| |     latinica | english  
Насловна
Клубови и удружења
На територији Чешке Републике борави 2820 српских држављана. Више од половине српских држављана живи у Прагу, док су остали настањени широм територије Чешке Републике, највише у градовима Брно, Оломоуц, Острава, Мост, Плзењ, Карлове Вари, Теплице.
 
Представници српске дијаспоре у Чешкој Републици су ангажовани углавном у областима угоститељства, грађевинске оперативе, трговине и енергетике. У појединим представништвима мултинационалних компанија држављани Републике Србије заузимају руководећа места (ИТ сектор, хемијска, дрвна, дуванска индустрија и др). У Прагу и Брну борави велики број српских студената, како на основним, тако и на постдипломским студијама.
 
У Чешкој Републици активно је неколико удружења која раде на промовисању српске културе и историје, а дају и значајан допринос презентацији туристичких и привредних потенцијала Републике Србије. СКД „Радост“ учествује на разним музичким и фолклорним фестивалима у Чешкој Републици. Такође, организује и школу српског језика коју похађају деца српских и страних држављана. Удружења „Свети Сава“ и „Српски културни центар“ одржавају манифестације у циљу упознавања са српском културом, историјом и традицијом. „Свети Сава“ издаје двомесечник „Српска реч“, уз подршку Министарства културе Чешке Републике. Удружење „Лука Праг“ организује бројне културне догађаје као што су изложбе слика и фотографија, промоције књига српских аутора преведених на чешки језик и велике музичке фестивале. Председник удружења „Видовдан“ из Карлових Вари Дејан Ранђеловић се годинама стара о маузолеју у Јиндриховицама и прима делегације које долазе да посете маузолеј. У сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Прагу, редовно организује обележавање Видовдана, у знак сећања на страдале Србе током Првог светског рата.
 
У оквиру Чешке правослaвне цркве регистрована је и православна црквена општина „Свети Кнез Лазар“, на чијем је челу отац Срђан Јаблановић, који редовно обавља службу у православној цркви „Успење Пресвете Богородице“ у Прагу. Отац Срђан Јаблановић повремено организује и културне манифестације у циљу очувања срспке традиције.
 
- СКД  „Радост“ 
председник Бобан Лазић
Aдреса: Dům národnostních menšin,  Vocelova 602/3, 120 00 Praha 2
e-mail: info@radostfolklor.org
Web site: http://radostfolklor.org/
 
- Удружењe „Свети Сава“ и удружење „Српски културни центар“
председник Бранка Кубеш
Адреса: Sokolská. 1869/18, 120 00 Praha 2
e-mail: ss.sv.sava@centrum.cz
 
- Удружење „Лука Праг“ 
председник Весо Ђорем
Адреса: Újezd, 402/33, 118 00 Praha 1
е-mail :  info@lukalu.cz
Web sitе: www.lukapraha.cz
 
- Удружење  „Видовдан“
председник Дејан Ранђеловић
Адреса: Moravská 30, P.O.BOX 176, 360 21 Karlovy Vary
e-mail: dejan.srbija@seznam.cz

Верзија за штампу
Дијаспора
Обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба, 4. август 2016.године
Царинско поступање са хуманитарном помоћи
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Медији
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали