| |     latinica | english  
Насловна
О дијаспори и Србима у дијаспори

Република Србија односима са дијаспором и Србима у региону придаје изузетан значај о чему најбоље сведоче Декларација Владе Републике Србије о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса (2006. г.), Закон о дијаспори и Србима у региону (2009. г.) и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону (2011. г.).

Министарство спољних послова Републике Србије, преко мреже својих ДКП у свету, свим својим расположивим капацитетима, материјалним и људским ресурсима, и дипломатским инструментима, чини све напоре да изиђе у сусрет потребама својих држављана и исељеника нашег порекла у страним државама и помогне у очувању њиховог националног идентитета, језика, културе и обичаја. Кроз пружање ефикасне и квалитетне конзуларне заштите и услуга, организовање образовања и информисања на матерњем језику, помоћ у оснивању и раду клубова и удружења, њиховом повезивању са пословним и другим субјектима у матици, подстичу их на међусобну сарадњу, интензивирање контаката и односа са матицом и непрекидно раде на унапређењу њихових свеукупних привредних, научних, културних, информативних, спортских и других веза са матицом.

Наша жеља је да српска дијаспора у свету и Срби у региону у ДКП Републике Србије виде "своју кућу", којој треба да се обрате за помоћ и решавање својих проблема у страној држави, добију информације о матици и остваре своје образовне, културне и друге појединачне и групне интересе. Такође, ДКП Републике Србије су адреса на којој могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима у Републици Србији, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне сарадње.

Информације на веб страницама Министарства спољних послова и ДКП Републике Србије намењене дијаспори и Србима у региону треба да пруже основне информације, олакшају међусобни контакт и буду подстицај за нашу даљу сарадњу.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону

Одредбом члана 15. Закона о дијаспори и Србима у региону одређено је да је Скупштина дијаспоре и Срба у региону највише представничко тело дијаспоре и Срба у региону.

Сходно Закону о дијаспори и Србима у региону Скупштину чини 45 делегата дијаспоре и Срба у региону. Ближе услове и начин избора делагата, као и случајеви престанка мандата делегата пре истека рока од четири године, споразумно утврђују организације које делују на територији државе за коју се врши избор одређеног броја делегата.

- Саопштење Скупштине дијаспоре и Срба у региону 7.6.2013.

- Закључци са Трећег редовног заседања Скупштине дијаспоре и Срба у региону, Београд, 5. и 6. јул 2013.

- Извештај о заседању Савета за статусна питања дијаспоре и Срба у региону, у четвртак 06. јуна и петак 07. јуна 2013. године, у свечаној сали Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

- Заседање Eкономског савета дијаспоре, Београд, 6. јун 2013.

- Декларација Скупштине дијаспоре и Срба у региону

- Пословник о раду Скупштине дијаспоре и Срба у региону

- Савети Скупштине дијаспоре и Срба у региону

- Делегати

- Информатор за делегате

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије основала је Сервис за брзе одговоре у циљу пружања помоћи и добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања).

Питања се могу поставити еклетронским путем www.dijaspora.gov.rs, путем телефона или личним достављањем у Пријемно одељење брзих одговора: Васина 20, Београд, радним данима од 9-16 часова.

Више информација о дијаспори можете пронаћи ОВДЕ


Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори и Србима у дијаспори
Удружења и клубови у Чешкој Републици
Пројекти за дијаспору 2023
Српска православна црква
Војни меморијали