| |     latinica | english  
Насловна
Удружења и клубови у Чешкој Републици

На територији Чешке Републике борави 5964 српских држављана. Више од половине српских држављана живи у Прагу, док су остали настањени широм територије Чешке Републике, највише у градовима Брно, Оломоуц, Острава, Мост, Плзењ, Карлове Вари, Теплице.

Представници српске дијаспоре у Чешкој Републици су ангажовани углавном у областима угоститељства, грађевинске оперативе, трговине и енергетике. У појединим представништвима мултинационалних компанија држављани Републике Србије заузимају руководећа места (ИТ сектор, хемијска, дрвна, дуванска индустрија и др). У Прагу и Брну борави велики број српских студената, како на основним, тако и на постдипломским студијама.

У Чешкој Републици активно је неколико удружења која раде на промовисању српске културе и историје, а дају и значајан допринос презентацији туристичких и привредних потенцијала Републике Србије. СКД „Радост“ учествује на разним музичким и фолклорним фестивалима у Чешкој Републици. Такође, организује и школу српског језика коју похађају деца српских и страних држављана. Удружења „Свети Сава“ и „Српски културни центар“ одржавају манифестације у циљу упознавања са српском културом, историјом и традицијом. „Свети Сава“ издаје двомесечник „Српска реч“, уз подршку Министарства културе Чешке Републике. Удружење „Лука Праг“ организује бројне културне догађаје као што су изложбе слика и фотографија, промоције књига српских аутора преведених на чешки језик и велике музичке фестивале. Председник удружења „Видовдан“ из Карлових Вари Дејан Ранђеловић се годинама стара о маузолеју у Јиндриховицама и прима делегације које долазе да посете маузолеј. У сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Прагу, редовно организује обележавање Видовдана, у знак сећања на страдале Србе током Првог светског рата.

СКД „Радост“
председник Бобан Лазић
Aдреса: Dům národnostních menšin, Vocelova 602/3, 120 00 Praha 2
e-mail: info@radostfolklor.org
Web site: http://radostfolklor.org/
 
Удружење „Лука Праг“
председник Лазар Ђорем
Адреса: Újezd, 402/33, 118 00 Praha 1
е-mail : info@lukapraha.cz
Web sitе: www.lukapraha.cz
 
Чешко-српска асоцијасција
Оснивачи: Радим Паненка, Мариан Степановић и Катарина Степановић
е-mail: info@czechia-serbia.com
website:www.czechia-serbia.com/
 
Удружењe „Свети Сава“ и удружење „Српски културни центар“
председник Бранка Кубеш
Адреса: Sokolská. 1869/18, 120 00 Praha 2
e-mail: ss.sv.sava@centrum.cz
 
Удружење „Видовдан“
председник Дејан Ранђеловић
Адреса: Moravská 30, P.O.BOX 176, 360 21 Karlovy Vary
e-mail: dejan.srbija@seznam.cz

Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори и Србима у дијаспори
Удружења и клубови у Чешкој Републици
Пројекти за дијаспору 2023
Српска православна црква
Војни меморијали