун 2004.

Делегација српске Канцеларије за европске интеграције коју је предводила генерална секретарка Радмила Миливојевић одржала је консултације у Републици Чешкој.

Посете у 2003. години

Септембар - министар саобраћаја Републике Чешке Милан Шимоновски посетио је Београд у пратњи привредне делегације из области саобраћаја и саобраћајне изградње.

Јун - СЦГ посетила је делегација Привредног одбора Посланичког дома Парламента Републике Чешке на челу са потпредседником одбора Мирославом Капоуном.

Фебруар - на позив министра спољних послова Цирила Свободе, Републику Чешку је посетио министар спољних послова СЦГ Горан Свилановић, ког је примио и премијер Владимир Шпидла. То је била прва посета иностранству министра СЦГ након трансформације бивше Савезне Републике Југославије у Државну заједницу Србије и Црне Горе.

Посете у 2002. години

Март - Праг је посетила Марија Рашета – Вукосављевић, министар саобраћаја и веза Републике Србије.

Фебруар - Републику Чешку је посетио Горан Питић, министар за економске односе са иностранством.

Републику Чешку је посетио Слободан Милосављевић, министар туризма и унутрашње трговине.

Јануар - 17-18. јануара СРЈ је посетио Милош Земан, председник Владе. У његовој делегацији били су између осталих и министар индустрије и трговине Мирослав Грегр, министар саобраћаја и веза Јаромир Сцхлинг и министар пољопривреде Јан Фенцл. У делегацији је била и група предузетника из укупно 60 чешких фирми.

Посете у 2001. години

Новембар - Републику Чешку је посетио председник Савета грађана (доњи дом Скупштине СРЈ) Драгољуб Мићуновић.

Октобар - 8-9. Октобра СРЈ је посетила делегација Одбора спољних послова, одбране и безбедности Сената Парламента Републике Чешке, предвођена Михалом Жантовским.

Ј. Сцхлинг, министар за саобраћај, посетио је СРЈ.

Септембар - радна посета српског премијера Зорана Ђинђића Прагу.

Јун - Београд је посетио чешки министар културе Павел Достал.

На састанку председника средњеевропских земаља у Италији састали су се председник Вацлав Хавел и новоизабрани председник СРЈ Војислав Коштуница.

Мај - обновљени међускупштински односи – Београд је посетио председник Сената Петр Питхарт.

Фебруар - посета министра индустрије и трговине Мирослава Грегра СРЈ, у пратњи велике делегације привредника.

Посете у 2000. години

Новембар - Посета потпредседника Владе и министра спољних послова Јана Кавана Београду.

Октобар - посета заменика министра спољних послова Мартина Палоуша Београду и Подгорици.

Неформални састанак председника Вацлава Хавела с црногорским председником Милом Ђукановићем.

Превремени савезни председнички и парламентарни избори и развој унутрашње политичке ситуације после 5. октобра 2000. године довели су до пада Милошевићевог режима и отворили процес демократских промена. Већ 12. октобра 2000. године дошло је до укидања санкција од стране Владе Републике Чешке.

Посете 1998-2000. години

Политички и економски односи били су до политичких промена у октобру 2000. године лимитирани заједничким ставом Републике Чешке и ЕУ према режиму Слободана Милошевића, пре свега санкцијама према СРЈ од стране СБ УН и ЕУ, којима се Република Чешка придружила. До потпуног замрзавања односа у свим областима дошло је током бомбардовања СРЈ 1999. године од стране НАТО.

Посете у 1997. години

Октобар - 13.октобра Јозеф Зиелениец, министар спољних послова Републике Чешке, посетио је Београд.

Август - савезни министар привреде Раде Филиповић приликом посете Републици Чешкој састао се са министром индустрије и трговине Ј. Кüхнлем и дискутовао о могућностима продубљивања инвестиционе сарадње, а посебно о пројекту изградње електране Колубара Б.

Септембар - Ђорђе Ширадовић, савезни министар трговине, потписао је у Прагу трговински споразум.

Април - Зоран Вујовић, савезни министар саобраћаја, боравио је у Прагу.

Март -посета премијера Вацлава Клауса Београду.

Посете у 1996. години

Даље продубљивање билатералних односа – након активирања 1996. године – успорио је даљи развој ситуације у вези са корацима Милошевићевог режима (пре свега са фалсификовањем изборних резултата локалних избора 1996. године у Србији и погоршање ситуације на Косову).

Посете у 1995. години

Децембар - радна посета првог заменика југословенског министра спољних послова Прагу.

Дипломатски односи између Републике Чешке и Југославије у потпуности су нормализовани почетком децембра 1995. године када је чешка Влада одлучила да подигне ниво дипломатског заступања на ниво амбасадора.

Посете у 1994. години

Чешка страна је у јесен 1994. године изразила интересовање за обнову политичких контаката консултацијама тадашњег министра спољних послова Александра Вондре у СРЈ.

Посете у 1993. години

Политички дијалог између две земље прекинут је због ратних сукоба на територији бивше Југославије.


Верзија за штампу
Билатерални односи
Билатерални односи